x

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Właściciele mają już doświadczenie z kuchnią włoską, Mikołaj posiada dwie inne pizzerie – Tutti Colori, a Tomasz od wielu lat zajmuje się pizzą, pracował i uczył się w Anglii, Kopenhadze, Neapolu, pierwsze kroki stawiał zaś w Mące i Wodzie, gdzie zafascynował się pizzą neapolitańską. Taką też wersję włoskiego placka znajdziemy w Nonnie, bazuje on oczywiście na ultracienkim cieście, wilgotnym, z napowietrzonym rantem, a przygotowywany jest w piecu opalanym drewnem. Menu jest krótkie i cały czas ewoluuje. Dostępne są: pizze czerwone (13 rodzajów, w tym wegańska) oraz 4 białe, do tego 4 przystawki, 2 sałaty i desery z Cukru Pudru. Poza klasycznymi propozycjami jak margherita czy diavola w karcie są ciekawsze, choć wciąż nieprzekombinowane propozycje. Absolutnym hitem jest pizza Nonna (burrata, czosnek, oregano, bazylia, oliwa), Mortadella (mozarella fior di latte, mortadella, pesto pistacjowe, pomidorki cherry, bazylia) czy też Cotto ze świetnej jakości prosciutto, z mozzarellą, parmezanem, bazylią i oliwą. Od czasu otwarcia pojawiły się sezonowe pozycje, z czosnkiem niedźwiedzim czy szparagami. Produkty są włoskie, w większości certyfikowane. Kawa pochodzi z warszawskiej palarni WeBrew. Na miejscu bez użycia półproduktów przygotowywane są napoje zimne, takie jak napary czy lemoniady (9 zł), a także podstawowe koktajle alkoholowe. W karcie jest piwo i 12 win, wszystkie dostępne na kieliszki, a cena butelki nie przekracza 100 zł. W Nonnie można usiąść przy stoliku lub przy barze. Otoczeni jesteśmy surowym wnętrzem przepięknej kamienicy znajdującej się na tyłach Krakowskiego Przedmieścia, tuż przy Teatrze Polskim i nieopodal Uniwersytetu Warszawskiego. Nic, tylko pielgrzymować! 

Adres:  ul. Oboźna 11, Warszawa 
Właściciele: Tomasz Szydłowski, Mikołaj Gintowt 
Liczba miejsc: 30 w środku, 30 w ogródku od 20 czerwca 
Przedział cenowy: pizza – 21-39 zł, przystawki – 9-42 zł, desery – 15 zł 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

ZONI

W czerwcu na gastronomicznej mapie Warszawy pojawiły się dwa nowe miejsca - restauracja Zoni z wysoko cenionym szefem kuchni Aleksandrem Baronem na czele oraz siostrzane bistro WuWu, którego szefową kuchni została Adriana Marczewska. ul. plac Konesera 1, Warszawa

ORZO WARSZAWA I ORZO KRAKÓW

Stołeczna restauracja Orzo powstała w październiku 2017 r. i zajęła miejsce Aioli Mini, które funkcjonowało na placu Konstytucji 5 przez ostatnich kilka lat. Lokal w Krakowie rozpoczął działalność kilka tygodni później i mieści się przy ulicy Lipowej 4.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Sky Kitchen we Wrocławiu

To będzie pierwsze kulinarne miejsce butikowe we Wrocławiu, łączące intrygującą przestrzeń z wyjątkowymi doznaniami smakowymi. Strefa autorskich konceptów restauracyjnych Sky Kitchen powstaje w Sky Tower, należącym do spółki Develia obiekcie funkcjonującym w formule mixed-use.

Kawiarnie Cofix Polska w Warszawie

Sieć Cofix zadebiutowała w Polsce w czerwcu tego roku i obecnie ma kawiarnie w trzech lokalizacjach w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej