x

Prowadzisz firmę z branży "czasu wolnego" na Pomorzu? Złóż wniosek o dotację!

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.06.2020

Rozpoczął się nabór wniosków do konkursu na bezzwrotne dotacje dla pomorskich mikro i małych firm z branży "czasu wolnego" dotkniętych negatywnymi skutkami pandemii. W puli projektu jest 30 mln zł. Każde przedsiębiorstwo może uzyskać maksymalnie 250 tys. zł.

Lokal gastronomiczny w jednym z nadbałtykich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Lokal gastronomiczny w jednym z nadbałtykich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
W konkursie mogą wziąć udział mikro i mali przedsiębiorcy mający swoją siedzibę w województwie pomorskim i prowadzący działalność gospodarczą w tzw. „branżach przemysłu czasu wolnego”. Chodzi m. in. o hotele, motele, hostele, pensjonaty, domy wypoczynkowe, ośrodki wczasowe, schroniska młodzieżowe, campingi, restauracje, kawiarnie, puby, bary i inne lokale gastronomiczne. Beneficjentami mogą zostać także organizatorzy turystyki, przewodnicy, gospodarze punktów informacji turystycznej, gestorzy atrakcji turystycznych (w tym muzea), wypożyczalnie sprzętu turystycznego, organizatorzy usług sportowo-rekreacyjnych i aktywnych form wypoczynku (z wyłączeniem siłowni i klubów fitness). Jednym z warunków, które muszą spełnić uczestnicy konkursu jest też prowadzenie działalność w branży od co najmniej 1 lipca 2019 r.

Operatorem konkursu finansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020 jest Agencja Rozwoju Pomorza. Maksymalne bezzwrotne dofinansowanie, jakie może otrzymać pojedynczy beneficjent, to 250 tys. zł.
– Dotację można pozyskać m. in. na przebudowę lub rozbudowę obiektów, adaptację pomieszczeń, zakup wyposażenia czy kupno środków do ochrony indywidualnej i dezynfekcji niezbędnych do spełnienia wymogów sanitarnych – wyjaśnia Anna Bochyńska z działu promocji ARP.

Nabór wniosków rozpoczął się 24 czerwca. Od tego dnia starający się o dofinansowanie mogą wypełnić i wysłać wniosek udostępniony na stronie internetowej ARP. Najpóźniej następnego dnia po wysłaniu wniosku online, firmy muszą wysłać wniosek w formie papierowej.
Jak poinformowała Bochyńska, nabór w konkursie prowadzony będzie w trybie ciągłym i zostanie wstrzymany, gdy suma dofinansowania w złożonych wnioskach przekroczy 200 proc. alokacji. Jeśli warunek ten nie zostanie spełniony wcześniej, to graniczną datą zamknięcia naboru będzie 30 października br.
Szczegółowe informacje na temat konkursu znaleźć można na stronie www.arp.gda.pl/2024,konkurs-2-2-1-3.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak Covid ukształtuje gastronomię? Oto, co musimy zmienić!

Mamy, co mamy, czyli lockdown. Z powodu blokady działalności branża gastronomiczna przechodzi największy kryzys od czasów transformacji ustrojowej. Dopiero katastrofa uwidacznia, jak jest słaba i nieodporna na turbulencje. Dotyczy to przede wszystkim lokali niesieciowych.

Zakopane i Sopot w czerwonej strefie - hotele otwarte, gastronomia do godz. 22

Znalezienie się danego powiatu w strefie czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.

Włochy: rekordowe wpływy w restauracjach po złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych

Rekordowe w czasie pandemii Covid-19 wpływy w wysokości 7 milionów euro zanotowano w sobotę w restauracjach w Rzymie w pierwszy po tygodniach przerwy weekend, gdy możliwa była obsługa przy stolikach. Dane te ogłosiła federacja branży gastronomicznej.

Ile wytrzyma polska gastronomia? Restauratorzy czekają na lato

Choć wiele mówi się o trudnej sytuacji w branży gastronomicznej, polski rynek nie odnotował dużej liczby zamkniętych lokali. Czy to oznacza, że restauracje znalazły sposób na pandemię? Nie, fala bankructw dopiero nadejdzie, a wiele miejsc, które przetrwa, latami będzie spłacać lockdownowe zadłużenia

Czy dostawca jedzenia nie ma gorączki? Klienci MyStava sprawdzą to w aplikacji

Dzięki aplikacji MyStava klienci restauracji i sklepów spożywczych współpracujących ze Stavą mogą w łatwy sposób sprawdzić temperaturę kuriera, który wiezie zamówione przez nich jedzenie, jego lokalizację na mapie oraz szacowany czas oczekiwania na dowóz.

IGHP: najwięcej rezerwacji w hotelach górskich, w miastach bezruch

Po decyzji rządu o warunkowym otwarciu hoteli od piątku12 lutego, najwięcej rezerwacji pojawiło się w hotelach górskich, w miastach wciąż panuje bezruch - informuje Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego. Izba szacuje, że każdy miesiąc zamknięcia hoteli, to około miliarda złotych strat dla branży.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej