x

Rekordy Wiosennego Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    15.07.2020

Mimo pandemii, prawie 90 tys. gości wzięło udział w wiosennej edycji Restaurant Week - to tylko 2,5% mniej niż rok temu. Rzeszowskie Patio odwiedziło przez 2,5 tygodnia aż 2 781 festiwalowych klientów!

Infografika: materiały prasowe.
Infografika: materiały prasowe.
Festiwal odbył się pod hasłem #WiwatGoście #WiwatRestauracje – świętowano w ten sposób powrót życia restauracyjnego. Klienci nie zawiedli – Festiwal cieszył się tak ogromnym zainteresowaniem,
że organizatorzy postanowili przedłużyć czas jego trwania o tydzień. Wzięło w nim udział 89 917 gości oraz 348 restauracji (w tym 131 debiutujących) z 14 miast i regionów, m.in.  Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa, Śląska, Lubelskiego i Podhala. Warto podkreślić, że z powodu pandemii w tej edycji Festiwalu było aż 15 dni mniej na rezerwację, a mimo to konsumentów było tylko 2,5% mniej niż rok temu.
W tej edycji został pobity także rekord wizyt w restauracji. Najwięcej, bo aż 2 781 gości odwiedziło rzeszowską restaurację Patio, ogromnym powodzeniem cieszyły się także: warszawski Syreni Śpiew Koneser (1 250 gości), katowickie ISTO (1 241), czy wrocławski OVO Bar & Restaurant (1 031).
Konsumenci mogli wybierać spośród blisko 700 specjalnie skomponowanych menu w wersji mięsnej, bezmięsnej, rybnej, wegańskiej. W ciągu 19 festiwalowych dni wydano 269 751 tys. dań, min.100 tys. koktajli
i min. 85 tys. butelek Coca Coli.
Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się w dniach 28 października – 15 listopada 2020 roku. Na stronie www.RestaurantWeek.pl dostępne są już wcześniejsze rezerwacje. Już wkrótce wystartuje także Fine Dining Week, który potrwa od 26 sierpnia do 13 września. W ramach podziękowania goście Restaurant Week otrzymali na to wydarzenie niższą o 10 zł cenę.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej