x

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.07.2020

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jednocześnie jest to jedna z najbardziej solidnych i funkcjonalnych kolekcji porcelany przeznaczonych dla profesjonalnych szefów kuchni, dla odpowiedzialnych i dbających o środowisko kucharzy. No.W może być dopełnieniem zarówno wyrafinowanych, jak i minimalistycznych potraw.
Producent kolekcji – firma Revol – mając na uwadze ochronę zasobów naszej planety, recykling i wykorzystanie własnych odpadów przemysłowych, radykalnie ograniczył zużycie wody i podstawowych minerałów w procesie wytwarzania porcelany. Marka chce być pionierem w branży HoReCa w oferowaniu wyrobów przyjaznych środowisku, które wykonane są z gliny ceramicznej i emaliów pochodzących z recyklingu.
Glina ceramiczna Recyclay jest wynikiem nowatorskiego sposobu przetwarzania zanieczyszczonych wód przemysłowych. Oznacza to, że Revol może oczyścić wodę i przywrócić ją do stanu naturalnego, jednocześnie odzyskując materię mineralną pochodzącą z gliny i emalii. Z tej materii tworzy nową glinę ceramiczną o takich samych właściwościach technicznych jak każda ceramika Revol.
Ekologiczne zobowiązanie Revol na rok 2020 to ponowne włączenie 80 ton ścieków przemysłowych do procesu produkcyjnego, co oznacza, że firma zużyje o 80 ton mniej surowców (kaolin, skaleń, glina, krzemionka).
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.
Kolekcja No.W marki Revol. Zdjęcie: materiały prasowe.

Wyłączny dystrybutor marki Revol w Polsce – Tom-Gast, www.tomgast.pl


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pyszne.pl usuwa plastik ze swojej oferty

Od 1 grudnia 2019 roku platforma do zamawiania jedzenia online Pyszne.pl pozbywa się plastiku ze swojej oferty. Zachęca współpracujące ze sobą restauracje do wprowadzenia alternatywnych opakowań na dostarczane posiłki.

Projekt Slow Food-CE dobiega końca

Slow Food-Central Europe, międzynarodowy projekt współpracy, który miał na celu wzmocnienie potencjału lokalnych podmiotów - zarówno publicznych, jak i prywatnych - w zakresie ochrony i promocji dziedzictwa kultury gastronomicznej Europy Środkowej, dobiega końca.

Eko i wege wciąż na topie. Jak to wygląda online?

Zamawiający dania za pomocą PizzaPortal.pl coraz bardziej cenią sobie ekologiczne rozwiązania. Proszą o bambusowe sztućce i pakowanie zamówienia w papierowe torby. Niezmienną popularnością cieszy się trend wegetariański, a klienci chętnie zamawiają bezmięsne twistery, pizzę czy burgery.

Ekologiczna rewolucja

Restauracje, bary, bistra, street foody, food trucki, kawiarnie, cukiernie - słowem, wszystkie lokale gastronomiczne, którym choć trochę zależy na modnym obecnie wizerunku eko, popadły w słomkowe szaleństwo. Jednak słomki to nie wszystko. Zmienia się cały rynek jednorazowych opakowań na żywność.

Costa Coffee rusza z akcją #ZeroWaste

Costa Coffee dołącza do proekologicznej kampanii #zwłasnymkubkiem. Chce zmniejszyć sprzedaż kawy w jednorazowych naczyniach, zachęcając gości do przynoszenia własnych, wielokrotnego użytku. Ze wszystkich kawiarni sieci w Polsce znikną też plastikowe słomki na rzecz papierowych.

Realna szansa na ograniczenie skali marnowania żywności?

W Polsce skala marnowanie żywności jest duża, ale jak zapowiadają eksperci Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego mamy realną szansę na zmiany. Pomóc ma w tym projekt PROM.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej