x

Restauracja Belvedere z nowym szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim

Kategoria: Miejsca    08.07.2020

Ponowne otwarcie warszawskiej restauracji Belvedere po lockdownie przyniosło zmiany. Nowy szef kreatywny Łukasz Guziński w swym autorskim, letnim menu stawia akcent na ryby i owoce morza.

Restauracja Belvedere w zabytkowym budynku Nowej Oranżerii w Łazienkach Królewskich funkcjonuje już od ponad 20 lat. Zdjęcie: Facebook.com/Restauracja Belvedere.
Restauracja Belvedere w zabytkowym budynku Nowej Oranżerii w Łazienkach Królewskich funkcjonuje już od ponad 20 lat. Zdjęcie: Facebook.com/Restauracja Belvedere.

Łukasz Guziński doskonalił się u boku takich kulinarnych autorytetów jak Alain Ducasse, czy Alain Soliveres. Praktykę zdobywał w Le Taillevent, Le Fouquet's , Ecco St. Moritz oraz warszawskiej restauracji Rozbrat 20, gdzie pełnił rolę szefa kuchni. Ukończył szkołę kulinarną Le Cordon Bleu Paris oraz prywatną szkołę Anne-Sophie Pic.
– W odpowiedzi na zmiany i nowe oczekiwania gości, które pojawiły się w okresie pandemii, zespół restauracji zauważył wyraźną potrzebę wprowadzenia nowych rozwiązań. Ponowne otwarcie restauracji było więc idealną okazją do nawiązania współpracy z Łukaszem Guzińskim. Łukasz jest utalentowanym kucharzem, którego osiągnięcia obserwowaliśmy już od dłuższego czasu. Postanowiliśmy zaproponować mu możliwość wprowadzenia do Restauracji Belvedere autorskiej propozycji menu i wykorzystać jego kreatywne, świeże spojrzenie – wyjaśnia Anna Bykowska, dyrektor Restauracji Belvedere.
Sałatka z krewetek, mango i papai z palonym masłem. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica.
Sałatka z krewetek, mango i papai z palonym masłem. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica.
Kierunek i charakter kuchni Restauracji Belvedere pozostają niezmienne. Jako szef kreatywny Łukasz Guziński będzie odpowiedzialny za opracowanie koncepcji dań w zgodzie z filozofią miejsca, jego autorskie propozycje menu mają zmieniać się w krótkich odstępach czasu, tak aby jak najlepiej wykorzystać dostępność sezonowych składników.
– Menu w wykonaniu Łukasza ma być świeżym spojrzeniem na historię miejsca. Nowa karta dań to nowy początek, coś czego aktualnie wszyscy potrzebujemy. Liczymy tym samym, że Łukasz już wkrótce na stałe zagości w naszym zespole – mówi Anna Bykowska.
Okoń morski z vongolami podany z karczochami i kwiatem cukinii. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica.
Okoń morski z vongolami podany z karczochami i kwiatem cukinii. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica.
W karcie stworzonej przez Łukasza Guzińskiego dominują ryby i owoce morza. Jego propozycje przystawek to m. in. sałatka z krewetek, mango i papai z palonym masłem, carpaccio z ośmiornicy z pomidorami, chorizo i świeżymi ziołami, tatar z tuńczyka z majonezem yuzu czy zupa rybna z barweną i suszonymi pomidorami. Spośród propozycji nierybnych polecamy kremowe foie gras podane z bardzo lekkimi dodatkami, które równoważą tłusty charakter wątróbki – cydrową galaretką, puddingiem cytrynowym i marynowanym jabłkiem.  Wśród dań głównych uwagę zwracają m. in. kaczka z orzechowym zabaglione i koniakiem oraz okoń morski z vongolami podany z karczochami i kwiatem cukinii.
Mus malinowy z jagodami i pianą z białego wina. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica.
Mus malinowy z jagodami i pianą z białego wina. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica.
Menu deserowe obok klasycznych słodkości takich jak tarta cytrynowa czy kokosowa panna cotta to również sezonowe propozycje – kogel mogel z truskawkami i lodami bazyliowymi oraz mus malinowy z jagodami i pianą z białego wina.
Menu à la carte serwowane jest w porze lunchu i kolacji od poniedziałku do soboty, od godziny 12 do 23. Przy odrobinie szczęścia można liczyć na towarzystwo zaglądających przez ogromne okna pawi :)

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej