x

11 warszawskich restauracji w prestiżowym rankingu Star Wine List

Kategoria: Wino    15.06.2020

Star Wine List - przewodnik po najlepszych wine barach i restauracjach z winem na świecie - wydał warszawską edycję. Jej kuratorem jest sommelier Norbert Dudziński. Na listę wyróżnionych trafiło 11 miejsc. Sprawdź jakie!

Zdjęcie: Starwinelist.com.
Zdjęcie: Starwinelist.com.
– Jestem podekscytowany, że Warszawa dołącza, obok m.in. Berlina, Nowego Jorku, Kopenhagi, Londynu, czy Paryża, do topowych miejsc na wino w świecie. Z roku na rok przybywa tu wine barów i restauracji, na których czele stoją doświadczeni sommelierzy świadomie budujący coraz ciekawsze karty win – mówi Norbert Dudziński.

W prestiżowym wyborze Star Wine List znalazło się 11 warszawskich restauracji: Ale Wino!, Bez Gwiazdek, Dyletanci, Epoka, Forty, Kieliszki na Próżnej, Mielżyński na Burakowskiej, Mielżyński na Czerskiej, Rozbrat 20, Vinoteka 13 i Zoni.
– Cieszę się, że wystartowaliśmy z przewodnikiem w Warszawie, tym bardziej, że odbyło się to w tak trudnym dla całego świata momencie. Nie mogę się doczekać, gdy przyjadę do Warszawy i odwiedzę te miejsca osobiście – mówi Krister Bengtsson, założyciel i wydawca Star Wine List.

Przewodnik powstał w 2017 roku w Sztokholmie, a dziś obejmuje już ponad 20 krajów w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej i Ameryce Południowej. Star Wine List wydawany jest w wersji on-line starwinelist.com i w formie aplikacji. Na stronie przewodnika można znaleźć większość wyróżnionych kart win, a poprzez wyszukiwarkę poszukać konkretnego wina i informacji o tym, gdzie jest dostępne.

Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję najciekawszych miejsc w danym mieście odpowiadają lokalni eksperci. Polski ekspert
Norbert Dudziński to jeden z najciekawszych i najbardziej doświadczonych rodzimych sommelierów. Zanim przeniósł się do Warszawy był head sommelierem w restauracji Geranium w Kopenhadze (3* Michelin). Jest stałym współpracownikiem magazynu „Ferment. Pismo o winie” oraz jurorem na winnych festiwalach.
Więcej na www.starwinelist.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Regionalne zawody sommelierskie

Sommelierzy z całej Polski mają szansę sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności w regionalnych zawodach tematycznych. Jesienią Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizuje konkursy Grand Prix w Katowicach (4 września), Gdańsku (18 września) i Szczecinie (4-5 listopada).

Piękna i pyszna Loara

Kiedy ostatnio otworzyłeś/-aś butelkę wina z Loary? Założę się, że zajmie ci dobrą chwilę, żeby przypomnieć sobie ten moment! Etykiety z Doliny Loary pozostają dla polskiego konsumenta nadal nieodkryte, a skoro nie ma na nie popytu, to i podaży brak.

Gruzińskie wino podbija Polskę. Rozmowa z sommelierem Szymonem Milonasem

Polska jest trzecim największym odbiorcą gruzińskiego wina. W 2021 r. trafiło do nas 7 mln butelek tego trunku, co oznacza wzrost eksportu o 34% w porównaniu z 2020 r. Trafiają głównie do sprzedaży detalicznej, ale przecierają także szlaki w gastronomii.

"Wine Folly" - książkowa wersja słynnego serwisu Winefolly.com

Jesteś miłośnikiem wina? Ten praktyczny poradnik na pewno ci się przyda! Polska edycja "Wine Folly" została uhonorowana prestiżową nagrodą Best in the World Gourmand/ World cookbook Award.

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej