

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego


Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.
– Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”, nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu daniu niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same – mówi Matteo Brunetti, współprowadzący program kulinarny Bitwa na Smaki w Kuchnai +.
Mus truskawkowy Matteo Brunettiego
Składniki:
• 800 g truskawek
• 300 ml śmietanki 36%
• sok z 1 cytryny
• żelatyna w płatkach
Składniki do bezy włoskiej:
• 80 g białek
• 160 g cukru
• 60 g wody
Przygotowanie: Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelku rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka, dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.
Pomidory dobre na wszystko!
– Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa – podpowiada Matteo Brunetti. Oto jego przepis na pomidorową tartę.
Tarta wytrawna z ricottą i pomidorkami
Składniki do ciasta (foremka 24 cm):
• 100 g masła z lodówki
• 200 g mąki pszennej 500
• 70 ml zimnej wody
• szczypta soli
• 1 łyżka suszonego oregano
Składniki do kremu:
• 500 g ricotty
• 80 g mleka 3,2%
• 1 jajko
• sól, pieprz
Dekoracja:
• 350 g pomidorków koktajlowych różnych rodzajów
• rukola
Przygotowanie: W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).
Zielona uczta z cukinii
– Wybierajcie te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać mniej wody, a dużo miąższu – radzi Matteo Brunetti.
Cukinia gratinata
Składniki:
• 3 cukinie
• suszone oregano
• bułka tarta
• 150 g ricotty
• sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie: Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.
Zobacz także

Pigwa - polska cytryna

Szykujcie się na październikowe zbiory pigwy! Surowa charakteryzuje się twardym miąższem i jest cierpko-kwaśna w smaku, ale pod wpływem ciepła łagodnieje i nabiera słodyczy, co doceniają kucharze i konsumenci.

Grill idealny - jak przygotować mięso, ryby i warzywa? Porady szefów kuchni

Przeciętny Polak jest przekonany, że zna się na sztuce grillowania nie najgorzej. Ale… diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego przed startem grillowego sezonu, jakim jest tradycyjnie długi majowy weekend, podpowiadamy, jak idealnie przyrządzić ryby, warzywa i mięsa na grilla.

Palona kapusta na żytnim toście Dominiki Targosz

Chrupiąca kapusta, chrupiący tost, chrupiące orzechy… Wszystko to w pysznym toście z żytniego chleba według przepisu szefowej kuchni Dominiki Targosz, ambasadorki projektu Chefs for Change.

Vegan mania! - wegańska pizza w Telepizzy

W wybranych lokalach Telepizza może zamówić wegańską pizzę na bazie Violife o smaku Goudy. Do wyboru jest własna kompozycja pizzy ze wszystkich roślinnych składników dostępnych w ofercie albo jedna z dwóch gotowych rodzajów pizz wegańskich - Pizza Popcorn lub Pizza Ananasita.

CZARNE ZŁOTO

Kawior - ikra ryb, niekiedy nazwą tą opisuje się też jaja ślimaków. Kawior spożywany był już w czasach starożytnych. Kiedyś był posiłkiem biednych, aktualnie to jeden z najdroższych produktów spożywczych. W czym tkwi tajemnica jego smaku?

Z chleba, ciasta albo... ziemniaków? Ewolucja pączka

Można go nadziewać praktycznie wszystkim, od słoniny i mięsa po czekoladę, konfiturę czy orzechy. Bywał już wyrabiany z ziemniaków i ciasta chlebowego. Od czasów starożytnych przeszedł sporą metamorfozę i wygląda na to, że nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...
Inne kategorie
Podcasty


Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

