x

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego

Kategoria: Karta - dania    03.07.2020

Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Letnie miesiące to doskonały okres na wykorzystanie świeżych produktów w kuchni – mają najwięcej wartości odżywczych oraz zawierają mniej nawozów sztucznych, pestycydów i środków przyspieszających wzrost. W menu na najbliższy czas warto więc uwzględnić kilka przepisów bogatych w produkty charakterystyczne dla danej pory roku.
– Do świeżych warzyw i owoców najlepiej podchodzić z dużą dawką „prostoty”, nie poddawać go zbyt dużej obróbce. Dobry składnik sam się obroni i nada naszemu daniu niepowtarzalny smak. Czary w kuchni zrobią się same – mówi Matteo Brunetti, współprowadzący program kulinarny Bitwa na Smaki w Kuchnai +.

Mus truskawkowy Matteo Brunettiego
Składniki:
    • 800 g truskawek
    • 300 ml śmietanki 36%
    • sok z 1 cytryny
    • żelatyna w płatkach
Składniki do bezy włoskiej:
    • 80 g białek
    • 160 g cukru
    • 60 g wody
Przygotowanie: Przełóż żelatynę do miski z zimną wodą na 10 minut. Oczyść truskawki z szypułek, umyj i zblenduj. W rondelku rozgrzej jedną chochelkę musu z truskawek i kiedy będą ciepłe, dodaj żelatynę. Wymieszaj, aż się rozpuści i dodaj pozostałe truskawki. W drugim rondelku rozpuść cukier w wodzie i gotuj, aż brzegi zrobią się lekko żółte. W tym momencie ubij białka w mikserze i wlewaj do nich powoli syrop. Ubijaj białka, dopóki masa nie wystygnie. Wymieszaj bezę włoską z truskawkami i ubitą śmietaną. Można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Udekoruj miętą, truskawkami i czekoladą.

Pomidory dobre na wszystko!
– Pomidor jest jednym z moich ulubionych i najbardziej uniwersalnych składników. Te wolno smażone na oliwie z ząbkiem czosnku, przyprawione odrobiną soli i pieprzu można wykorzystać jako sos do grzanek, makaronów, sałatek, ryb czy mięsa – podpowiada Matteo Brunetti. Oto jego przepis na pomidorową tartę.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.

Tarta wytrawna z ricottą i pomidorkami
Składniki do ciasta (foremka 24 cm):
    • 100 g masła z lodówki
    • 200 g mąki pszennej 500
    • 70 ml zimnej wody
    • szczypta soli
    • 1 łyżka suszonego oregano
Składniki do kremu:
    • 500 g ricotty
    • 80 g mleka 3,2%
    • 1 jajko
    • sól, pieprz
Dekoracja:
    • 350 g pomidorków koktajlowych różnych rodzajów
    • rukola
Przygotowanie: W mikserze zblendować wszystkie składniki do ciasta, wyłożyć na blacie, rozwałkować, owinąć folią i chłodzić w lodówce przez godzinę. W tym czasie wymieszać wszystkie składniki kremu. Wyciągnąć ciasto z lodówki, przełożyć do foremki i obciąć wystające boki. Spód podziurkować widelcem. Wyłożyć kremem i udekorować pokrojonymi na pół pomidorkami. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka dolna), a później 20 minut (grzałka górna).

Zielona uczta z cukinii
– Wybierajcie te najmniejsze, jakie się da. To one mają najwięcej smaku, mało goryczy i odrobinę słodkości. Co najważniejsze będą też zawierać mniej wody, a dużo miąższu – radzi Matteo Brunetti.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.

Cukinia gratinata
Składniki:
    • 3 cukinie
    • suszone oregano
    • bułka tarta
    • 150 g ricotty
    • sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie: Pokroić cukinie wzdłuż w grube plastry. Położyć plastry na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Posmarować trochę ricottą. Posypać bułką tartą i polać oliwą. Piec w temperaturze 200 stopni, aż się przyrumienią.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pigwa - polska cytryna

Szykujcie się na październikowe zbiory pigwy! Surowa charakteryzuje się twardym miąższem i jest cierpko-kwaśna w smaku, ale pod wpływem ciepła łagodnieje i nabiera słodyczy, co doceniają kucharze i konsumenci.

Grill idealny - jak przygotować mięso, ryby i warzywa? Porady szefów kuchni

Przeciętny Polak jest przekonany, że zna się na sztuce grillowania nie najgorzej. Ale… diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego przed startem grillowego sezonu, jakim jest tradycyjnie długi majowy weekend, podpowiadamy, jak idealnie przyrządzić ryby, warzywa i mięsa na grilla.

Palona kapusta na żytnim toście Dominiki Targosz

Chrupiąca kapusta, chrupiący tost, chrupiące orzechy… Wszystko to w pysznym toście z żytniego chleba według przepisu szefowej kuchni Dominiki Targosz, ambasadorki projektu Chefs for Change.

Vegan mania! - wegańska pizza w Telepizzy

W wybranych lokalach Telepizza może zamówić wegańską pizzę na bazie Violife o smaku Goudy. Do wyboru jest własna kompozycja pizzy ze wszystkich roślinnych składników dostępnych w ofercie albo jedna z dwóch gotowych rodzajów pizz wegańskich - Pizza Popcorn lub Pizza Ananasita.

CZARNE ZŁOTO

Kawior - ikra ryb, niekiedy nazwą tą opisuje się też jaja ślimaków. Kawior spożywany był już w czasach starożytnych. Kiedyś był posiłkiem biednych, aktualnie to jeden z najdroższych produktów spożywczych. W czym tkwi tajemnica jego smaku?

Z chleba, ciasta albo... ziemniaków? Ewolucja pączka

Można go nadziewać praktycznie wszystkim, od słoniny i mięsa po czekoladę, konfiturę czy orzechy. Bywał już wyrabiany z ziemniaków i ciasta chlebowego. Od czasów starożytnych przeszedł sporą metamorfozę i wygląda na to, że nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej