x

Bursztynowa Bistro, czyli serowe przekąski w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    08.07.2020

W zabytkowej kamienicy przy stołecznym Nowym Świecie działa od maja nowy koncept - butik z serami połączony z lokalem gastronomicznym.

Wnętrze lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Wnętrze lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Lokal otwarto w centrum Warszawy pod prestiżowym adresem – przy ul. Nowy Świat 37. Zabytkowa kamienica ma ciekawą historię: mieszkał w niej m.in. poeta Bolesław Leśmian, ostatnio funkcjonował tu sklep jubilerski. Teraz swój firmowy butik połączony z bistro uruchomiła tam Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, znana z produkcji długodojrzewających serów takich jak Bursztyn, Rubin czy Szafir chętnie wykorzystywanych przez szefów kuchni.
– Wiedzieliśmy, że takie koncepty funkcjonują za granicą, ale nie staraliśmy się nikogo naśladować. Pomysł dojrzewał tak jak nasze sery – tłumaczy Paweł Gaca, wiceprezes Spomleku. – Przygotowania trwały praktycznie tyle, ile dojrzewa nasz najdłużej dojrzewający ser: 26-miesięczny Bursztyn.

Remont i wnętrze
Przez większość tego czasu Spomlek po prostu czekał na lokal.
Bursztynowa Bistro przy Nowym Świecie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Bursztynowa Bistro przy Nowym Świecie. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Szczerze? Uparliśmy się na ulicę Nowy Świat w Warszawie. Intuicyjnie czujemy, że taki lokal ma największe szanse powodzenia właśnie w tym miejscu – wyznaje Gaca.
Do tego doszedł remont wymagający stałego kontaktu z miejskim wydziałem architektury i z konserwatorem zabytków. – Po drodze pojawiły się różne przeszkody klasyczne dla starej architektury, związane z wentylacją, kanalizacją, elektryką. To wszystko pochłonęło dużo czasu, niemniej jednak zależało nam na staranności wykonania i zachowaniu klimatu tego miejsca – opowiada Paweł Gaca.
W efekcie powstał lokal składający się z trzech sal inspirowanych kolorami i nazwami flagowych serów – to Bursztynowa, Szafirowa i Rubinowa (w sumie ponad 117 mkw.). Maksymalnie może w nich przebywać 29 osób, ajeśli doliczymy miejsca w ogródku będzie to 60. Wnętrza są eleganckie, ale jednocześnie przytulne. Klimat nadają sofy i żółte jak sery krzesła. Wrażenie robi stylizowany na XX-lecie międzywojenne bar, wykonany z metalowych elementów odwzorowujących oryginalną przedwojenną bramę kamienicy.

Serowe menu
Bistro oferuje potrawy z serami z dodatkami na słodko czy słono.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Główną przystawką są deski serowe. Deska Szafirowa to ser Szafir w trzech wersjach dojrzewania (6, 15 i 24 miesiące) z zestawem konfitur z czarnego bzu z jabłkiem i malinowej z migdałem. Druga deska – Bursztynowa – składa się z serów Bursztyn (6, 15, 24 miesiące) z selekcją miodów: akacjowym, spadziowym oraz gryczanym. Ostatnia deska to Skarby Serowara, na której serwowane są 15-miesięczny Bursztyn, 3-miesięczny Rubin i 15-miesięczny Szafir wraz z pastą z suszonych pomidorów, czekoladą śliwkową oraz sosem z czarnej porzeczki.
Wśród dań na ciepło do wyboru są m. in.  zupa serowa z orzechami nerkowca, tarta z serem Rubin i warzywami czy bakłażan zapiekany z mięsem i warzywami oraz 15-miesięcznym Bursztynem. Nie brakuje także deserów – to np. tiramisu w Rubinem, beza z 15-miesięcznym Bursztynem i wiśniami czy kajmak z serem.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Bistro Bursztynowa ma w ofercie również wina. – Dobór wina do sera to nasza specjalność – zapewnia Paweł Gaca.
W sklepie sprzedawane są wyłącznie sery Spomleku. – Postawiliśmy na dosyć nowatorskie rozwiązanie, gdyż oferujemy ser z konkretną datą warzenia. Można więc kupić np. Bursztyn z datą warzenia z grudnia 2018 r. lub z września 2018 r. – zwraca uwagę Paweł Gaca.

Autorka tekstu Katarzyna Pierzchała jest dziennikarką portalu handelextra.pl.

Autor tekstu: Katarzyna Pierzchała

Zobacz także

SEAFOOD BAR & MARKET

W listopadzie 2017 r. na wrocławskim Starym Mieście w lokalu po słynnej restauracji Mosaiq otworzył się bar z jasnym motywem przewodnim: są to ryby i owoce morza w najczystszej formie. Znajdziemy go na ul. Świętego Mikołaja 12.

Green Caffè Nero zaprasza do nowej kawiarni w Warszawie

Mimo trudności spowodowanych kryzysem epidemicznym sieć Green Caffè Nero otwiera nową kawiarnię. Mieści się ona w biurowcu Generation Park na warszawskiej Woli przy stacji metra Rondo Daszyńskiego.

Pizzeria Stopiątka in Italia w łódzkiej Manufakturze

Do grona najemców gastronomicznych Manufaktury w Łodzi dołączyła restauracja Stopiątka In Italia. To nowy koncept premium ogólnopolskiej sieci Stopiątka.

Warszawski Ed Red - kuchnia zdominowana przez mięso

Ed Red otworzył się w Warszawie w Hali Mirowskiej w połowie października 2016 r. Właścicielami restauracji są Grzegorz Kłos i Paweł Baron, a partnerem - szef kuchni Adam Chrząstowski. Ed Red proponuje autorską kuchnię zdominowaną przez mięso i zasadę "od ryjka do ogona.

2 KOMA 7 BAR

Warszawska mapa gastronomiczna wzbogaciła się właśnie o nowe miejsce ze zdrowym, najwyższej jakości jedzeniem. Lokal 2 KOMA 7 BAR powstał jako nieoczekiwana i niestandardowa kreacji agencji marketingowej 2 KOMA 7.

ZONI

W czerwcu na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca - restauracja Zoni z wysoko cenionym szefem kuchni Aleksandrem Baronem na czele oraz siostrzane bistro WuWu, którego szefową kuchni została Adriana Marczewska. ul. plac Konesera 1, Warszawa

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej