x

Bottiglieria 1881 z Krakowa z Gwiazdką Michelin!

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.06.2020

To trzecia polska restauracja z tym wyróżnieniem, ale pierwsze odznaczenie dla lokalu spoza Warszawy. W stolicy bez zmian - swój status utrzymały Atelier Amaro oraz Senses Restaurant. Obie z jedną gwiazdką.

Wnętrze restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: Facebook.com.
Wnętrze restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: Facebook.com.
19 czerwca ogłoszono zestawienie restauracji wyróżnionych w najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020”. W Polsce największą sensacją jest przyznanie trzeciej Gwiazdki Michelin. Do grona lokali wyróżnionych tym prestiżowym symbolem dołączyła wreszcie restauracja z Krakowa – to Bottiglieria 1881, w której szefem kuchni (a zarazem współwłaścicielem) jest Przemysław Klima.
– Inspektorzy nagrodzili mnie za kreatywne gotowanie i ciekawy dobór wina, powiedziano mi to wprost podczas rozmowy telefonicznej. Interesuję się winem, każde danie wymyślam wspólnie z sommelierem, bo tak według mnie powinno to wyglądać: szef kuchni musi znać się na winach, a nie tylko na gotowaniu. Używam jedynie lokalnych produktów, pozyskuję je z miejscowych gospodarstw. Nie wykorzystuję skorupiaków, małż czy homarów, bo nie jesteśmy restauracją seafoodową. Świeże przegrzebki dostaniesz w Marsylii, a nie w Krakowie – mówi Przemysław Klima.
Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: materiały prasowe.
Przemysław Klima, szef kuchni restauracji Bottiglieria 1881. Zdjęcie: materiały prasowe.
Otworzył lokal 7 lat temu z myślą, że będzie to winiarnia.
– Później przekształciła się w bistro, a ja pojechałem w świat, by pracować w różnych restauracjach, długo mieszkałem w Warszawie, aż w końcu wróciłem do rodzinnego Krakowa. Moim celem był rozwój restauracji Bottiglieria 1881, bo ma potencjał, jest butikowa, to nie jest moloch. O tym, że chcę mieć gwiazdkę myślałem już 15 lat temu. Przygotowałem plan działania i realizowałem go krok po kroku, z kartki. Udało mi się dzięki asertywności, parciu, poświęceniu, bo inaczej nie można tego nazwać. Udało się dosłownie w pół roku. Wróciłem do Bottiglierii w sierpniu 2019 roku, a w lutym 2020 r. zamykali przewodnik. W tym czasie Kraków został ogłoszony stolicą gastronomiczną, czy to pomogło? Trudno powiedzieć. Ja i tak, wiedziałem co chcę zrobić, przez lata ciężko pracowałem, zbierałem inspiracje, zapisywałem błędy, których mam nie popełniać. Jestem head chefem i współudziałowcem tego miejsca, ale sukces zawdzięczam też ludziom, z którymi pracuję: Pawłowi, Kubie i Agnieszce. Sam nic bym nie osiągnął – opowiada nowy laureat Gwiazdki Michelin Przemysław Klima.

Wyróżnienia dla pozostałych polskich restauracji
Dotychczasowe Gwiazdki Michelin przyznane kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro i Senses zostały utrzymane. Ponadto w tym roku aż siedem lokali z Warszawy i Krakowa otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Po raz pierwszy uhonorowano nim Szóstkę w Warszawie oraz Fiorentinę w Krakowie.
Poza tym Bib Gourmand utrzymały: w Warszawie – Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine i Kieliszki na Hożej, a w Krakowie – Zazie.

Gwiazdki z trzymiesięcznym poślizgiem
Pandemia pokrzyżowała pierwotne plany ogłoszenia listy wyróżnionych restauracji podczas specjalnego wydarzenia w Parmie, a na wieści dotyczące m. in. polskiej sceny gastronomicznej musieliśmy czekać dodatkowe trzy miesiące.
– Cieszę się, że opóźnione uruchomienie przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2020” zbiega się ze stopniowym ponownym otwieraniem restauracji w całej Europie po lockdownie. Wiemy, że goście chętnie odkrywają radość z jedzenia na mieście. Nasi inspektorzy dzielą te same emocje i nie mogę się doczekać powrotu do jedzenia poza domem oraz odkywania kreatywności szefów kuchni – mówi Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor przewodników Michelin.

Michelin „Main Cities of Europe 2020” w skrócie
Najnowsze wydanie przewodnika obejmuje 39 miast w 23 krajach i rekomenduje ponad 1850 restauracji.
Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Michelin „Main Cities of Europe 2020”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Do grona miast z pierwszą restauracją wyróżnioną gwiazdką, oprócz Krakowa, dołączyła Lublana, gdzie oznaczenie przyznano restauracji Atelje (szefem kuchni jest w niej Jorg Zupan).
Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe 2020” opisuje:
– 24 trzygwiazdkowe restauracje
– 95 restauracji dwugwiazdkowych
– 380 restauracji jednogwiazdkowych
– 253 restauracje Bib Gourmand

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Polscy cukiernicy awansowali do Wielkiego Finału Coupe du Monde de la Patisserie 2019

Miesiące przygotowań, nerwów i niezliczone ilości godzin treningowych przyniosły chwałę polskiej drużynie cukierników w Turynie podczas europejskich finałów Coupe du Monde de la Patisserie 2018.

Rozpal biznes w plenerze

W październiku tego roku w Krynicy Zdrój odbyła się trzecia i zarazem ostatnia w tym roku kolacja z cyklu Dinner With A View. Jakie są korzyści z realizacji tego typu projektów i czy możemy liczyć na kontynuację?

Szef dla Młodych Talentów - inauguracja Mikserów Kulinarnych 2019

Pierwsze wyjazdowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów odbyło się w Krakowie. W lutowym Mikserze Kulinarnym wzięło udział blisko 100 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Znamy wyniki konkursu kucharskiego Archimagirus 2020!

Drużyna pod przewodnictwem Tomasza Ziółkowskiego, wspomaganego przez Oliwiera Kowalczyka i Oskara Wiewiórskiego (restauracja Powidok w Łodzi), zajęła pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym Archimagirus, który odbył się 3-4 września w Hotelu Zamek Gniew. W tym roku na talerzach królował łosoś.

Jakub Kasprzak zwycięzcą Bocuse d’Or Poland 2021

Jakub Kasprzak zwyciężył Bocuse d’Or Poland 2021 przy wsparciu Dawida Cieślińskiego. Na najwyższym stopniu podium stanął już po raz drugi. Podczas europejskiego finału konkursu w Budapeszcie w marcu 2022 roku to właśnie on będzie reprezentował Polskę pośród 20 krajów Europy.

Nie będzie Wine&Food Noble Night 2020

Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w tym roku się nie odbędzie.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej