x

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska - w tym i w przyszłym roku

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.06.2020

Przewodnik z recenzjami restauracji nie zostanie opublikowany ani w tym, jak i w przyszłym roku. - Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała przewodnikowi, czyli budowaniu i promowaniu polskiej gastronomii - uzasadnia zespół Gault&Millau.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
Zespół Gault&Millau podjął trudną decyzję o zawieszeniu wydawania przewodnika. – Z uwagą obserwujemy rynek nie tylko w Polsce, ale także innych krajach gorąco kibicując szefom kuchni, restauratorom i hotelarzom. Mijające miesiące pokazały brawurę i determinację, ale także bezsilność i obawę. A przede wszystkim potrzebę znalezienia rozwiązań dla problemów, ale także zagospodarowania możliwości, które wykreował COVID – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska.
Kolejna decyzja to połączenie zasobów, energii i kompetencji tworzących polską edycję Gault&Millau oraz Taste Masters z firmą doradczą VDG International dla utworzenia profesjonalnego i kompleksowego doradztwa dla branży Horeca. Tak powstał re COVER – program wspierania i rozwoju branży restauracyjno - hotelarskiej.
Justyna Adamczyk. Zdjęcie: materiały prasowe.
Justyna Adamczyk. Zdjęcie: materiały prasowe.
– W ciągu ponad 20 lat mojej pracy w doradztwie biznesowym przeżyłam kilka kryzysów rynkowych. Nauczyły mnie, że każdy kryzys należy rozpatrywać przede wszystkim w kategoriach szansy, nie jedynie zagrożenia. To moment, który sprzyja odcinaniu słabszych gałęzi przy jednoczesnym śmiałym budowaniu stabilniejszych, nowoczesnych struktur. A obecna sytuacja nie tylko sprzyja, ale wręcz wymaga prowadzenia takich działań. I w tym procesie powinniśmy, możemy i potrafimy wspierać branżę – mówi Justyna Adamczyk.
re COVER tworzą Justyna Adamczyk, Tomasz Kolecki, vice prezes Stowarzyszenia Somelierów Polskich, Konrad Nadobnik, dyrektor operacyjny Belvedere i Artur Zymerman, prezes zarządu Grupy Belvedere. Zespół uzupełnia grono specjalistów marketingu, PR, social mediów oraz architektów. Będą wspierać restauracje i hotele w opracowaniu lub dostosowaniu strategii, ocenie jakości świadczonych usług oraz szkoleniu personelu. Uzupełnieniem re COVER będzie program telewizyjny, prezentujący paletę rozwiązań biznesowych dla restauracji i hoteli i kreujących najciekawsze, sprawdzone trendy ze świata.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Krakowski TAG. na liście 100 najlepszych koktajlbarów na świecie

Na tydzień przed ogłoszeniem listy najlepszych koktajbarów The World’s 50 Best Bars 2022, poznaliśmy drugą pięćdziesiątkę lokali, które uplasowały się na pozycjach od 51 do 100. Wśród wyróżnionych na 97. lokacie znalazł się krakowski TAG.

Konferencja Plant-Powered Perspectives: o nadchodzących dynamicznych zmianach w branży spożywczej

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej w tej części Europy, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Znamy uczestników "Czas na rybę!"

Po burzliwych obradach jurorzy zdecydowali, kto przyjedzie do Niemodlina na Opolszczyźnie, aby zaprezentować swój kunszt podczas V edycji Konkursu Kulinarnego "Czas na rybę!". Rywalizacja, która odbędzie się 1 i 2 października, jest nominowana do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry łowią kulinarne talenty

Ruszyły eliminacje do Les Chefs en Or - polskiej edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych. Do 16 października chętni mogą zgłosić propozycję autorskiego dania rybnego poprzez formularz na stronie internetowej konkursu.

Next Day Studio - ruszamy od 2 listopada

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. W każdą środę listopada poruszać będziemy tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

SushiMaster Class niebawem w kolejnych miastach Polski

Dotychczas przedstawiciele Grafen Europe (wraz z marką SUZUMO) pojawili się z warsztatami SushiMaster Class w Szczecinie, Poznaniu, Warszawie oraz Białymstoku. Kolejne wydarzenia już wkrótce!

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej