x

Dominik Dobosz Mistrzem Polski Latte Art 2020

Kategoria: Ludzie    03.07.2020

Tegorocznym mistrzem w tworzeniu najpiękniejszych wzorów mlecznych na kawie jest Dominik Dobosz, barista z Green Caffè Nero. To on zwyciężył Mistrzostwa Polski Latte Art 2020 organizowane przez polski oddział SCA Poland (Speciality Coffee Association). Gratulujemy!

Dominik Dobosz Mistrzem Polski Latte Art 2020. Zdjęcie: Facebook.com/SCA Poland.
Dominik Dobosz Mistrzem Polski Latte Art 2020. Zdjęcie: Facebook.com/SCA Poland.
Dominik Dobosz będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Świata, które po praz pierwszy w historii odbędą się w naszym kraju, podczas World of Coffee Warsaw 2020.
Jest związany z Green Caffè Nero od października 2016 roku. Zaczynał w krakowskich kawiarniach w Galerii Krakowskiej i Szlak 77, gdzie awansował na kierownika zmiany i maestro. Od ponad pół roku zajmuje stanowisko coffee hero w Krakowie i we Wrocławiu, czyli regionalnego eksperta odpowiedzialnego za jakość naszej parzonej i serwowanej kawy w kawiarniach.
Mistrzostwa Polski Latte Art organizowane przez polski oddział SCA Poland (Speciality Coffee Association) odbyły się 24-26 czerwca w nadmorskiej Rumii. O tytuł walczyło trzynaścioro zawodników. Ze względów bezpieczeństwa na miejscu zawodów obecni byli tylko zawodnicy i sędziowie, publiczność mogła podziwiać rywalizację baristów w relacji internetowej.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Justyna Adamczyk: "Przyjdzie czas na rankingi. Na razie dzielimy się wsparciem"!

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska w 2020 i 2021 roku. Co zamiast? Z redaktorką naczelną przewodnika Justyną Adamczyk rozmawiamy o kondycji polskiej gastronomii, wspieraniu jej w czasach kryzysu i perspektywach na przyszłość.

Mirosław i Andrzej Nizio: piękne miejsca z dobrą kuchnią

Bracia Mirosław i Andrzej Nizio właśnie otworzyli w Warszawie swoją trzecią restaurację. Właścicieli restauracji Zoni, WuWu oraz Klonn pytamy, jak tworzyć koncepty, które przyciągają zarówno dobrą kuchnią, jak i atrakcyjnym wnętrzem.

Jacek Koprowski: Kuchnia roślinna zdrowo namieszała

Otwarta głowa, kreatywność, skromność. Tak w skrócie można scharakteryzować Jacka Koprowskiego - szefa kuchni i współwłaściciela dwóch restauracji: Fino w Gdańsku oraz Osteria Fino w Gdyni.

BĘDZIEMY JEŚĆ ROŚLINNIE

Jej misją jest sprawienie, by jedzenie wegańskie było dostępne na każdym rogu ulicy. Nie jest jednak wojującą weganką, lecz twardo stąpającą po ziemi business woman. Potrafi badać rynek i przepowiadać trendy - przeczytajcie, o czym opowiedziała nam Malka Kafka.

ZAPROSZENIE DO DOMU

Gotowanie jest też wielkim hobby, a to prawdziwy luksus. Niewiele osób może pozwolić sobie na to, by zawodowo zajmować się tym, co je pasjonuje - mówi Björn Frantzén, szef kuchni i współwłaściciel Frantzén, jedynej trzygwiazdkowej restauracji w Szwecji.

Gospodarstwo Ludwik Majlert: Fantazja na warzywa

Gospodarstwo Ludwika Majlerta znane jest wszystkim szanującym się szefom kuchni i foodies w Warszawie. Po szparagi, kwiaty cukinii czy młody bób pielgrzymują zarówno rodziny z dziećmi, jak i restauratorzy. Niszowe warzywa uprawiane przez pana Ludwika stają się głównymi bohaterami kart dań.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej