x

11 warszawskich restauracji w prestiżowym rankingu Star Wine List

Kategoria: Wino    15.06.2020

Star Wine List - przewodnik po najlepszych wine barach i restauracjach z winem na świecie - wydał warszawską edycję. Jej kuratorem jest sommelier Norbert Dudziński. Na listę wyróżnionych trafiło 11 miejsc. Sprawdź jakie!

Zdjęcie: Starwinelist.com.
Zdjęcie: Starwinelist.com.
– Jestem podekscytowany, że Warszawa dołącza, obok m.in. Berlina, Nowego Jorku, Kopenhagi, Londynu, czy Paryża, do topowych miejsc na wino w świecie. Z roku na rok przybywa tu wine barów i restauracji, na których czele stoją doświadczeni sommelierzy świadomie budujący coraz ciekawsze karty win – mówi Norbert Dudziński.

W prestiżowym wyborze Star Wine List znalazło się 11 warszawskich restauracji: Ale Wino!, Bez Gwiazdek, Dyletanci, Epoka, Forty, Kieliszki na Próżnej, Mielżyński na Burakowskiej, Mielżyński na Czerskiej, Rozbrat 20, Vinoteka 13 i Zoni.
– Cieszę się, że wystartowaliśmy z przewodnikiem w Warszawie, tym bardziej, że odbyło się to w tak trudnym dla całego świata momencie. Nie mogę się doczekać, gdy przyjadę do Warszawy i odwiedzę te miejsca osobiście – mówi Krister Bengtsson, założyciel i wydawca Star Wine List.

Przewodnik powstał w 2017 roku w Sztokholmie, a dziś obejmuje już ponad 20 krajów w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej i Ameryce Południowej. Star Wine List wydawany jest w wersji on-line starwinelist.com i w formie aplikacji. Na stronie przewodnika można znaleźć większość wyróżnionych kart win, a poprzez wyszukiwarkę poszukać konkretnego wina i informacji o tym, gdzie jest dostępne.

Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję najciekawszych miejsc w danym mieście odpowiadają lokalni eksperci. Polski ekspert
Norbert Dudziński to jeden z najciekawszych i najbardziej doświadczonych rodzimych sommelierów. Zanim przeniósł się do Warszawy był head sommelierem w restauracji Geranium w Kopenhadze (3* Michelin). Jest stałym współpracownikiem magazynu „Ferment. Pismo o winie” oraz jurorem na winnych festiwalach.
Więcej na www.starwinelist.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Walka na kieliszki, czyli pojedynek sommelierów cz. II

21 marca w warszawskiej restauracji Ed Red odbył się pojedynek sommelierów na wina kalifornijskie. W szranki stanęli Monika Włosińska, sommelierka restauracji White Ona w Warszawie, oraz Adam Pawłowski, Master Sommelier. Co wynikło z tej rywalizacji?

Polacy chcą wiedzieć więcej o rodzimym winie. Skąd taki wniosek?

Blisko 50 tysięcy wyświetleń live’ów, ponad 400 udostępnień filmów na Facebooku oraz zasięg, który wyniósł prawie 100 tysięcy odbiorców - Festiwal Polskie Wino Online, pierwsza taka wirtualna inicjatywa w naszym kraju, okazał się sukcesem.

Wino na medal

Stowarzyszenie Sommelierów Polskich ogłasza konkurs "Wino na medal". Konkurs jest adresowany do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HORECA.

10 pytań do Adama Fijała

Adam Fijał zajmuje stanowisko głównego sommeliera i menedżera w restauracji Drukarnia Smaku w Zakopanem. Jego ulubionym połączeniem smakowym są ryby i wina ze szczepu grüner veltiner.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MAGDALENA GUMIELA

"Najwięcej satysfakcji daje mi zadowolenie gości. Energetyczna atmosfera panująca w restauracji również jest pozytywną częścią mojej pracy. Lubię, jak dużo się dzieje. To ładuje moje baterie na dalsze wyzwania. A tych w restauracji nie brakuje!"

Piotr Kamecki wiceprezydentem ASI - Association de la Sommellerie Internationale

Pierwszy w historii Polak w zarządzie międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów! Na wiceszefa ASI - Association de la Sommellerie Internationale został wybrany Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej