x

Hugonówka - Food Art Cafe - kawiarnia w zabytkowej willi

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

6 marca, tuż przed pandemią, otworzyła się w podwarszawskim Konstancinie Hugonówka - kawiarnia serwująca zarówno słodkości, jak i przekąski wytrawne.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Lokal znajduje się na pięterku zabytkowej Willi Hugonówka, usiąść można na tarasie lub w altanie przed budynkiem. Willa znajduje się na skraju przepięknego Parku Zdrojowego, którego będąc na miejscu, nie można nie odwiedzić. 
Karta w Hugonówce jest krótka, zmieniana sezonowo, oparta na naturalnych składnikach oraz produktach bio od lokalnych producentów. Z propozycji wytrawnych godne polecenia są popisowe bajgle: sadzony, z łososiem, z pieczonym burakiem i kozim serem. Jeśli dotrzemy do Konstancina rano, załapiemy się na ofertę śniadaniową, a w niej m.in. omlety, owsiankę, domowe pasty oraz sałaty. 
Oczywiście, jak na kawiarnię przystało, Hugonówka stawia na słodkości. Ciasta w większości tworzone są na miejscu, część przy współpracy z zaprzyjaźnioną pastry chefową. Delektować można się m.in. tortem bezowym, brownie, ciastami marchewkowymi i sezonowymi, np. rabarbarowym. Specjałem jest zaś Konstantynka – autorski wypiek, którego nazwa pochodzi od imienia Konstancji, hrabiny Skórzewskiej z Potulickich. Jego receptura jest pilnie strzeżona, a samo ciasto dostępne tylko w Hugonówce. Kawiarnia oferuje także lody rzemieślnicze oraz oczywiście kawę, 100% arabica, paloną we Włoszech. Ceny porcji ciast zaczynają się od 7 zł, a sięgają 16 zł za torty i bezy. Menu wytrawne to przedział 12-25 zł. 

Adres: ul. Mostowa 15, Konstancin-Jeziorna 
Liczba miejsc: 36 wewnątrz, 40 – tarasy + altana 
Właścicielki: Renata Wysocka, Ewa Nowak 
Chef de partie: Wojciech Gurtiakow 

Wywiad ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

KRÉM

Właściciel warszawskiego Mônsieur Léon - Luc Magnon - otworzył w lutym bistro Krém. Inspiracją do stworzenia tego miejsca były paryskie crémerie - starannie dopracowane w wystroju sklepy z nabiałem. Kuchnia Krém to nieskomplikowane jedzenie oparte na francuskich klasykach śniadaniowych.

SUPPERLARDO

Kiedy właściciele jednej z najpopularniejszych restauracji w Warszawie zabierają się do otwarcia nowej, a informacja o tym krąży po mieście od miesięcy, wiadomo dwie rzeczy. Po pierwsze - że oczekiwania będą wysokie. Po drugie - że prawdopodobnie powtórzy ona sukces pierwszego miejsca.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

NOWE RESTAURACJE MAX PREMIUM BURGERS

Max Premium Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery. Firma powstała w 1968 r. i do dzisiaj pozostaje własnością założyciela marki i jego rodziny. W listopadzie br. nastąpiło otwarcie dwóch nowych lokali sieci Max Premium Burgers - w Świętochłowicach oraz w Warszawie.

Longway Cocktail & Vodka Bar

W połowie sierpnia powstał w Katowicach pierwszy na Śląsku cocktail & vodka bar Longway. Twórcami miejsce są trzej barmani - Witold Pietranik, Marek Muszer i Jakub Leduchowski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej