x

Hugonówka - Food Art Cafe - kawiarnia w zabytkowej willi

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

6 marca, tuż przed pandemią, otworzyła się w podwarszawskim Konstancinie Hugonówka - kawiarnia serwująca zarówno słodkości, jak i przekąski wytrawne.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Lokal znajduje się na pięterku zabytkowej Willi Hugonówka, usiąść można na tarasie lub w altanie przed budynkiem. Willa znajduje się na skraju przepięknego Parku Zdrojowego, którego będąc na miejscu, nie można nie odwiedzić. 
Karta w Hugonówce jest krótka, zmieniana sezonowo, oparta na naturalnych składnikach oraz produktach bio od lokalnych producentów. Z propozycji wytrawnych godne polecenia są popisowe bajgle: sadzony, z łososiem, z pieczonym burakiem i kozim serem. Jeśli dotrzemy do Konstancina rano, załapiemy się na ofertę śniadaniową, a w niej m.in. omlety, owsiankę, domowe pasty oraz sałaty. 
Oczywiście, jak na kawiarnię przystało, Hugonówka stawia na słodkości. Ciasta w większości tworzone są na miejscu, część przy współpracy z zaprzyjaźnioną pastry chefową. Delektować można się m.in. tortem bezowym, brownie, ciastami marchewkowymi i sezonowymi, np. rabarbarowym. Specjałem jest zaś Konstantynka – autorski wypiek, którego nazwa pochodzi od imienia Konstancji, hrabiny Skórzewskiej z Potulickich. Jego receptura jest pilnie strzeżona, a samo ciasto dostępne tylko w Hugonówce. Kawiarnia oferuje także lody rzemieślnicze oraz oczywiście kawę, 100% arabica, paloną we Włoszech. Ceny porcji ciast zaczynają się od 7 zł, a sięgają 16 zł za torty i bezy. Menu wytrawne to przedział 12-25 zł. 

Adres: ul. Mostowa 15, Konstancin-Jeziorna 
Liczba miejsc: 36 wewnątrz, 40 – tarasy + altana 
Właścicielki: Renata Wysocka, Ewa Nowak 
Chef de partie: Wojciech Gurtiakow 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej