x

Bioodpady - co wrzucać do brązowego pojemnika?

Kategoria: Lifestyle - ekologia    10.07.2020

Do żółtego kontenera wrzucamy plastik i metale, do zielonego - szkło, do niebieskiego - papier. A co do pojemnika brązowego? Na czym polega selektywna zbiórka bioodpadów? Oto ściąga dla tych, którzy dopiero oswajają się z nowym sposobem segregacji śmieci. Nie tylko dla restauratorów!

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Selektywna zbiórka odpadów jest ważna. I nie chodzi w niej tylko o spełnienie krajowych i unijnych przepisów, ale o coś więcej – o ochronę środowiska i nas samych. Z roku na rok produkujemy więcej śmieci. Potwierdzają to dane przedstawiane okresowo przez GUS, a także nasze szybko zapełniające się kosze. Na szczęście rośnie również ilość odpadów zebranych selektywnie. Dotyczy to między innymi bioodpadów, które – jeśli mamy już taką możliwość – powinniśmy wyrzucać do specjalnych, brązowych pojemników, a nie do kontenerów na odpady zmieszane, pamiętając przy tym, aby takie śmieci wrzucać we workach kompostowalnych albo po prostu luzem.
W Polsce, zgodnie z przepisami, do połowy 2021 roku we wszystkich gminach musi zostać wprowadzona segregacja odpadów na 5 frakcji: papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne oraz odpady ulegające biodegradacji. Oznacza to, że poza dobrze znanymi już kontenerami żółtymi (tworzywa sztuczne i metale), niebieskimi (papier), zielonymi (szkło) i czarnymi (zmieszane) przed domami i w altankach śmietnikowych z czasem pojawią się także kosze brązowe na bioodpady. W wielu gminach i miastach takie pojemniki już funkcjonują, w niektórych – jak na przykład we Wrocławiu – dopiero są wprowadzane. Czemu służą i co powinno do nich trafiać?

Brązowy pojemnik BIO – po co i na co?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Oddzielanie odpadów biodegradowalnych od innych śmieci w praktyce nie tylko „odchudza” czarne kontenery, ale przede wszystkim umożliwia recykling odpadów bio. Z organicznych resztek można wyprodukować dobrej jakości kompost oraz energię elektryczną i cieplną. Jednak aby tak się stało, nie mogą do brązowych pojemników trafiać artykuły i przedmioty, które nie nadają się do kompostowania.

Co wrzucamy do brązowego kontenera z napisem BIO?
Tu powinny trafiać tylko i wyłącznie odpadki organiczne: obierki i pozostałości po warzywach i owocach, fusy po herbacie i kawie, odpadki kuchenne, resztki jedzenia, ale tylko pochodzenia roślinnego, skorupki jajek, kwiaty cięte i doniczkowe, pieczywo, produkty zbożowe, trawa i liście, a także rozdrobnione gałęzie.

Co nigdy nie powinno znaleźć się w brązowym pojemniku?
Nie wrzucamy tutaj: mięsa, kości, produktów pochodzenia zwierzęcego, odchodów zwierząt domowych, popiołu, ziemi, kamieni, gruzu budowlanego, a także innych nieorganicznych śmieci, w szczególności opakowań i worków plastikowych.

Jak wyrzucamy bioodpady?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Mamy dwie możliwości: albo wyrzucamy je luzem, albo w specjalnych kompostowalnych workach. W pierwszym przypadku możemy gromadzić resztki w osobnym koszu lub zbierać je do plastikowego worka. Gdy odpadki wysypiemy do kontenera – kosz zabieramy z powrotem , a zabrudzony foliowy worek wrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane. Drugi sposób to gromadzenie bioodpadów w specjalnych kompostowalnych workach, które można wraz z zawartością wrzucać do brązowych kontenerów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zero waste w kawiarni - białostocka sieć the White Bear Coffee oferuje peelingi z fusów

Kawiarnie the White Bear Coffee postawiły na recykling, rozpoczynając współpracę z firmą Fussy produkującą kawowe peelingi. W ofercie lokali pojawiły się kosmetyki będące pachnącym dowodem na drugie życie kawy.

Koniec okrutnego zwyczaju sprzedaży żywego karpia?

W te święta zakup żywego karpia planuje tylko 26,6% Polaków - wynika z sondażu IBRiS dla fundacji Compassion Polska. Czas skończyć z tym koszmarem - twierdzi fundacja, apelując do Ministra Rolnictwa o zakaz sprzedaży żywego karpia i składając nietypowe życzenia świąteczne w kampanii przeRYBAne.

Światowy Dzień Czekolady - gorzka prawda o kakao

Mimo pandemii Polacy kupują coraz więcej czekolady. Popyt rośnie, a wartość czekoladowego rynku w naszym kraju wynosi już ponad 7,6 mld zł. Światowy Dzień Czekolady to dobry moment, by przyjrzeć się gorzkiej sytuacji producentów kakao.

Ekologiczna kawiarnia? To proste!

Rozmowa o ekologii w gastronomii najczęściej sprowadza się do kilku banałów o rezygnacji z plastikowych słomek i mieszadełek. Ekologia to jednak nie przykry obowiązek wynikający z mody czy przepisów prawa, ale dobry sposób na zaoszczędzenie na niepotrzebnych wydatkach i przyciągnięcie klientów.

W Szczecinie startuje aplikacja do walki z marnowaniem żywności

Aplikacja Too Good To Go, dzięki której na świecie uratowano już 33 miliony posiłków, właśnie startuje w Szczecinie. Dostępne są na niej pyszne paczki-niespodzianki z niesprzedanym danego dnia jedzeniem z restauracji, kawiarni, sklepów i cukierni, które w innym przypadku musiałyby wylądować w koszu.

Otto Pompieri wycofuje plastikowe słomki i opakowania

Warszawska restauracja Otto Pompieri przyłączyła się do globalnego trendu ograniczenia plastikowych odpadów. Nie podaje już do napojów plastikowych słomek, a dania na wynos są wysyłane w innowacyjnych, ekologicznych opakowaniach.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej