x

Jak wyposażyć ogródek, by przyciągnąć gości?

Kategoria: Twój biznes - oferta    15.06.2020

Wyposażenie ogródków i tarasów restauracji, kawiarni oraz hoteli to obszar, na który w sezonie od wiosny do jesieni właściciele powinni zwrócić szczególną uwagę.

Foto: Shutterstock.com.
Foto: Shutterstock.com.
Po czasie ograniczeń zaczyna się okres rozprężenia związany ze zmęczeniem restrykcjami, ale także, a może przede wszystkim, coroczną potrzebą zabawy, którą definiuje czas wiosenny, letni i wczesnojesienny. W tym roku restauratorzy mają skrócony sezon, stąd większe wysiłki, by przyciągnąć gości do ogródków restauracyjnych i kawiarnianych.
Nastał czas lunchów na patio, kolacji na świeżym powietrzu, imprez i zabaw. Kuchnia ma pierwszorzędne znaczenie i nie należy myśleć inaczej, ale część gości trafi do lokalu ze względu na wygląd i komfort ogródka. W tym roku wszystko kręci się wokół formy i funkcjonalności, wzrosło zapotrzebowanie na produkty nietypowe, wielozadaniowe, użyteczne, ale jednocześnie przyciągające wyglądem. Piękne meble i tkaniny to nie wszystko. Wyposażenie ogródka powinno umożliwiać zarówno parom, jak i grupom miłe spędzenie czasu. Co piszczy w trendach na tegoroczny sezon i co warto mieć na lata?  

MEBLE 
Plastikowe krzesła marketowe, lekkie stoliki z otworem na parasolki – te meble odchodzą, a w wielu miejscach już całkowicie odeszły w niepamięć. To symbol lat 90., z którym powoli się żegnamy. W 2020 r., wybierając wyposażenie ogródka restauracyjnego, warto postawić na meble z tworzywa, które łatwo czyścić i dezynfekować, odporne na działanie substancji chemicznych i promieni słonecznych. Meble estetyczne, trwałe i przypominające te, które znajdują się wewnątrz lokalu. Krzesła, zapewniające wygodę siedzenia gościom, pozwalające odpocząć i poczuć atmosferę miejsca, oraz stoły metalowe, z drewnianym, szklanym lub syntetycznym blatem. Trwałe i praktyczne, o ponadczasowym designie. Stoły 2-, 4- i 6-osobowe, które w razie konieczności można ustawiać w dowolnych konfiguracjach i pożądanej odległości. W tym roku warto postawić na kwadratowe i prostokątne blaty. Polecamy meble z recyklingowanych, pozyskiwanych w odpowiedzialny sposób materiałów, które nie tylko posłużą przez wiele lat, ale także wpiszą się w klimat dbania o środowisko i zasoby.  

TKANINY 
Tkaniny stanowią element, który stosunkowo łatwo jest wymienić, by zmienić charakter i klimat ogródka, a także dopasować się do aktualnych trendów. Ich wybór do użytku w lokalach gastronomicznych pociąga za sobą wiele uwarunkowań i kwestii do przemyślenia. Materiały, które mają służyć w ogródkach restauracyjnych, muszą być odporne na wodę, tak by mogły stać na zewnątrz niezależnie od pogody i warunków atmosferycznych. Drugą kwestią jest odporność na działanie promieni słonecznych. Współczesne tkaniny, zgodnie z wymaganiami klientów, są najczęściej zabezpieczone przed działaniem promieni UV i mogą być wykorzystywane nie tylko w restauracjach, ale także jako pokrycie mebli przybasenowych, parasoli, kurtyn, a także wyposażenie jachtów. Odporność na działanie promieni UV to jedno, kolejną sprawą jest zabezpieczenie gości przed oślepiającym i cieplnym działaniem promieni słonecznych, którym wiele z dostępnych na rynku tkanin wykorzystywanych do przygotowania parasoli i markiz się cechuje. Jeszcze innym aspektem jest łatwość czyszczenia i utrzymania. Należy sprawdzić, jak myć, dezynfekować i zabezpieczać tkaninę, by służyła dłużej niż jeden sezon i była bezpieczna dla gości. Oczywiście nie bez znaczenia jest wygląd i kolorystyka, które muszą korespondować z wystrojem i atmosferą restauracji, ale także pasować do nieco luźniejszego klimatu, panującego poza budynkiem. W tym roku, według Pantone, modne są granaty, pomarańcze i czerwienie. 

OGRZEWANIE 
Jeśli chcemy z jednej strony przyjmować gości wieczorami, a z drugiej mieć możliwość wydłużenia sezonu ogródkowego o miesiące jesienne oraz wczesnowiosenne w kolejnym roku, trzeba pomyśleć o ogrzewaniu ogródka. Niestety ogrzewanie otwartej przestrzeni może przysporzyć nieco problemów, ale są na to skuteczne rozwiązania. Dla gości przebywających w ogródku ważna jest komfortowa temperatura, ale też przyjemny, atrakcyjny wygląd. Najpopularniejszym i najskuteczniejszym sposobem ogrzewania ogródka są parasole grzewcze w różnych formach. Dostępne na rynku produkty zasilane są paliwem gazowym lub energią elektryczną, dzięki czemu ich obsługa jest prosta. 
Na rynku znajdują się konstrukcje stojące i podwieszane. Część z nich działa na zasadzie lamp kwarcowych, emitujących jednocześnie ciepło i światło. Inne emitują promieniowanie podczerwone, które nie ogrzewa powietrza, ale przedmioty i ludzi, dzięki czemu straty energii mogą być mniejsze. W przypadku promienników gazowych, nazywanych też parasolami gazowymi, istnieje wybór pomiędzy klasycznymi i nowoczesnymi w postaci wieży. Niektóre z nich oferują rozwiązanie nie tylko dające przyjemne ciepło, ale także migoczące światło płomienia zamknięte w tubie szklanej lub kwarcowej. W nowoczesnych urządzeniach ciepło jest dostępne niemalże natychmiast po włączeniu. Wybierając urządzenie, trzeba zwrócić uwagę na to, jaką powierzchnię ogrzewa, a także czy jest zgodne ze standardami CE. 

ZABUDOWA OGRÓDKA 
Z tematem ogrzewania i materiałów łączy się nieodzownie kwestia zabudowy ogródka czy też tarasu restauracyjnego lub hotelowego. Korzystając z ogrzewania w postaci promienników ciepła trzeba mieć świadomość, że straty energii, a co za tym idzie, pieniędzy, będą duże, jeśli wraz z zakupem urządzenia nie postawimy na odpowiednią zabudowę w postaci lekkiego, stałego materiałowego zadaszenia oraz demontowalnych paneli bocznych lub kurtyn. 
Dodatkową wartością zadaszenia i paneli jest możliwość zamontowania na nich ozdób, oświetlenia, także takiego sterowanego za pomocą aplikacji w smartfonach, mogącego tworzyć odpowiedni nastrój, oraz zapewnienie prywatności gościom restauracji. Podobnie jak w przypadku materiałów, wybierając zabudowę, należy zwrócić uwagę zarówno na walory praktyczne, jak i estetyczne. 

Foto: Shutterstock.com.
Foto: Shutterstock.com.
ATRAKCJE 
Sposobami na promocję ogródków wśród potencjalnych gości są live-cooking, stanowisko z lodami czy też barbecue. Gotowanie na żywo i wydawanie świeżo przygotowanych dań może być nie lada atrakcją, przyciągającą szczególnie w weekendy klientów nastawionych na doznania i przeżycia kulinarne. Grill czy live-cooking oznacza dla potencjalnego gościa gwarancję świeżości i jakości jedzenia. Front cooking to koncepcja przygotowywania potraw na oczach gościa. Ten sposób gotowania jest coraz częściej stosowany w restauracjach, podczas bankietów, przyjęć, cateringu lub bufetów śniadaniowych. Gotowanie na oczach gości jest zarówno wyszukaną formą prezentacji, jak i możliwością przekazania właściwego, pożądanego przez nas, komunikatu osobom obserwującym pracę kucharza. Do decyzji szefa kuchni należy, jaki ten komunikat będzie. Można postawić na pokazanie wybranego fragmentu karty lub konkretnego dania. Ważne, by decydując się na takie rozwiązanie, dobrze wyposażyć stanowisko, które będzie do tego służyć. Może ono zawierać grill, wok, płyty grzewcze i wiele innych, aby pozwalać na przygotowanie właściwie wszelkich dań, od najprostszych przekąsek do złożonych propozycji, które mogą odciążyć główną kuchnię, a dla gości stać się atrakcją. Wybierając wyposażenie ogródka kawiarnianego lub restauracyjnego oraz tarasu hotelowego, należy kierować się zarówno względami estetycznymi, jak i praktycznymi, ale nie można zapominać o komforcie i zainteresowaniu gości. Meble i wyposażenie mogą być jednym z elementów, które zadecydują o wyborze danego lokalu. A wydzielone miejsce, w którym pojawią się atrakcje, jak chociażby live-cooking, będzie dodatkową zaletą. 

MONIKA KONOPKA-MACHLOWSKA – sales & marketing rep, Dickson & Sunbrella 
Tkanina Orchestra Max powleczona jest z jednej strony powłoką Max, odporną na promieniowanie UV, co zwiększa jej wodoodporność. Dzięki temu można korzystać z tarasu przez cały rok. Jej wodoodporność jest nawet 4 razy większa od standardowej tkaniny markizowej. Orchestra Max szczególnie dobrze nadaje się do stałych instalacji silnie narażonych na zmiany klimatyczne i zanieczyszczenia. Przeznaczona jest zwłaszcza dla branży handlowej, hotelarskiej i restauracyjnej. 
Z kolei Dickson Orchestra Max jest wykonana z włókien akrylowych barwionych w masie. Proces, dzięki któremu akryl zawiera pigmenty bezpośrednio w rzeczywistym włóknie, nadaje kolorom zwiększoną odporność na promieniowanie UV i złą pogodę, gwarantując jego trwałość przez 10 lat. 
Powłoka wykończeniowa Max zawiera cząsteczki, które po naniesieniu na tkaninę tworzą bardzo gęstą warstwę ochronną zatrzymującą zanieczyszczenia na powierzchni. Do oczyszczenia tkaniny wystarczy deszcz lub zwykłe spłukanie wodą.  

DAWID ŁAGOWSKI – ambasador marki Plastmet 
Umieszczenie stanowiska mobilnego z funkcją grillowania i gotowania w ogródku przed restauracją skupia uwagę potencjalnych klientów przede wszystkim na procesie przygotowywania dania oraz na samym kucharzu, który prezentuje swój kunszt kulinarny. Odgłosy smażenia, aromat przygotowywanych dań dodatkowo wzmacniają doznania gościa, jeszcze zanim produkt trafi na jego talerz. Bliski kontakt, przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej odległości, pozwala kucharzowi na dokładniejsze zaprezentowanie składników i procesu tworzenia dania. Jest to idealne rozwiązanie w obecnych czasach, kiedy musimy stosować się do nowych restrykcji dotyczących serwowania potraw w restauracjach. 
Innowacyjny system wyciągu powietrza znad strefy gotowania eliminujący parę i zapachy umożliwia wykorzystanie stanowiska mobilnego zarówno w ogródku czy na tarasie, jak i wewnątrz lokalu. Polecam. 

ANNA BEŁCZĄCKA – marketing & PR manager, PH Tarasola 
Stałe zadaszenie tarasu jest stabilne, ale w pewien sposób ogranicza przestrzeń; markiza czy parasol są lekkie, zwiewne, lecz nie ochronią w pełni przed deszczem, wiatrem i chłodem. Decydując się na zabudowę tarasu, warto wybrać rozwiązanie, które łączy zalety dwóch powyższych, czyli automatycznie otwieraną pergolę. W razie niekorzystnych warunków można ją zamknąć i chronić gości, a przy pięknej pogodzie oferować otwartą przestrzeń. Warto od razu zadbać o zabudowę boczną oraz wyposażenie w oświetlenie czy promienniki ciepła, które sprawią, że taras będzie funkcjonalny niemal przez cały rok. Taka zabudowa staje się szybko zwrotną inwestycją. Zwłaszcza teraz, kiedy pandemia wymaga utrzymywania dystansu społecznego, dodatkowa przestrzeń restauracji staje się niezwykle cenna. 

MARCIN KOWALCZYK – koordynator ds. rozwoju rynku i sprzedaży internetowej, Gaspol 
Parasole grzewcze zasilane butlami z gazem płynnym przeznaczone są do użytku na zewnątrz, przede wszystkim w ogródkach restauracyjnych, na tarasach i w ogrodach domów jednorodzinnych. Emitują promieniowanie podczerwone, odczuwane jako ciepło. W zasięgu swojego działania pozwalają osiągnąć temperaturę komfortu cieplnego, umożliwiając pobyt w ogródku lub na tarasie nawet w chłodniejsze wiosenne lub jesienne wieczory. Na rynku dostępnych jest wiele modeli parasoli grzewczych, które można podzielić na dwie główne kategorie: modele tradycyjne (np. oferowane przez Gaspol – Heat Focus,) oraz modele premium, charakteryzujące się innowacyjnością, eleganckim designem, stanowiące jednocześnie piękną dekorację (np. oferowane przez Gaspol: Ognista Wieża, Inferno).

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Laura Osęka
O AUTORZE
Laura Osęka
Gotująca amatorsko psycholożka i psychodietetyczka, potrafiąca przemierzyć setki kilometrów dla konkretnego dania bądź deseru. Ceni w kuchni prostotę i wysoką jakość produktów. Autorka książki o prostym, lokalnym comfort food – „Miska szczęścia”.

Zobacz także

Przekąski w karnawale

Karnawał trwa. To czas zabaw i balów, podczas których jedzenie zawsze stanowi sympatyczny dodatek, ceniony tym bardziej, im jest smaczniejszy i różnorodny.

Transportowanie żywności

Catering to chyba najbardziej skomplikowana działalność na rynku gastronomicznym. Już samo dostarczenie jedzenia na miejsce wydarzenie jest nie lada przedsięwzięciem wymagającym precyzyjnego zaplanowania oraz sporej liczby specjalistycznego sprzętu.

Lepiej schłodzone

W nadchodzące ciepłe dni warto szczególnie zabezpieczyć produkty łatwo psujące się. Ciastko z kremem doskonale wygląda wystawione na barze kawiarni, ale w trakcie letnich upałów lepiej je schłodzić, aby goście wyszli zdrowi i zadowoleni.

Ketchup Curry - nowy sos marki Fanex

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, wprowadził na rynek zupełnie nowy sos - Ketchup Curry. Receptura przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków z charakterem. Produkt jest już dostępny w sprzedaży hurtowej dla gastronomii oraz sieci handlowych.

SYSTEMOWA JAKOŚĆ

Każdy lokal gastronomiczny to złożony mechanizm. W zapanowaniu nad nim pomocny jest odpowiedni system - zwłaszcza w przypadku dużej liczby lokali w ramach sieci. Jakie są nowości w rozwiązaniach programowych dla gastronomii?

Z OGNIA TRADYCJI

Jakie są zalety tradycyjnego, pieca opalanego naturalnym drewnem i jak wybrać ten odpowiedni? Który system wentylacji najlepiej współpracuje z danym urządzeniem? Przedstawiamy kilka możliwości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej