x

Bioodpady - co wrzucać do brązowego pojemnika?

Kategoria: Lifestyle - ekologia    10.07.2020

Do żółtego kontenera wrzucamy plastik i metale, do zielonego - szkło, do niebieskiego - papier. A co do pojemnika brązowego? Na czym polega selektywna zbiórka bioodpadów? Oto ściąga dla tych, którzy dopiero oswajają się z nowym sposobem segregacji śmieci. Nie tylko dla restauratorów!

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Selektywna zbiórka odpadów jest ważna. I nie chodzi w niej tylko o spełnienie krajowych i unijnych przepisów, ale o coś więcej – o ochronę środowiska i nas samych. Z roku na rok produkujemy więcej śmieci. Potwierdzają to dane przedstawiane okresowo przez GUS, a także nasze szybko zapełniające się kosze. Na szczęście rośnie również ilość odpadów zebranych selektywnie. Dotyczy to między innymi bioodpadów, które – jeśli mamy już taką możliwość – powinniśmy wyrzucać do specjalnych, brązowych pojemników, a nie do kontenerów na odpady zmieszane, pamiętając przy tym, aby takie śmieci wrzucać we workach kompostowalnych albo po prostu luzem.
W Polsce, zgodnie z przepisami, do połowy 2021 roku we wszystkich gminach musi zostać wprowadzona segregacja odpadów na 5 frakcji: papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne oraz odpady ulegające biodegradacji. Oznacza to, że poza dobrze znanymi już kontenerami żółtymi (tworzywa sztuczne i metale), niebieskimi (papier), zielonymi (szkło) i czarnymi (zmieszane) przed domami i w altankach śmietnikowych z czasem pojawią się także kosze brązowe na bioodpady. W wielu gminach i miastach takie pojemniki już funkcjonują, w niektórych – jak na przykład we Wrocławiu – dopiero są wprowadzane. Czemu służą i co powinno do nich trafiać?

Brązowy pojemnik BIO – po co i na co?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Oddzielanie odpadów biodegradowalnych od innych śmieci w praktyce nie tylko „odchudza” czarne kontenery, ale przede wszystkim umożliwia recykling odpadów bio. Z organicznych resztek można wyprodukować dobrej jakości kompost oraz energię elektryczną i cieplną. Jednak aby tak się stało, nie mogą do brązowych pojemników trafiać artykuły i przedmioty, które nie nadają się do kompostowania.

Co wrzucamy do brązowego kontenera z napisem BIO?
Tu powinny trafiać tylko i wyłącznie odpadki organiczne: obierki i pozostałości po warzywach i owocach, fusy po herbacie i kawie, odpadki kuchenne, resztki jedzenia, ale tylko pochodzenia roślinnego, skorupki jajek, kwiaty cięte i doniczkowe, pieczywo, produkty zbożowe, trawa i liście, a także rozdrobnione gałęzie.

Co nigdy nie powinno znaleźć się w brązowym pojemniku?
Nie wrzucamy tutaj: mięsa, kości, produktów pochodzenia zwierzęcego, odchodów zwierząt domowych, popiołu, ziemi, kamieni, gruzu budowlanego, a także innych nieorganicznych śmieci, w szczególności opakowań i worków plastikowych.

Jak wyrzucamy bioodpady?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Mamy dwie możliwości: albo wyrzucamy je luzem, albo w specjalnych kompostowalnych workach. W pierwszym przypadku możemy gromadzić resztki w osobnym koszu lub zbierać je do plastikowego worka. Gdy odpadki wysypiemy do kontenera – kosz zabieramy z powrotem , a zabrudzony foliowy worek wrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane. Drugi sposób to gromadzenie bioodpadów w specjalnych kompostowalnych workach, które można wraz z zawartością wrzucać do brązowych kontenerów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Projekt Slow Food-CE dobiega końca

Slow Food-Central Europe, międzynarodowy projekt współpracy, który miał na celu wzmocnienie potencjału lokalnych podmiotów - zarówno publicznych, jak i prywatnych - w zakresie ochrony i promocji dziedzictwa kultury gastronomicznej Europy Środkowej, dobiega końca.

Lavazza i Microsoft dla zrównoważonego rozwoju

Fundację Giuseppe i Pericle Lavazza oraz kolumbijski oddział Microsoftu podpisały porozumienie dotyczące wspólnego projektu transformacji technologicznej (Technology Transformation Model), realizowanego pod hasłem odpowiedzialności społecznej.

Nespresso - nowe życie kawowej kapsułki

Czy po porannym cappuccino albo popołudniowym espresso powinny pozostawać jakiekolwiek odpadki? Nespresso od lat inwestuje w system recyklingu kawowych kapsułek. Aby był efektywny, potrzebne jest także zaangażowanie konsumentów. O tym, jak to działa, rozmawiamy z Anną Oleksak, Coffee Ambasadorem mar

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Roślinne menu w sieci Starbucks poszerza się o napój z owsa

Starbucks Polska rozwija swoje roślinne menu i wprowadza do kawiarni kolejną alternatywę dla tradycyjnego mleka - goście mogą teraz zamówić kawę z dodatkiem napoju na bazie złocistego owsa. W stałej ofercie sieci są już także napoje kokosowy, sojowy i migdałowy.

EKOLOGICZNIE NA WYNOS

Nieubłaganie zbliża się rok 2021, w którym restauracje i kawiarnie będą zmuszone do rezygnacji z części plastikowych opakowań, w szczególności ze słomek i mieszadełek. W Polsce coraz więcej lokali nie tylko się do tego przymierza, ale już poczyniło daleko idące kroki.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej