Inspektorzy Michelin Guide odkryli w Słowenii kuchnię o silnej tożsamości, która oscyluje między dziedzictwem kulturowym a innowacją. Znaleźli wielu szefów kuchni, którzy są zaangażowani w promocję produktów regionalnych, opracowując dania z poszanowaniem natury i zmian sezonowych.
– Nasi inspektorzy byli oczarowani autentyczną sceną kulinarną o bardzo wysokim potencjale, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Odnaleźliśmy tu różnorodne wpływy i terroir, a także utalentowanych i kreatywnych szefów kuchni, wyjątkową jakość lokalnych produktów i koncentrację na zrównoważonym rozwoju – mówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin.
Dwie gwiazdki Michelin otrzymał lokal Hiša Franko w Kobarid, w którym szefową kuchni jest Ana Roš. Stał się jedną z zaledwie 473 restauracji na świecie z dwiema gwiazdkami Michelin i pierwszą w regionie. Pięciu szefów kuchni otrzymało pierwszą gwiazdkę Michelin: Uroš Fakuč (restauracja DAM), Tomaž Kavčič (restauracja Pri Lojeztu), Jorg Zupan (restauracja Atelje), Gregor Vračko (restauracja Hisa Denk), Uroš Štefelin (restauracja Vila Podvin).
Oprócz tego dziewięć restauracji po raz pierwszy wyróżniono znakiem Bib Gourmand: Etna, Evergreen, Gostilna Repovž, Gostišče Grič, Jožef, Mahorčič, Na Gradu, Rajh, Ruj. Maksymalna cena za menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru wynosi tam 35 euro.
The Michelin Guide Slovenia 2020 w liczbach
- 1 restauracja dwugwiazdkowa
- 5 restauracji jednogwiazdkowych
- 9 restauracji Bib Gourmand
- 37 restauracji z wyróżnieniem Plate