x

Bioodpady - co wrzucać do brązowego pojemnika?

Kategoria: Lifestyle - ekologia    10.07.2020

Do żółtego kontenera wrzucamy plastik i metale, do zielonego - szkło, do niebieskiego - papier. A co do pojemnika brązowego? Na czym polega selektywna zbiórka bioodpadów? Oto ściąga dla tych, którzy dopiero oswajają się z nowym sposobem segregacji śmieci. Nie tylko dla restauratorów!

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Selektywna zbiórka odpadów jest ważna. I nie chodzi w niej tylko o spełnienie krajowych i unijnych przepisów, ale o coś więcej – o ochronę środowiska i nas samych. Z roku na rok produkujemy więcej śmieci. Potwierdzają to dane przedstawiane okresowo przez GUS, a także nasze szybko zapełniające się kosze. Na szczęście rośnie również ilość odpadów zebranych selektywnie. Dotyczy to między innymi bioodpadów, które – jeśli mamy już taką możliwość – powinniśmy wyrzucać do specjalnych, brązowych pojemników, a nie do kontenerów na odpady zmieszane, pamiętając przy tym, aby takie śmieci wrzucać we workach kompostowalnych albo po prostu luzem.
W Polsce, zgodnie z przepisami, do połowy 2021 roku we wszystkich gminach musi zostać wprowadzona segregacja odpadów na 5 frakcji: papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne oraz odpady ulegające biodegradacji. Oznacza to, że poza dobrze znanymi już kontenerami żółtymi (tworzywa sztuczne i metale), niebieskimi (papier), zielonymi (szkło) i czarnymi (zmieszane) przed domami i w altankach śmietnikowych z czasem pojawią się także kosze brązowe na bioodpady. W wielu gminach i miastach takie pojemniki już funkcjonują, w niektórych – jak na przykład we Wrocławiu – dopiero są wprowadzane. Czemu służą i co powinno do nich trafiać?

Brązowy pojemnik BIO – po co i na co?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Oddzielanie odpadów biodegradowalnych od innych śmieci w praktyce nie tylko „odchudza” czarne kontenery, ale przede wszystkim umożliwia recykling odpadów bio. Z organicznych resztek można wyprodukować dobrej jakości kompost oraz energię elektryczną i cieplną. Jednak aby tak się stało, nie mogą do brązowych pojemników trafiać artykuły i przedmioty, które nie nadają się do kompostowania.

Co wrzucamy do brązowego kontenera z napisem BIO?
Tu powinny trafiać tylko i wyłącznie odpadki organiczne: obierki i pozostałości po warzywach i owocach, fusy po herbacie i kawie, odpadki kuchenne, resztki jedzenia, ale tylko pochodzenia roślinnego, skorupki jajek, kwiaty cięte i doniczkowe, pieczywo, produkty zbożowe, trawa i liście, a także rozdrobnione gałęzie.

Co nigdy nie powinno znaleźć się w brązowym pojemniku?
Nie wrzucamy tutaj: mięsa, kości, produktów pochodzenia zwierzęcego, odchodów zwierząt domowych, popiołu, ziemi, kamieni, gruzu budowlanego, a także innych nieorganicznych śmieci, w szczególności opakowań i worków plastikowych.

Jak wyrzucamy bioodpady?
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Mamy dwie możliwości: albo wyrzucamy je luzem, albo w specjalnych kompostowalnych workach. W pierwszym przypadku możemy gromadzić resztki w osobnym koszu lub zbierać je do plastikowego worka. Gdy odpadki wysypiemy do kontenera – kosz zabieramy z powrotem , a zabrudzony foliowy worek wrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane. Drugi sposób to gromadzenie bioodpadów w specjalnych kompostowalnych workach, które można wraz z zawartością wrzucać do brązowych kontenerów.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tork zmierza w stronę neutralności klimatycznej

- W ostatnich latach zauważyliśmy znaczący wzrost zainteresowania firm kwestiami ochrony środowiska we wszystkich segmentach rynku. Przy wyborze produktów klienci zwracają uwagę na ich wydajność i skład - mówi Wojciech Nizio, regional brand activation manager w Tork.

Jak zadbać o neutralność klimatyczną lokalu gastronomicznego? [PORADNIK]

Gastronomia sprzedaje nie tylko dania, ale także restauracyjne doświadczenie. A jego jakość w dużej mierze opiera się na wizerunku lokalu. Dlatego w dobie postępujących zmian klimatycznych warto zadbać o neutralność swojego miejsca i odpowiednio ją uzasadnić.

Rośnie zapotrzebowanie na środki czystości przyjazne środowisku

Rosnące wymagania w kwestii higieny i kryzys klimatyczny spowodowały wzrost zainteresowania "zielonymi" środkami czystości dla branży HoReCa. Ciągła presja cenowa powoduje, że na rynku coraz bardziej liczą się innowacyjne rozwiązania, przynoszące wymierne oszczędności dla środowiska i dla portfela.

IKEA: koniec z frytkami w restauracji?

Operator lokalnej restauracji IKEA za naszą zachodnią granicą postanowił, że z jego menu znikną... frytki. Uzasadnienie? Przygotowanie jednej ich porcji powoduje wytworzenie ponad czterokrotnie więcej CO2 niż proces gotowania ziemniaków.

Pyszne.pl wprowadza biodegradowalne opakowania bez syntetycznych dodatków

Restauracje współpracujące z Pyszne.pl otrzymają możliwość zaoferowania swoim klientom nowego rodzaju opakowań. Pudełka te nie zawierają syntetycznych dodatków, są odporne na tłuszcz, a także w pełni biodegradowalne.

Biura nieprzyjazne środowisku są źródłem frustracji i rozczarowania pracowników

Wraz z powrotem pracowników do biur, widoczna jest zmiana ich oczekiwań dotyczących zrównoważonego rozwoju - 43% pracowników uważa, że biura są nieprzyjazne dla środowiska, a prawie połowa ankietowanych jest zawiedziona, że pracodawca nie poprawił niczego w tej kwestii w czasie trwania pandemii.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej