x

Hugonówka - Food Art Cafe - kawiarnia w zabytkowej willi

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

6 marca, tuż przed pandemią, otworzyła się w podwarszawskim Konstancinie Hugonówka - kawiarnia serwująca zarówno słodkości, jak i przekąski wytrawne.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Lokal znajduje się na pięterku zabytkowej Willi Hugonówka, usiąść można na tarasie lub w altanie przed budynkiem. Willa znajduje się na skraju przepięknego Parku Zdrojowego, którego będąc na miejscu, nie można nie odwiedzić. 
Karta w Hugonówce jest krótka, zmieniana sezonowo, oparta na naturalnych składnikach oraz produktach bio od lokalnych producentów. Z propozycji wytrawnych godne polecenia są popisowe bajgle: sadzony, z łososiem, z pieczonym burakiem i kozim serem. Jeśli dotrzemy do Konstancina rano, załapiemy się na ofertę śniadaniową, a w niej m.in. omlety, owsiankę, domowe pasty oraz sałaty. 
Oczywiście, jak na kawiarnię przystało, Hugonówka stawia na słodkości. Ciasta w większości tworzone są na miejscu, część przy współpracy z zaprzyjaźnioną pastry chefową. Delektować można się m.in. tortem bezowym, brownie, ciastami marchewkowymi i sezonowymi, np. rabarbarowym. Specjałem jest zaś Konstantynka – autorski wypiek, którego nazwa pochodzi od imienia Konstancji, hrabiny Skórzewskiej z Potulickich. Jego receptura jest pilnie strzeżona, a samo ciasto dostępne tylko w Hugonówce. Kawiarnia oferuje także lody rzemieślnicze oraz oczywiście kawę, 100% arabica, paloną we Włoszech. Ceny porcji ciast zaczynają się od 7 zł, a sięgają 16 zł za torty i bezy. Menu wytrawne to przedział 12-25 zł. 

Adres: ul. Mostowa 15, Konstancin-Jeziorna 
Liczba miejsc: 36 wewnątrz, 40 – tarasy + altana 
Właścicielki: Renata Wysocka, Ewa Nowak 
Chef de partie: Wojciech Gurtiakow 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i kilka innych w Elektrowni Powiśle - już czynne

Kolejne koncepty gastronomiczne uruchamiane w otwartej 20 maja zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle w Warszawie! W ten weekend w strefie Food Hall pojawią się Philly’s Finest (amerykańskie kanapki), Quattro Canti (pizzeria), Osmania (kebab) oraz Soul Burger.

Charlie Food & Friends w katowickim Supersamie

Katowicki Supersam dołączył do grona sześciu lokalizacji w Polsce, w których serwowana będzie kuchnia z restauracji Charlie Food & Friends. Restauracja zaoferuje świeże posiłki na wagę będące połączeniem kuchni polskiej, europejskiej i światowej.

Ratajska Kuchnia i Wino w Poznaniu

Trzeba mieć sporo samozaparcia, by otworzyć nowy lokal w trakcie lockdownu. Nie zabrakło go Tomaszowi Ochmanowiczowi i Kajetanowi Buszewiczowi, którzy 8 maja uruchomili Restaurację Ratajska Kuchnia i Wino.

Cukiernia Nie Jestem z Cukru w Blue City

Słodkie przysmaki, ciasta, ciasteczka oraz torty bez cukru i mąki - to oferta nowej cukierni, która otworzyła się w Blue City. Jej nazwa to czytelny sygnał dla konsumentów - Nie Jestem z Cukru.

Nowa restauracja Amaro i Nosalowy Park Hotel & Spa - w lipcu

Pięciogwiazdkowy Nosalowy Park Hotel & Spa w centrum Zakopanego zostanie otwarty 1 lipca. W zabytkowej części obiektu, Villi Marillor, mieścić się będzie nowa, autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro - Heart by Amaro.

Green Caffè Nero na słynnej Brackiej w Krakowie

Green Caffè Nero otworzył kolejną kawiarnię w okresie pandemii. Nowy lokal mieści przy ulicy Brackiej 1A w Krakowie, w okazałej zabytkowej kamienicy. Miejsce łączy w sobie charakterystyczne dla wnętrz sieciówki naturalne materiały oraz nawiązujące do historii kamienicy elementy.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej