- Restauracja Belvedere w zabytkowym budynku Nowej Oranżerii w Łazienkach Królewskich funkcjonuje już od ponad 20 lat. Zdjęcie: Facebook.com/Restauracja Belvedere.
Łukasz Guziński doskonalił się u boku takich kulinarnych autorytetów jak Alain Ducasse, czy Alain Soliveres. Praktykę zdobywał w Le Taillevent, Le Fouquet's , Ecco St. Moritz oraz warszawskiej restauracji Rozbrat 20, gdzie pełnił rolę szefa kuchni. Ukończył szkołę kulinarną Le Cordon Bleu Paris oraz prywatną szkołę Anne-Sophie Pic.
– W odpowiedzi na zmiany i nowe oczekiwania gości, które pojawiły się w okresie pandemii, zespół restauracji zauważył wyraźną potrzebę wprowadzenia nowych rozwiązań. Ponowne otwarcie restauracji było więc idealną okazją do nawiązania współpracy z Łukaszem Guzińskim. Łukasz jest utalentowanym kucharzem, którego osiągnięcia obserwowaliśmy już od dłuższego czasu. Postanowiliśmy zaproponować mu możliwość wprowadzenia do Restauracji Belvedere autorskiej propozycji menu i wykorzystać jego kreatywne, świeże spojrzenie – wyjaśnia Anna Bykowska, dyrektor Restauracji Belvedere.
Kierunek i charakter kuchni Restauracji Belvedere pozostają niezmienne. Jako szef kreatywny Łukasz Guziński będzie odpowiedzialny za opracowanie koncepcji dań w zgodzie z filozofią miejsca, jego autorskie propozycje menu mają zmieniać się w krótkich odstępach czasu, tak aby jak najlepiej wykorzystać dostępność sezonowych składników.
– Menu w wykonaniu Łukasza ma być świeżym spojrzeniem na historię miejsca. Nowa karta dań to nowy początek, coś czego aktualnie wszyscy potrzebujemy. Liczymy tym samym, że Łukasz już wkrótce na stałe zagości w naszym zespole – mówi Anna Bykowska.
W karcie stworzonej przez Łukasza Guzińskiego dominują ryby i owoce morza. Jego propozycje przystawek to m. in. sałatka z krewetek, mango i papai z palonym masłem, carpaccio z ośmiornicy z pomidorami, chorizo i świeżymi ziołami, tatar z tuńczyka z majonezem yuzu czy zupa rybna z barweną i suszonymi pomidorami. Spośród propozycji nierybnych polecamy kremowe foie gras podane z bardzo lekkimi dodatkami, które równoważą tłusty charakter wątróbki – cydrową galaretką, puddingiem cytrynowym i marynowanym jabłkiem. Wśród dań głównych uwagę zwracają m. in. kaczka z orzechowym zabaglione i koniakiem oraz okoń morski z vongolami podany z karczochami i kwiatem cukinii.
Menu deserowe obok klasycznych słodkości takich jak tarta cytrynowa czy kokosowa panna cotta to również sezonowe propozycje – kogel mogel z truskawkami i lodami bazyliowymi oraz mus malinowy z jagodami i pianą z białego wina.
Menu à la carte serwowane jest w porze lunchu i kolacji od poniedziałku do soboty, od godziny 12 do 23. Przy odrobinie szczęścia można liczyć na towarzystwo zaglądających przez ogromne okna pawi :)