x

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.06.2020

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Wnętrze restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: Facebook.com.
Wnętrze restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: Facebook.com.
19 czerwca ogłoszono zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020”. W Polsce największą sensacją jest przyznanie trzeciej Gwiazdki Michelin. Do grona lokali wyróżnionych tym prestiżowym symbolem dołączyła wreszcie restauracja z Krakowa – to Bottiglieria 1881, w której szefem kuchni (a zarazem współwłaścicielem) jest Przemysław Klima.
– Inspektorzy nagrodzili mnie za kreatywne gotowanie i ciekawy dobór wina, powiedziano mi to wprost podczas rozmowy telefonicznej. Interesuję się winem, każde danie wymyślam wspólnie z sommelierem, bo tak według mnie powinno to wyglądać: szef kuchni musi znać się na winach, a nie tylko na gotowaniu. Używam jedynie lokalnych produktów, pozyskuję je z miejscowych gospodarstw. Nie wykorzystuję skorupiaków, małż czy homarów, bo nie jesteśmy restauracją seafoodową. Świeże przegrzebki dostaniesz w Marsylii, a nie w Krakowie – mówi Przemysław Klima.
Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: materiały prasowe.
Otworzył lokal 7 lat temu z myślą, że będzie to winiarnia.
– Później przekształciła się w bistro, a ja pojechałem w świat, by pracować w różnych restauracjach, długo mieszkałem w Warszawie, aż w końcu wróciłem do rodzinnego Krakowa. Moim celem był rozwój restauracji Bottiglieria 1881, bo ma potencjał, jest butikowa, to nie jest moloch. O tym, że chcę mieć gwiazdkę myślałem już 15 lat temu. Przygotowałem plan działania i realizowałem go krok po kroku, z kartki. Udało mi się dzięki asertywności, parciu, poświęceniu, bo inaczej nie można tego nazwać. Udało się dosłownie w pół roku. Wróciłem do Bottiglierii w sierpniu 2019 roku, a w lutym 2020 r. zamykali przewodnik. W tym czasie Kraków został ogłoszony stolicą gastronomiczną, czy to pomogło? Trudno powiedzieć. Ja i tak, wiedziałem co chcę zrobić, przez lata ciężko pracowałem, zbierałem inspiracje, zapisywałem błędy, których mam nie popełniać. Jestem head chefem i współudziałowcem tego miejsca, ale sukces zawdzięczam też ludziom, z którymi pracuję: Pawłowi, Kubie i Agnieszce. Sam nic bym nie osiągnął – opowiada nowy laureat Gwiazdki Michelin Przemysław Klima.

Wyróżnienia dla pozostałych polskich restauracji
Dotychczasowe Gwiazdki Michelin przyznane kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro i Senses zostały utrzymane. Ponadto w tym roku aż siedem lokali z Warszawy i Krakowa otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Po raz pierwszy uhonorowano nim Szóstkę w Warszawie oraz Fiorentinę w Krakowie.
Poza tym Bib Gourmand utrzymały: w Warszawie – Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine i Kieliszki na Hożej, a w Krakowie – Zazie.

Gwiazdki z trzymiesięcznym poślizgiem
Pandemia pokrzyżowała pierwotne plany ogłoszenia listy wyróżnionych restauracji podczas specjalnego wydarzenia w Parmie, a na wieści dotyczące m. in. polskiej sceny gastronomicznej musieliśmy czekać dodatkowe trzy miesiące.
– Cieszę się, że opóźnione uruchomienie przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2020” zbiega się ze stopniowym ponownym otwieraniem restauracji w całej Europie po lockdownie. Wiemy, że goście chętnie odkrywają radość z jedzenia na mieście. Nasi inspektorzy dzielą te same emocje i nie mogę się doczekać powrotu do jedzenia poza domem oraz odkywania kreatywności szefów kuchni – mówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin.

Michelin „Main Cities of Europe 2020” w skrócie
Najnowsze wydanie przewodnika obejmuje 39 miast w 23 krajach i rekomenduje ponad 1850 restauracji.
Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Do grona miast z pierwszą restauracją wyróżnioną gwiazdką, oprócz Krakowa, dołączyła Lublana, gdzie oznaczenie przyznano restauracji Atelje (szefem kuchni jest w niej Jorg Zupan).
Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2020” opisuje:
– 24 trzygwiazdkowe restauracje
– 95 restauracji dwugwiazdkowych
– 380 restauracji jednogwiazdkowych
– 253 restauracje Bib Gourmand

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Preeliminacje Bocuse d’Or Poland

Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or ruszyły pełną parą. Preeliminacje krajowe Bocuse d’Or Polska odbędą się 11 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5.

Akcja #RuszamyRazem - dla przedsiębiorców z branży HoReCa

#RuszamyRazem to akcja społeczna, a zarazem konkurs skierowany do małych i średnich przedsiębiorców z branży HoReCa, którzy chcą rozwijać swój biznes. 20 ekspertów z różnych dziedzin za darmo przeprowadzi warsztaty dla zwycięzców i podzieli się z nimi swoją wiedzą.

Wystartowała 4. edycja konkursu S. Pellegrino Young Chef

S.Pellegrino Young Chef to jeden z najbardziej prestiżowych, międzynarodowych konkursów dla młodych kucharzy. Jego celem jest wyłonienie i promocja największych talentów kulinarnych na całym świecie.

OGRÓD W MIEŚCIE

Za nami I edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego "Rośliny, owady i miód". W dniach 8-10 września w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego zgromadzili się najlepsi polscy producenci żywności, artyści, rzemieślnicy i specjaliści z różnych dziedzin związanych z kulinariami

World Class Poland ogłosił 12 finalistów konkursu

Do piątego finału konkursu zakwalifikowało się 12 barmanów z Gdańska, Sopotu, Warszawy, Łodzi, Krakowa i Wrocławia. World Class Poland to zarazem rywalizacja barów i emocjonująca bitwa miast.

Lexus Hybrid cuisine - zbliża się wielkimi krokami

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedzi siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej