x

Bąbelkowy zawrót głowy, czyli wina musujące na lato

Kategoria: Wino    24.06.2020

Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Prosecco, szampan, cava i lambrusco są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.

Wino musujące to idealny trunek na lato. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wino musujące to idealny trunek na lato. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Wina musujące orzeźwiają, gaszą pragnienie i dobrze komponują się z jedzeniem. Zanim wybierzemy i zaserwujemy wino musujące, warto sprawdzić skąd pochodzą jego poszczególne rodzaje i na jaką okazję będą pasowały.

Prosecco
To nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech,  które produkuje się ze szczepu glera. Jest jednym z najchętniej wybieranych win musujących w Polsce, zarówno w sklepach jak i restauracjach. Pamiętajmy, że prosecco  powinno być zawsze podawane z butelki i pochodzić wyłącznie z Veneto – nie dajmy wprowadzić się w błąd producentom win z innych włoskich regionów, które wytwarzają wina musujące o swoich specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco.

Lambrusco
Wino musujące z regionu Emilia-Romana we Włoszech, które dawniej było kojarzone ze słodkim winem o słabej jakości. Aktualnie stanowi dobrą alternatywę dla win musujących z „głównego nurtu”. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartości alkoholu wytwarzane taką samą metodą jak prosecco. Wersja amabile (lekko słodka) pasuje zarówno do delikatnych deserów jak i dań z grilla.

Cava
Hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej wytwarzane są z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.

Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Jednak ostatnio coraz popularniejsze stają się wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.

Brut, dry, seco – oznaczenia win musujących
Na butelkach win musujących spotkamy różne oznaczenia, których znajomość przyda się przy dokonywaniu zakupów. Przede wszystkim pamiętajmy o specyficznej dla tych win skali słodkości.
– „Brut” świetnie komponuje się z jedzeniem, ale możemy podawać go również jako aperitif. Zazwyczaj jest lekko wytrawny, co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec” w kontekście win musujących oznacza wyraźną słodycz. Pamiętajmy jednak, że w przypadku win spokojnych będzie to wino wytrawne. Słodkie wina musujące możemy podawać do deserów lub w ich miejsce na koniec posiłku – wyjaśnia Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.
Oto określenia dla win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych do najsłodszych:
1. brut nature (bardzo wytrawne)
2. extra brut
3. brut
4. extra dry, extra sec, extra seco
5. dry, sec, seco
6. demi sec, semi seco
7. doux, sweet, dulce (wino słodkie)

Jak szybko schłodzić wino musujące?
Aby w pełni docenić smak i aromat win musujących, powinniśmy je schłodzić do 8°C.
– Jeśli jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to są dwie, dużo szybsze metody. Pierwsza: owijamy butelkę ręcznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkładamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimną wodą w misce lub coolerze i włożenie tam butelki wina na kilkanaście minut – podpowiada Jan Czyż.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

Adam Pawłowski: Wróżenie z moszczu

Z moich przewidywań wynika, że idealne wino w roku 2017 będzie: musujące, naturalne, wyprodukowane w Polsce i zakupione w dyskoncie spożywczym. Ta winiarska "mieszanka wybuchowa" brzmi może jak science fiction, ale najlepiej opisuje cztery bardzo ważne trendy na rynku wina w Polsce.

Młodzi sommelierzy walczyli w Poznaniu

Adam Michocki z londyńskiej restauracji The Glasshouse zwyciężył w Konkursie Młodych Sommelierów, organizowanym przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w Poznaniu.

Adam Pawłowski: Maraton winiarski z medalami

W pierwszym tygodniu maja br. w Londynie już po raz 15. odbył się konkurs The Decanter World Wine Awards 2018. wydarzenie niewątpliwie przebija wszystkie inne tego typu konkursy pod względem ilości win, kompetencji sędziów i skali organizacji.

Święto polskiego wina

25-26 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. To jedna z największych w kraju imprez winiarskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej