x

Kalifornia i Teksas znów ograniczają działalność gastronomii

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    02.07.2020

Z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem gubernator Kalifornii Gavin Newsom zarządził lockdown barów, winiarni i restauracji w zamkniętych pomieszczeniach na co najmniej 3 tygodnie. Bary zamknięto też ponownie w Teksasie, a Nowy Jork wstrzymuje się z "odmrażaniem" usług gastronomicznych.

Opustoszała Fairfax Avenue przed legendarnym Canter's Deli w Los Angeles. Zdjecie: Shutterstcok.com.
Opustoszała Fairfax Avenue przed legendarnym Canter's Deli w Los Angeles. Zdjecie: Shutterstcok.com.
Polecenie gubernatora Kalifornii dotyczy metropolii Los Angeles i 18 hrabstw, w których mieszka prawie 75 proc. z 40 mln ludności stanu. To prawie cała południowa Kalifornia, z wyjątkiem San Diego, gdzie wzrostu zachorowań nie zanotowano. Zdaniem Kalifornijskiego Stowarzyszenia Restauratorów ostatnie zarządzenia to „śmiertelny cios” dla wielu restauracji. Restauratorzy uważają, że władze nie wykazały jednoznacznie związku między jedzeniem w restauracjach a rozprzestrzenianiem się wirusa.
Przez dwa tygodnie do ub. poniedziałku liczba potwierdzonych przypadków koronawirusa w Kalifornii wzrosła o 45 proc. do prawie 250 tys. a hospitalizacji o 52 proc. do 5 077. Najgorsza sytuacja panuje w rolniczym hrabstwie Imperial położonym przy granicy z Meksykiem. Wskaźnik infekcji wynosi tam 20 proc., czyli jest ponad dwukrotnie wyższy niż w reszcie stanu. Miejscowe szpitale są przepełnione.
Również w Teksasie wykryto w środę ponad 8 tys. przypadków, o ok. tysiąc więcej niż we wtorek. By ograniczyć rozprzestrzenianie się epidemii oraz odciążyć bliskie swoich limitów szpitale, zamknięto bary w tym stanie.
Z kolei burmistrz Nowego Jorku Bill de Blasio ogłosił, że powrót nowojorczyków do restauracji mieszczących się wewnątrz budynków – co planowano na 6 lipca – zostaje odłożony na czas nieokreślony. Ta decyzja jest odpowiedzią na alarmujący wzrost liczby przypadków COVID-19 w całym kraju. Nadal można stołować się w lokalach na świeżym powietrzu – licencje na prowadzenie ogródków gastronomicznych tego lata uzyskało ponad 6600 restauracji w pięciu dzielnicach Nowego Jorku.
Restauratorzy są rozczarowani zmianą planów w ostatniej chwili.
– Rozumiemy obawy związane z jedzeniem w pomieszczeniach, ale z niecierpliwością oczekujemy współpracy z władzami stanowymi i lokalnymi, aby zapewnić klientom przyjemne doznania kulinarne, a jednocześnie bezpieczeństwo zgodnie z wytycznymi dotyczącymi dystansu społecznego – mówiJeffrey Garcia, prezes stowarzyszenia Latino Restaurant, Bar and Lounge Association w stanie Nowy Jork.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wrocław: lato w gastronomii musi być lepsze!

Dwa miesiące przyszło nam czekać, by znów móc doświadczać restauracyjnych wrażeń. Jak pierwszy tydzień "odmrażania" gastronomii wyglądał we Wrocławiu, opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

Knajp.pl - bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online dostępny w całej Polsce

Głośna podczas wiosennego lockdownu stołeczna akcja #wspieramgastro doczekała się kontynuacji. Bezprowizyjny portal do zamawiania jedzenia online - knajp.pl, stworzony przez restauratorów dla restauratorów, jest już dostępny w całej Polsce.

Kliknij w artykuł i pobierz najnowszy "Food Service"!

Udostępniamy bezpłatnie kolejne - specjalne wydanie "Food Service" zawierające Raport Koronawirus. Sprawdź, jak radzi sobie gastronomia w pandemii.

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Francja: zbankrutować może nawet połowa wszystkich restauracji

Zdaniem Alaina Fontaine’a, restauratora i przewodniczącego Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR), w Paryżu w najbliższym czasie zamknie się nawet co piąty lokal gastronomiczny. W całej Francji bankructwo może dotknąć nawet połowy restauracji.

Jaką strategię przybrać, żeby przetrwać na rynku?

Pandemia koronawirusa poważnie dotknęła rynek gastronomiczny. Wiele lokali zawiesiło swoje funkcjonowanie. Ci, którzy podjęli walkę, wypracowują ciekawe strategie, które mogą okazać się kluczowe dla funkcjonowania także w czasach po kryzysie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej