x

Grzegorz Miśta szefem kuchni w zakopiańskiej Góralskiej Tradycji

Kategoria: Ludzie    15.07.2020

Wraz z ponownym otwarciem Góralskiej Tradycji w Zakopanem zmienił się szef kuchni. Od lipca o kulinarne doznania gości dba Grzegorz Miśta.

Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Grzegorz Miśta, szef kuchni Góralskiej Tradycji w Zakopanem. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nowy szef kuchni pochodzi z Zawiercia. Ma za sobą piętnastoletnie doświadczenie zawodowe (szef kuchni m. in. w Restauracji BlueBell w Hotelu Natura Residence Business & SPA) i liczne wyróżnienia, m. in. Żółtego Przewodnika Gault&Millau. Był finalistą konkursów Arte Culinaria Italiana (2 miejsce), CHEF Culinary Cup 2016 (1 miejsce) i CHEF Culinary Cup 2018, Kulinarnych Mistrzostw Polski by Robert Sowa (2 miejsce), Festiwalu Kuchni Dworskiej w Dubiecku, Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”, Mistrzostw Polski w podawaniu Baraniny oraz Festiwalu Kuchni Zbójnickiej.
W swojej kuchni wykorzystuje przepisy będące kwintesencją polskiej tradycji kulinarnej. W autorskim menu Góralskiej Tradycji proponuje m.in. gołębia podanego z grasicą, moskolem, paloną marchewką, szalotką i boczniakiem oraz jesiotra z puree z kopru włoskiego, pieczonym batatem i pieczoną kiszoną kapustą.
Wśród deserów wyróżnia się sernik z koziego sera.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Joris Bijdendijk, szef kuchni restauracji RIJSK®

O kuchni polskiej z perspektywy Holendra, jej cechach szczególnych oraz o podróżach kulinarnych, rozmawiamy z szefem kuchni jednogwiazdkowej restauracji RIJSK®, współtwórcą LowFood Symposium.

Bartosz Paluszkiewicz: mieszam niczym przedwojenny mikser

"Przedwojenne restauracje, bary i hotele" to coraz popularniejsza strona na Facebooku, która w ciągu roku zdobyła ponad 18 tys. fanów. O gastronomicznej scenie lat 20. i 30. oraz modzie na międzywojenną kuchnię rozmawiamy z twórcą fanpage’u Bartoszem Paluszkiewiczem.

Jakub Kasprzak: według własnych zasad

W listopadzie 2019 r. wygrał polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. Wcześniej był laureatem m.in. Wine & Food Noble Night czy Kulinarnego Pucharu Polski. Jego ambicja i chęć rywalizacji przypominają determinację olimpijskich sportowców.

Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski i Adam Chrząstowski: relacje i równowaga

Dziennikarka Patrycja Siwiec, sommelier Adam Pawłowski i szef kuchni Adam Chrząstowski wspólnie napisali "Gościnność od kuchni". Wspólnie pokazują, że w biznesie gastronomicznym najważniejsze są komunikacja i gra do jednej bramki. Rozmawia z nimi o tym Agnieszka Szydziak.

SPOTKANIE Z MISTRZEM

Na początku lutego do Warszawy przyjechał Pierre Gagnaire. Wraz z Andreą Camastrą (Senses) i Maciejem Majewskim (La Brasserie Moderne) przygotował kolację podczas dorocznej Gali CCIFP. Była to jego pierwsza wizyta w Polsce.

Restauracja Opasły Tom i Agata Wojda: rozwód z klasą

Po 14 latach współpracy szefowa kuchni Agata Wojda rozstaje się z restauratorami Agnieszką i Marcinem Kręglickimi. Przez ostatnich 7 lat dowodziła kuchnią warszawskiego Opasłego Tomu i zdobyła m.in. tytuł Kobieta Szef Gaul & Millau 2015.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej