x

Rekordy Wiosennego Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2020

Mimo pandemii, prawie 90 tys. gości wzięło udział w wiosennej edycji Restaurant Week - to tylko 2,5% mniej niż rok temu. Rzeszowskie Patio odwiedziło przez 2,5 tygodnia aż 2 781 festiwalowych klientów!

Infografika: materiały prasowe.
Infografika: materiały prasowe.
Festiwal odbył się pod hasłem #WiwatGoście #WiwatRestauracje – świętowano w ten sposób powrót życia restauracyjnego. Klienci nie zawiedli – Festiwal cieszył się tak ogromnym zainteresowaniem,
że organizatorzy postanowili przedłużyć czas jego trwania o tydzień. Wzięło w nim udział 89 917 gości oraz 348 restauracji (w tym 131 debiutujących) z 14 miast i regionów, m.in.  Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa, Śląska, Lubelskiego i Podhala. Warto podkreślić, że z powodu pandemii w tej edycji Festiwalu było aż 15 dni mniej na rezerwację, a mimo to konsumentów było tylko 2,5% mniej niż rok temu.
W tej edycji został pobity także rekord wizyt w restauracji. Najwięcej, bo aż 2 781 gości odwiedziło rzeszowską restaurację Patio, ogromnym powodzeniem cieszyły się także: warszawski Syreni Śpiew Koneser (1 250 gości), katowickie ISTO (1 241), czy wrocławski OVO Bar & Restaurant (1 031).
Konsumenci mogli wybierać spośród blisko 700 specjalnie skomponowanych menu w wersji mięsnej, bezmięsnej, rybnej, wegańskiej. W ciągu 19 festiwalowych dni wydano 269 751 tys. dań, min.100 tys. koktajli
i min. 85 tys. butelek Coca Coli.
Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się w dniach 28 października – 15 listopada 2020 roku. Na stronie www.RestaurantWeek.pl dostępne są już wcześniejsze rezerwacje. Już wkrótce wystartuje także Fine Dining Week, który potrwa od 26 sierpnia do 13 września. W ramach podziękowania goście Restaurant Week otrzymali na to wydarzenie niższą o 10 zł cenę.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej