x

Nowy projekt kulinarny Macieja Nowickiego i Rafała Bernatowitza

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.07.2020

Uczty pod chmurką dla maksimum 100 osób w klimatycznych miejscach Polski - to nowa, wspólna propozycja Emanueli Koper, Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafała Bernatowitza, współtwórcy Restobar Ogień. Pierwsze spotkanie - 1 i 2 sierpnia w Nowej Suchej.

Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com.
Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com.
Projekt jest inicjatywą marki KoperBernNowicki – tworzymy miejsce. Stoją za nią Emanuela Koper, event managerka, która zajmie się organizacją uczt oraz odpowiadający za ofertę kulinarną Maciej Nowicki, kucharz- rekonstruktor Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafał Bernatowitz, właściciel BernOnTable i współtwórca Restobar Ogień. Dla całej trójki jest to dodatkowe zajęcie, odskocznia od tego, czym zajmują się na co dzień.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
Uczty mają być też odskocznią od codzienności dla gości. – Ludzie chcą odreagować duszny czas izolacji. Są spragnieni otwartej przestrzeni, nieskończoności. My im to zapewnimy. Szukamy miejsc niezwykłych, na uboczu, nieco zapomnianych. I oferujemy kuchnię na łonie natury, aby wreszcie złapać oddech i zjeść dania pachnące ogniem oraz popiołem – mówi Maciej Nowicki.
A na facebookowym profilu KoperBernNowicki – tworzymy miejsce czytamy: „Jesteśmy zespołem pasjonatów. Po wielu podróżach po Polsce i świecie wzięliśmy sobie za cel odszukanie, odkrycie, przygotowanie i zaprezentowanie Wam miejsc, które ominął czas lub zawładnęła nimi niepamięć i opanowała przyroda. Naszą misją jest synteza miejsca, czasu, kultury, natury, historii z kulinarną tradycją regionu. Pragniemy zaprosić do wspólnego odkrywania smaków, zapachów i emocji związanych z zasiadaniem przy wspólnym stole. Dania i otoczenie pozwolą nam przypomnieć sobie, jak to jest być znów razem”.

Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com
Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego. Zdjęcie: Facebook.com
Pierwsza uczta – do wyboru termin 1 lub 2 sierpnia – ma się odbyć w skansenie Nowa Sucha, położonym 70 km od Warszawy. Na jego terenie znajduje się Muzeum Architektury Drewnianej Regionu Siedleckiego z dostojnym dworem i kompleksem zabytkowych, drewnianych budowli. Miejsce otoczone jest starymi drzewami i stawami. Przed laty kręcono tam „Pana Tadeusza”. W planach jest już także kolejna wrześniowa uczta, prawdopodobnie w okolicach Kazimierza Dolnego.
Zarówno w sobotę 1 sierpnia, jak i w niedziele 2 sierpnia gospodarze – ze względów pandemicznego bezpieczeństwa – mogą ugościć do 70 osób. Docelowo w przyszłości będzie to 100 biesiadników. Mile widziane są dzieci i zwierzęta.

Menu najbliższego wydarzenia to niespodzianka. Wiadomo jedynie, że „dań będzie pięć lub więcej”, przygotowane zostaną na żywym ogniu na bazie lokalnych ryb, mięsa i warzyw, choć jak zaznaczają autorzy „nie wszytko będzie zebrane w promieniu 25 km, lubimy pieprz, cytrusy i np. kawę”. Nowickiego i  Bernatowitza wesprze przy gotowaniu – Pavel Portoyan (Grill Kaukaski, Restobar Ogień, Bistro JCI Kraków). Serwis potrwa do godz. 20. Koszt uczty to 210 zł od osoby.
– Zasiądziemy przy stołach, w cieniu drzew. Nie będzie białych obrusów, ale będzie bajkowo – zachęca Maciej Nowicki.

Rezerwacje: koperbernnowicki@gmail.com

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Kolejna edycja Terra Madre Salone del Gusto

Wydarzenie odbędzie się w dniach 20-24 września w Turynie.

"Królewski stół" zawładnął Wilanowem

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego pod hasłem "Królewski stół" odbyła się 15 i 16 września na warszawskim Wilanowie. Podczas dwóch dni uczestnicy wzięli udział w 40 wykładach i panelach dyskusyjnych oraz 60 warsztatach i pokazach kulinarnych.

AGENDA INSPIRACJI

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

II EDYCJA AKCJI "KUKBUK POLECA" Z DWIEMA NOWYMI KATEGORIAMI

"Kukbuk poleca" to certyfikat jakości przyznawany przez magazyn kulturalno-kulinarny "Kukbuk". Zgłoszenia można przesyłać do 7 maja pocztą tradycyjną lub online. Ubiegłoroczna, I edycja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony lokalnych producentów oraz rzemieślników.

Święto whisky ponownie w Warszawie

Whisky Live Warsaw odbędzie się w 13-14 października w Sangate Hotel Airport. Festiwal to okazja poznania szerokiego spektrum kolorów, bukietów i smaków whisky. Dla fanów dobrego jedzenia nie zabraknie licznych atrakcji kulinarnych.

Kulinarny tygiel pięciu kultur

Po raz kolejny Transatlantyk Festival zaprosił na wyjątkowe spotkanie sztuki filmowej i kulinarnej, czyli Kino Kulinarne przygotowywane we współpracy z 68. Berlinale Kulinarisches Kino. Festiwal odbywający się w Łodzi gromadzi co roku setki gości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej