x

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.06.2020

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Wnętrze restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: Facebook.com.
Wnętrze restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: Facebook.com.
19 czerwca ogłoszono zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020”. W Polsce największą sensacją jest przyznanie trzeciej Gwiazdki Michelin. Do grona lokali wyróżnionych tym prestiżowym symbolem dołączyła wreszcie restauracja z Krakowa – to Bottiglieria 1881, w której szefem kuchni (a zarazem współwłaścicielem) jest Przemysław Klima.
– Inspektorzy nagrodzili mnie za kreatywne gotowanie i ciekawy dobór wina, powiedziano mi to wprost podczas rozmowy telefonicznej. Interesuję się winem, każde danie wymyślam wspólnie z sommelierem, bo tak według mnie powinno to wyglądać: szef kuchni musi znać się na winach, a nie tylko na gotowaniu. Używam jedynie lokalnych produktów, pozyskuję je z miejscowych gospodarstw. Nie wykorzystuję skorupiaków, małż czy homarów, bo nie jesteśmy restauracją seafoodową. Świeże przegrzebki dostaniesz w Marsylii, a nie w Krakowie – mówi Przemysław Klima.
Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: materiały prasowe.
Otworzył lokal 7 lat temu z myślą, że będzie to winiarnia.
– Później przekształciła się w bistro, a ja pojechałem w świat, by pracować w różnych restauracjach, długo mieszkałem w Warszawie, aż w końcu wróciłem do rodzinnego Krakowa. Moim celem był rozwój restauracji Bottiglieria 1881, bo ma potencjał, jest butikowa, to nie jest moloch. O tym, że chcę mieć gwiazdkę myślałem już 15 lat temu. Przygotowałem plan działania i realizowałem go krok po kroku, z kartki. Udało mi się dzięki asertywności, parciu, poświęceniu, bo inaczej nie można tego nazwać. Udało się dosłownie w pół roku. Wróciłem do Bottiglierii w sierpniu 2019 roku, a w lutym 2020 r. zamykali przewodnik. W tym czasie Kraków został ogłoszony stolicą gastronomiczną, czy to pomogło? Trudno powiedzieć. Ja i tak, wiedziałem co chcę zrobić, przez lata ciężko pracowałem, zbierałem inspiracje, zapisywałem błędy, których mam nie popełniać. Jestem head chefem i współudziałowcem tego miejsca, ale sukces zawdzięczam też ludziom, z którymi pracuję: Pawłowi, Kubie i Agnieszce. Sam nic bym nie osiągnął – opowiada nowy laureat Gwiazdki Michelin Przemysław Klima.

Wyróżnienia dla pozostałych polskich restauracji
Dotychczasowe Gwiazdki Michelin przyznane kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro i Senses zostały utrzymane. Ponadto w tym roku aż siedem lokali z Warszawy i Krakowa otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Po raz pierwszy uhonorowano nim Szóstkę w Warszawie oraz Fiorentinę w Krakowie.
Poza tym Bib Gourmand utrzymały: w Warszawie – Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine i Kieliszki na Hożej, a w Krakowie – Zazie.

Gwiazdki z trzymiesięcznym poślizgiem
Pandemia pokrzyżowała pierwotne plany ogłoszenia listy wyróżnionych restauracji podczas specjalnego wydarzenia w Parmie, a na wieści dotyczące m. in. polskiej sceny gastronomicznej musieliśmy czekać dodatkowe trzy miesiące.
– Cieszę się, że opóźnione uruchomienie przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2020” zbiega się ze stopniowym ponownym otwieraniem restauracji w całej Europie po lockdownie. Wiemy, że goście chętnie odkrywają radość z jedzenia na mieście. Nasi inspektorzy dzielą te same emocje i nie mogę się doczekać powrotu do jedzenia poza domem oraz odkywania kreatywności szefów kuchni – mówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin.

Michelin „Main Cities of Europe 2020” w skrócie
Najnowsze wydanie przewodnika obejmuje 39 miast w 23 krajach i rekomenduje ponad 1850 restauracji.
Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Do grona miast z pierwszą restauracją wyróżnioną gwiazdką, oprócz Krakowa, dołączyła Lublana, gdzie oznaczenie przyznano restauracji Atelje (szefem kuchni jest w niej Jorg Zupan).
Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2020” opisuje:
– 24 trzygwiazdkowe restauracje
– 95 restauracji dwugwiazdkowych
– 380 restauracji jednogwiazdkowych
– 253 restauracje Bib Gourmand

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Czysty sukces! Winterhalter Polska podsumowuje SMAKKi Gastrotargi

SMAKKi to przestrzeń wymiany doświadczeń i sprawdzonych praktyk, pełna pomysłów i wiedzy, wydarzenie stworzone przez ludzi branży dla branży. Jednym z wystawców, którzy wysoko oceniają udział w targach, jest Winterhalterr, producent profesjonalnych zmywarek gastronomicznych.

Heinz Selection: poznaliśmy najlepsze polskie burgerownie

Finały konkursu Heinz Selection już za nami. Poznaliśmy dziesiątkę najlepszych burgerowni, które objęte zostaną globalnym programem partnerskim.

MAKRO Polska zrealizowało założenia strategii odpowiedzialnego biznesu na rok 2022

Realizacja założeń strategii odpowiedzialnego biznesu jest istotnym elementem działalności MAKRO Polska. W 2022 roku firma skupiła się między innymi na: rozwoju kultury bezpieczeństwa żywności, minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz wdrożeniu programów wspierających pracowników.

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej