x

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Właściciele mają już doświadczenie z kuchnią włoską, Mikołaj posiada dwie inne pizzerie – Tutti Colori, a Tomasz od wielu lat zajmuje się pizzą, pracował i uczył się w Anglii, Kopenhadze, Neapolu, pierwsze kroki stawiał zaś w Mące i Wodzie, gdzie zafascynował się pizzą neapolitańską. Taką też wersję włoskiego placka znajdziemy w Nonnie, bazuje on oczywiście na ultracienkim cieście, wilgotnym, z napowietrzonym rantem, a przygotowywany jest w piecu opalanym drewnem. Menu jest krótkie i cały czas ewoluuje. Dostępne są: pizze czerwone (13 rodzajów, w tym wegańska) oraz 4 białe, do tego 4 przystawki, 2 sałaty i desery z Cukru Pudru. Poza klasycznymi propozycjami jak margherita czy diavola w karcie są ciekawsze, choć wciąż nieprzekombinowane propozycje. Absolutnym hitem jest pizza Nonna (burrata, czosnek, oregano, bazylia, oliwa), Mortadella (mozarella fior di latte, mortadella, pesto pistacjowe, pomidorki cherry, bazylia) czy też Cotto ze świetnej jakości prosciutto, z mozzarellą, parmezanem, bazylią i oliwą. Od czasu otwarcia pojawiły się sezonowe pozycje, z czosnkiem niedźwiedzim czy szparagami. Produkty są włoskie, w większości certyfikowane. Kawa pochodzi z warszawskiej palarni WeBrew. Na miejscu bez użycia półproduktów przygotowywane są napoje zimne, takie jak napary czy lemoniady (9 zł), a także podstawowe koktajle alkoholowe. W karcie jest piwo i 12 win, wszystkie dostępne na kieliszki, a cena butelki nie przekracza 100 zł. W Nonnie można usiąść przy stoliku lub przy barze. Otoczeni jesteśmy surowym wnętrzem przepięknej kamienicy znajdującej się na tyłach Krakowskiego Przedmieścia, tuż przy Teatrze Polskim i nieopodal Uniwersytetu Warszawskiego. Nic, tylko pielgrzymować! 

Adres:  ul. Oboźna 11, Warszawa 
Właściciele: Tomasz Szydłowski, Mikołaj Gintowt 
Liczba miejsc: 30 w środku, 30 w ogródku od 20 czerwca 
Przedział cenowy: pizza – 21-39 zł, przystawki – 9-42 zł, desery – 15 zł 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej