x

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.07.2020

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jednocześnie jest to jedna z najbardziej solidnych i funkcjonalnych kolekcji porcelany przeznaczonych dla profesjonalnych szefów kuchni, dla odpowiedzialnych i dbających o środowisko kucharzy. No.W może być dopełnieniem zarówno wyrafinowanych, jak i minimalistycznych potraw.
Producent kolekcji – firma Revol – mając na uwadze ochronę zasobów naszej planety, recykling i wykorzystanie własnych odpadów przemysłowych, radykalnie ograniczył zużycie wody i podstawowych minerałów w procesie wytwarzania porcelany. Marka chce być pionierem w branży HoReCa w oferowaniu wyrobów przyjaznych środowisku, które wykonane są z gliny ceramicznej i emaliów pochodzących z recyklingu.
Glina ceramiczna Recyclay jest wynikiem nowatorskiego sposobu przetwarzania zanieczyszczonych wód przemysłowych. Oznacza to, że Revol może oczyścić wodę i przywrócić ją do stanu naturalnego, jednocześnie odzyskując materię mineralną pochodzącą z gliny i emalii. Z tej materii tworzy nową glinę ceramiczną o takich samych właściwościach technicznych jak każda ceramika Revol.
Ekologiczne zobowiązanie Revol na rok 2020 to ponowne włączenie 80 ton ścieków przemysłowych do procesu produkcyjnego, co oznacza, że firma zużyje o 80 ton mniej surowców (kaolin, skaleń, glina, krzemionka).
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.

Wyłączny dystrybutor marki Revol w Polsce – Tom-Gast, www.tomgast.pl


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ketchup i koncentrat z "krzywych" buraków, czyli druga szansa dla nieidealnych warzyw

"Krzywych" buraków wyhodowanych przez rolnika spod Łęczycy nie dopuszczono do sprzedaży, ale dostały drugą szansę. Marki Kotlin i Krakus we współpracy z siecią Lidl odkupiły od hodowcy ponad 200 ton surowca i stworzyły z niego ketchup warzywny oraz koncentrat barszczu.

Realna szansa na ograniczenie skali marnowania żywności?

W Polsce skala marnowanie żywności jest duża, ale jak zapowiadają eksperci Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego mamy realną szansę na zmiany. Pomóc ma w tym projekt PROM.

Coca-Cola: #WCIĄŻZMIENIAMY - działania na rzecz środowiska

Jako lider rynku napojów bezalkoholowych Coca-Cola wie, że jej działalność ma wpływ na środowisko. Dlatego zachęca konsumentów do ekologicznych zachowań i działa na rzecz zrównoważonego rozwoju. Rozmawiamy o tym z Katarzyną Borucką, dyrektor ds. korporacyjnych Coca-Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie.

Światowy Dzień Czekolady - gorzka prawda o kakao

Mimo pandemii Polacy kupują coraz więcej czekolady. Popyt rośnie, a wartość czekoladowego rynku w naszym kraju wynosi już ponad 7,6 mld zł. Światowy Dzień Czekolady to dobry moment, by przyjrzeć się gorzkiej sytuacji producentów kakao.

Marnowanie żywności w gastronomii. Co trafia do kosza i jak temu zapobiegać?

Lokale gastronomiczne odpowiadają za 12% ilości marnowanej żywności, a jedną z głównych przyczyn tego marnotrawstwa są nadmierne zapasy towaru w magazynach. Inny powód to zbyt duże porcje dań, których goście restauracji nie są w stanie zjeść. Jak restauratorzy radzą sobie z tym problemem?

Starbucks stworzy słomki z fusów po kawie. Ruszają prace nad projektem

Starbucks Polska nawiązuje współpracę z EcoBean i pracuje nad możliwością stworzenia słomek wykonanych ze zużytych fusów kawowych pochodzących z kawiarni. Projekt ma być nie tylko w pełni przyjazny środowisku, ale też praktyczny i wygodny dla gości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej