x

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Kategoria: Miejsca    26.06.2020

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Prowadząca na Rynek Główny starego miasta Bracka, przy której zlokalizowana jest kamienica z nowo otwartą kawiarnią Green Caffè Nero, to jedna z najstarszych śródmiejskich ulic Krakowa. Taka lokalizacja jest nie tylko prestiżowa, ale również wymagająca – centrum i najbardziej zabytkowe miejsca są sercem Krakowa, które dziennie odwiedzają dziesiątki tysięcy ludzi.
– To przyciągające stylem miejsce idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub odpoczynek w trakcie intensywnego dnia. Jednym z największych jego atutów jest wystrój i klimat, który towarzyszy pomieszczeniom z kilkusetletnią historią i tradycją – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Ponieważ kawiarnia mieści się w zabytkowej kamienicy, chcieliśmy wykorzystać jej potencjał w jak najlepszy sposób. Myślę, że takie nietypowe miejsce idealnie wpasowuje się w krakowski klimat, który kochają nie tylko mieszkańcy starej stolicy, ale i turyści z Polski i całego świata – dodał.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wystrój przestronnego lokalu o powierzchni 150 m2 to połączenie średniowiecznej estetyki i współczesnych elementów. Dzięki temu kawiarnia zachęca przechodniów nie tylko szerokim wyborem różnorodnych kaw, deserów i przekąsek, ale także atrakcyjnym wyglądem.
– Zobowiązująca lokalizacja, jaką są okolice rynku, i wymagające wnętrza, czyli renesansowe arkady wsparte na kolumnach o jońskich kapitelach w pewien sposób narzuciły nam rozwiązania designerskie. Nie rezygnując z charakterystycznych dla nas materiałów, czyli stalowej blachy, surowego dębowego drewna czy kolorowych obić eklektycznych mebli, prowadzimy dialog z historią i miejscem – wyjaśnia Agata Milewska, szef marketingu Green Caffè Nero. – Bar, mimo że wykonany ze stali, powtarza motyw arkady, a żyrandole mające kształt średniowiecznych świeczników wzbogacone zostały o elementy kryształowe o XX-wiecznym rodowodzie. Tkaniny nawiązują do czasów, gdy spełniały rolę nie tylko dekoracyjną, ale i praktyczną – ocieplenia wnętrza. Nasze duo architektów, Grażyna i Marcin Piotrowscy, wspaniale wyeksponowali także elementy odkryte w czasie prac remontowych: ceglany sufit sali głównej i średniowieczną, malowaną skarpę w pomieszczeniu wejściowym.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Green Caffè Nero na Brackiej w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na otwarcie kawiarni długo trzeba było czekać. Uzgodnienia z konserwatorem zabytków, lokalnymi wspólnotami i Działem Architektury Miasta zajęły Green Caffè Nero prawie cztery lata. Gdy kawiarnia wreszcie była gotowa, zamknięto gastronomię z powodu epidemii koronawirusa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Na słodko w warszawskiej Kukułce

Kukułka to nowa warszawska cukiernia stworzona w czerwcu tego roku przez Dominikę Krzemińską (Przegryź) i Katarzynę Błońską (AleWino). Zajmuje niewielką przestrzeń przy Mokotowskiej, sąsiadując drzwi w drzwi z restauracją Przegryź.

NOWE RESTAURACJE MAX PREMIUM BURGERS

Max Premium Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. W listopadzie br. nastąpiło otwarcie dwóch nowych lokali sieci Max Premium Burgers - w Świętochłowicach oraz w Warszawie.

THE TIME, CONCEPT BY MIELŻYŃSKI

Restauracja The Time to jedno z miejsc w odrestaurowanej zabytkowej kamienicy Młyńska 12, należącej do grupy Ilonn. Miejsce łączy klasykę i tradycję z nowoczesnością, stąd nazwa. Wystrój jest minimalistyczny, dominują elementy szklane, stalowe, kamień i szkło.

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie

Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.

MATCHA TEA HOUSE

Właściciele Izumi Sushi - Alicja Than i Alon Than - otworzyli w marcu przy warszawskim placu Zbawiciela Matcha Tea House. Jest to herbaciarnia skupiona wokół japońskiej zielonej herbaty. Wypijemy tu przykładowo najszlachetniejszą japońską herbatę gyokuro, herbatę matcha, a także Matcha Latte.

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej