x

Jakie wina najlepiej smakują w latem?

Kategoria: Wino    10.07.2020

W słoneczne dni w restauracjach goście chętniej zamawiają wino - delikatne, orzeźwiające i dobrze schłodzone. Podpowiadamy, które szczepy najlepiej smakują w czas kanikuły.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wina musujące, białe, różowe – to najlepszy wybór. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Oto one.

Musujące
Wina musujące w zależności od poziomu cukru resztkowego mogą być wytrawne lub słodkie. Na butelkach spotkamy oznaczenia wytrawności od brut nature do doux, a także informację o poziomie nasycenia dwutlenkiem węgla. Pod względem intensywności musowania wina zasadniczo dzielimy na dwie kategorie:
• Frizzante – wino o niskiej zawartości dwutlenku węgla. W języku polskim takie wina czasami określa się terminem „perliste”. Przykładem mogą być wina z apelacji moscato d’asti, lambrusco, czy niektóre vinho verde.
• Spumante – wino w pełni musujące. Jest to najczęściej spotykana kategoria w przypadku takich win jak szampan, prosecco, cava czy cremant. Pamiętajmy jednak, że większe nasycenie dwutlenkiem węgla, to niekoniecznie większa przyjemność. Wszystko zależy od osobistych upodobań.

Białe
W ciepłe dni dobrym wyborem będą młode, lekkie wina o wyraźnej kwasowości i owocowych nutach.
– Polecam takie szczepy jak pinot grigio, verdicchio, chenin blanc, a także inne z cieplejszych regionów. Wśród polskich win na uwagę zasługuje seyval blanc – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Różowe
Różowe wina obrosły mitami: że byle jakie, że kobiece, że nie warto. A prawda jest zupełnie inna. Oprócz różnorodności stylów, które rozciągają się od wytrawnych spokojnych po słodkie musujące, różowe wina spotyka się pod wieloma nazwami. Ze względu na kraj pochodzenia może być to rosé, rosado, pinkish, blush lub white zinfandel. Pamiętajmy również, że wina różowe, ze względu na niską zawartość tanin i swój charakter, prawie nigdy nie nadają się do starzenia. Te wina muszą być „młode”, więc szukajmy najnowszych roczników i nie trzymajmy win różowych za długo.
– Jeżeli szukamy lekkiego, niezbyt wytrawnego wina możemy posiłkować się różami znad Loary, np. znaną apelacją rosé d’anjou. Inny region, który należy do klasyki tej kategorii to Prowansja. Choć kojarzy się z cukierkowym, nadmorskim życiem, słynie z win raczej wytrawnych, jak np. côtes de provence. Świetne rosé o radosnym, letnim charakterze oraz zapachu truskawek i poziomek znajdziemy również u polskich producentów w województwie zachodniopomorskim – poleca Jan Czyż.

Jak szybko schłodzić wino?
Aby w pełni docenić smak i aromat win różowych, białych i musujących należy je schłodzić od 8°C do 12°C. Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody.
Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą
w misce lub coolerze, i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

Winnica Jana - wino z widokiem

Winnica Jana położona jest na wzgórzu w Zarzeczu w pobliżu Jasła. Jej największym atutem jest usytuowanie nad doliną Wisłoki. Z okien sali degustacyjnej rozciąga się niesamowity widok - panorama o długości ok. 40 km ukazująca spektakularne widoki na Beskid Niski oraz górę Liwocz.

Rywalizacja polskich winiarzy w Jaśle

Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zapraszają polskie winnice do udziału w VII Konkursie Polskich Win, który odbędzie się 6-7 sierpnia w winnicy Dwie Granice.

CALIFORNIA WINE FESTIVAL 2017

14 marca br. po raz pierwszy w ramach konferencji Food Service Summit odbyła się największa prezentacja win z Kalifornii na polskim rynku. Kalifornijscy winiarze oraz ich rodzimi importerzy tłumnie odwiedzili festiwal, prezentując najlepsze butelki ze swoich winnic.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbyła się 6. edycja największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa - Food Service Summit. Podobnie jak w ubiegłych latach we współpracy z California Wines Polska przygotowano branżowe seminaria degustacyjne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej