x

Prowadzisz firmę z branży "czasu wolnego" na Pomorzu? Złóż wniosek o dotację!

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.06.2020

Rozpoczął się nabór wniosków do konkursu na bezzwrotne dotacje dla pomorskich mikro i małych firm z branży "czasu wolnego" dotkniętych negatywnymi skutkami pandemii. W puli projektu jest 30 mln zł. Każde przedsiębiorstwo może uzyskać maksymalnie 250 tys. zł.

Lokal gastronomiczny w jednym z nadbałtykich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Lokal gastronomiczny w jednym z nadbałtykich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
W konkursie mogą wziąć udział mikro i mali przedsiębiorcy mający swoją siedzibę w województwie pomorskim i prowadzący działalność gospodarczą w tzw. „branżach przemysłu czasu wolnego”. Chodzi m. in. o hotele, motele, hostele, pensjonaty, domy wypoczynkowe, ośrodki wczasowe, schroniska młodzieżowe, campingi, restauracje, kawiarnie, puby, bary i inne lokale gastronomiczne. Beneficjentami mogą zostać także organizatorzy turystyki, przewodnicy, gospodarze punktów informacji turystycznej, gestorzy atrakcji turystycznych (w tym muzea), wypożyczalnie sprzętu turystycznego, organizatorzy usług sportowo-rekreacyjnych i aktywnych form wypoczynku (z wyłączeniem siłowni i klubów fitness). Jednym z warunków, które muszą spełnić uczestnicy konkursu jest też prowadzenie działalność w branży od co najmniej 1 lipca 2019 r.

Operatorem konkursu finansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020 jest Agencja Rozwoju Pomorza. Maksymalne bezzwrotne dofinansowanie, jakie może otrzymać pojedynczy beneficjent, to 250 tys. zł.
– Dotację można pozyskać m. in. na przebudowę lub rozbudowę obiektów, adaptację pomieszczeń, zakup wyposażenia czy kupno środków do ochrony indywidualnej i dezynfekcji niezbędnych do spełnienia wymogów sanitarnych – wyjaśnia Anna Bochyńska z działu promocji ARP.

Nabór wniosków rozpoczął się 24 czerwca. Od tego dnia starający się o dofinansowanie mogą wypełnić i wysłać wniosek udostępniony na stronie internetowej ARP. Najpóźniej następnego dnia po wysłaniu wniosku online, firmy muszą wysłać wniosek w formie papierowej.
Jak poinformowała Bochyńska, nabór w konkursie prowadzony będzie w trybie ciągłym i zostanie wstrzymany, gdy suma dofinansowania w złożonych wnioskach przekroczy 200 proc. alokacji. Jeśli warunek ten nie zostanie spełniony wcześniej, to graniczną datą zamknięcia naboru będzie 30 października br.
Szczegółowe informacje na temat konkursu znaleźć można na stronie www.arp.gda.pl/2024,konkurs-2-2-1-3.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak sobie radzą puby w "nowej normalności"?

Nawet wiodące puby piwne w Polsce nie przechodzą pandemii bezobjawowo. Spośród siedmiu najlepszych multitapów (według rankingu Ratebeer.com), tylko Piwoteka Narodowa z Łodzi szacuje, że liczba gości w lipcu osiągnęła ubiegłoroczny poziom. Reszcie - mimo szczytu sezonu - ubyło od 20 do 50% klientów.

Relacje z gastro-frontu: Prochownia Żoliborz i Paloma nad Wisłą

- Z końcem kwietnia podjęliśmy decyzję, że zawieszamy działalność Palomy do czasu zdjęcia obostrzeń dotyczących gastronomii. Prochownia nadal przygotowuje wynosy. Liczymy na ogródki sezonowe - mówi Marianna Zjawińska, właścicielka obu lokali.

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

Akcja "Nie pozwolę ci się zamknąć"

Powstała z inicjatywy Krajowej Izby Gospodarczej akcja "Nie pozwolę ci się zamknąć" wciąż trwa i przynosi pierwsze wymierne efekty. - To kroplówka, która daje nam nadzieję na przetrwanie - mówi Tomasz Wąsiak, właściciel Restauracji Radiowej w Opolu.

Jak sobie radzą restauracje, które pracują w czasie pandemii?

Wielu restauratorów walczy o przetrwanie swoich lokali, uruchamiając pokłady kreatywności i sięgając po ponadstandardowe środki, aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Przy tym wszystkim znajdują czas, by pomagać potrzebującym. W ramach akcji #DalejOtwarte opowiadają, jak sobie radzą w kryzysie.

Jak przetrwać kryzys? Sprawdźcie, jak to się udaje sieci KOKU Sushi

Potrzebujemy teraz pozytywnych przykładów - oto on! Po dwóch miesiącach od zamrożenia gospodarki licząca 25 lokali polska sieć franczyzowa barów KOKU Sushi jest na plusie. Receptą na utrzymanie pozycji na rynku było szybkie reagowanie na zachodzące zmiany i postawienie na dowozy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej