x

11 warszawskich restauracji w prestiżowym rankingu Star Wine List

Kategoria: Wino    15.06.2020

Star Wine List - przewodnik po najlepszych wine barach i restauracjach z winem na świecie - wydał warszawską edycję. Jej kuratorem jest sommelier Norbert Dudziński. Na listę wyróżnionych trafiło 11 miejsc. Sprawdź jakie!

Zdjęcie: Starwinelist.com.
Zdjęcie: Starwinelist.com.
– Jestem podekscytowany, że Warszawa dołącza, obok m.in. Berlina, Nowego Jorku, Kopenhagi, Londynu, czy Paryża, do topowych miejsc na wino w świecie. Z roku na rok przybywa tu wine barów i restauracji, na których czele stoją doświadczeni sommelierzy świadomie budujący coraz ciekawsze karty win – mówi Norbert Dudziński.

W prestiżowym wyborze Star Wine List znalazło się 11 warszawskich restauracji: Ale Wino!, Bez Gwiazdek, Dyletanci, Epoka, Forty, Kieliszki na Próżnej, Mielżyński na Burakowskiej, Mielżyński na Czerskiej, Rozbrat 20, Vinoteka 13 i Zoni.
– Cieszę się, że wystartowaliśmy z przewodnikiem w Warszawie, tym bardziej, że odbyło się to w tak trudnym dla całego świata momencie. Nie mogę się doczekać, gdy przyjadę do Warszawy i odwiedzę te miejsca osobiście – mówi Krister Bengtsson, założyciel i wydawca Star Wine List.

Przewodnik powstał w 2017 roku w Sztokholmie, a dziś obejmuje już ponad 20 krajów w Europie, Azji, Stanach Zjednoczonych, Afryce Południowej i Ameryce Południowej. Star Wine List wydawany jest w wersji on-line starwinelist.com i w formie aplikacji. Na stronie przewodnika można znaleźć większość wyróżnionych kart win, a poprzez wyszukiwarkę poszukać konkretnego wina i informacji o tym, gdzie jest dostępne.

Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję polskiej listy odpowida sommelier Norbert Dudziński. Zdjęcie: Starwinelist.com.
Za selekcję najciekawszych miejsc w danym mieście odpowiadają lokalni eksperci. Polski ekspert
Norbert Dudziński to jeden z najciekawszych i najbardziej doświadczonych rodzimych sommelierów. Zanim przeniósł się do Warszawy był head sommelierem w restauracji Geranium w Kopenhadze (3* Michelin). Jest stałym współpracownikiem magazynu „Ferment. Pismo o winie” oraz jurorem na winnych festiwalach.
Więcej na www.starwinelist.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polskie wina wychodzą z (piwnicznego) cienia

Drogie, kwaśne i niedostępne - te stereotypy możemy włożyć między bajki, bo polskie wina z ery dziecięcej śmiało wkraczają w dorosłość. Rodzimych winnic przybywa w zawrotnym tempie. Oto pięć najciekawszych z nich.

Bąbelki uwolnione

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

ENOAGENDA

Rok 2018 obfituje w wiele winiarskich konferencji, targów czy spotkań. Poniżej prezentujemy listę wydarzeń takich jak np.: Vinisund, Food Service Summit czy Targi Winiarskie Prowein, na które warto zwrócić uwagę.

Kalifornia: gra w ciepło-zimno

5 marca w Warszawie odbędzie się 6. edycja Food Service Summit - największej ogólnopolskiej konferencji branży HoReCa. Podobnie jak w ubiegłych latach, w ramach współpracy California Wines Polska oraz magazynu "Food Service" odbędą się seminaria degustacyjne.

Spokojna rewolucja

Na początku października w historycznym regionie Lewantu w płd.-wsch. Hiszpanii kończą się zbiory. W winnicach pusto, a w winiarniach na stoły sortownicze wjeżdżają ostatnie partie winogron. Co innego dzieje się na ulicach dużych miast. Tam wrze zbuntowany tłum. Katalończycy walczą o suwerenność.

Trend: wzrost zainteresowania winem w Polsce

Mimo pandemii, grudzień był - tradycyjnie - najlepszym okresem sprzedaży w minionym roku i pozwolił branży winiarskiej odbić się nieco po trudnych miesiącach. Firmy zrzeszone w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa z nadzieją patrzą w przyszłość.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej