x

Radio Kulinarne - pierwszy podcast kulinarno-winiarski

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    08.07.2020

Ruszył nowy projekt mediowy - Radio Kulinarne, czyli podcast kulinarno-winiarski. To pierwszy tego typu format na rynku - poszczególne odcinki są realizowane w formie radiowych reportaży i wywiadów.

Twórcami projektu są Maja Dutkiewicz – dziennikarka informacyjna i kulinarna (aktualnie Radio Kraków, wcześniej RMF FM i Eska) oraz Bartosz Wilczyński – krakowski promotor kulinarny wspierający aktywnie polskich winiarzy, cydrowników, serowarów i producentów lokalnych.  
Radio Kulinarne to w założeniu miejsce spotkań z ludźmi, którzy z pasją realizują swoje życiowe pomysły. W kolejnych odcinkach posłuchać będzie można winiarzy, cydrowników, serowarów i producentów dobrej żywności, ale także ekspertów z różnych dziedzin, pokazujących jak żyć zdrowiej. Poszczególne odcinki powstają podczas reporterskich podróży i spotkań. Radio Kulinarne to nie tylko podcasty – na uruchomionej równolegle stronie internetowej znajdą się rekomendacje w formie artykułów i przewodników po sprawdzonych miejscach oraz polecane wydarzenia i przedsięwzięcia.
– Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Interesują nas ludzie, miejsca i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem. Pytamy również naukowców i ekspertów, o to co dla nas najlepsze i zdrowe. Pytamy o skomplikowane mechanizmy, które rządzą najprostszymi wydawałoby się zjawiskami – mówią twórcy Radia Kulinarnego.
Dostępne są już pierwsze odcinki reportażowe: „Winnica Wieliczka. Z szacunkiem do natury” o biodynamicznych  winiarzach radykałach, „Winnica Silesian. Na koniu do wina” o tym jak rodzina Mazurków - koniarzy została winiarzami, „Wulkany, wzgórza i winny Dolny Śląsk” o miejscach winiarskich wartych wakacyjnej wizyty na Dolnym Ślasku oraz „Pij z głową. Rozmowa z prof. Grzegorzem Gajosem”.
Radia można posłuchać na stronie www.radiokulinarne.pl oraz w aplikacjach Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcasts.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restaurant Week z wyjątkowym konkursem. Do wygrania kolacja z Magdą Gessler

Wiosenna edycja Restaurant Week obfituje w niespodzianki. Wszyscy goście festiwalu mogą wziąć udział w konkursie, w którym nagrodą jest kolacja z Magdą Gessler, która odbędzie się w restauracji U Fukiera. Festiwal potrwa od 9 do 27 czerwca.

McDonald’s zamyka restauracje w Rosji

Decyzję o czasowym zamknięciu wszystkich 850 restauracji działających na terenie Rosji podjął globalny zespół zarządzający McDonald’s. Marka wstrzymuje wszystkie działania na tym rynku. Po ogłoszeniu decyzji przed lokalami sieci ustawiły się kolejki Rosjan, którzy chcą zjeść tam ostatni posiłek.

Najlepsze restauracje w Polsce według gości Restaurant Week

Znamy już wyniki największego w kraju Plebiscytu Gości Restaurant Week. Ponad 90 tysięcy uczestników Festiwalu, który zakończył się 27 czerwca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w blisko 350 restauracjach w kraju.

Quebonafide stawia na herbatę. Po otwarciu lokalu z bubble tea, wchodzi z własną marką do Lidla

Para muzyków - Quebonafide i FORXST - stworzyła markę napojów Miss Ti. Ich zaparzone w Korei Południowej herbaty - wegańska Matcha Latte oraz Milk Tea - 9 lutego wkraczają do sieci Lidl. Nazwa marki nawiązuje do warszawskiego lokalu rapera, w którym w czasie wakacji serwował bubble tea.

Dynamiczny rozwój McDelivery

Sieć McDonald’s stawia na dynamiczny rozwój usługi McDelivery. Już 145 restauracji w 16 miastach Polski realizują zamówienia z bezpośrednią dostawą do klientów.

Zniżka 15 zł na Restaurant Week dla czytelników Ouichef.pl i "Food Service"!

Jeszcze do niedzieli 27 czerwca potrwa wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week. Jego organizatorzy przygotowali promocję dla czytelników Ouichef.pl i "Food Service" - zniżkę 15 zł na całe zamówienie. Oto rabatowe kody!

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej