x

Fuego by Bracia Collins w Warszawie - dla fanów motoryzacji i mięsa

Kategoria: Miejsca    29.06.2020

Miks motoryzacji i "zdrowego fast foodu" to pomysł na gastronomiczny koncept braci Collins, czyli Grega i Rafała, znanych z programu "Odjazdowe Bryki Braci Collins". Ceny dań umiarkowane, z jednym wyjątkiem - szokuje oferta złotego burgera za 299 zł z użyciem 24-karatowego jadalnego złota.

Rafał Collins poleca kurczaka peri peri. Zdjęcie: Facebook.com.
Rafał Collins poleca kurczaka peri peri. Zdjęcie: Facebook.com.
Debiutujący w branży HoReCa bracia Collins bardziej znani są z programu „Odjazdowe Bryki Braci Collins”, w którym prezentują tuningowane przez siebie samochody. Prowadzona pzez nich firma Prestige Customs z warsztatami w Londynie, Katarze oraz Warszawie przerabia najdroższe auta świata, okleja helikoptery i prywatne odrzutowce należące do gwiazd muzyki, sportu, filmu czy arabskich szejków (m. in. Cristiano Ronaldo, Mariusza Pudzianowskiego czy Wojciecha Szczęsnego).

Ich lokal Fuego by Bracia Collins w Warszawie oficjalnie wystartował 27 czerwca, a wirtualnym gościem inauguracji był… sam Chuck Norris. 80-letni gwiazdor kina akcji pogratulował braciom Collins z ekranu TV otwarcia restauracji.    
– W końcu mogłem zrealizować swoje marzenie o własnej restauracji. Mam gastronomiczne wykształcenie, jestem technikiem technologii żywienia, a swą zawodową karierę zaczynałem w wieku 16 lat od pracy na zmywaku w Londynie – wyznaje nam Rafał Collins. – Nasz lokal cechuje niepowtarzalny klimat budowany z pasji do motoryzacji oraz jedzenia. To nie jest fine dining, a więc nie mamy tu białych obrusów i skomplikowanych zestawów sztućców – dodaje.

Wnętrze Fuego Bar & Grill by Bracia Collins. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wnętrze Fuego Bar & Grill by Bracia Collins. Zdjęcie: materiały prasowe.
Miłośnicy szybkich samochodów i fani programu docenią wystrój dwukondygnacyjnego lokalu. Uwagę zwracają ściany oklejone zdjęciami aut tuningowanych przez braci czy oryginalna umywalka przerobiona z samochodowego silnika. – Wszystkie motoryzacyjne akcenty wykonywane są ręcznie na nasze specjalne zamówienie – mówi Greg Collins.

Oferta braci Collins - burger wołowy ze szparagami, cheddarem, chrustem pszenicznym, sosem beszamelowym i wędzonym majonezem. Zdjecie: Monika Jankowska-Kapica.
Oferta braci Collins - burger wołowy ze szparagami, cheddarem, chrustem pszenicznym, sosem beszamelowym i wędzonym majonezem. Zdjecie: Monika Jankowska-Kapica.
Nazwa restauracji zobowiązuje – „fuego” w języku hiszpańskim oznacza „ogień”, więc obok klasycznych burgerów w kilku odsłonach (również w buraczanej wersji wege) oraz steków (m. in. z antrykotu sezonowanego na sucho) w menu znajdziemy ognistego kurczaka marynowanego w papryczce peri peri. Do wyboru pięć stopni ostrości dania.
– Wszystkie potrawy mięsne są grillowane. Oprócz frytek niczego tu nie smażymy i nie korzystamy z mrożonek – zapewnia Rafał Collins. Ceny są umiarkowane, z jednym osobliwym wyjątkiem – szokuje oferta złotego burgera za 299 zł.  Jego koszt podnosi użycie w daniu 24-karatowego jadalnego złota.

Bracia Collins deklarują, że będą nie tylko żywić, ale także bawić.
– Można u nas obejrzeć mecze i transmisje sportów walki czy zorganizować wieczorne spotkanie z przyjaciółmi – zapowiada Rafał Collins.
Bracia chcą rozwijać swą gastronomiczną markę jako franczyzę.

Adres: ul. Bracka 18, Warszawa
Liczba miejsc: 40 + 36 w ogródku
Ceny: przystawki – 19 zł; dania główne – 28-68 zł; desery – 16-18 zł.
Typ: casual
Właściciele: Greg i Rafał Collins
Szef kuchni: Patryk Lipiński

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Zamknięcie poznańskiej restauracji Autentyk Ernesta Jagodzińskiego

Po 5 latach działalności z kulinarnej mapy Poznania zniknął Autentyk, lokal Oli i Ernesta Jagodzińskich. - Idziemy realizować nasze marzenia i plany - mówią. Executive chefa restauracji można jednak wciąż odwiedzić w studiu kulinarnym Chef’s Table.

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej