x

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.07.2020

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jednocześnie jest to jedna z najbardziej solidnych i funkcjonalnych kolekcji porcelany przeznaczonych dla profesjonalnych szefów kuchni, dla odpowiedzialnych i dbających o środowisko kucharzy. No.W może być dopełnieniem zarówno wyrafinowanych, jak i minimalistycznych potraw.
Producent kolekcji – firma Revol – mając na uwadze ochronę zasobów naszej planety, recykling i wykorzystanie własnych odpadów przemysłowych, radykalnie ograniczył zużycie wody i podstawowych minerałów w procesie wytwarzania porcelany. Marka chce być pionierem w branży HoReCa w oferowaniu wyrobów przyjaznych środowisku, które wykonane są z gliny ceramicznej i emaliów pochodzących z recyklingu.
Glina ceramiczna Recyclay jest wynikiem nowatorskiego sposobu przetwarzania zanieczyszczonych wód przemysłowych. Oznacza to, że Revol może oczyścić wodę i przywrócić ją do stanu naturalnego, jednocześnie odzyskując materię mineralną pochodzącą z gliny i emalii. Z tej materii tworzy nową glinę ceramiczną o takich samych właściwościach technicznych jak każda ceramika Revol.
Ekologiczne zobowiązanie Revol na rok 2020 to ponowne włączenie 80 ton ścieków przemysłowych do procesu produkcyjnego, co oznacza, że firma zużyje o 80 ton mniej surowców (kaolin, skaleń, glina, krzemionka).
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.

Wyłączny dystrybutor marki Revol w Polsce – Tom-Gast, www.tomgast.pl


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ekologiczne kozie sery - szefowie kuchni to lubią

Ekologia i dbałość o dziedzictwo kulinarne to w przypadku Gospodarstwa Ekologicznego Figa na Podkarpaciu nie są puste słowa. Wytwarzane przez nich kozie sery doceniają znani szefowie kuchni, m. in. Agata Wojda, Adam Chrząstowski i Robert Makłowicz. Co z nich można przyrządzić?

Ważny trend - roślinne alternatywy dla produktów odzwierzęcych

Ograniczanie spożycia mięsa, żywienie roślinne i mięso hodowane komórkowo to obecnie coraz częściej dyskutowane tematy. O światowych trendach na rynku roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych opowiada Michał Klar, inwestor i doradca wegańskich start-upów.

Koniec okrutnego zwyczaju sprzedaży żywego karpia?

W te święta zakup żywego karpia planuje tylko 26,6% Polaków - wynika z sondażu IBRiS dla fundacji Compassion Polska. Czas skończyć z tym koszmarem - twierdzi fundacja, apelując do Ministra Rolnictwa o zakaz sprzedaży żywego karpia i składając nietypowe życzenia świąteczne w kampanii przeRYBAne.

Polscy rybacy na rzecz zrównoważonego rybołówstwa

Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, jako jedna z czterech organizacji rybackich, otrzymała certyfikat MSC na szprota. To potwierdzenie, że certyfikowane połowy szprota na Morzu Bałtyckim są realizowane z poszanowaniem bez szkody dla środowiska i zasobów morskich.

Tork PaperCircle na COP26: Essity promuje obieg zamknięty

Dzięki usłudze Essity - Tork PaperCircle ręczniki papierowe Tork zużyte podczas konferencji COP26 zostały poddane recyklingowi. To pierwsza na świecie tego typu usługa.

Grycan dołączył do Too Good To Go!

Sieć lodziarni Grycan-Lody od pokoleń dołączyła do Too Good To Go - inicjatywy, której celem jest zapobieganie marnowaniu żywności. Teraz domowymi ciastami czy sokami z owoców będzie można się rozkoszować w atrakcyjnej cenie, odbierając je w 14 lokalach sieci.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej