x

Nowy projekt kulinarny Macieja Nowickiego i Rafała Bernatowitza

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.07.2020

Uczty pod chmurką dla maksimum 100 osób w klimatycznych miejscach Polski - to nowa, wspólna propozycja Emanueli Koper, Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafała Bernatowitza, współtwórcy Restobar Ogień. Pierwsze spotkanie - 1 i 2 sierpnia w Nowej Suchej.

Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com.
Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com.
Projekt jest inicjatywą marki KoperBernNowicki – tworzymy miejsce. Stoją za nią Emanuela Koper, event managerka, która zajmie się organizacją uczt oraz odpowiadający za ofertę kulinarną Maciej Nowicki, kucharz- rekonstruktor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafał Bernatowitz, właściciel BernOnTable i współtwórca Restobar Ogień. Dla całej trójki jest to dodatkowe zajęcie, odskocznia od tego, czym zajmują się na co dzień.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
Uczty mają być też odskocznią od codzienności dla gości. – Ludzie chcą odreagować duszny czas izolacji. Są spragnieni otwartej przestrzeni, nieskończoności. My im to zapewnimy. Szukamy miejsc niezwykłych, na uboczu, nieco zapomnianych. I oferujemy kuchnię na łonie natury, aby wreszcie złapać oddech i zjeść dania pachnące ogniem oraz popiołem – mówi Maciej Nowicki.
A na facebookowym profilu KoperBernNowicki – tworzymy miejsce czytamy: „Jesteśmy zespołem pasjonatów. Po wielu podróżach po Polsce i świecie wzięliśmy sobie za cel odszukanie, odkrycie, przygotowanie i zaprezentowanie Wam miejsc, które ominął czas lub zawładnęła nimi niepamięć i opanowała przyroda. Naszą misją jest synteza miejsca, czasu, kultury, natury, historii z kulinarną tradycją regionu. Pragniemy zaprosić do wspólnego odkrywania smaków, zapachów i emocji związanych z zasiadaniem przy wspólnym stole. Dania i otoczenie pozwolą nam przypomnieć sobie, jak to jest być znów razem”.

Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com
Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com
Pierwsza uczta – do wyboru termin 1 lub 2 sierpnia – ma się odbyć w skansenie Nowa Sucha, położonym 70 km od Warszawy. Na jego terenie znajduje się Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego z dostojnym dworem i kompleksem zabytkowych, drewnianych budowli. Miejsce otoczone jest starymi drzewami i stawami. Przed laty kręcono tam „Pana Tadeusza”. W planach jest już także kolejna wrześniowa uczta, prawdopodobnie w okolicach Kazimierza Dolnego.
Zarówno w sobotę 1 sierpnia, jak i w niedziele 2 sierpnia gospodarze – ze względów pandemicznego bezpieczeństwa – mogą ugościć do 70 osób. Docelowo w przyszłości będzie to 100 biesiadników. Mile widziane są dzieci i zwierzęta.

Menu najbliższego wydarzenia to niespodzianka. Wiadomo jedynie, że „dań będzie pięć lub więcej”, przygotowane zostaną na żywym ogniu na bazie lokalnych ryb, mięsa i warzyw, choć jak zaznaczają autorzy „nie wszytko będzie zebrane w promieniu 25 km, lubimy pieprz, cytrusy i np. kawę”. Nowickiego i  Bernatowitza wesprze przy gotowaniu – Pavel Portoyan (Grill Kaukaski, Restobar Ogień, Bistro JCI Kraków). Serwis potrwa do godz. 20. Koszt uczty to 210 zł od osoby.
– Zasiądziemy przy stołach, w cieniu drzew. Nie będzie białych obrusów, ale będzie bajkowo – zachęca Maciej Nowicki.

Rezerwacje: koperbernnowicki@gmail.com

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Letnia edycja Fine Dining Week

29 sierpnia - 9 września 2018 r. odbędzie się piąta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony jest polskiej sztuce restauracyjnej.

Wilanowski projekt kulinarny z Nagrodą Europa Nostra 2019!

"Miejsce przy królewskim stole", projekt Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowany w Villi Intrata znalazł się wśród zwycięzców Nagród Dziedzictwa Europejskiego - Nagród Europa Nostra 2019. Jury doceniło warsztaty, pokazy i konferencje naukowe związane z rekonstrukcją staropolskich przepi

MAKRO Polska świętuje setną rocznicę niepodległości

11 listopada 2018 r. świętujemy setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Z tej okazji sieć hurtowni MAKRO Polska rozpoczyna Kulinarne Zjednoczenie Polski - edycję specjalną programu Polskie Skarby Kulinarne.

26 lat polskiej gastronomii w 200 numerach "Food Service"

Zobaczcie, jak zmieniała się polska gastronomia od 1994 roku. Przedstawiamy najważniejsze wydarzenia i trendy, które wpłynęły na to, jak dziś wygląda polska scena gastronomiczna.

Fine Dining w Plenerze

To nazwa cyklu kolacji organizowanych przez krakowską restaurację Albertina oraz zaproszonych do projektu szefów kuchni. Wśród nich byli między innymi Krzysztof Żurek z restauracji Trzy Rybki, Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Łukasz Cichy z Białej Róży.

Essity zdobywa dwie nagrody European Cleaning and Hygiene Awards

15 listopada ogłoszono zwycięzców European Cleaning Awards 2018. Firma Essity zdobyła dwie prestiżowe nagrody w kategoriach: "Najlepsza praktyka - zrównoważony rozwój" oraz "Innowacja technologiczna roku".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej