x

Ratajska Kuchnia i Wino w Poznaniu

Kategoria: Miejsca    23.06.2020

Trzeba mieć sporo samozaparcia, by otworzyć nowy lokal w trakcie lockdownu. Nie zabrakło go Tomaszowi Ochmanowiczowi i Kajetanowi Buszewiczowi, którzy 8 maja uruchomili Restaurację Ratajska Kuchnia i Wino.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Obaj są kucharzami z wieloletnim doświadczeniem – Ochmanowicz przez ostatnie lata pracował jako szef kuchni restauracji Cybina 13, a Buszewicz – DOMU Kitchen & Friends. Przejęli miejscówkę po Szybkiej Pizzy, która wśród bloków największej sypialni Poznania działała kilkanaście lat. Lokal był już po gruntownym remoncie, wykończono go w stylu industrialnym. Nowi właściciele dodali od siebie obrazy i rośliny. W ogródku przy restauracji pojawiły się stoliki kawowe i obiadowe. – Szykujemy też plac zabaw dla dzieci przed lokalem. W środku także znajdzie się kącik dla najmłodszych. Z myślą o młodzieży przygotowaliśmy stoliki z palet, nad którymi zawisną klimatyczne lampki – mówi Tomasz Ochmanowicz. 
To idealne miejsce na wieczorne spotkania ze znajomymi. – Chcemy, aby nasi goście mogli doświadczać różnorodności smaków w rodzinnej i swobodnej atmosferze. Stawiamy na sezonowość i świeże produkty, dlatego nasza karta będzie się często zmieniać – wyjaśnia Ochmanowicz. W wiosennym menu znalazły się m.in. krem z białych szparagów (13,70 zł), sałatka ze szparagami, fetą, truskawkami, pomidorkami cherry, ogórkiem i miętowo-limonkowym winegret (25,70 zł) oraz beza z kremem matcha, musem z rabarbaru i truskawkami (14,70 zł). Serwowana jest też autorska pizza z ciasta, które cechuje długi proces garowania. Restauratorzy mają w planach sprzedaż piw kraftowych i win. Będą też lody naturalne. 

Adres: os. Czecha 5a, Poznań
Liczba miejsc: 40 (powierzchnia sali – 90 mkw.)
Ceny: przystawki – 18,70- -26,70 zł; dania główne: 22,70-35,70 zł; pizza – 18,70-27,70 zł 
Typ: casual 
Szefowie kuchni/właściciele: Tomasz Ochmanowicz i Kajetan Buszewicz 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Po chińsku i włosku w warszawskim Regina Barze

Twórcy warszawskiej restauracji MOD - właścicielki Kamila Mroczkowska i Patrycja Jaskólska oraz szef kuchni Trisno Hamid - otworzyli niedawno Regina Bar przy Koszykowej.

Levant - nowa wirtualna restauracja wege z portfolio Sfinks Polska

Menu Levant - hummus & falafel obejmuje 20 roślinnych oraz bezmięsnych dań inspirowanych kuchnią Bliskiego Wschodu. To kolejna wirtualna marka Sfinksa, czyli koncept bez stacjonarnych lokali skupiający się na sprzedaży dań w dostawie i na wynos.

Warszawski Fort 8

Fort 8 to nowe miejsce spotkań na styku warszawskiego Ursynowa, Mokotowa i Wilanowa. Powstał w XIX-wiecznych koszarach na terenie historycznego Fortu VIII Służew, którego rewitalizacja rozpoczęła się w 2015 r.

Robert Mielżyński otworzy lokal w zrewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Sklep z winami, bar i restauracja w jednym - to zamysł konceptu firmowanego przez znanego importera wina i restauratora Roberta Mielżyńskiego. Właśnie podpisał umowę na najem lokalu w dawnej Remizie na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Restauracja Jeff`s w warszawskiej Hali Koszyki

Bar we wnętrzu czerwonego Volkswagena "Ogórka", kolorowe neony na ścianach oraz amerykańskie jedzenie - nowa, trzecia już restauracja w Warszawie pod szyldem Jeff`s otworzyła się w Hali Koszyki.

Marek Kondrat otwiera wine bar w Warszawie

W Krakowie od 2015 roku działa wine bar Marka Kondrata BARaWINO. Teraz nadszedł czas na Warszawę!

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej