x

Grzegorz Miśta szefem kuchni w zakopiańskiej Góralskiej Tradycji

Kategoria: Ludzie    15.07.2020

Wraz z ponownym otwarciem Góralskiej Tradycji w Zakopanem zmienił się szef kuchni. Od lipca o kulinarne doznania gości dba Grzegorz Miśta.

Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nowy szef kuchni pochodzi z Zawiercia. Ma za sobą piętnastoletnie doświadczenie zawodowe (szef kuchni m. in. w Restauracji BlueBell w Hotelu Natura Residence Business & SPA) i liczne wyróżnienia, m. in. Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Był finalistą konkursów Arte Culinaria Italiana (2 miejsce), CHEF Culinary Cup 2016 (1 miejsce) i CHEF Culinary Cup 2018, Kulinarnych Mistrzostw Polski by Robert Sowa (2 miejsce), Festiwalu Kuchni Dworskiej w Dubiecku, Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny oraz Festiwalu Kuchni Zbójnickiej.
W swojej kuchni wykorzystuje przepisy będące kwintesencją polskiej tradycji kulinarnej. W autorskim menu Góralskiej Tradycji proponuje m.in. gołębia podanego z grasicą, moskolem, paloną marchewką, szalotką i boczniakiem oraz jesiotra z puree z kopru włoskiego, pieczonym batatem i pieczoną kiszoną kapustą.
Wśród deserów wyróżnia się sernik z koziego sera.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kelnerzy: Sebastian Nagórny

O tym, że podawać jedzenie może każdy, ale nie każdy nadaje się na kelnera, mówi Sebastian Nagórny.

Marcin Przybysz o blaskach i cieniach zawodu szefa kuchni

20 października obchodzimy Dzień Szefa Kuchni. Jaka powinna być osoba na tym stanowisku? Marcin Przybysz, executive szef restauracji Epoka, dzieli się swymi refleksjami na temat tego prestiżowego, ale czasami niedocenianego zawodu.

Søren Selin

Doświadczenie zdobywał m.in. w słynnych paryskich restauracjach Le Relais Louis XIII i Jules Verne, a także w hotelu Radisson Blu Royal w Kopenhadze. W 2013 r. w wieku 36 lat został szefem kuchni AOC, restauracji wyróżnionej już wtedy gwiazdką przewodnika Michelin.

Gospodarstwo Ludwik Majlert: Fantazja na warzywa

Gospodarstwo Ludwika Majlerta znane jest wszystkim szanującym się szefom kuchni i foodies w Warszawie. Po szparagi, kwiaty cukinii czy młody bób pielgrzymują zarówno rodziny z dziećmi, jak i restauratorzy. Niszowe warzywa uprawiane przez pana Ludwika stają się głównymi bohaterami kart dań.

W poszukiwaniu inspiracji

Konkursy czy wydarzenia takie jak S. Pellegrino Young Chef stanowią dodatkowe sygnały tego, że w Polsce dzieją się ciekawe rzeczy, że działają tu kreatywne, ciekawe dla zagranicznych gości restauracje - mówi Marcin Popielarz.

Sebastian Krauzowicz: udział w IKA to ogromna nobilitacja

Polscy kucharze odnieśli w tym roku sukces. Był nim udział w 25. Olimpiadzie Kulinarnej (IKA). O udziale w tym wydarzeniu, przygotowaniach do niego i korzyściach zeń wynikających rozmawiamy z Sebastianem Krauzowiczem, trenerem i menedżerem kadry narodowej, która reprezentowała Polskę na IKA 2020.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej