x

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego

Kategoria: Karta - dania    03.07.2020

Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Letnie miesiące to doskonały okres na wykorzystanie świeżych produktów w kuchni – mają najwięcej wartości odżywczych oraz zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. W menu na najbliższy czas warto więc uwzględnić kilka przepisów bogatych w produkty charakterystyczne dla danej pory roku.
– Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”, nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu daniu niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same – mówi Matteo Brunetti, współprowadzący program kulinarny Bitwa na Smaki w Kuchnai +.

Mus truskawkowy Matteo Brunettiego
Składniki:
    • 800 g truskawek
    • 300 ml śmietanki 36%
    • sok z 1 cytryny
    • żelatyna w płatkach
Składniki do bezy włoskiej:
    • 80 g białek
    • 160 g cukru
    • 60 g wody
Przygotowanie: Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelku rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka, dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.

Pomidory dobre na wszystko!
– Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa – podpowiada Matteo Brunetti. Oto jego przepis na pomidorową tartę.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.

Tarta wytrawna z ricottą i pomidorkami
Składniki do ciasta (foremka 24 cm):
    • 100 g masła z lodówki
    • 200 g mąki pszennej 500
    • 70 ml zimnej wody
    • szczypta soli
    • 1 łyżka suszonego oregano
Składniki do kremu:
    • 500 g ricotty
    • 80 g mleka 3,2%
    • 1 jajko
    • sól, pieprz
Dekoracja:
    • 350 g pomidorków koktajlowych różnych rodzajów
    • rukola
Przygotowanie: W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).

Zielona uczta z cukinii
– Wybierajcie te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać mniej wody, a dużo miąższu – radzi Matteo Brunetti.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.

Cukinia gratinata
Składniki:
    • 3 cukinie
    • suszone oregano
    • bułka tarta
    • 150 g ricotty
    • sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie: Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkanoc w dostawie - oferta restauracji nie tylko z Warszawy

Chcecie, aby ktoś was wyręczył w przedświątecznych przygotowaniach kulinarnych? Zamknięte od pół roku restauracje potrzebują pomocy, czyli naszych zamówień! Można połączyć przyjemne z pożytecznym i skorzystać z oferty wielkanocnego cateringu. Oto nasz subiektywny wybór najciekawszych propozycji.

Słodycze oswojone

Czy istnieje sekret deseru idealnego? Nawet, jeśli nie ma do niego klucza, nie należy bać się słodyczy. Można nauczyć się wielu technik, smaków, cały czas się szkolić - i zbliżać do perfekcji.

Wielkie grillowanie

Na zewnątrz robi się coraz ładniej i coraz cieplej. Chętniej wychodzimy z domu, częściej spotykamy się ze znajomymi w plenerze. Na mapy miast powracają ogródki restauracyjne, foodtrucki oraz sezonowe bary. Rozpoczyna się też sezon piknikowo-grillowy.

Mak - ziarnko do ziarnka

Na świecie występuje ponad 100 odmian maku w różnych kolorach - od białego, przez szary, niebieski, do czarnego. Każda ma inny smak i aromat. Najbardziej popularny w Polsce mak niebieski jest ostry i lekko gorzki, szary jest łagodniejszy, biały charakteryzuje się subtelną orzechową nutą.

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem według przepisu Roberta Makłowicza

Świąteczne ryby i vademecum sommeliera wodnego na Mikserze Kulinarnym

Za nami ostatni Mikser Kulinarny w tym roku kalendarzowym. W spotkaniu edukacyjnym z cyklu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło ponad 240 osób z całej Polski. Tematem przewodnim były ryby w kontekście Świąt Bożego Narodzenia oraz tajniki pracy sommeliera wodnego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej