x

Grzegorz Miśta szefem kuchni w zakopiańskiej Góralskiej Tradycji

Kategoria: Ludzie    15.07.2020

Wraz z ponownym otwarciem Góralskiej Tradycji w Zakopanem zmienił się szef kuchni. Od lipca o kulinarne doznania gości dba Grzegorz Miśta.

Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nowy szef kuchni pochodzi z Zawiercia. Ma za sobą piętnastoletnie doświadczenie zawodowe (szef kuchni m. in. w Restauracji BlueBell w Hotelu Natura Residence Business & SPA) i liczne wyróżnienia, m. in. Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Był finalistą konkursów Arte Culinaria Italiana (2 miejsce), CHEF Culinary Cup 2016 (1 miejsce) i CHEF Culinary Cup 2018, Kulinarnych Mistrzostw Polski by Robert Sowa (2 miejsce), Festiwalu Kuchni Dworskiej w Dubiecku, Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny oraz Festiwalu Kuchni Zbójnickiej.
W swojej kuchni wykorzystuje przepisy będące kwintesencją polskiej tradycji kulinarnej. W autorskim menu Góralskiej Tradycji proponuje m.in. gołębia podanego z grasicą, moskolem, paloną marchewką, szalotką i boczniakiem oraz jesiotra z puree z kopru włoskiego, pieczonym batatem i pieczoną kiszoną kapustą.
Wśród deserów wyróżnia się sernik z koziego sera.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

BUDOWANIE SPOŁECZNOŚCI

Jeśli jesz i jesteś skądś - to masz kulinarne dziedzictwo i kulturę. O szukaniu narodowej tożsamości kulinarnej, budowaniu środowiska oraz zrównoważonym modelu gastronomii rozmawiamy z Arlene Stein, twórczynią konferencji Terroir Symposium i Terroir Talk.

MICHAŁ MOLENDA NOWĄ TWARZĄ AKADEMII INSPIRACJI MAKRO

Szef kuchni dołączył do zespołu Akademii Inspiracji MAKRO, gdzie swoje międzynarodowe doświadczenia wykorzysta do tworzenia nowych, atrakcyjnych tematów szkoleń dla branży gastronomicznej.

Kohei Yagi - ramen freak

Czy da się założyć pierwszą w Polsce szkołę ramenu i nie oszaleć? Wiktoria Górecka w rozmowie z Kohei Yagi, którego nic nie powstrzyma przed awansowaniem Polski do roli europejskiego lidera ramenu.

Claus Meyer: Więcej dawać światu niż brać

Długo można by wymieniać jego osiągnięcia. Znamy go jednak przede wszystkim jako inicjatora ruchu New Nordic Cuisine oraz współzałożyciela kopenhaskiej Nomy. Z Clausem Meyerem spotkaliśmy się w Mediolanie z okazji jego wystąpienia podczas konferencji Mapic Food.

NINA NAWROCKA

"Cukiernictwo to nie tylko trzymanie się ściśle receptur i opanowanie technik przyrządzania deserów. Proporcje i gramy są niezwykle istotne, jeżeli chcemy, żeby efekt końcowy był powtarzalny. To jednak kreatywność jest kluczem do sukcesu".

KUCHNIA Z ZAKAZANEGO MIASTA

Jak tylko mógł, wzbraniał się przed kontynuowaniem rodzinnej tradycji. Obserwowanie ciężkiej pracy rodziców skutecznie wyleczyło go z marzenia o własnym lokalu. Zamiast pomagać w prowadzeniu restauracji, wybrał studiowanie. Po śmierci ojca zdecydował się jednak na prowadzenie rodzinnego biznesu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej