x

Prowadzisz firmę z branży "czasu wolnego" na Pomorzu? Złóż wniosek o dotację!

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    26.06.2020

Rozpoczął się nabór wniosków do konkursu na bezzwrotne dotacje dla pomorskich mikro i małych firm z branży "czasu wolnego" dotkniętych negatywnymi skutkami pandemii. W puli projektu jest 30 mln zł. Każde przedsiębiorstwo może uzyskać maksymalnie 250 tys. zł.

Lokal gastronomiczny w jednym z nadbałtykich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Lokal gastronomiczny w jednym z nadbałtykich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
W konkursie mogą wziąć udział mikro i mali przedsiębiorcy mający swoją siedzibę w województwie pomorskim i prowadzący działalność gospodarczą w tzw. „branżach przemysłu czasu wolnego”. Chodzi m. in. o hotele, motele, hostele, pensjonaty, domy wypoczynkowe, ośrodki wczasowe, schroniska młodzieżowe, campingi, restauracje, kawiarnie, puby, bary i inne lokale gastronomiczne. Beneficjentami mogą zostać także organizatorzy turystyki, przewodnicy, gospodarze punktów informacji turystycznej, gestorzy atrakcji turystycznych (w tym muzea), wypożyczalnie sprzętu turystycznego, organizatorzy usług sportowo-rekreacyjnych i aktywnych form wypoczynku (z wyłączeniem siłowni i klubów fitness). Jednym z warunków, które muszą spełnić uczestnicy konkursu jest też prowadzenie działalność w branży od co najmniej 1 lipca 2019 r.

Operatorem konkursu finansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020 jest Agencja Rozwoju Pomorza. Maksymalne bezzwrotne dofinansowanie, jakie może otrzymać pojedynczy beneficjent, to 250 tys. zł.
– Dotację można pozyskać m. in. na przebudowę lub rozbudowę obiektów, adaptację pomieszczeń, zakup wyposażenia czy kupno środków do ochrony indywidualnej i dezynfekcji niezbędnych do spełnienia wymogów sanitarnych – wyjaśnia Anna Bochyńska z działu promocji ARP.

Nabór wniosków rozpoczął się 24 czerwca. Od tego dnia starający się o dofinansowanie mogą wypełnić i wysłać wniosek udostępniony na stronie internetowej ARP. Najpóźniej następnego dnia po wysłaniu wniosku online, firmy muszą wysłać wniosek w formie papierowej.
Jak poinformowała Bochyńska, nabór w konkursie prowadzony będzie w trybie ciągłym i zostanie wstrzymany, gdy suma dofinansowania w złożonych wnioskach przekroczy 200 proc. alokacji. Jeśli warunek ten nie zostanie spełniony wcześniej, to graniczną datą zamknięcia naboru będzie 30 października br.
Szczegółowe informacje na temat konkursu znaleźć można na stronie www.arp.gda.pl/2024,konkurs-2-2-1-3.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej