

Radio Kulinarne - pierwszy podcast kulinarno-winiarski


Ruszył nowy projekt mediowy - Radio Kulinarne, czyli podcast kulinarno-winiarski. To pierwszy tego typu format na rynku - poszczególne odcinki są realizowane w formie radiowych reportaży i wywiadów.
Radio Kulinarne to w założeniu miejsce spotkań z ludźmi, którzy z pasją realizują swoje życiowe pomysły. W kolejnych odcinkach posłuchać będzie można winiarzy, cydrowników, serowarów i producentów dobrej żywności, ale także ekspertów z różnych dziedzin, pokazujących jak żyć zdrowiej. Poszczególne odcinki powstają podczas reporterskich podróży i spotkań. Radio Kulinarne to nie tylko podcasty – na uruchomionej równolegle stronie internetowej znajdą się rekomendacje w formie artykułów i przewodników po sprawdzonych miejscach oraz polecane wydarzenia i przedsięwzięcia.
– Wspieramy projekty, inicjatywy i działania, które niosą ze sobą wartości zgodne z filozofią slow food i slow life. Współpracujemy z winiarzami. Znamy ich osobiście. Tak jak lokalnych producentów żywności. Interesują nas ludzie, miejsca i historie, które za nimi stoją. Miejsca, gdzie można zachłysnąć się życiem. Pytamy również naukowców i ekspertów, o to co dla nas najlepsze i zdrowe. Pytamy o skomplikowane mechanizmy, które rządzą najprostszymi wydawałoby się zjawiskami – mówią twórcy Radia Kulinarnego.
Dostępne są już pierwsze odcinki reportażowe: „Winnica Wieliczka. Z szacunkiem do natury” o biodynamicznych winiarzach radykałach, „Winnica Silesian. Na koniu do wina” o tym jak rodzina Mazurków - koniarzy została winiarzami, „Wulkany, wzgórza i winny Dolny Śląsk” o miejscach winiarskich wartych wakacyjnej wizyty na Dolnym Ślasku oraz „Pij z głową. Rozmowa z prof. Grzegorzem Gajosem”.
Radia można posłuchać na stronie www.radiokulinarne.pl oraz w aplikacjach Spotify, Apple Podcasts oraz Google Podcasts.
Zobacz także

Kolejna edycja festiwalu Smakuj Trójmiasto

Już 22 października aromaty orientalnej kuchni uniosą się nad gdańskim Garnizonem Kultury. W Starym Maneżu odbędzie się azjatycka edycja Smakuj Trójmiasto - jednego z najpopularniejszych trójmiejskich festiwali kulinarnych.

Mięso z laboratorium dopuszczone do sprzedaży. Można spróbować go w Singapurze

Singapur dopuścił do sprzedaży mięso wyhodowane w laboratorium. Pierwsze danie z kurczaka wyprodukowanego w ten sposób sprzedano w restauracji 1880. Kosztowało około 65 złotych.

ŚWIĘTO WHISKY W TRÓJMIEŚCIE

Ponad 100 różnych gatunków whisky z kilkunastu krajów, krajowe premiery zagranicznych nowości, a także sesje master class oraz szkolenie biznesowe - już 3 czerwca 2017 r. pierwsza edycja Whisky Live Sopot.

REKORDOWA EDYCJA FESTIWALU RESTAURANT WEEK!

Za nami absolutnie rekordowa edycja największego wydarzenia kulinarnego w Polsce. Wzięło w nim udział aż 85 tysięcy Gości w 36 miastach. Odwiedzili prawie 400 restauracji, pośród których znalazła się rekordowa liczba prawie 100 debiutantów.

PYSZNE.PL OGŁOSIŁO ZWYCIĘZCÓW BEST RESTAURANTS AWARDS

Pizza Winchester w Krakowie zwyciężyła w konkursie organizowanym przez Pyszne.pl, pokonując ponad 614 nominowanych restauracji w całym kraju. Ich ocena była oparta na kilku czynnikach takich jak: jakość jedzenia, jakość dostawy i liczba recenzji w porównaniu do liczby zamówień.

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

