x

Bursztynowa Bistro, czyli serowe przekąski w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    08.07.2020

W zabytkowej kamienicy przy stołecznym Nowym Świecie działa od maja nowy koncept - butik z serami połączony z lokalem gastronomicznym.

Wnętrze lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Wnętrze lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Lokal otwarto w centrum Warszawy pod prestiżowym adresem – przy ul. Nowy Świat 37. Zabytkowa kamienica ma ciekawą historię: mieszkał w niej m.in. poeta Bolesław Leśmian, ostatnio funkcjonował tu sklep jubilerski. Teraz swój firmowy butik połączony z bistro uruchomiła tam Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, znana z produkcji długodojrzewających serów takich jak Bursztyn, Rubin czy Szafir chętnie wykorzystywanych przez szefów kuchni.
– Wiedzieliśmy, że takie koncepty funkcjonują za granicą, ale nie staraliśmy się nikogo naśladować. Pomysł dojrzewał tak jak nasze sery – tłumaczy Paweł Gaca, wiceprezes Spomleku. – Przygotowania trwały praktycznie tyle, ile dojrzewa nasz najdłużej dojrzewający ser: 26-miesięczny Bursztyn.

Remont i wnętrze
Przez większość tego czasu Spomlek po prostu czekał na lokal.
Bursztynowa Bistro przy Nowym Świecie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Bursztynowa Bistro przy Nowym Świecie. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Szczerze? Uparliśmy się na ulicę Nowy Świat w Warszawie. Intuicyjnie czujemy, że taki lokal ma największe szanse powodzenia właśnie w tym miejscu – wyznaje Gaca.
Do tego doszedł remont wymagający stałego kontaktu z miejskim wydziałem architektury i z konserwatorem zabytków. – Po drodze pojawiły się różne przeszkody klasyczne dla starej architektury, związane z wentylacją, kanalizacją, elektryką. To wszystko pochłonęło dużo czasu, niemniej jednak zależało nam na staranności wykonania i zachowaniu klimatu tego miejsca – opowiada Paweł Gaca.
W efekcie powstał lokal składający się z trzech sal inspirowanych kolorami i nazwami flagowych serów – to Bursztynowa, Szafirowa i Rubinowa (w sumie ponad 117 mkw.). Maksymalnie może w nich przebywać 29 osób, ajeśli doliczymy miejsca w ogródku będzie to 60. Wnętrza są eleganckie, ale jednocześnie przytulne. Klimat nadają sofy i żółte jak sery krzesła. Wrażenie robi stylizowany na XX-lecie międzywojenne bar, wykonany z metalowych elementów odwzorowujących oryginalną przedwojenną bramę kamienicy.

Serowe menu
Bistro oferuje potrawy z serami z dodatkami na słodko czy słono.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Główną przystawką są deski serowe. Deska Szafirowa to ser Szafir w trzech wersjach dojrzewania (6, 15 i 24 miesiące) z zestawem konfitur z czarnego bzu z jabłkiem i malinowej z migdałem. Druga deska – Bursztynowa – składa się z serów Bursztyn (6, 15, 24 miesiące) z selekcją miodów: akacjowym, spadziowym oraz gryczanym. Ostatnia deska to Skarby Serowara, na której serwowane są 15-miesięczny Bursztyn, 3-miesięczny Rubin i 15-miesięczny Szafir wraz z pastą z suszonych pomidorów, czekoladą śliwkową oraz sosem z czarnej porzeczki.
Wśród dań na ciepło do wyboru są m. in.  zupa serowa z orzechami nerkowca, tarta z serem Rubin i warzywami czy bakłażan zapiekany z mięsem i warzywami oraz 15-miesięcznym Bursztynem. Nie brakuje także deserów – to np. tiramisu w Rubinem, beza z 15-miesięcznym Bursztynem i wiśniami czy kajmak z serem.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Menu lokalu Bursztynowa Bistro. Zdjęcie: Facebook.com/Bursztynowa Bistro.
Bistro Bursztynowa ma w ofercie również wina. – Dobór wina do sera to nasza specjalność – zapewnia Paweł Gaca.
W sklepie sprzedawane są wyłącznie sery Spomleku. – Postawiliśmy na dosyć nowatorskie rozwiązanie, gdyż oferujemy ser z konkretną datą warzenia. Można więc kupić np. Bursztyn z datą warzenia z grudnia 2018 r. lub z września 2018 r. – zwraca uwagę Paweł Gaca.

Autorka tekstu Katarzyna Pierzchała jest dziennikarką portalu handelextra.pl.

Autor tekstu: Katarzyna Pierzchała

Zobacz także

2 KOMA 7 BAR

Warszawska mapa gastronomiczna wzbogaciła się właśnie o nowe miejsce ze zdrowym, najwyższej jakości jedzeniem. Lokal 2 KOMA 7 BAR powstał jako nieoczekiwana i niestandardowa kreacji agencji marketingowej 2 KOMA 7.

PROSCIUTTERIA

Prosciutteria to miejsce poświęcone przede wszystkim wspólnemu spędzaniu czasu i długim rozmowom, do których jedzenie i wino są tylko dodatkiem. Lokal odwołuje się do włoskiej tradycji niewielkich barów, do których zagląda się na kawę, kieliszek wina lub aby po prostu miło spędzić czas.

Bistro Pod Sowami

Bistro pod Sowami na warszawskiej Pradze to nowa restauracja mieszcząca się w zabytkowej, niedawno odremontowanej secesyjnej Kamienicy pod Sowami.

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

Debiuty kulinarne w warszawskiej Galerii Młociny

Drugie piętro Galerii Młociny to wyjątkowe miejsce dla wszystkich tych, którzy uwielbiają celebrować wspólne chwile w gronie najbliższych. Spotkania i Dania, czyli strefa dedykowana miłośnikom kuchni wszystkich kontynentów, kusi coraz bogatszą ofertą kulinarną.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej