x

Jakub Kasprzak przed startem na Bocuse d’Or Europe. Jak wyglądają przygotowania?

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.07.2020

Nowy termin finału Bocuse d’Or Europe to 15-16 października 2020 r., więc do startu na arenie międzynarodowej w Tallinie Jakub Kasprzak ma trzy miesiące. Przygotowania Team Poland idą pełną parą!

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Po zwycięskich dla Jakuba Kasprzaka polskich eliminacjach Bocuse d’Or w listopadzie 2019 r. nadciągnął Covid -19 i drastycznie zmienił wszystko. Organizatorzy europejskiego finału w Tallinie zostali zmuszeni do przesunięcia terminu konkursu na 15-16 października 2020.
W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi. Od początku, oprócz Kasprzaka, w Team Poland znajdują się: Patryk Paczkowski (commis), Adam Chrząstowski (prezydent Bocuse d’Or Poland), Tomasz Purol (oficjalny trener), Dominik Brodziak (trener) i Dorota Karwacka (menedżerka ds. promocji). Na tym etapie do wspierania Jakuba dołączyli także Kurt Scheller, Jerzy Pasikowski oraz Bartosz Peter.
– Ogromna skarbnica nieocenionej wiedzy, ich świeże spojrzenie oraz różne punkty widzenia z pewnością dodały wiatru w żagle naszemu kandydatowi. Już dziś wiemy, że w następnych treningach wezmą
udział kolejne wielkie nazwiska polskiej sceny kulinarnej, bo jak to mówią „co dwie głowy to nie jedna”. Jesteśmy przekonani, że nasz dream team zrobi, co w jego mocy by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału w Lyonie – uważa zarząd  Akademii Bocuse d’Or Poland.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno vege serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege. Produkty obowiązkowe do wykorzystania podczas konkursu to: sum, przepiórka przygotowana wraz z wątrobą i sercem oraz jajko przepiórcze.
Każdy z kandydatów będzie musiał wykonać dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju (mogą to być zapachy, smaki, produkty, przyprawy itp.).
– Z uwagi na zmianę terminu europejskiej selekcji, cała koncepcja przygotowania dań i wykorzystania konkretnych produktów z przyczyn oczywistych musiała ulec zmianie. Nie jest to prosta sprawa od nowa skomponować danie, gdy pierwotna wersja, do której trochę dochodziliśmy i już przetrenowaliśmy wydawała się idealna. Cóż, wymagało to od nas, a przede wszystkim od Kuby jeszcze większej kreatywności, zresztą nadal dopracowujemy poszczególne elementy – mówi Tomasz Purol, oficjalny trener Team Poland.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pudliszki dla gastronomii - do wygrania 50 kampanii billboardowych

Marka Pudliszki ogłasza konkurs dla branży gastronomicznej. Do wygrania jest 50 kampanii billboardowych dla restauracji, punktów gastronomicznych i food trucków.

Kompleksowo dla sektora HoReCa

Trendy w gastronomii, kulinarne inspiracje i 18. już edycja Kulinarnego Pucharu Polski - tak zapowiada się kolejne poznańskie spotkanie sektora gastronomiczno-hotelarskiego na targach Polagra Gastro i Invest Hotel , które w tym roku odbędzie się w dniach 1-4 października w Poznaniu.

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wspierają młodych kucharzy

26 września odbył się drugi półfinał konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych organizowanego przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-hotelarskich w Gdańsku przygotowywali konkursowe danie z kaczki, dyni piżmowej oraz suszonych śliwek.

POWSTANIE PIERWSZY W POLSCE INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET

Sprzęt kuchenny najnowszej generacji, nowoczesne stanowiska barmańskie i baristyczne, do tego bogaty program szkoleń kulinarnych i sommelierskich oraz spotkań z kucharzami z całej Europy - tak zapowiada się pierwszy w Polsce Instytut Kulinarny Transgourmet.

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej