x

Rekordy Wiosennego Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2020

Mimo pandemii, prawie 90 tys. gości wzięło udział w wiosennej edycji Restaurant Week - to tylko 2,5% mniej niż rok temu. Rzeszowskie Patio odwiedziło przez 2,5 tygodnia aż 2 781 festiwalowych klientów!

Infografika: materiały prasowe.
Infografika: materiały prasowe.
Festiwal odbył się pod hasłem #WiwatGoście #WiwatRestauracje – świętowano w ten sposób powrót życia restauracyjnego. Klienci nie zawiedli – Festiwal cieszył się tak ogromnym zainteresowaniem,
że organizatorzy postanowili przedłużyć czas jego trwania o tydzień. Wzięło w nim udział 89 917 gości oraz 348 restauracji (w tym 131 debiutujących) z 14 miast i regionów, m.in.  Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa, Śląska, Lubelskiego i Podhala. Warto podkreślić, że z powodu pandemii w tej edycji Festiwalu było aż 15 dni mniej na rezerwację, a mimo to konsumentów było tylko 2,5% mniej niż rok temu.
W tej edycji został pobity także rekord wizyt w restauracji. Najwięcej, bo aż 2 781 gości odwiedziło rzeszowską restaurację Patio, ogromnym powodzeniem cieszyły się także: warszawski Syreni Śpiew Koneser (1 250 gości), katowickie ISTO (1 241), czy wrocławski OVO Bar & Restaurant (1 031).
Konsumenci mogli wybierać spośród blisko 700 specjalnie skomponowanych menu w wersji mięsnej, bezmięsnej, rybnej, wegańskiej. W ciągu 19 festiwalowych dni wydano 269 751 tys. dań, min.100 tys. koktajli
i min. 85 tys. butelek Coca Coli.
Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się w dniach 28 października – 15 listopada 2020 roku. Na stronie www.RestaurantWeek.pl dostępne są już wcześniejsze rezerwacje. Już wkrótce wystartuje także Fine Dining Week, który potrwa od 26 sierpnia do 13 września. W ramach podziękowania goście Restaurant Week otrzymali na to wydarzenie niższą o 10 zł cenę.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej