x

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.07.2020

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jednocześnie jest to jedna z najbardziej solidnych i funkcjonalnych kolekcji porcelany przeznaczonych dla profesjonalnych szefów kuchni, dla odpowiedzialnych i dbających o środowisko kucharzy. No.W może być dopełnieniem zarówno wyrafinowanych, jak i minimalistycznych potraw.
Producent kolekcji – firma Revol – mając na uwadze ochronę zasobów naszej planety, recykling i wykorzystanie własnych odpadów przemysłowych, radykalnie ograniczył zużycie wody i podstawowych minerałów w procesie wytwarzania porcelany. Marka chce być pionierem w branży HoReCa w oferowaniu wyrobów przyjaznych środowisku, które wykonane są z gliny ceramicznej i emaliów pochodzących z recyklingu.
Glina ceramiczna Recyclay jest wynikiem nowatorskiego sposobu przetwarzania zanieczyszczonych wód przemysłowych. Oznacza to, że Revol może oczyścić wodę i przywrócić ją do stanu naturalnego, jednocześnie odzyskując materię mineralną pochodzącą z gliny i emalii. Z tej materii tworzy nową glinę ceramiczną o takich samych właściwościach technicznych jak każda ceramika Revol.
Ekologiczne zobowiązanie Revol na rok 2020 to ponowne włączenie 80 ton ścieków przemysłowych do procesu produkcyjnego, co oznacza, że firma zużyje o 80 ton mniej surowców (kaolin, skaleń, glina, krzemionka).
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.

Wyłączny dystrybutor marki Revol w Polsce – Tom-Gast, www.tomgast.pl


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Warszawskie kawiarnie we współpracy z Take!Cup wprowadzają kubki na kaucję

Koniec z jednorazówkami! System kubków na kaucję to rozwiązanie znane z Berlina, Hamburga czy Wiednia. Właśnie zadebiutowało w Warszawie za sprawą krakowskiego start-upu Take!Cup. Jednym z pierwszych lokali, w którym pojawiły się kubki jest kawiarnia STOR na Powiślu.

Otto Pompieri wycofuje plastikowe słomki i opakowania

Warszawska restauracja Otto Pompieri przyłączyła się do globalnego trendu ograniczenia plastikowych odpadów. Nie podaje już do napojów plastikowych słomek, a dania na wynos są wysyłane w innowacyjnych, ekologicznych opakowaniach.

Roślinne menu w sieci Starbucks poszerza się o napój z owsa

Starbucks Polska rozwija swoje roślinne menu i wprowadza do kawiarni kolejną alternatywę dla tradycyjnego mleka - goście mogą teraz zamówić kawę z dodatkiem napoju na bazie złocistego owsa. W stałej ofercie sieci są już także napoje kokosowy, sojowy i migdałowy.

Andrzej Polan ambasadorem kampanii "Jedz Bez Wyrzutów"

Marnujemy blisko 3 mln ton żywności rocznie, ale są rozwiązania, które pomogą nam to ograniczyć. Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy ruszył z kampanią "Jedz Bez Wyrzutów", której ambasadorami zostali szef kuchni Andrzej Polan i dziennikarka Agnieszka Cegielska.

EKOLOGICZNIE NA WYNOS

Nieubłaganie zbliża się rok 2021, w którym restauracje i kawiarnie będą zmuszone do rezygnacji z części plastikowych opakowań, w szczególności ze słomek i mieszadełek. W Polsce coraz więcej lokali nie tylko się do tego przymierza, ale już poczyniło daleko idące kroki.

Kuchnia less waste. Jak marnować mniej?

Każdy wyrzucony produkt z kuchni to strata dla restauracji i problem dla planety. Za 12% światowego marnotrawstwa żywności odpowiada gastronomia. Podpowiadamy, jak marnować mniej, aby zyskać więcej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej