x

Marka Vapiano do reaktywacji? Takie plany ma m. in. założyciel AmRestu

Kategoria: Twój biznes - wiedza    15.06.2020

Grupa międzynarodowych partnerów i inwestorów chce ponownie uruchomić markę restauracji Vapiano i nadać jej nowy wymiar - informuje portal www.rli.uk.com.

Marka Vapiano to restauracje z pizza i makaronami. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Marka Vapiano to restauracje z pizza i makaronami. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Grupa inwestorów – wśród których jest między innymi Henry McGovern, założyciel firmy AmRest zarządzającej tak znanymi markami jak KFC, Pizza Hut, Starbucks i Burger King – chce reaktywować założoną w Hamburgu w 2002 r. markę Vapiano. To jeden z niewielu niemieckich konceptów gastronomicznych, który odniosł światowy sukces.
W szczytowym momencie marka liczyła 250 restauracji w ponad 30 krajach. W Polsce pod szyldem Vapiano działały trzy restauracje – dwie w Warszawie oraz jedna we Wrocławiu.
– Nasza siła jako inwestorów polega na tym, że każda osoba ma nie tylko wieloletnie doświadczenie na najwyższych stanowiskach w europejskiej branży gastronomicznej, ale także że wszyscy znamy się bardzo dobrze od bardzo dawna. Łączy nas głęboka przyjaźń i zaufanie – mówi cytowany przez portal rli.uk.com Mario C. Bauer, który przez prawie dekadę był w Vapiano dyrektorem wykonawczym ds. międzynarodowego rozwoju i partnerstwa.
To właśnie on i jego zespół otworzyli i prowadzili ponad 200 restauracji w 33 krajach na całym świecie.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Polacy pracują 62,5 minuty, aby zarobić na Big Maca

Przez ostatnie 10 lat inflacja znacząco wpłynęła na koszt zakupów, także w branży fast food. Cena Big Maca w Polsce wzrosła o ponad 59%. W 2012 roku trzeba było pracować 36 minut, aby na niego zarobić, dziś - 62,5 minuty. Gdzie na świecie popularne burgery są najtańsze, a gdzie najdroższe?

Drastyczny wzrost cen pieczywa. Czy grozi nam 30 zł za bochenek chleba?

Wojna w Ukrainie, która jest jednym z kluczowych dostawców pszenicy na świecie, wywołała trudną sytuację na rynku zbóż - wysokie koszty i problem z dostępnością. Rekordowe wzrosty cen pszenicy na giełdzie w Paryżu zmuszają producentów do podnoszenia cen swoich produktów.

Jak znaleźć pracownika sezonowego? [PORADNIK]

Ponad 50 tysięcy ofert pracy sezonowej w gastronomii zanotowano od stycznia do maja 2022 roku - to wzrost o ponad 92% w porównaniu do analogicznego okresu 2021 roku. W sektorze hotelarskim w tym samym czasie nastąpił wzrost o 95%. "Bitwa o pracowników" zatem trwa. A jak ją wygrać? Podpowiadamy.

Jak Polacy odżywiają się podczas wakacji? Nie żałujemy sobie jedzenia!

Podczas urlopu pozwalamy sobie na więcej kulinarnych przyjemności i mniej przejmujemy się zdrowym odżywianiem - wynika z badania marki Cateromarket. 43% ankietowanych stosowało dietę odchudzającą przed sezonem letnim, ale prawie połowa wróciła z urlopu z poczuciem przybrania na wadze.

Salad Story otworzy 16 nowych restauracji. Ruszyła emisja crowdfundingowa spółki

Salad Story - polska sieć fast food ze zdrową żywnością - otworzyła dwie nowe restauracje. Do końca 2023 roku chce rozbudować sieć z 41 do 57 lokali. Wystartowała emisja crowdfundingowa spółki - cel to zgromadzenie 3,2 mln zł.

Sezon na grilla. Jak się przygotować?

Wiosna i lato to czas, gdy w ogródkach wielu restauracji pojawiają się grille, a wraz z nimi krótkie sezonowe menu potraw obfitujących w grillowane mięsa, ryby i owoce morza.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej