x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Bezglutenowe piwo z rzemieślniczego Browaru Jana

Kategoria: Karta - napoje    01.07.2020

Rzemieślniczy Browar Jana wprowadza piwo dla osób chorych na celiakię oraz cierpiących na nietolerancję glutenu. To wciąż nisza na polskim rynku.

Browar Jana. Zdjęcie: materiały prasowe.
Browar Jana. Zdjęcie: materiały prasowe.
W Polsce według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię choruje ok. 1% populacji, czyli ok. 380 tys. osób, a nadwrażliwość na gluten (tzw. gluten sensitivity) może dotyczyć nawet 6% populacji - 2,28 mln osób.
– Zdecydowaliśmy się na wypuszczenie na rynek pierwszego piwa bezglutenowego. Jednym z powodów tej decyzji była chęć posiadania bardziej kompleksowej oferty piw, o którą coraz częściej pytają współpracujące z nami restauracje czy hotele, a drugim wsłuchanie się w głos rynku i samych klientów, którzy chcą pić dobre piwo, a z wiadomych przyczyn nie mogą tego zrobić. Te kilka procent populacji to dla nas nisza rynkowa, w której jako browar od dawna chcieliśmy się znaleźć. Bezglutenowe Jasne Pełne wchodzi na rynek już teraz, a za chwilę wypuszczamy bezglutenowe IPA – mówi Tomasz Dobrowolski, manager działu sprzedaży w Browarze Jana.
Oferta piw bezglutenowych w Polsce, to poza kilkoma rodzimymi pozycjami na rynku oraz wachlarzem piw zagranicznych dalej niezagospodarowany ocean możliwości. Należy pamiętać, że gluten to umowna nazwa dla mieszanin białek (prolamin i glutenin), które znajdują się w ziarnach zbóż, a więc i w słodzie wykorzystywanym do produkcji piwa. W pszenicy będzie to gliadyna, w życie sekalina, a w jęczmieniu hordeina.
– Aby móc sprzedawać na rynku piwo jako bezglutenowe, czyli legitymowane na etykiecie znakiem Przekreślonego Kłosa należy spełnić wymogi zawartości glutenu w wyrobie gotowym, który nie przekracza 20 ppm – wyjaśnia Tomasz Dobrowolski.
Piwo bezglutenowe z Browaru Jana. Zdjęcie: materiały prasowe.
Piwo bezglutenowe z Browaru Jana. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jak zatem powstaje piwo bezglutenowe?
– Podczas procesu zacierania słodu część białek ze zbóż ulega rozkładowi, jednakże do samej brzeczki wciąż przedostają się białka frakcji glutenowej. W Browarze Jana po procesie fermentacji poddajemy piwo specjalnemu procesowi obróbki, polegającym na dodaniu enzymów hydrolizujących, które rozbijają łańcuchy białkowe w piwie na zdecydowanie krótsze. Dzięki temu oraz wydłużeniu naturalnego procesu sedymentacji jesteśmy w stanie zredukować zawartość glutenu w naszym piwie. Każdy etap produkcji odbywa się w ścisłej współpracy z akredytowanym laboratorium, które dokonuje pomiarów i badań zawartości glutenu. Odbywa się to za pośrednictwem metody „ELISA Mendez R5”. Dzięki temu dokładnemu pomiarowi wiemy, że uwarzone przez nas piwo posiada niską zawartość glutenu na poziomie 7,8 ppm – opowiada Adam Jakubowski, dyrektor operacyjny Browaru Jana z Zawiercia.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak ozdabiać koktajle? Radzą czołowi polscy barmani

Ozdabiane owocowymi szpatułkami, skórkami cytrusów, liśćmi ziół, pudrem czy jadalną farbą. Choć to smak gra główne skrzypce, to niebanalne podanie koktajli również jest bardzo istotne

Matcha - od japońskiego rytuału do globalnej gastronomii

Niegdyś niszowa japońska zielona herbata matcha stała się modnym towarem w gastronomii. Kto by przypuszczał, że produkt od wieków stosowany głównie podczas uduchowionych elitarnych ceremonii herbacianych trafi pod strzechy - do sieciowych kawiarni czy rzemieślniczych lodziarni.

Koktajlowe menu na trudne czasy

Ostatni kwartał 2022 r. może być dla barmanów i właścicieli barów w Polsce trudny. Projektując jesienną kartę koktajli, trzeba będzie uwzględniać rosnące ceny produktów oraz niedostępność do tej pory łatwo osiągalnych składników. To jednak - wbrew pozorom - może być całkiem dobra wiadomość.

Bawarka wraca do łask

Połączenie herbaty i mleka wzbudza różne emocje. Bawarkę albo się kocha, albo nienawidzi.Tak jak połączenie kawy z mlekiem wydaje się w stu procentach naturalne, to dodawanie do herbaty czegoś innego niż cukru i cytryny może wydawać się nieco oryginalne.

Piwo Roberta Makłowicza podbija rynek

Piwo Miłosław & Makłowicz ArcyIPA - opracowane przez krytyka kulinarnego Roberta Makłowicza oraz wielkopolski Browar Fortuna - pojawiło się na rynku w kwietniu i od tego czasu podbija serca konsumentów. Choć do podsumowania sezonu daleko, to już wiadomo, że sprzedaż trunku będzie rekordowa.

Letnie koktajle

Lato to czas, który sprzyja spotkaniom w luźnej atmosferze i wypadom na drinka z grupą znajomych. Co się pija o tej porze roku? Na jaką ofertę postawić, by to do waszego lokalu trafili spragnieni relaksu i letnich koktajli goście?

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej