x

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Kategoria: Miejsca    26.06.2020

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Prowadząca na Rynek Główny starego miasta Bracka, przy której zlokalizowana jest kamienica z nowo otwartą kawiarnią Green Caffè Nero, to jedna z najstarszych śródmiejskich ulic Krakowa. Taka lokalizacja jest nie tylko prestiżowa, ale również wymagająca – centrum i najbardziej zabytkowe miejsca są sercem Krakowa, które dziennie odwiedzają dziesiątki tysięcy ludzi.
– To przyciągające stylem miejsce idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub odpoczynek w trakcie intensywnego dnia. Jednym z największych jego atutów jest wystrój i klimat, który towarzyszy pomieszczeniom z kilkusetletnią historią i tradycją – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Ponieważ kawiarnia mieści się w zabytkowej kamienicy, chcieliśmy wykorzystać jej potencjał w jak najlepszy sposób. Myślę, że takie nietypowe miejsce idealnie wpasowuje się w krakowski klimat, który kochają nie tylko mieszkańcy starej stolicy, ale i turyści z Polski i całego świata – dodał.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wystrój przestronnego lokalu o powierzchni 150 m2 to połączenie średniowiecznej estetyki i współczesnych elementów. Dzięki temu kawiarnia zachęca przechodniów nie tylko szerokim wyborem różnorodnych kaw, deserów i przekąsek, ale także atrakcyjnym wyglądem.
– Zobowiązująca lokalizacja, jaką są okolice rynku, i wymagające wnętrza, czyli renesansowe arkady wsparte na kolumnach o jońskich kapitelach w pewien sposób narzuciły nam rozwiązania designerskie. Nie rezygnując z charakterystycznych dla nas materiałów, czyli stalowej blachy, surowego dębowego drewna czy kolorowych obić eklektycznych mebli, prowadzimy dialog z historią i miejscem – wyjaśnia Agata Milewska, szef marketingu Green Caffè Nero. – Bar, mimo że wykonany ze stali, powtarza motyw arkady, a żyrandole mające kształt średniowiecznych świeczników wzbogacone zostały o elementy kryształowe o XX-wiecznym rodowodzie. Tkaniny nawiązują do czasów, gdy spełniały rolę nie tylko dekoracyjną, ale i praktyczną – ocieplenia wnętrza. Nasze duo architektów, Grażyna i Marcin Piotrowscy, wspaniale wyeksponowali także elementy odkryte w czasie prac remontowych: ceglany sufit sali głównej i średniowieczną, malowaną skarpę w pomieszczeniu wejściowym.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na otwarcie kawiarni długo trzeba było czekać. Uzgodnienia z konserwatorem zabytków, lokalnymi wspólnotami i Działem Architektury Miasta zajęły Green Caffè Nero prawie cztery lata. Gdy kawiarnia wreszcie była gotowa, zamknięto gastronomię z powodu epidemii koronawirusa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

HYGGE BISTRO

W Krakowie na Ruczaju powstało Hygge Bistro. Skoncentrowane jest na pochodzącym z Danii stylu życia hygge, polegającym na odnajdywaniu szczęścia w prostych życiowych czynnościach, takich jak picie, jedzenie, rozmawianie, bycie.

Lunch omakase w weekendowej ofercie Nobu Warsaw

Od soboty 17 października w restauracji Nobu Warsaw będzie można spróbować lunchu w stylu omakase, czyli selekcji czterech dań w formie niespodzianki przygotowanych przez szefa kuchni - Yannicka Lohou.

Warszawski SEN powraca - w wersji azjatyckiej. Autorem menu Alon Than!

Po kilku miesiącach przerwy warszawska restauracja SEN wraca w nowej, azjatyckiej odsłonie. Menu skomponował Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku. W karcie - autorska kuchnia łącząca styl japoński ze światowym trendem fusion.

Tomasz Łagowski i Łukasz Guziński dowodzą kuchnią Belvedere [rozmowa]

Tomasz Łagowski dołączył do zespołu warszawskiej restauracji Belvedere - objął stanowisko executive szefa. Razem z pracującym od lipca w lokalu szefem kreatywnym Łukaszem Guzińskim opracowali jesienne menu i tworzą już kartę dań na zimę.

Chaud Pain - piekarnia Projectu Warszawa i Marcina Przybysza

Gdzie kupić croissanta, jeśli nie we francuskiej piekarni? W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczego lokalu Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka.

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej