x

Marka Vapiano do reaktywacji? Takie plany ma m. in. założyciel AmRestu

Kategoria: Twój biznes - wiedza    15.06.2020

Grupa międzynarodowych partnerów i inwestorów chce ponownie uruchomić markę restauracji Vapiano i nadać jej nowy wymiar - informuje portal www.rli.uk.com.

Marka Vapiano to restauracje z pizza i makaronami. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Marka Vapiano to restauracje z pizza i makaronami. Zdjęcie: Shutterstock.com.
Grupa inwestorów – wśród których jest między innymi Henry McGovern, założyciel firmy AmRest zarządzającej tak znanymi markami jak KFC, Pizza Hut, Starbucks i Burger King – chce reaktywować założoną w Hamburgu w 2002 r. markę Vapiano. To jeden z niewielu niemieckich konceptów gastronomicznych, który odniosł światowy sukces.
W szczytowym momencie marka liczyła 250 restauracji w ponad 30 krajach. W Polsce pod szyldem Vapiano działały trzy restauracje – dwie w Warszawie oraz jedna we Wrocławiu.
– Nasza siła jako inwestorów polega na tym, że każda osoba ma nie tylko wieloletnie doświadczenie na najwyższych stanowiskach w europejskiej branży gastronomicznej, ale także że wszyscy znamy się bardzo dobrze od bardzo dawna. Łączy nas głęboka przyjaźń i zaufanie – mówi cytowany przez portal rli.uk.com Mario C. Bauer, który przez prawie dekadę był w Vapiano dyrektorem wykonawczym ds. międzynarodowego rozwoju i partnerstwa.
To właśnie on i jego zespół otworzyli i prowadzili ponad 200 restauracji w 33 krajach na całym świecie.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Restauracje zmuszone do zwrotu dotacji z tarczy PRF walczą o przetrwanie. Wśród nich kultowy Ranny Ptaszek

Z powodu konieczności zwrotu dotacji z tarczy antykryzysowej w tarapatach finansowych znalazły się m.in. krakowskie bary Ranny Ptaszek i Hummus Amamamusi. Dla wielu firm gastronomicznych perspektywa windykacji należności wobec Skarbu Państwa oznacza w najbliższym czasie pewne bankructwo.

Energooszczędność. Jak zmniejszyć wydatki na prąd w restauracji?

Rosnące podwyżki cen gazu i energii w ostatnich miesiącach znacznie zwiększyły koszty funkcjonowania wszystkich restauracji. Szukając oszczędności, warto przyjrzeć się kondycji kuchenek, pieców czy zmywarek, i to nie tylko wtedy, gdy planujemy ich wymianę na bardziej energooszczędne modele.

Rosną długi w HoReCa, głównie w gastronomii

Branża noclegowo-gastronomiczna ma coraz większe problemy finansowe. Przez ostatni rok jej zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. 82 proc. tej kwoty (255,8 mln zł) są winne swoim wierzycielom restauracje i firmy cateringowe. Komu nie płaci branża gastro?

Najwięksi gastronomiczni gracze w Europie [RANKING]

Przedstawiamy kolejną edycję rankingu największych sieci gastronomicznych w Europie. Zestawienie wraz z analizą zostało przygotowane przez międzynarodową redakcję magazynu "Food Service Europe & Middle East".

Gastrotrendy 2023

Powrót mody na kuchnię polską, wegański comfort food, białko z insektów - w nadchodzącym roku trendy gastronomiczne, jak chyba nigdy dotąd, będą pokłosiem sytuacji społeczno-ekonomicznej, w której się znaleźliśmy

Trendy w HoReCa według ekspertów Food & Design

W 2022 r. nasza uwaga skoncentrowana była wokół pogłębiającego się kryzysu gospodarczego. Odbił się on zarówno na branży, jak i wpłynął na zmianę nawyków konsumenckich. Jak będzie wyglądał 2023 r. w sektorze food?

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej