x

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Właściciele mają już doświadczenie z kuchnią włoską, Mikołaj posiada dwie inne pizzerie – Tutti Colori, a Tomasz od wielu lat zajmuje się pizzą, pracował i uczył się w Anglii, Kopenhadze, Neapolu, pierwsze kroki stawiał zaś w Mące i Wodzie, gdzie zafascynował się pizzą neapolitańską. Taką też wersję włoskiego placka znajdziemy w Nonnie, bazuje on oczywiście na ultracienkim cieście, wilgotnym, z napowietrzonym rantem, a przygotowywany jest w piecu opalanym drewnem. Menu jest krótkie i cały czas ewoluuje. Dostępne są: pizze czerwone (13 rodzajów, w tym wegańska) oraz 4 białe, do tego 4 przystawki, 2 sałaty i desery z Cukru Pudru. Poza klasycznymi propozycjami jak margherita czy diavola w karcie są ciekawsze, choć wciąż nieprzekombinowane propozycje. Absolutnym hitem jest pizza Nonna (burrata, czosnek, oregano, bazylia, oliwa), Mortadella (mozarella fior di latte, mortadella, pesto pistacjowe, pomidorki cherry, bazylia) czy też Cotto ze świetnej jakości prosciutto, z mozzarellą, parmezanem, bazylią i oliwą. Od czasu otwarcia pojawiły się sezonowe pozycje, z czosnkiem niedźwiedzim czy szparagami. Produkty są włoskie, w większości certyfikowane. Kawa pochodzi z warszawskiej palarni WeBrew. Na miejscu bez użycia półproduktów przygotowywane są napoje zimne, takie jak napary czy lemoniady (9 zł), a także podstawowe koktajle alkoholowe. W karcie jest piwo i 12 win, wszystkie dostępne na kieliszki, a cena butelki nie przekracza 100 zł. W Nonnie można usiąść przy stoliku lub przy barze. Otoczeni jesteśmy surowym wnętrzem przepięknej kamienicy znajdującej się na tyłach Krakowskiego Przedmieścia, tuż przy Teatrze Polskim i nieopodal Uniwersytetu Warszawskiego. Nic, tylko pielgrzymować! 

Adres:  ul. Oboźna 11, Warszawa 
Właściciele: Tomasz Szydłowski, Mikołaj Gintowt 
Liczba miejsc: 30 w środku, 30 w ogródku od 20 czerwca 
Przedział cenowy: pizza – 21-39 zł, przystawki – 9-42 zł, desery – 15 zł 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i kilka innych w Elektrowni Powiśle - już czynne

Kolejne koncepty gastronomiczne uruchamiane w otwartej 20 maja zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle w Warszawie! W ten weekend w strefie Food Hall pojawią się Philly’s Finest (amerykańskie kanapki), Quattro Canti (pizzeria), Osmania (kebab) oraz Soul Burger.

Frentzza - Pizza & Friends - nowy koncept firmy 7 Street

Frentzza - Pizza & Friends to miejsce, gdzie można zamówić pizzę z tradycyjnych włoskich produktów, ale także wybrać jeden z wielu w 100% roślinnych wariantów tego dania. Na przełomie kwietnia i maja wystartowała pizzeria na warszawskim Mokotowie, a w trzecim tygodniu maja ruszy lokal w Elblągu.

MAX Premium Burgers otwiera jedenasty lokal. Tym razem we Wrocławiu

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci. Jedenasty lokal w Polsce i drugi we Wrocławiu ruszył 23 marca.

Restauracja Weranda Family otwiera sklep online

Restauracja Weranda Family nie poddaje się kryzysowi i uruchamia kolejne koncepty, by przetrwać. Oprócz sklepu internetowego to także vouchery i oferta cateringowa typu door-to-door.

Warszawska Restauracja Forty

Na terenie industrialnego Fortu Mokotów stoi otoczony starymi drzewami zabytkowy budynek z czerwonej cegły. Do niedawna funkcjonował jako przestrzeń eventowa, a po trzymiesięcznym remoncie powstała w nim restauracja Forty, która pierwszych gości przyjęła w grudniu.

Śródziemnomorska Treinta y Tres w Gdańsku

Restauracja Treinta y Tres na 33. piętrze Olivii Star oferuje śródziemnomorskie dania przygotowywane przez kucharzy sąsiedniej fine-diningowej restauracji Arco, której szefuje Paco Pérez. Kuchnia ma tu jednak mniej formalny charakter, a ceny są przystępniejsze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej