x

Jakie wina najlepiej smakują w latem?

Kategoria: Wino    10.07.2020

W słoneczne dni w restauracjach goście chętniej zamawiają wino - delikatne, orzeźwiające i dobrze schłodzone. Podpowiadamy, które szczepy najlepiej smakują w czas kanikuły.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wina musujące, białe, różowe – to najlepszy wybór. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Oto one.

Musujące
Wina musujące w zależności od poziomu cukru resztkowego mogą być wytrawne lub słodkie. Na butelkach spotkamy oznaczenia wytrawności od brut nature do doux, a także informację o poziomie nasycenia dwutlenkiem węgla. Pod względem intensywności musowania wina zasadniczo dzielimy na dwie kategorie:
• Frizzante – wino o niskiej zawartości dwutlenku węgla. W języku polskim takie wina czasami określa się terminem „perliste”. Przykładem mogą być wina z apelacji moscato d’asti, lambrusco, czy niektóre vinho verde.
• Spumante – wino w pełni musujące. Jest to najczęściej spotykana kategoria w przypadku takich win jak szampan, prosecco, cava czy cremant. Pamiętajmy jednak, że większe nasycenie dwutlenkiem węgla, to niekoniecznie większa przyjemność. Wszystko zależy od osobistych upodobań.

Białe
W ciepłe dni dobrym wyborem będą młode, lekkie wina o wyraźnej kwasowości i owocowych nutach.
– Polecam takie szczepy jak pinot grigio, verdicchio, chenin blanc, a także inne z cieplejszych regionów. Wśród polskich win na uwagę zasługuje seyval blanc – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Różowe
Różowe wina obrosły mitami: że byle jakie, że kobiece, że nie warto. A prawda jest zupełnie inna. Oprócz różnorodności stylów, które rozciągają się od wytrawnych spokojnych po słodkie musujące, różowe wina spotyka się pod wieloma nazwami. Ze względu na kraj pochodzenia może być to rosé, rosado, pinkish, blush lub white zinfandel. Pamiętajmy również, że wina różowe, ze względu na niską zawartość tanin i swój charakter, prawie nigdy nie nadają się do starzenia. Te wina muszą być „młode”, więc szukajmy najnowszych roczników i nie trzymajmy win różowych za długo.
– Jeżeli szukamy lekkiego, niezbyt wytrawnego wina możemy posiłkować się różami znad Loary, np. znaną apelacją rosé d’anjou. Inny region, który należy do klasyki tej kategorii to Prowansja. Choć kojarzy się z cukierkowym, nadmorskim życiem, słynie z win raczej wytrawnych, jak np. côtes de provence. Świetne rosé o radosnym, letnim charakterze oraz zapachu truskawek i poziomek znajdziemy również u polskich producentów w województwie zachodniopomorskim – poleca Jan Czyż.

Jak szybko schłodzić wino?
Aby w pełni docenić smak i aromat win różowych, białych i musujących należy je schłodzić od 8°C do 12°C. Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody.
Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą
w misce lub coolerze, i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 13 krajów wezmą udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku. Konkurs odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.

Adam Pawłowski zwycięzcą Pucharu Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Hitowa dekantacja czerwonego wina w stylu gangsta rap zapewniła Adamowi Pawłowskiemu zwycięstwo w Pucharze Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W konkursie przeprowadzonym 23 maja online w zdecydowanie rozrywkowej formule startowało sześciu zawodników.

Piotr Pietras szósty na Mistrzostwach Świata Sommelierów 2019

To ogromny sukces Polaka - w międzynarodowych zawodach rywalizowało 66 sommelierów z 63 państw. Piotr Pietras doszedł do półfinału i ostatecznie zajął szóste miejsce.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Wino na medal - konkurs Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać do konkursu importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej