x

11 warszawskich restauracji w prestiżowym rankingu Star Wine List

Kategoria: Wino    15.06.2020

Star Wine List - przewodnik po najlepszych wine barach i restauracjach z winem na świecie - wydał warszawską edycję. Jej kuratorem jest sommelier Norbert Dudziński. Na listę wyróżnionych trafiło 11 miejsc. Sprawdź jakie!

Zdjęcie: Starwinelist.com.
Zdjęcie: Starwinelist.com.
– Jestem podekscytowany, że Warszawa dołącza, obok m.in. Berlina, Nowego Jorku, Kopenhagi, Londynu, czy Paryża, do topowych miejsc na wino w świecie. Z roku na rok przybywa tu wine barów i restauracji, na których czele stoją doświadczeni sommelierzy świadomie budujący coraz ciekawsze karty win – mówi Norbert Dudziński.

W prestiżowym wyborze Star Wine List znalazło się 11 warszawskich restauracji: Ale Wino!, Bez Gwiazdek, Dyletanci, Epoka, Forty, Kieliszki na Próżnej, Mielżyński na Burakowskiej, Mielżyński na Czerskiej, Rozbrat 20, Vinoteka 13 i Zoni.
– Cieszę się, że wystartowaliśmy z przewodnikiem w Warszawie, tym bardziej, że odbyło się to w tak trudnym dla całego świata momencie. Nie mogę się doczekać, gdy przyjadę do Warszawy i odwiedzę te miejsca osobiście – mówi Krister Bengtsson, założyciel i wydawca Star Wine List.

Przewodnik powstał w 2017 roku w Sztokholmie, a dziś obejmuje już ponad 20 krajów w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej i Ameryce Południowej. Star Wine List wydawany jest w wersji on-line starwinelist.com i w formie aplikacji. Na stronie przewodnika można znaleźć większość wyróżnionych kart win, a poprzez wyszukiwarkę poszukać konkretnego wina i informacji o tym, gdzie jest dostępne.

Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję najciekawszych miejsc w danym mieście odpowiadają lokalni eksperci. Polski ekspert
Norbert Dudziński to jeden z najciekawszych i najbardziej doświadczonych rodzimych sommelierów. Zanim przeniósł się do Warszawy był head sommelierem w restauracji Geranium w Kopenhadze (3* Michelin). Jest stałym współpracownikiem magazynu „Ferment. Pismo o winie” oraz jurorem na winnych festiwalach.
Więcej na www.starwinelist.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Edukacja winiarska w morowych czasach

Pandemia koronawirusa zmusiła nas do szybkiego przeorganizowania w zasadzie każdej sfery życia. W trakcie lockdownu inaczej pracujemy i spędzamy czas wolny, a także w inny sposób uczymy się o winie.

KALIFORNIA: GRA W CIEPŁO-ZIMNO

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

10 pytań do Łukasza Chwojnickiego

Łukasz Chwojnicki jest właścicielem Wine Baru Probiernia, zajmuje także stanowsiko head sommeliera i menedżera w restauracjach Sztuczka i Sztuczka Bistro w Trójmieście. W swojej pracy najbardziej ceni świadomych gości, z którymi może porozmawiać o winie.

Adam Pawłowski: Wino w detalu

Galopujące obostrzenia raz po raz ograniczają działalność lokali gastronomicznych lub całkowicie je zamykają, co sprawia, że picie dobrego wina staje się rytuałem stricte domowym, a jego sprzedaż odbywa się w detalu.

Trzy tygodnie z Rieslingiem

To już czwarta, organizowana przez Niemiecki Instytut Wina, ogólnopolska akcja Riesling Weeks, która odbędzie się w dniach od 7 do 27 maja.

Wino na medal 2020

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej