

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego


Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.
– Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”, nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu daniu niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same – mówi Matteo Brunetti, współprowadzący program kulinarny Bitwa na Smaki w Kuchnai +.
Mus truskawkowy Matteo Brunettiego
Składniki:
• 800 g truskawek
• 300 ml śmietanki 36%
• sok z 1 cytryny
• żelatyna w płatkach
Składniki do bezy włoskiej:
• 80 g białek
• 160 g cukru
• 60 g wody
Przygotowanie: Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelku rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka, dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.
Pomidory dobre na wszystko!
– Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa – podpowiada Matteo Brunetti. Oto jego przepis na pomidorową tartę.
Tarta wytrawna z ricottą i pomidorkami
Składniki do ciasta (foremka 24 cm):
• 100 g masła z lodówki
• 200 g mąki pszennej 500
• 70 ml zimnej wody
• szczypta soli
• 1 łyżka suszonego oregano
Składniki do kremu:
• 500 g ricotty
• 80 g mleka 3,2%
• 1 jajko
• sól, pieprz
Dekoracja:
• 350 g pomidorków koktajlowych różnych rodzajów
• rukola
Przygotowanie: W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).
Zielona uczta z cukinii
– Wybierajcie te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać mniej wody, a dużo miąższu – radzi Matteo Brunetti.
Cukinia gratinata
Składniki:
• 3 cukinie
• suszone oregano
• bułka tarta
• 150 g ricotty
• sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie: Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.
Zobacz także

Co zjemy w Restauracji Nobu Warsaw? Oto pięć flagowych dań

Co można zamówić w Restauracji Nobu Warsaw? Prezentujemy flagowe dania serwowane w 46. lokalu gastronomicznym luksusowej marki założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera.

Słodka kraina - przegląd trendów deserowych

Od kilku lat słodkie trendy rozwijają się w kilku kierunkach. Z jednej strony mamy sezonowe hity stawiające na konkretne smaki i dodatki, z drugiej - klasyki chętnie zamawiane przez cały rok, a z jeszcze innej - modne nowinki. Oto przegląd inspiracji oraz oferty gastronomicznej deserów i dodatków.

Zadajmy w menu bobu

W domu zwykle go gotujemy i natychmiast wyjadamy z miseczki, ale zdolny kucharz potrafi z bobu wyczarować cuda. Zielone ziarna popularnego warzywa strączkowego w sezonie wkraczają na finediningowe salony!

JAK BĘDZIEMY JEDLI W 2019 ROKU? POZNAJ 9 NAJWAŻNIEJSZYCH TRENDÓW

Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.

Roślinny burger od Nestlé już dostępny w Polsce

Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger od Nestlé na polskim rynku. Mogą go próbować klienci sieci "7th Street - Bar & Grill" oraz "Meet & Fit - Slow Food".

Ziemniaki według Marcina Budynka i Andrzeja Polana

W ramach kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" znani szefowie kuchni Marcin Budynek i Andrzej Polan zdradzają swoje przepisy na ziemniaczane przysmaki inspirowane podróżami do Grecji, Chorwacji, Hiszpanii i Turcji.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

