x

Dominik Dobosz Mistrzem Polski Latte Art 2020

Kategoria: Ludzie    03.07.2020

Tegorocznym mistrzem w tworzeniu najpiękniejszych wzorów mlecznych na kawie jest Dominik Dobosz, barista z Green Caffè Nero. To on zwyciężył Mistrzostwa Polski Latte Art 2020 organizowane przez polski oddział SCA Poland (Speciality Coffee Association). Gratulujemy!

Dominik Dobosz Mistrzem Polski Latte Art 2020. Zdjęcie: Facebook.com/SCA Poland.
Dominik Dobosz Mistrzem Polski Latte Art 2020. Zdjęcie: Facebook.com/SCA Poland.
Dominik Dobosz będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata, które po praz pierwszy w historii odbędą się w naszym kraju, podczas World of Coffee Warsaw 2020.
Jest związany z Green Caffè Nero od października 2016 roku. Zaczynał w krakowskich kawiarniach w Galerii Krakowskiej i Szlak 77, gdzie awansował na kierownika zmiany i maestro. Od ponad pół roku zajmuje stanowisko coffee hero w Krakowie i we Wrocławiu, czyli regionalnego eksperta odpowiedzialnego za jakość naszej parzonej i serwowanej kawy w kawiarniach.
Mistrzostwa Polski Latte Art organizowane przez polski oddział SCA Poland (Speciality Coffee Association) odbyły się 24-26 czerwca w nadmorskiej Rumii. O tytuł walczyło trzynaścioro zawodników. Ze względów bezpieczeństwa na miejscu zawodów obecni byli tylko zawodnicy i sędziowie, publiczność mogła podziwiać rywalizację baristów w relacji internetowej.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Maciej Mazur: Przełam schematy

Maciej Mazur, współzałożyciel krakowskiego koktajlbaru TAG., Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow w rozmowie z "Food Service" opowiada o artystycznym przełamywaniu zasad w koktajlowym świecie.

Michał Lewiński: Jedzenie na pocieszenie

"Mózgi na łące", "Kubełek KFS" i "Dorsz z masełkiem i frytami" to tylko kilka nazw wegańskich dań z karty gdyńskiego Syto - miejsca, które ostatnio stało się jednym z najbardziej popularnych na streetfoodowej mapie Trójmiasta. Na czym polega fenomen lokalu - zdradza nam Michał Lewiński, szef kuchni.

Paweł Buck: Design to tylko część przepisu na sukces

Prowadzone przez niego Buck Studio specjalizuje się w projektowaniu lokali gastronomicznych. Ma na koncie takie designerskie perełki jak warszawski Opasły Tom czy obsypany nagrodami projekt wrocławskiej cukierni Nanan. O kreowaniu przestrzeni w gastronomii opowiada nam Paweł Buck.

Krzysztof Małej: Dobry menedżer powinien być liderem

Jaki powinien być dobry menedżer restauracji? Czym właściwie zajmuje się new opening manager i jak nim zostać? - na te i inne pytania odpowiada nam Krzysztof Małej.

Rodzina Lorków - żywioł i smak

RestoBar Ogień to plenerowa restauracja działająca na terenie gospodarstwa Koziarnia niedaleko Krakowa. Dowodzi nimi znana w świecie gastronomii rodzina Lorków: Jadwiga i Marcin oraz ich syn Kuba. Z okazji 5. urodzin Ognia pytamy rodzinę Lorków o fenomen miejsca, jakie wspólnie stworzyli.

Carlos Gonzalez Tejera: szkoły gastronomiczne na zakręcie

Przyszłość branży HoReCa jest niepewna, a co z wstępującymi na zawodową drogę uczniami szkół gastronomicznych? Prezentujemy opinię Dominikańczyka Carlosa Gonzalez’a Tejery, który od 17 lat uczy w Polsce adeptów sztuki kulinarnej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej