x

Grzegorz Miśta szefem kuchni w zakopiańskiej Góralskiej Tradycji

Kategoria: Ludzie    15.07.2020

Wraz z ponownym otwarciem Góralskiej Tradycji w Zakopanem zmienił się szef kuchni. Od lipca o kulinarne doznania gości dba Grzegorz Miśta.

Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nowy szef kuchni pochodzi z Zawiercia. Ma za sobą piętnastoletnie doświadczenie zawodowe (szef kuchni m. in. w Restauracji BlueBell w Hotelu Natura Residence Business & SPA) i liczne wyróżnienia, m. in. Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Był finalistą konkursów Arte Culinaria Italiana (2 miejsce), CHEF Culinary Cup 2016 (1 miejsce) i CHEF Culinary Cup 2018, Kulinarnych Mistrzostw Polski by Robert Sowa (2 miejsce), Festiwalu Kuchni Dworskiej w Dubiecku, Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny oraz Festiwalu Kuchni Zbójnickiej.
W swojej kuchni wykorzystuje przepisy będące kwintesencją polskiej tradycji kulinarnej. W autorskim menu Góralskiej Tradycji proponuje m.in. gołębia podanego z grasicą, moskolem, paloną marchewką, szalotką i boczniakiem oraz jesiotra z puree z kopru włoskiego, pieczonym batatem i pieczoną kiszoną kapustą.
Wśród deserów wyróżnia się sernik z koziego sera.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rafał Niewiarowski o sekretach restauracji Dym na Wodzie

Szef kuchni, którego restaurację poleca Robert Makłowicz. Wielbiciel kaszubskich smaków z wyróżnieniem Slow Food. Muzyk i gitarzysta, zafascynowany archeologią. Któż to taki? Jedyny i niepowtarzalny RAFAŁ NIEWIAROWSKI.

Robert Trzópek: polska kuchnia regionów

W swojej restauracji Bez Gwiazdek postawił na odważny pomysł - serwowanie tylko dań regionalnych. Co miesiąc spróbujemy w niej menu z różnych części Polski. Z Robertem Trzópkiem rozmawiamy o kulinarnym potencjale regionów, najlepszych polskich produktach i przyszłości fine diningu.

Przemysław Klima zagrał w filmie promującym serial HBO "The Last of US"

HBO zaprosiło do udziału w filmie promującym serial "The Last of US" Przemysława Klimę, szefa kuchni i właściciela krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, aktualnie jedynego w Polsce lokalu wyróżnionego gwiazdką Michelin. Co zgotował kucharz na planie osadzonym w postapokaliptycznych realiach?

Aleksandra i Jacek Dojnikowscy: W kierunku prostoty

Zadebiutowali 10 lat temu, otwierając jedną z pierwszych śniadaniowni, która rozwinęła się w sieć BUŁKĘ PRZEZ BIBUŁKĘ. Sukces tego brandu pozwolił im na stworzenie - POLLYPIZZA i BAKEN. O tym, jak wyróżnić się na rynku opowiadają restauratorzy ALEKSANDRA i JACEK DOJNIKOWSCY.

Robert Makłowicz inspiratorem menu w warszawskim Hotelu Bristol

Dzięki Robertowi Makłowiczowi od marca karta dań restauracji Marconi w Hotelu Bristol przenosić będzie smakoszy w różne zakątki świata. Kulinarny obieżyświat i miłośnik kuchni co miesiąc zaproponuje gościom kulinarną podróż w inne miejsce. Na początek zaplanował wizytę w belgijskiej Flandrii.

Agnieszka Rojewska poprowadzi szkolenia w Five Elephant

Jedna z najbardziej utytułowanych polskich baristek Agnieszka Rojewska rozpoczęła współpracę znaną niemiecką palarnią kawy speciality. W berlińskim Five Elephant Polka będzie między innymi prowadzić szkolenia dla baristów.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej