x

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Kategoria: Miejsca    26.06.2020

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Prowadząca na Rynek Główny starego miasta Bracka, przy której zlokalizowana jest kamienica z nowo otwartą kawiarnią Green Caffè Nero, to jedna z najstarszych śródmiejskich ulic Krakowa. Taka lokalizacja jest nie tylko prestiżowa, ale również wymagająca – centrum i najbardziej zabytkowe miejsca są sercem Krakowa, które dziennie odwiedzają dziesiątki tysięcy ludzi.
– To przyciągające stylem miejsce idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub odpoczynek w trakcie intensywnego dnia. Jednym z największych jego atutów jest wystrój i klimat, który towarzyszy pomieszczeniom z kilkusetletnią historią i tradycją – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Ponieważ kawiarnia mieści się w zabytkowej kamienicy, chcieliśmy wykorzystać jej potencjał w jak najlepszy sposób. Myślę, że takie nietypowe miejsce idealnie wpasowuje się w krakowski klimat, który kochają nie tylko mieszkańcy starej stolicy, ale i turyści z Polski i całego świata – dodał.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wystrój przestronnego lokalu o powierzchni 150 m2 to połączenie średniowiecznej estetyki i współczesnych elementów. Dzięki temu kawiarnia zachęca przechodniów nie tylko szerokim wyborem różnorodnych kaw, deserów i przekąsek, ale także atrakcyjnym wyglądem.
– Zobowiązująca lokalizacja, jaką są okolice rynku, i wymagające wnętrza, czyli renesansowe arkady wsparte na kolumnach o jońskich kapitelach w pewien sposób narzuciły nam rozwiązania designerskie. Nie rezygnując z charakterystycznych dla nas materiałów, czyli stalowej blachy, surowego dębowego drewna czy kolorowych obić eklektycznych mebli, prowadzimy dialog z historią i miejscem – wyjaśnia Agata Milewska, szef marketingu Green Caffè Nero. – Bar, mimo że wykonany ze stali, powtarza motyw arkady, a żyrandole mające kształt średniowiecznych świeczników wzbogacone zostały o elementy kryształowe o XX-wiecznym rodowodzie. Tkaniny nawiązują do czasów, gdy spełniały rolę nie tylko dekoracyjną, ale i praktyczną – ocieplenia wnętrza. Nasze duo architektów, Grażyna i Marcin Piotrowscy, wspaniale wyeksponowali także elementy odkryte w czasie prac remontowych: ceglany sufit sali głównej i średniowieczną, malowaną skarpę w pomieszczeniu wejściowym.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na otwarcie kawiarni długo trzeba było czekać. Uzgodnienia z konserwatorem zabytków, lokalnymi wspólnotami i Działem Architektury Miasta zajęły Green Caffè Nero prawie cztery lata. Gdy kawiarnia wreszcie była gotowa, zamknięto gastronomię z powodu epidemii koronawirusa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Poznańska Estlella: Życie jest kwestią smaku

Marka Selgros świętuje jubileusz 25-lecia swej obecności w Polsce z klientami, którzy współpracują z nią od samego początku. Jednym z nich jest Piotr Knasiecki, właściciel Estelli, sieci włoskich restauracji działających w Poznaniu i okolicach od czasów transformacji ustrojowej w Polsce.

Plany sieci Bobby Burger: wege menu, własne farmy wertykalne, centralne kuchnie i projekty badawcze

Z okazji 10-lecia istnienia marka Bobby Burger ogłosiła istotne zmiany w dalszej strategii rozwoju. Sieć planuje m.in. rozbudowę własnych farm wertykalnych, na których hodowane będą niektóre ze składników burgerów.

Bistro Senatorek - domowe smaki ze stołecznego Śródmieścia

Bistro Senatorek to miejsce dla miłośników domowej kuchni w samym centrum stolicy. W menu znajdziemy specjały polskiej kuchni, przysmaki z różnych stron świata, burgery z polskiej wołowiny i desery.

Trzecia Żona Krawca w stolicy. Śniadania, kawa i wege słodkości

W Warszawie otwiera się kolejna kawiarnio-cukiernia Żona Krawca. Lokal przy ulicy Podskarbińskiej 21 będzie już trzecim miejscem z tym szyldem w stolicy. Serwuje m.in. wybór śniadań.

Romans Bistro w Poznaniu: bouillabaisse i "autorski bałagan" we wnętrzu

Romans Bistro to miejsce, które ma przybliżyć poznaniakom kuchnię południa Francji. Za jego koncepcją stoi Jan Czartoryski, który pracował m.in. w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Clou w Kopenhadze.

Happa To Mame otwiera drugi lokal. Poznańska kawiarnia zagości w stolicy

Happa To Mame, pierwsza kawiarnia w Polsce serwująca oryginalne japońskie słodycze, postanowiła otworzyć kolejny lokal. Po Poznaniu przyszedł czas na Warszawę.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej