x

Fuego by Bracia Collins w Warszawie - dla fanów motoryzacji i mięsa

Kategoria: Miejsca    29.06.2020

Miks motoryzacji i "zdrowego fast foodu" to pomysł na gastronomiczny koncept braci Collins, czyli Grega i Rafała, znanych z programu "Odjazdowe Bryki Braci Collins". Ceny dań umiarkowane, z jednym wyjątkiem - szokuje oferta złotego burgera za 299 zł z użyciem 24-karatowego jadalnego złota.

Rafał Collins poleca kurczaka peri peri. Zdjęcie: Facebook.com.
Rafał Collins poleca kurczaka peri peri. Zdjęcie: Facebook.com.
Debiutujący w branży HoReCa bracia Collins bardziej znani są z programu „Odjazdowe Bryki Braci Collins”, w którym prezentują tuningowane przez siebie samochody. Prowadzona pzez nich firma Prestige Customs z warsztatami w Londynie, Katarze oraz Warszawie przerabia najdroższe auta świata, okleja helikoptery i prywatne odrzutowce należące do gwiazd muzyki, sportu, filmu czy arabskich szejków (m. in. Cristiano Ronaldo, Mariusza Pudzianowskiego czy Wojciecha Szczęsnego).

Ich lokal Fuego by Bracia Collins w Warszawie oficjalnie wystartował 27 czerwca, a wirtualnym gościem inauguracji był… sam Chuck Norris. 80-letni gwiazdor kina akcji pogratulował braciom Collins z ekranu TV otwarcia restauracji.    
– W końcu mogłem zrealizować swoje marzenie o własnej restauracji. Mam gastronomiczne wykształcenie, jestem technikiem technologii żywienia, a swą zawodową karierę zaczynałem w wieku 16 lat od pracy na zmywaku w Londynie – wyznaje nam Rafał Collins. – Nasz lokal cechuje niepowtarzalny klimat budowany z pasji do motoryzacji oraz jedzenia. To nie jest fine dining, a więc nie mamy tu białych obrusów i skomplikowanych zestawów sztućców – dodaje.

Wnętrze Fuego Bar & Grill by Bracia Collins. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wnętrze Fuego Bar & Grill by Bracia Collins. Zdjęcie: materiały prasowe.
Miłośnicy szybkich samochodów i fani programu docenią wystrój dwukondygnacyjnego lokalu. Uwagę zwracają ściany oklejone zdjęciami aut tuningowanych przez braci czy oryginalna umywalka przerobiona z samochodowego silnika. – Wszystkie motoryzacyjne akcenty wykonywane są ręcznie na nasze specjalne zamówienie – mówi Greg Collins.

Oferta braci Collins - burger wołowy ze szparagami, cheddarem, chrustem pszenicznym, sosem beszamelowym i wędzonym majonezem. Zdjecie: Monika Jankowska-Kapica.
Oferta braci Collins - burger wołowy ze szparagami, cheddarem, chrustem pszenicznym, sosem beszamelowym i wędzonym majonezem. Zdjecie: Monika Jankowska-Kapica.
Nazwa restauracji zobowiązuje – „fuego” w języku hiszpańskim oznacza „ogień”, więc obok klasycznych burgerów w kilku odsłonach (również w buraczanej wersji wege) oraz steków (m. in. z antrykotu sezonowanego na sucho) w menu znajdziemy ognistego kurczaka marynowanego w papryczce peri peri. Do wyboru pięć stopni ostrości dania.
– Wszystkie potrawy mięsne są grillowane. Oprócz frytek niczego tu nie smażymy i nie korzystamy z mrożonek – zapewnia Rafał Collins. Ceny są umiarkowane, z jednym osobliwym wyjątkiem – szokuje oferta złotego burgera za 299 zł.  Jego koszt podnosi użycie w daniu 24-karatowego jadalnego złota.

Bracia Collins deklarują, że będą nie tylko żywić, ale także bawić.
– Można u nas obejrzeć mecze i transmisje sportów walki czy zorganizować wieczorne spotkanie z przyjaciółmi – zapowiada Rafał Collins.
Bracia chcą rozwijać swą gastronomiczną markę jako franczyzę.

Adres: ul. Bracka 18, Warszawa
Liczba miejsc: 40 + 36 w ogródku
Ceny: przystawki – 19 zł; dania główne – 28-68 zł; desery – 16-18 zł.
Typ: casual
Właściciele: Greg i Rafał Collins
Szef kuchni: Patryk Lipiński

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Bistro Z

Anna Klajmon i Mateusz Czekierda są właścicielami i szefami kuchni Bistro Z przy ul. Ząbkowskiej na warszawskiej Pradze. Lokal otworzył się w lipcu tego roku. Bistro Z koncentruje się na prostym jedzeniu, opartym na dobrym produkcie w dobrej cenie.

Pizza Boyz i Mr. Pancake wkraczają do Wrocławia

26 czerwca startuje restauracja Mr. Pancake i Pizza Boyz na wrocławskiej starówce. Lokal mieści się przy ul. Szewskiej 69/70. W menu obok amerykańskiej pizzy i pankejków o nietypowych połączeniach znajdą się Ghost Burger oraz Vegan Pizza Club.

Hugonówka - Food Art Cafe - kawiarnia w zabytkowej willi

6 marca, tuż przed pandemią, otworzyła się w podwarszawskim Konstancinie Hugonówka - kawiarnia serwująca zarówno słodkości, jak i przekąski wytrawne.

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

Restauracja Meet & Eat w warszawskim Eurocentrum Office Complex

Meet & Eat to sieć restauracji działających w prestiżowych biurowcach w Polsce, serwujących śniadania i lunche. W kwietniu 2021 roku planowane jest otwarcie kolejnego lokalu - w Eurocentrum Office Complex przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej