x

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Kategoria: Miejsca    16.06.2020

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Już jesienią Browary Warszawskie, inwestycja Echo Investment, wypełni się – za sprawą marki Bakery – kuszącymi zapachami, smakami i kolorami.
– Klienci będą mogli kupić pieczywo, kanapki, słodkości, powidła i przetwory. W ofercie będą też: kawa, soki tłoczone z całych i świeżych owoców, a nawet białe i czerwone wino pod marką Bakery – zapowiada Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Na oczach klientów
Piekarnia Bakery Browary Warszawskie otoczona nowoczesną, ergonomiczną i designerską architekturą, będzie otwarta z trzech stron – transparentna i dostępna. Goście lokalu będą mogli obserwować każdy etap produkcji i przekonać się jak powstaje, rośnie oraz zarumienia się zdrowe pieczywo – na naturalnym zakwasie, bez sztucznych dodatków, barwników, polepszaczy.
– Będziemy piec bez kompromisów – zapewnia  Bartłomiej Rychcik.
Bakery Browary Warszawskie zagospodaruje lokal o powierzchni 100 metrów kwadratowych. Oprócz produkcji – z piecami czy dwuramiennymi mieszalnikami imitującymi pracę ludzkich rąk – w lokalu znajdą się różne warianty miejsc dla klientów: do odpoczynku, pracy, spotkań z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi czy partnerami biznesowymi.

Michał Paleta - artysta od croissantów
Szefem rzemieślniczej piekarni został Michał Paleta, warszawski ekspert od francuskiego pieczywa.

Michał Paleta, szef kuchni i współwłaściciel Bakery Browary warszawskie. Zdjęcie: Dagmara Rosiak.
Michał Paleta, szef kuchni i współwłaściciel Bakery Browary warszawskie. Zdjęcie: Dagmara Rosiak.
– To artysta od croissantów – zachwala Rychcik. – Ale nie tylko, bo również od pain au chocolat, pain aux raisins, pain aux noix de pécan czy danish z przeróżnymi nadzieniami.
Paleta jest absolwentem irlandzkiej Killybegs Culinary College. W Polsce pracował w tak uznanych restauracjach jak Concept 13, a także w Hotelu Monopol we Wrocławiu i Hotelu Warszawa.
W menu jego piekarni znajdzie się polskie i francuskie pieczywo: chleby, bułki, bagietki, ciabatty… na naturalnym zakwasie wyprowadzanym z mąki pszennej lub żytniej, w przypadku wyśmienitych wyrobów viennoiserie. W Bakery Browary Warszawskie będą powstawać także wybory viennoiserie na naturalnym zakwasie, co w branży piekarniczej jest prawdziwą sztuką.
– Będziemy sięgać po sprawdzone francuskie i staropolskie przepisy – informuje Michał Paleta  – Wszystko w oparciu o najwyższej jakości składniki od sprawdzonych dostawców. Mąkę razową będziemy mielić na miejscu pod czujnym okiem klientów. Nasze pieczywo będzie naturalne i zdrowe. I co najważniejsze… powtarzalne. Systematycznie i konsekwentnie tworzone każdego dnia. Zawsze na najwyższym poziomie. To dla mnie priorytet – dodaje.
Specjalnością Bakery Browary Warszawskie będą między innymi ciemne croissanty: na słodko – np. na bazie kakao, kawy i budyniu, i na słono – np. na bazie węgla aktywowanego, łososia wędzonego i sera koperkowego. Menu będzie sezonowe – dodatki będą zmieniane w zależności od pory roku: jesienią i zimą w chlebie znajdą się ziemniaki lub dynia, a na wiosnę – czosnek niedźwiedzi.
Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe.
Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe.

Bakery, zarządzane przez Bartłomieja Rychcika, to rzemieślniczy koncept piekarniczo-cukierniczy działający w lokalizacjach typu premium: elitarnych centrach biznesowych i zrewitalizowanych obiektach historycznych. Koncept hołduje tradycji – wytwarzane w nim pieczywo powstaje na naturalnym zakwasie. Bez sztucznych dodatków i konserwantów. Pierwszy lokal pod marką Bakery powstał przed rokiem na warszawskim Wilanowie, gdzie wspólnikiem i szefem jest Damian Lewandowski.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

PASIBUS

W listopadzie 2017 r. sieć burger barów Pasibus zawitała do warszawskich Złotych Tarasów, a do połowy 2018 r. planowanych jest kolejnych sześć lokali w Polsce. Współwłaścicielami są Dawid Bojarojć (operacje), Janek Kulisiewicz (finanse) i Piotr Staszczyński (CEO).

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

Restauracja Słowianka


Restauracja Słowianka w Bielsku-Białej to miejsce, gdzie szefem kuchni jest Adrian Bęben. Lokal ma 70 miejsc siedzących oraz antresolę głównie wykorzystywaną na imprezy okolicznościowe.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Winsky Wine’n’Whisky Bar

Nad Wisłą w Warszawie, w budynku The Tides, otworzył się w listopadzie Winsky Wine’n’Whisky Bar.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej