x

11 warszawskich restauracji w prestiżowym rankingu Star Wine List

Kategoria: Wino    15.06.2020

Star Wine List - przewodnik po najlepszych wine barach i restauracjach z winem na świecie - wydał warszawską edycję. Jej kuratorem jest sommelier Norbert Dudziński. Na listę wyróżnionych trafiło 11 miejsc. Sprawdź jakie!

Zdjęcie: Starwinelist.com.
Zdjęcie: Starwinelist.com.
– Jestem podekscytowany, że Warszawa dołącza, obok m.in. Berlina, Nowego Jorku, Kopenhagi, Londynu, czy Paryża, do topowych miejsc na wino w świecie. Z roku na rok przybywa tu wine barów i restauracji, na których czele stoją doświadczeni sommelierzy świadomie budujący coraz ciekawsze karty win – mówi Norbert Dudziński.

W prestiżowym wyborze Star Wine List znalazło się 11 warszawskich restauracji: Ale Wino!, Bez Gwiazdek, Dyletanci, Epoka, Forty, Kieliszki na Próżnej, Mielżyński na Burakowskiej, Mielżyński na Czerskiej, Rozbrat 20, Vinoteka 13 i Zoni.
– Cieszę się, że wystartowaliśmy z przewodnikiem w Warszawie, tym bardziej, że odbyło się to w tak trudnym dla całego świata momencie. Nie mogę się doczekać, gdy przyjadę do Warszawy i odwiedzę te miejsca osobiście – mówi Krister Bengtsson, założyciel i wydawca Star Wine List.

Przewodnik powstał w 2017 roku w Sztokholmie, a dziś obejmuje już ponad 20 krajów w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej i Ameryce Południowej. Star Wine List wydawany jest w wersji on-line starwinelist.com i w formie aplikacji. Na stronie przewodnika można znaleźć większość wyróżnionych kart win, a poprzez wyszukiwarkę poszukać konkretnego wina i informacji o tym, gdzie jest dostępne.

Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję najciekawszych miejsc w danym mieście odpowiadają lokalni eksperci. Polski ekspert
Norbert Dudziński to jeden z najciekawszych i najbardziej doświadczonych rodzimych sommelierów. Zanim przeniósł się do Warszawy był head sommelierem w restauracji Geranium w Kopenhadze (3* Michelin). Jest stałym współpracownikiem magazynu „Ferment. Pismo o winie” oraz jurorem na winnych festiwalach.
Więcej na www.starwinelist.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

"Golden State of Mind"- startuje nowa kampania wizerunkowa California Wines

California Wine Institute, organizacja reprezentująca winnice i winiarzy kalifornijskich, inauguruje globalną kampanię wizerunkową, przedstawiając Kalifornię i jej winiarskie oblicze jako lidera zrównoważonego rozwoju, innowacji oraz zaawansowanych praktyk upraw i produkcji.

Chef & sommelier

Konflikty na linii kuchnia - sala to codzienność wielu restauracji. Antagonizmy, zamiast zbliżać, oddalają restaurację od sukcesu, dlatego lepiej postawić na współpracę między frontem a zapleczem. Jak powinna wyglądać w praktyce kooperacja dwóch doświadczonych generałów: szefa kuchni i sommeliera?

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

Winiarskie dolce vita

Simply Great Italian Wines - coroczna międzynarodowa prezentacja winnic i win z różnych regionów Włoch już za nami. Imprezę zorganizowano 9 maja w Warszawie.

Wino na medal 2020

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej