x

Bioodpady - co wrzucać do brązowego pojemnika?

Kategoria: Lifestyle - ekologia    10.07.2020

Do żółtego kontenera wrzucamy plastik i metale, do zielonego - szkło, do niebieskiego - papier. A co do pojemnika brązowego? Na czym polega selektywna zbiórka bioodpadów? Oto ściąga dla tych, którzy dopiero oswajają się z nowym sposobem segregacji śmieci. Nie tylko dla restauratorów!

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Selektywna zbiórka odpadów jest ważna. I nie chodzi w niej tylko o spełnienie krajowych i unijnych przepisów, ale o coś więcej – o ochronę środowiska i nas samych. Z roku na rok produkujemy więcej śmieci. Potwierdzają to dane przedstawiane okresowo przez GUS, a także nasze szybko zapełniające się kosze. Na szczęście rośnie również ilość odpadów zebranych selektywnie. Dotyczy to między innymi bioodpadów, które – jeśli mamy już taką możliwość – powinniśmy wyrzucać do specjalnych, brązowych pojemników, a nie do kontenerów na odpady zmieszane, pamiętając przy tym, aby takie śmieci wrzucać we workach kompostowalnych albo po prostu luzem.
W Polsce, zgodnie z przepisami, do połowy 2021 roku we wszystkich gminach musi zostać wprowadzona segregacja odpadów na 5 frakcji: papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne oraz odpady ulegające biodegradacji. Oznacza to, że poza dobrze znanymi już kontenerami żółtymi (tworzywa sztuczne i metale), niebieskimi (papier), zielonymi (szkło) i czarnymi (zmieszane) przed domami i w altankach śmietnikowych z czasem pojawią się także kosze brązowe na bioodpady. W wielu gminach i miastach takie pojemniki już funkcjonują, w niektórych – jak na przykład we Wrocławiu – dopiero są wprowadzane. Czemu służą i co powinno do nich trafiać?

Brązowy pojemnik BIO – po co i na co?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Oddzielanie odpadów biodegradowalnych od innych śmieci w praktyce nie tylko „odchudza” czarne kontenery, ale przede wszystkim umożliwia recykling odpadów bio. Z organicznych resztek można wyprodukować dobrej jakości kompost oraz energię elektryczną i cieplną. Jednak aby tak się stało, nie mogą do brązowych pojemników trafiać artykuły i przedmioty, które nie nadają się do kompostowania.

Co wrzucamy do brązowego kontenera z napisem BIO?
Tu powinny trafiać tylko i wyłącznie odpadki organiczne: obierki i pozostałości po warzywach i owocach, fusy po herbacie i kawie, odpadki kuchenne, resztki jedzenia, ale tylko pochodzenia roślinnego, skorupki jajek, kwiaty cięte i doniczkowe, pieczywo, produkty zbożowe, trawa i liście, a także rozdrobnione gałęzie.

Co nigdy nie powinno znaleźć się w brązowym pojemniku?
Nie wrzucamy tutaj: mięsa, kości, produktów pochodzenia zwierzęcego, odchodów zwierząt domowych, popiołu, ziemi, kamieni, gruzu budowlanego, a także innych nieorganicznych śmieci, w szczególności opakowań i worków plastikowych.

Jak wyrzucamy bioodpady?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Mamy dwie możliwości: albo wyrzucamy je luzem, albo w specjalnych kompostowalnych workach. W pierwszym przypadku możemy gromadzić resztki w osobnym koszu lub zbierać je do plastikowego worka. Gdy odpadki wysypiemy do kontenera – kosz zabieramy z powrotem , a zabrudzony foliowy worek wrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane. Drugi sposób to gromadzenie bioodpadów w specjalnych kompostowalnych workach, które można wraz z zawartością wrzucać do brązowych kontenerów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Eko i wege wciąż na topie. Jak to wygląda online?

Zamawiający dania za pomocą PizzaPortal.pl coraz bardziej cenią sobie ekologiczne rozwiązania. Proszą o bambusowe sztućce i pakowanie zamówienia w papierowe torby. Niezmienną popularnością cieszy się trend wegetariański, a klienci chętnie zamawiają bezmięsne twistery, pizzę czy burgery.

Dzień Kawy: Starbucks przypomina o zasadach zrównoważonego rozwoju

Starbucks wierzy, że wyjątkowa kawa powstaje wyłącznie z wyjątkowych ziaren, dlatego 99% swoich ziaren pozyskuje z etycznych upraw. Z okazji Dnia Kawy, marka przypomina, jak istotne jest odpowiedzialne prowadzenie biznesu i kierowanie się zasadą zrównoważonego rozwoju.

Co dalej z papierowym kubkiem? Krzysztof Rzyman: wszyscy zdają sobie sprawę z problemu, a zmiany są powolne

O tym, czy da się sprzedać kawę na wynos bez papierowych kubków i czy ekologię można pogodzić z wygodą rozmawiamy z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie, współautorem książki "Less Waste Polska".

Ekologiczna kawiarnia? To proste!

Rozmowa o ekologii w gastronomii najczęściej sprowadza się do kilku banałów o rezygnacji z plastikowych słomek i mieszadełek. Ekologia to jednak nie przykry obowiązek wynikający z mody czy przepisów prawa, ale dobry sposób na zaoszczędzenie na niepotrzebnych wydatkach i przyciągnięcie klientów.

Michał Piosik: Opakowania przyszłości

Jesteśmy świadomi, że jednorazowe tworzywa sztuczne nie są najlepszym sposobem na pakowanie jedzenia, a jednocześnie kupujemy coraz więcej jedzenia w marketach i dyskontach. Gdzie w tym wszystkim troska o nasze zdrowie i środowisko?

Lavazza i Microsoft dla zrównoważonego rozwoju

Fundację Giuseppe i Pericle Lavazza oraz kolumbijski oddział Microsoftu podpisały porozumienie dotyczące wspólnego projektu transformacji technologicznej (Technology Transformation Model), realizowanego pod hasłem odpowiedzialności społecznej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej