x

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    02.07.2020

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

Opustoszała Fairfax Avenue przed legendarnym Canter's Deli w Los Angeles. Zdjecie: Shutterstcok.com.
Opustoszała Fairfax Avenue przed legendarnym Canter's Deli w Los Angeles. Zdjecie: Shutterstcok.com.
Polecenie gubernatora Kalifornii dotyczy metropolii Los Angeles i 18 hrabstw, w których mieszka prawie 75 proc. z 40 mln ludności stanu. To prawie cała południowa Kalifornia, z wyjątkiem San Diego, gdzie wzrostu zachorowań nie zanotowano. Zdaniem Kalifornijskiego Stowarzyszenia Restauratorów ostatnie zarządzenia to „śmiertelny cios” dla wielu restauracji. Restauratorzy uważają, że władze nie wykazały jednoznacznie związku między jedzeniem w restauracjach a rozprzestrzenianiem się wirusa.
Przez dwa tygodnie do ub. poniedziałku liczba potwierdzonych przypadków koronawirusa w Kalifornii wzrosła o 45 proc. do prawie 250 tys. a hospitalizacji o 52 proc. do 5 077. Najgorsza sytuacja panuje w rolniczym hrabstwie Imperial położonym przy granicy z Meksykiem. Wskaźnik infekcji wynosi tam 20 proc., czyli jest ponad dwukrotnie wyższy niż w reszcie stanu. Miejscowe szpitale są przepełnione.
Również w Teksasie wykryto w środę ponad 8 tys. przypadków, o ok. tysiąc więcej niż we wtorek. By ograniczyć rozprzestrzenianie się epidemii oraz odciążyć bliskie swoich limitów szpitale, zamknięto bary w tym stanie.
Z kolei burmistrz Nowego Jorku Bill de Blasio ogłosił, że powrót nowojorczyków do restauracji mieszczących się wewnątrz budynków – co planowano na 6 lipca – zostaje odłożony na czas nieokreślony. Ta decyzja jest odpowiedzią na alarmujący wzrost liczby przypadków COVID-19 w całym kraju. Nadal można stołować się w lokalach na świeżym powietrzu – licencje na prowadzenie ogródków gastronomicznych tego lata uzyskało ponad 6600 restauracji w pięciu dzielnicach Nowego Jorku.
Restauratorzy są rozczarowani zmianą planów w ostatniej chwili.
– Rozumiemy obawy związane z jedzeniem w pomieszczeniach, ale z niecierpliwością oczekujemy współpracy z władzami stanowymi i lokalnymi, aby zapewnić klientom przyjemne doznania kulinarne, a jednocześnie bezpieczeństwo zgodnie z wytycznymi dotyczącymi dystansu społecznego – mówiJeffrey Garcia, prezes stowarzyszenia Latino Restaurant, Bar and Lounge Association w stanie Nowy Jork.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Od 17 października lokale gastronomiczne tylko do godziny 21

Od soboty 17 października lokale gastronomiczne mogę być otwarte jedynie w godzinach 6 - 21. Zajęty może być co drugi stolik. Po godzinie 21 będą mogły wydawać jedynie posiłki na wynos.

Wrocław: lato w gastronomii musi być lepsze!

Dwa miesiące przyszło nam czekać, by znów móc doświadczać restauracyjnych wrażeń. Jak pierwszy tydzień "odmrażania" gastronomii wyglądał we Wrocławiu, opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

Komu tarcza nie wystarcza?

Premier zapewnia o 200 mld zł publicznej pomocy dla gastronomii. A co mówią sami zainteresowani? Czy warto stosować prawne wybiegi, otwierając lokal mimo zakazów? Jakie kary grożą restauratorom ze strony sanepidu? Ile trwają postępowania przed sądami i jak walczyć o odszkodowanie od skarbu państwa?

Pozew zbiorowy gastronomii coraz bliżej. IGGP podpisała umowę z kancelarią prawną

Ruszyły przygotowania do pozwu restauratorów przeciwko państwu. Ma on być gotowy w drugim kwartale tego roku. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej będzie domagać się w nim odszkodowań dla wszystkich restauratorów, którzy ponieśli straty w związku z pandemią.

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach

Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.

Lokale gastronomiczne przyjmą gości najwcześniej 4 maja

Wczoraj wieczorem (16.04.2020) Rząd RP ogłosił plany odmrożenia gospodarki i powrotu do normalnego funkcjonowania społecznego. Ponowne otwarcie restauracji dla gości będzie jednak możliwe najwcześniej za 3 tygodnie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej