

Bąbelkowy zawrót głowy, czyli wina musujące na lato


Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Prosecco, szampan, cava i lambrusco są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.
Prosecco
To nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech, które produkuje się ze szczepu glera. Jest jednym z najchętniej wybieranych win musujących w Polsce, zarówno w sklepach jak i restauracjach. Pamiętajmy, że prosecco powinno być zawsze podawane z butelki i pochodzić wyłącznie z Veneto – nie dajmy wprowadzić się w błąd producentom win z innych włoskich regionów, które wytwarzają wina musujące o swoich specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco.
Lambrusco
Wino musujące z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco. Wersja amabile (lekko słodka) pasuje zarówno do delikatnych deserów jak i dań z grilla.
Cava
Hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan.
Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej wytwarzane są z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.
Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii.
Słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Jednak ostatnio coraz popularniejsze stają się wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.
Brut, dry, seco – oznaczenia win musujących
Na butelkach win musujących spotkamy różne oznaczenia, których znajomość przyda się przy dokonywaniu zakupów. Przede wszystkim pamiętajmy o specyficznej dla tych win skali słodkości.
– „Brut” świetnie komponuje się z jedzeniem, ale możemy podawać go również jako aperitif. Zazwyczaj jest lekko wytrawny, co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w kontekście win musujących oznacza wyraźną słodycz. Pamiętajmy jednak, że w przypadku win spokojnych będzie to wino wytrawne. Słodkie wina musujące możemy podawać do deserów lub w ich miejsce na koniec posiłku – wyjaśnia Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.
Oto określenia dla win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych:
1. brut nature (bardzo wytrawne)
2. extra brut
3. brut
4. extra dry, extra sec, extra seco
5. dry, sec, seco
6. demi sec, semi seco
7. doux, sweet, dulce (wino słodkie)
Jak szybko schłodzić wino musujące?
Aby w pełni docenić smak i aromat win musujących, powinniśmy je schłodzić do 8°C.
– Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody. Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą w misce lub coolerze i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut – podpowiada Jan Czyż.
Zobacz także

Polska drugim na świecie odbiorcą gruzińskiego wina

Prawie 70 procent Polaków zna wina gruzińskie, większość z nas ma do nich pozytywny stosunek i ceni ich smak oraz aromat. Polska kolejny rok z rzędu była jednym z liderów wśród krajów importujących wina gruzińskie, a ich eksport wzrósł o ponad 40 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?
Inne kategorie
Podcasty


Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

