x

13 lipca Międzynarodowym Świętem Frytek

Kategoria: Karta - dania    13.07.2020

Chrupiące i złociste z zewnątrz, w środku miękkie i puszyste, idealne w towarzystwie burgera albo spożywane jako osobne danie. Topowa przekąska znana przez ludzi na całym świecie. Mowa o frytkach, które 13 lipca obchodzą swoje święto.

Międzynarodowe Święto Frytek. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Międzynarodowe Święto Frytek. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Smażone i pokrojone w słupki frytki stanowią samodzielny posiłek lub dodatek do ulubionej potrawy dla ludzi na całym świecie. Skąd się wziął fenomen tego przysmaku i w jaki sposób powstał?

Trochę historii
Ojczyzną frytek jest Belgia, do której ziemniaki dotarły z Ameryki Południowej tuż po wysypie wielkich odkryć geograficznych. W okolicach XVIII wieku mieszkańcy niewielkiego belgijskiego miasteczka Dinant nad rzeką Meuse musieli ratować się przed głodem tym, co mieli w zapasie. Z powodu srogiej zimy zamarzła rzeka, z której dotychczas czerpali pożywienie w postaci małych, smażonych rybek.
W ten sam sposób przygotowano wówczas ziemniaki. Nikt się wtedy nie spodziewał popularności, jaką za sobą pociągnie to przypadkowe odkrycie.
Miłością do smażonych ziemniaków zarazili się później żołnierze z Anglii, którzy w swojej ojczyźnie wypromowali połączenie frytek i ryby, tzw. fish&chips. Przysmak mieszkańców polubili również amerykańscy żołnierze w trakcie I Wojny Światowej, co zapewniło mu popularność w USA, a potem na całym świecie – co ciekawe, pod francuską nazwą french fries. Do dziś jednak to Belgowie słyną ze swoich frytek – grubo krojonych, mocno chrupiących i dwukrotnie smażonych dla uzyskania idealnej konsystencji.

Jakie frytki są najlepsze na świecie?
Smażone lub pieczone w piekarniku kartofle można przyrządzić w dowolnym kształcie: grube, cienkie, karbowane, zakręcone czy w formie talarków lub łódeczek.
Międzynarodowe Święto Frytek. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Międzynarodowe Święto Frytek. Zdjęcie: Shutterstock.com.
– Ale jakość frytek to jakość tłuszczu. A o tym decydują dwa czynniki: jego rodzaj i świeżość. Trzeba więc mówić o konkretnych frytkach, a nie o wszystkich. Przykładowo, w McDonald’s, po pierwsze, frytki są smażone na zdrowym tłuszczu na bazie oleju rzepakowego. A po drugie, jest on bardzo często badany bardzo precyzyjnym elektronicznym urządzeniem. Wybierając odpowiednie restauracje, można więc śmiało i ze smakiem świętować Dzień Frytek – mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier.
Swoich wielbicieli i ich konkurentów znajdą również dodatki do frytek, a nawet kolejność ich spożywania! Keczup, majonez, sos BBQ, cytryna, ocet – liczba sosów i dodatków może przyprawić o zawrót głowy. Frytki solone lub nie, maczane w sosie czy polewane? Ludzie kochają frytki, ale każdy ma swój indywidualny sposób jedzenia. Poza fantastycznym smakiem, to jest właśnie w nich najpiękniejsze.
Polacy jedzą frytki najczęściej z keczupem, ale sporą popularnością cieszy się również majonez, który z kolei uwielbiają Belgowie. We Francji spotkać się można z połączeniem frytek i musztardy, a w Anglii – z octem. Frytki jada się także z sosem pieczeniowym i serem żółtym – to przysmak Kanadyjczyków zwany poutine. W Azji do frytek często podaje się sos sojowy i ostry sos chilli.
Wielu za jedne z najsmaczniejszych połączeń uznaje frytki w towarzystwie burgerów. To właśnie dlatego frytki w restauracjach McDonald’s cieszą się tak dużą popularnością.

Produkcja frytek
Niezmiennie od 25 lat produkowane są z wysokiej jakości ziemniaków dostarczanych przez firmę Farm Frites z Lęborka.
Pole ziemniaczane Farm Frites Poland. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pole ziemniaczane Farm Frites Poland. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Rocznie przerabiamy około 250 tys. ton ziemniaków na frytki. Pola z ziemniakami zajmują obszar równy  powierzchni prawie 8,5 tys. boisk piłkarskich! – mówi Katarzyna Majchrzak, szef ds. komunikacji
i zaangażowania społecznego Farm Frites Poland.
Gdyby ułożyć wszystkie frytki rocznie produkowane dla McDonald's na sobie, ich ciąg utworzyłby odległość od ziemi aż do księżyca! W zakładzie produkcyjnym w Lęborku ziemniaki przechodzą mycie, obieranie, krojenie, blanszowanie, wstępne smażenie oraz zamrażanie. Następnie transportowane są do restauracji, skąd trafiają do zamówień gości.
Obecnie w Polsce używana jest odmiana ziemniaka o nazwie Innovator.
– To właśnie bulwom tego gatunki, frytki z McDonald’s zawdzięczają swój długi kształt. Specjalnie wyselekcjonowane bulwy charakteryzują się wysoką zawartością skrobi i odpowiednią strukturą. Smażone wyłącznie na 100% oleju roślinnym od lat stanowią jeden z najpopularniejszych produktów marki – podkreśla Patrycja Pazio, Corporate Relations Specialist McDonald's Polska.
– Wyprodukowanie frytki trwa ok. 45 minut. Średnio w ciągu minuty pakujemy ok. 100 paczek z frytkami dla McDonald’s. Podczas produkcji regularnie sprawdzamy około 40 różnych parametrów, takich jak kolor, smak, zapach, długość, chrupkość – dodaje Katarzyna Majchrzak.    

Proste w przygotowaniu, sycące, rumiane i pyszne – czego chcieć więcej? Międzynarodowe Święto Frytek stanowi idealną okazję do zaserwowania sobie tego specjału, tak lubianego przez ludzi na całym świecie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bakłażan

Jest nieodzownym składnikiem przysmaków wielu kuchni narodowych - trudno sobie wyobrazić bez niego menu restauracji śródziemnomorskiej, gruzińskiej, bliskowschodniej czy indyjskiej. Warto, by zagościł także na stołach innych lokali. Zwłaszcza w sezonie, gdy jest najsmaczniejszy.

Buddha bowl - miska Buddy

Malka Kafka/Tel Aviv

Nie tylko kawa i ciastko - co jemy w kawiarniach?

Mimo że pierwsze skojarzenie z kawiarnią to nadal kawa i ciastko, wiele lokali zdaje sobie sprawę, że goście oczekują czegoś więcej. Poszerzenie oferty o oryginalne śniadania, codziennie inne lunche czy limitowane wersje słodkości jest dobrą alternatywą dla tradycyjnych rozwiązań.

Andrzeja Polana sposoby na ziemniaki. 3 przepisy na dania z kartofli

Jemy je najczęściej w formie dodatku do mięsa czy warzyw. Mimo to, ziemniaki, szczególnie jesienią doskonale sprawdzają się jako składniki klusek, placków, a nawet... kiełbasek. Andrzej Polan pokazuje, jak kreatywnie można wykorzystać poczciwe kartofle.

Kolejna premiera wegańskiego burgera. Tym razem w sieci Max

Szwedzka sieć restauracji MAX Premium Burgers wprowadza bezmięsnego burgera - Delifresh Plant Beef. Choć bazuje na białku roślinnym, wygląda i smakuje jak mięso. Recepturę opracował szef kuchni Jonas Mårtensson.

Chleb nasz powszedni

Dobry chleb na zakwasie powraca do łask konsumentów. Potrafimy już docenić takie pieczywo, szukamy go na sklepowych półkach. Nic więc dziwnego, że zaczyna powstawać coraz więcej rzemieślniczych piekarni, w których chleb wypieka się ręcznie wyłącznie z mąki, wody i dzikich drożdży.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej