x

Nie będzie Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska - w tym i w przyszłym roku

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    16.06.2020

Przewodnik z recenzjami restauracji nie zostanie opublikowany ani w tym, jak i w przyszłym roku. - Ocenianie kogokolwiek w tym momencie byłoby niesprawiedliwe i zaprzeczałoby idei, która przyświecała przewodnikowi, czyli budowaniu i promowaniu polskiej gastronomii - uzasadnia zespół Gault&Millau.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
Zespół Gault&Millau podjął trudną decyzję o zawieszeniu wydawania przewodnika. – Z uwagą obserwujemy rynek nie tylko w Polsce, ale także innych krajach gorąco kibicując szefom kuchni, restauratorom i hotelarzom. Mijające miesiące pokazały brawurę i determinację, ale także bezsilność i obawę. A przede wszystkim potrzebę znalezienia rozwiązań dla problemów, ale także zagospodarowania możliwości, które wykreował COVID – mówi Justyna Adamczyk, redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska.
Kolejna decyzja to połączenie zasobów, energii i kompetencji tworzących polską edycję Gault&Millau oraz Taste Masters z firmą doradczą VDG International dla utworzenia profesjonalnego i kompleksowego doradztwa dla branży Horeca. Tak powstał re COVER – program wspierania i rozwoju branży restauracyjno - hotelarskiej.
Justyna Adamczyk. Zdjęcie: materiały prasowe.
Justyna Adamczyk. Zdjęcie: materiały prasowe.
– W ciągu ponad 20 lat mojej pracy w doradztwie biznesowym przeżyłam kilka kryzysów rynkowych. Nauczyły mnie, że każdy kryzys należy rozpatrywać przede wszystkim w kategoriach szansy, nie jedynie zagrożenia. To moment, który sprzyja odcinaniu słabszych gałęzi przy jednoczesnym śmiałym budowaniu stabilniejszych, nowoczesnych struktur. A obecna sytuacja nie tylko sprzyja, ale wręcz wymaga prowadzenia takich działań. I w tym procesie powinniśmy, możemy i potrafimy wspierać branżę – mówi Justyna Adamczyk.
re COVER tworzą Justyna Adamczyk, Tomasz Kolecki, vice prezes Stowarzyszenia Somelierów Polskich, Konrad Nadobnik, dyrektor operacyjny Belvedere i Artur Zymerman, prezes zarządu Grupy Belvedere. Zespół uzupełnia grono specjalistów marketingu, PR, social mediów oraz architektów. Będą wspierać restauracje i hotele w opracowaniu lub dostosowaniu strategii, ocenie jakości świadczonych usług oraz szkoleniu personelu. Uzupełnieniem re COVER będzie program telewizyjny, prezentujący paletę rozwiązań biznesowych dla restauracji i hoteli i kreujących najciekawsze, sprawdzone trendy ze świata.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Next Day Summit 2020

Zwiększaliśmy konsumpcję, a potem nastąpiło wielkie zatrzymanie… Kim będzie konsument po pandemii i jak się zmieni przez kolejne lata? Na co wyda pieniądze? Gdzie i jak będzie robić zakupy?

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

Dawid Pytkowski z El Koktel najlepszym barmanem w konkursie KINLEY Mixology Club

Po kilku miesiącach barmańskich wyzwań wyłoniony został mistrz koktajlowego rzemiosła w konkursie KINLEY Mixology Club. Podczas finałowych zmagań zwyciężył Dawid Pytkowski, szef baru w stołecznym cocktail barze El Koktel.

Znamy wyniki Wine & Food Noble Night 2018

Do finału 11. edycji gali Wine & Food Noble Night organizowanej przez Noble Concierge stanęło 12 wybitnych kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotowali autorskie menu - przystawkę i danie główne.

Burger King rezygnuje ze współpracy z AmRest w Polsce. Co dalej z lokalami sieci?

Właściciel marki Burger King rozwiązał 1 lutego umowę na rozwój sieci na rodzimym rynku oraz w Europie. Firma tłumaczy, co to oznacza dla istniejących placówek.

KULINARNY TRANSATLANTYK

Kolacją autorstwa Sebastiana Krauzowicza zakończyła się tegoroczna edycja Kina Kulinarnego Festiwalu Transatlantyk w Łodzi. 8 dni festiwalu to ponad 200 projekcji filmów, 55 filmowych premier i 63 tysiące widzów, wybitni twórcy z całego świata i wyjątkowe nagrody.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej