x

Nowy projekt kulinarny Macieja Nowickiego i Rafała Bernatowitza

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.07.2020

Uczty pod chmurką dla maksimum 100 osób w klimatycznych miejscach Polski - to nowa, wspólna propozycja Emanueli Koper, Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafała Bernatowitza, współtwórcy Restobar Ogień. Pierwsze spotkanie - 1 i 2 sierpnia w Nowej Suchej.

Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com.
Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com.
Projekt jest inicjatywą marki KoperBernNowicki – tworzymy miejsce. Stoją za nią Emanuela Koper, event managerka, która zajmie się organizacją uczt oraz odpowiadający za ofertę kulinarną Maciej Nowicki, kucharz- rekonstruktor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafał Bernatowitz, właściciel BernOnTable i współtwórca Restobar Ogień. Dla całej trójki jest to dodatkowe zajęcie, odskocznia od tego, czym zajmują się na co dzień.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
Uczty mają być też odskocznią od codzienności dla gości. – Ludzie chcą odreagować duszny czas izolacji. Są spragnieni otwartej przestrzeni, nieskończoności. My im to zapewnimy. Szukamy miejsc niezwykłych, na uboczu, nieco zapomnianych. I oferujemy kuchnię na łonie natury, aby wreszcie złapać oddech i zjeść dania pachnące ogniem oraz popiołem – mówi Maciej Nowicki.
A na facebookowym profilu KoperBernNowicki – tworzymy miejsce czytamy: „Jesteśmy zespołem pasjonatów. Po wielu podróżach po Polsce i świecie wzięliśmy sobie za cel odszukanie, odkrycie, przygotowanie i zaprezentowanie Wam miejsc, które ominął czas lub zawładnęła nimi niepamięć i opanowała przyroda. Naszą misją jest synteza miejsca, czasu, kultury, natury, historii z kulinarną tradycją regionu. Pragniemy zaprosić do wspólnego odkrywania smaków, zapachów i emocji związanych z zasiadaniem przy wspólnym stole. Dania i otoczenie pozwolą nam przypomnieć sobie, jak to jest być znów razem”.

Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com
Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com
Pierwsza uczta – do wyboru termin 1 lub 2 sierpnia – ma się odbyć w skansenie Nowa Sucha, położonym 70 km od Warszawy. Na jego terenie znajduje się Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego z dostojnym dworem i kompleksem zabytkowych, drewnianych budowli. Miejsce otoczone jest starymi drzewami i stawami. Przed laty kręcono tam „Pana Tadeusza”. W planach jest już także kolejna wrześniowa uczta, prawdopodobnie w okolicach Kazimierza Dolnego.
Zarówno w sobotę 1 sierpnia, jak i w niedziele 2 sierpnia gospodarze – ze względów pandemicznego bezpieczeństwa – mogą ugościć do 70 osób. Docelowo w przyszłości będzie to 100 biesiadników. Mile widziane są dzieci i zwierzęta.

Menu najbliższego wydarzenia to niespodzianka. Wiadomo jedynie, że „dań będzie pięć lub więcej”, przygotowane zostaną na żywym ogniu na bazie lokalnych ryb, mięsa i warzyw, choć jak zaznaczają autorzy „nie wszytko będzie zebrane w promieniu 25 km, lubimy pieprz, cytrusy i np. kawę”. Nowickiego i  Bernatowitza wesprze przy gotowaniu – Pavel Portoyan (Grill Kaukaski, Restobar Ogień, Bistro JCI Kraków). Serwis potrwa do godz. 20. Koszt uczty to 210 zł od osoby.
– Zasiądziemy przy stołach, w cieniu drzew. Nie będzie białych obrusów, ale będzie bajkowo – zachęca Maciej Nowicki.

Rezerwacje: koperbernnowicki@gmail.com

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Restaurant Week Polska: Festiwalowe debiuty 2019

Od pięciu lat Restaurant Week Polska pokazuje Polakom nowoczesne dania restauracyjne we wszystkich zakątkach kraju. Podczas jesiennej edycji nie zabrakło debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i wyjątkowe produkty w nich serwowane.

Warszawska Strefa Jedzenia na Pasażu Wiecha

Warszawska Strefa Jedzenia to nowa odsłona doskonale znanego warszawiakom letniego festiwalu miejskiego organizowanego przez Domy Towarowe Wars Sawa Junior - "Pasaż Wiecha. Kultura w samym centrum". Co tydzień, od czwartku do soboty, królują tu prawdziwe hity street food’u.

Nowa kampania Lavazzy w Polsce

Kampania pod hasłem "More than Italian" to odpowiedź marki na zmieniające się trendy na rynku kawy. Celem kampanii jest pokazanie, że Lavazza to nie tylko synonim najwyższej jakości, ale także, że prawdziwa włoska kawa ma rozmaite oblicza.

Iggy Pop twarzą kampanii piwa Tenczynek Marakuja produkowanego przez Palikota

Iggy Pop nazywany "ojcem chrzestnym" punk rocka jest twarzą kampanii #NieWstydźSię! promującej debiutujące na rynku piwo Tenczynek Marakuja. Jego legendarny hit "The Passenger" ma pomóc łamać stereotypy związane z piwami smakowymi.

Przed nami Whisky Live Warsaw 2020

Mimo trudnej sytuacji rynkowej naznaczonej obecnością koronawirusa, organizatorzy Whisky Live Warsaw 2020 przygotowali specjalny scenariusz dla tegorocznej odsłony festiwalu. Impreza odbędzie się 1-3 października w Centrum Praskim Koneser.

Święto whisky ponownie w Warszawie

Whisky Live Warsaw odbędzie się w 13-14 października w Sangate Hotel Airport. Festiwal to okazja poznania szerokiego spektrum kolorów, bukietów i smaków whisky. Dla fanów dobrego jedzenia nie zabraknie licznych atrakcji kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej