x

Kryzys gastronomii we Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    23.06.2020

We Włoszech 50-proc. spadek wpływów w lokalach gastronomicznych po ich otwarciu. W Hiszpanii obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r. Rząd Wielkiej Brytanii rozważa obowiązek rejestracji przed pójściem do pubu.

Pusty restauracyjny taras w jednym z śródziemnomorskich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Pusty restauracyjny taras w jednym z śródziemnomorskich kurortów. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Włochy
Cztery tygodnie po ponownym otwarciu barów i restauracji we Włoszech notują one ponad 50-procentowy spadek wpływów. Tylko co trzeci lokal zachował tę samą liczbę personelu – takie dane przedstawiła w federacja branży gastronomicznej Fipe. Według jej raportu, działalność wznowiło w całym kraju prawie 95 procent barów i około 89 proc. restauracji. Właściciele około 2,5 procent lokali deklarują, że na razie ich nie otworzą.
W restauracjach wpływy są niższe o 54 procent, a w barach prawie o połowę. Brakuje większości stałych klientów, a przede wszystkim turystów, zwłaszcza zagranicznych. W ponad 30 proc. lokali gastronomicznych liczba pracowników została zredukowana o połowę.
Kryzys nadal dotyka też włoską branżę hotelarską. Według jej federacji otwarto na razie 25 procent hoteli i pensjonatów. Połowa z nich znajduje się w nadmorskich miejscowościach, powoli zapełniających się turystami.

Hiszpania
Działalność przywracanych po 4 maja restauracji i barów w Hiszpanii nie przekłada się na wzrost obrotów placówek gastronomicznych. Turystów w tym kraju wciąż jest niewielu, a mieszkańcy wybierają pobyt na łonie natury, np. na plaży – informują hiszpańskie media.
Jak donosi dziennik „Expansion”, choć działalność wznowiło już ponad 62 proc. hiszpańskich placówek gastronomicznych, to lokale te inkasują niewiele w związku z wciąż nikłą liczbą klientów. Z szacunków ekspertów wynika, że obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r.
Dziennik „El Periodico” informuje, że pomimo likwidacji obostrzeń w korzystaniu z przestrzeni publicznej centra największych miast w kraju, takich jak Barcelona, Madryt czy Walencja, wciąż pozostają opustoszałe. Wraz z rozluźnieniem restrykcji życie z centrów miast przeniosło się na plaże lub w okolice kąpielisk. W niedzielę służby policyjne Hiszpanii z powodu zbyt dużej liczby wczasowiczów musiały zamknąć kilka plaży, m.in. na terenie Katalonii.
Niedziela była pierwszym dniem bez stanu zagrożenia epidemicznego, obowiązującego od połowy marca. W tym dniu do Hiszpanii przybyło łącznie ponad 100 samolotów z turystami z państw strefy Schengen. Od 4 maja w Hiszpanii trwa systematyczne rozluźnianie obostrzeń wprowadzonych w połowie marca na mocy stanu zagrożenia epidemicznego. Wprawdzie został on zniesiony w nocy z soboty na niedzielę, ale do 30 czerwca potrwa tzw. rządowy program przywracania normalności. Wciąż też utrzymany zostanie obowiązek zachowania dystansu społecznego oraz noszenia masek ochronnych.

Wielka Brytania
Rejestrowanie klientów pubów i restauracji jest jednym ze środków rozważanych przez rząd, które mają umożliwić ich bezpieczne otwarcie – poinformował brytyjski minister zdrowia Matt Hancock.
Hancock potwierdził, że w tym tygodniu rząd przedstawi plany dalszego znoszenia – od 4 lipca –  ograniczeń, wprowadzonych z powodu epidemii koronawirusa. Wśród kroków, które są rozważane, jest poluzowanie wymogu dwumetrowego dystansu pomiędzy ludźmi. Wielu przedsiębiorców, zwłaszcza z sektora gastronomiczno-rekreacyjnego, przekonuje, że utrzymanie tego wymogu uczyni ponowne otwarcie większości pubów czy restauracji nieopłacalnym.
Hancock przyznał, że rząd zastanawia się nad szeregiem środków, które mają zapewnić, że pójście do pubu, będzie bezpieczne, w tym nad koniecznością uprzedniego zarejestrowania się. – To są rzeczy, którym się przyglądamy, aby upewnić się, że otwarcie jest bezpieczne – powiedział w rozmowie ze stacją Sky News.
Przyciskany w celu udzielenia jednoznacznej odpowiedzi, czy ludzie będą musieli się zarejestrować przed pójściem do pubu, odpowiedział: – Nie wykluczyłbym tego, nie jest to jeszcze podjęta decyzja, ale są inne kraje na świecie, które przyjmują takie podejście.
Jak podał z kolei dziennik „Times", środki, które są rozważane w wytycznych dla pubów i restauracji, są także wprowadzenie maksymalnych limitów klientów oraz konieczność rozstawienia stolików w większej odległości, zmiana przepisów w kwestii stolików na zewnątrz, konieczność czyszczenia kontuarów w barach i klamek co godzinę, składanie zamówień poprzez aplikację, a nie przy barze, a także – wprowadzenie patroli, które miałyby uprawnienia do sprawdzania, czy w lokalu nie jest przekroczona maksymalna liczba gości.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Ciastka - idealny produkt na czasy kryzysu?

- Wierzymy, że optymalizacja jakości to jedyna dobra strategia na czas recesji - mówi Albert Judycki, współwłaściciel warszawskiej sieci cukierni Lukullus. Jak radzi sobie Lukullus w kryzysie - dowiesz się z rozmowy, którą przeprowadził Marcin Koch (ForRest Projekt).

Najlepsi kucharze zapraszają do gotowania online

Znani szefowie kuchni zmuszeni do zamknięcia swych restauracji z powodu pandemii, otworzyli wrota domowych kuchni i z pomocą social mediów dzielą się przepisami oraz tajnikami sztuki kulinarnej. Czego można się nauczyć od Marcina Przybysza, Massimo Bottury, Farrana Adrii czy Erica Riperta?

Fine dining w dostawie. Jak to działa?

Poznaj rozwiązania na utrzymanie działalności. Sprawdź, jak w czasie kwarantanny radzą sobie restauracje typu fine dining.

Badanie: 8 na 10 restauracji i hoteli ma problemy finansowe

Osiem na dziesięć restauracji i hoteli ma coraz większe problemy finansowe i w tym roku wiele z nich może upaść - wynika z badania Barometr EFL na II kwartał 2020 r. Mniejsze inwestycje niż kwartał wcześniej planuje 44 proc. pytanych przedsiębiorców.

Właścicielka Charlotte: "Każdy krok ku normalności nas cieszy"

- Gdy usłyszałam nowe wytyczne dotyczące odmrożenia gastronomii, zareagowałam ogromną radością. Nie ukrywam, że popłynęły łzy wzruszenia - mówi Justyna Kosmala, właścicielka sieci kawiarnio-piekarni Charlotte i baru Wozownia. Jak jej lokale przygotowują się do otwarcia?

Albertina Restaurant & Wine: Zbyt długo pracowaliśmy na sukces, żeby teraz odpuścić

Jaka będzie przyszłość gastronomii? - Wszystko zależy od tego, jakie obostrzenia pozostaną z nami na dłużej. Duża część ruchu przeniesie się na zamówienia w formie wynosów i dowozów. Na pewno sporo restauracji upadnie - mówi Grzegorz Fic, szef kuchni i w Albertina Restaurant & Wine w Krakowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej