x

Jakie sushi najbardziej lubią Polacy?

Kategoria: Twój biznes - wiedza    18.06.2020

Zazwyczaj zamawiamy sushi w piątki i weekendy w godzinach między 17 a 20. Które rodzaje narodowego dania kuchni japońskiej Polacy zamawiają najchętniej? Sprawdźcie, co wynika z analizy Uber Eats przygotowanej z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Sushi jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni azjatyckiej na świecie. Odkąd pierwsze restauracje serwujące ten specjał pojawiły się w Polsce ponad 2 dekady temu, zyskał on wierną rzeszę zwolenników. Według danych Uber Eats w ciągu ostatniego roku liczba zamówień posiłków kuchni japońskiej wzrosła o 135 proc, a w niektórych miastach nawet o 200 proc. Wśród czołowych zwolenników tej kuchni znajdują się użytkownicy aplikacji z Krakowa, Wrocławia i Poznania, gdzie w ujęciu rocznym liczba zamówień wzrosła blisko dwukrotnie. Liderem nadal jednak pozostaje Warszawa, a w ciągu ostatniego roku wzrosła o kolejne 99 proc.

Na kolację i w większym gronie
Najchętniej sushi zamawiamy w piątki i weekendy w godzinach między 17 a 20. Co ciekawe, blisko 10 proc. wszystkich analizowanych dostaw przypada na porę lunchową. Najwierniejsi smakosze składają zamówienia już po 9, ale poranna grupa jest najmniej liczna. Średnio preferujemy 14 kawałków w zestawie i chętnie dzielimy się z bliskimi. Największe zamówienie złożone przez jednego użytkownika składało się z aż 50 setów!  

Maki w czołówce
Polacy najchętniej wybierają maki, czyli tradycyjne rolki sushi owinięte nori oraz sashimi, surową, pokrojoną rybę, której smak zawdzięczamy specjalnemu sposobowi przyrządzania. Najbardziej doceniamy zestawy, w których znajdują się krewetki, łosoś, paluszki krabowe surimi, a także zestawy w tempurze, czyli panierowane i smażone w głębokim oleju. Oto najpopularniejsze zestawy:
    1. Maki Set (14 szt.)
    2. Futomaki z krewetką w Tempurze (6 szt.)
    3. Futomaki Pieczonym Łososiem (6 szt.)
    4. Philadephia Maki (6 szt.)
    5. Futomaki z ośmiorniczkami opiekanymi na maśle czosnkowym  (6 szt.)

Najpopularniejsze restauracje sushi na platformie Uber Eats
    1. Sushi Roll Bistro, Warszawa
    2. 77 Sushi, Kraków
    3. Suszarnia, Wrocław
    4. JEMSUSHI, Poznań
    5. SaYana Sushi, Trójmiasto

Wg. danych Uber Eats z okresu między czerwcem 2019 r. a czerwcem 2020 r.

O wykwintnym sushi w stylu omakase możecie przeczytać tutaj.

Polecamy także nasz wywiad z Alonem Thanem, mistrzem sushi z 20-letnim doświadczeniem (w 2015 r. wygrał World Sushi Cup w Tokio).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Różnorodność hotelowych śniadań

Śniadanie w hotelu to obecnie norma. Dlatego poszczególne obiekty coraz częściej rywalizują ze sobą ceną, a przede wszystkim obfitością i oryginalnością ofert.

Jak sprzedawać alkohole premium?

Alkohole z półki premium cieszą się rosnącą popularnością. Coraz częściej pojawiają się w ofercie koktajlbarów, ale także restauracji. Jednak, aby je skutecznie sprzedawać, warto przestrzegać kilku zasad.

Janusz Palikot otworzy 10 destylarni w Polsce. Szuka wspólników

Janusz Palikot ogłosił kolejny projekt w branży alkoholowej. Planuje otwarcie 10 lokalnych Alkotek z alembikami do destylacji m.in. wódki kraftowej "Palikot", z piwem rzemieślniczym, importowanymi destylatami i autorskim menu. Szuka wspólników przez Crowdway.pl.

Gastronomia walczy o przetrwanie! Na jaką pomoc państwa może liczyć?

Aż 67 proc. firm branży gastronomicznej oraz eventowej w Polsce całkowicie wstrzymało działalność z powodu pandemii - wynika z ankiety serwisu Briefly. 32 proc. działa w ograniczonym stopniu, oferując jedzenie na wynos lub z dowozem, a jedynie 1-2 proc. funkcjonuje normalnie.

Święto branży HoReCa już w marcu

W dniach 21-23 marca, w Centrum Targowo-Kongresowym w Warszawie odbędą się 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel.

CZYM JEST BUDŻET FIRMOWY

Planowanie budżetu firmowego pozwala zwizualizować wyniki, jakie nasza firma może osiągnąć w przyszłości. Dzięki temu będziemy w stanie lepiej zdefiniować cele, do których powinniśmy dążyć, a z góry określony, jasny plan działania pozwoli lepiej zarządzać naszym biznesem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej