x

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Kategoria: Miejsca    26.06.2020

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Prowadząca na Rynek Główny starego miasta Bracka, przy której zlokalizowana jest kamienica z nowo otwartą kawiarnią Green Caffè Nero, to jedna z najstarszych śródmiejskich ulic Krakowa. Taka lokalizacja jest nie tylko prestiżowa, ale również wymagająca – centrum i najbardziej zabytkowe miejsca są sercem Krakowa, które dziennie odwiedzają dziesiątki tysięcy ludzi.
– To przyciągające stylem miejsce idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub odpoczynek w trakcie intensywnego dnia. Jednym z największych jego atutów jest wystrój i klimat, który towarzyszy pomieszczeniom z kilkusetletnią historią i tradycją – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Ponieważ kawiarnia mieści się w zabytkowej kamienicy, chcieliśmy wykorzystać jej potencjał w jak najlepszy sposób. Myślę, że takie nietypowe miejsce idealnie wpasowuje się w krakowski klimat, który kochają nie tylko mieszkańcy starej stolicy, ale i turyści z Polski i całego świata – dodał.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wystrój przestronnego lokalu o powierzchni 150 m2 to połączenie średniowiecznej estetyki i współczesnych elementów. Dzięki temu kawiarnia zachęca przechodniów nie tylko szerokim wyborem różnorodnych kaw, deserów i przekąsek, ale także atrakcyjnym wyglądem.
– Zobowiązująca lokalizacja, jaką są okolice rynku, i wymagające wnętrza, czyli renesansowe arkady wsparte na kolumnach o jońskich kapitelach w pewien sposób narzuciły nam rozwiązania designerskie. Nie rezygnując z charakterystycznych dla nas materiałów, czyli stalowej blachy, surowego dębowego drewna czy kolorowych obić eklektycznych mebli, prowadzimy dialog z historią i miejscem – wyjaśnia Agata Milewska, szef marketingu Green Caffè Nero. – Bar, mimo że wykonany ze stali, powtarza motyw arkady, a żyrandole mające kształt średniowiecznych świeczników wzbogacone zostały o elementy kryształowe o XX-wiecznym rodowodzie. Tkaniny nawiązują do czasów, gdy spełniały rolę nie tylko dekoracyjną, ale i praktyczną – ocieplenia wnętrza. Nasze duo architektów, Grażyna i Marcin Piotrowscy, wspaniale wyeksponowali także elementy odkryte w czasie prac remontowych: ceglany sufit sali głównej i średniowieczną, malowaną skarpę w pomieszczeniu wejściowym.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na otwarcie kawiarni długo trzeba było czekać. Uzgodnienia z konserwatorem zabytków, lokalnymi wspólnotami i Działem Architektury Miasta zajęły Green Caffè Nero prawie cztery lata. Gdy kawiarnia wreszcie była gotowa, zamknięto gastronomię z powodu epidemii koronawirusa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od godziny 8 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej