x

Marka Vapiano do reaktywacji? Takie plany ma m. in. założyciel AmRestu

Kategoria: Twój biznes - wiedza    15.06.2020

Grupa międzynarodowych partnerów i inwestorów chce ponownie uruchomić markę restauracji Vapiano i nadać jej nowy wymiar - informuje portal www.rli.uk.com.

Marka Vapiano to restauracje z pizza i makaronami. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Marka Vapiano to restauracje z pizza i makaronami. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Grupa inwestorów – wśród których jest między innymi Henry McGovern, założyciel firmy AmRest zarządzającej tak znanymi markami jak KFC, Pizza Hut, Starbucks i Burger King – chce reaktywować założoną w Hamburgu w 2002 r. markę Vapiano. To jeden z niewielu niemieckich konceptów gastronomicznych, który odniosł światowy sukces.
W szczytowym momencie marka liczyła 250 restauracji w ponad 30 krajach. W Polsce pod szyldem Vapiano działały trzy restauracje – dwie w Warszawie oraz jedna we Wrocławiu.
– Nasza siła jako inwestorów polega na tym, że każda osoba ma nie tylko wieloletnie doświadczenie na najwyższych stanowiskach w europejskiej branży gastronomicznej, ale także że wszyscy znamy się bardzo dobrze od bardzo dawna. Łączy nas głęboka przyjaźń i zaufanie – mówi cytowany przez portal rli.uk.com Mario C. Bauer, który przez prawie dekadę był w Vapiano dyrektorem wykonawczym ds. międzynarodowego rozwoju i partnerstwa.
To właśnie on i jego zespół otworzyli i prowadzili ponad 200 restauracji w 33 krajach na całym świecie.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Tylko u nas! Zwycięzcy Nielsen Breakthrough Innovation

Publikujemy długo wyczekiwaną listę Nielsen Breakthrough Innovation, czyli największych innowatorów na rynku FMCG. Znalezienie się wśród 15 laureatów wyróżnienia przyznawanego przez Nielsen to wyzwanie nie lada, bo… nawet 90% innowacji znika z półek już po roku od ich wprowadzenia na rynek.

Rola hosta w restauracji

Doskonała obsługa rozpoczyna się, zanim gość na dobre zasiądzie przy stoliku. Pierwsze dobre wrażenie budujemy już na etapie przyjmowania rezerwacji, a życzliwe i przyjazne powitanie powinno być naturalnym elementem serwisu. Nie zawsze jednak tak się dzieje.

Ekskluzywne spotkanie dla branży HoReCa

200 uczestników na 22 wydarzeniach w 11 miastach - tak można podsumować sykl "Szef dla szefów". Makro Polska nieustannie rozwija program i organizuje kolejne spotkania branżowe.

Ministerstwo Rolnictwa odpowiada na potrzeby polskiego winiarstwa

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi tworzy Zespół ds. opracowania programu sektorowego dla sektora wyrobów winiarskich w Polsce.

FUNDAMENT GOŚCINNOŚCI

Miesiąc po wizycie w restauracji zwykle nie pamiętamy tego, co jedliśmy, za to doskonale pamiętamy, jak zostaliśmy obsłużeni. Mimo że przychodzimy do restauracji przede wszystkim dla dobrego jedzenia, a nie wyjątkowej obsługi, jedno bez drugiego nie istnieje.

Rekrutacja w gastronomii

Mówi się, że rynek pracy w Polsce jest rynkiem pracownika. Jest to prawdziwe także w przypadku branży HoReCa, w której coraz częściej to pracownik dyktuje warunki współpracy. Jak znaleźć dobrych pracowników na stałe?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej