x

Jakie wina najlepiej smakują w latem?

Kategoria: Wino    10.07.2020

W słoneczne dni w restauracjach goście chętniej zamawiają wino - delikatne, orzeźwiające i dobrze schłodzone. Podpowiadamy, które szczepy najlepiej smakują w czas kanikuły.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wina musujące, białe, różowe – to najlepszy wybór. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Oto one.

Musujące
Wina musujące w zależności od poziomu cukru resztkowego mogą być wytrawne lub słodkie. Na butelkach spotkamy oznaczenia wytrawności od brut nature do doux, a także informację o poziomie nasycenia dwutlenkiem węgla. Pod względem intensywności musowania wina zasadniczo dzielimy na dwie kategorie:
• Frizzante – wino o niskiej zawartości dwutlenku węgla. W języku polskim takie wina czasami określa się terminem „perliste”. Przykładem mogą być wina z apelacji moscato d’asti, lambrusco, czy niektóre vinho verde.
• Spumante – wino w pełni musujące. Jest to najczęściej spotykana kategoria w przypadku takich win jak szampan, prosecco, cava czy cremant. Pamiętajmy jednak, że większe nasycenie dwutlenkiem węgla, to niekoniecznie większa przyjemność. Wszystko zależy od osobistych upodobań.

Białe
W ciepłe dni dobrym wyborem będą młode, lekkie wina o wyraźnej kwasowości i owocowych nutach.
– Polecam takie szczepy jak pinot grigio, verdicchio, chenin blanc, a także inne z cieplejszych regionów. Wśród polskich win na uwagę zasługuje seyval blanc – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Różowe
Różowe wina obrosły mitami: że byle jakie, że kobiece, że nie warto. A prawda jest zupełnie inna. Oprócz różnorodności stylów, które rozciągają się od wytrawnych spokojnych po słodkie musujące, różowe wina spotyka się pod wieloma nazwami. Ze względu na kraj pochodzenia może być to rosé, rosado, pinkish, blush lub white zinfandel. Pamiętajmy również, że wina różowe, ze względu na niską zawartość tanin i swój charakter, prawie nigdy nie nadają się do starzenia. Te wina muszą być „młode”, więc szukajmy najnowszych roczników i nie trzymajmy win różowych za długo.
– Jeżeli szukamy lekkiego, niezbyt wytrawnego wina możemy posiłkować się różami znad Loary, np. znaną apelacją rosé d’anjou. Inny region, który należy do klasyki tej kategorii to Prowansja. Choć kojarzy się z cukierkowym, nadmorskim życiem, słynie z win raczej wytrawnych, jak np. côtes de provence. Świetne rosé o radosnym, letnim charakterze oraz zapachu truskawek i poziomek znajdziemy również u polskich producentów w województwie zachodniopomorskim – poleca Jan Czyż.

Jak szybko schłodzić wino?
Aby w pełni docenić smak i aromat win różowych, białych i musujących należy je schłodzić od 8°C do 12°C. Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody.
Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą
w misce lub coolerze, i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Za nami Piknik Ogrody Wina 2021

Wina z kilkudziesięciu regionów świata, a w tle dwór, park i malownicze wzgórza Beskidu Wyspowego - tak w skrócie można opisać Piknik Ogrody Wina. Tegoroczna edycja zgromadziła w Dworze Sieraków koło Krakowa blisko 200 osób - producentów, dziennikarzy, blogerów, ekspertów i amatorów wina.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Wina czerwone na jesień i nie tylko

Bogactwo smaków, duża różnorodność, a nawet właściwości prozdrowotne to tylko niektóre zalety win czerwonych. Na świecie jest około 100 tys. odmian winorośli, ale większość win powstaje z ok. 150 szczepów. Co jeszcze warto wiedzieć o winach czerwonych?

Wino mistrzów, czyli jakim trunkiem Włosi uczcili zwycięstwo na Euro 2020

Brunello di Montalcino DOCG 2013 jest jednym z najsłynniejszych i najdroższych win świata. Cechuje je wyjątkowa długowieczność - jego potencjał sięga 80 lat! To właśnie tym trunkiem z winiarni Biondi-Santi włoscy piłkarze wznosili toast po powrocie do kraju.

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?

Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.

Już wkrótce Grand Prix "Magazynu Wino"

27-29 października odbędzie się Stilnovisti XII Grand Prix "Magazynu Wino". Podczas gali wręczone zostaną nagrody dla najlepszych win w dziesięciu kategoriach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej