x

Adam Pawłowski: Edukacja winiarska w morowych czasach

Kategoria: Wino    14.06.2020

Pandemia koronawirusa zmusiła nas do szybkiego przeorganizowania w zasadzie każdej sfery życia. W trakcie lockdownu inaczej pracujemy i spędzamy czas wolny, a także w inny sposób uczymy się o winie.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Pamiętam, jak na początku marca zaczęły do nas spływać niepokojące informacje o zbliżającym się do Polski zagrożeniu związanym z pandemią koronawirusa. Następnie pojawił się pacjent zero, a po nim wielu innych. Dzień, w którym rząd zdecydował o zawieszeniu zajęć stacjonarnych w szkołach i na uczelniach, wyznaczył początek wielotygodniowego lockdownu. Jako organizator i prowadzący kursy winiarskie oraz sommelierskie także byłem zmuszony odesłać moich uczniów do domów. Zajęcia zostały zawieszone, ale życie nie znosi próżni i już wkrótce zacząłem działać w trybie online. Pierwsze pytanie, które się nasuwa, to czy da się degustować wino wirtualnie? Nie, ale są na to sposoby. Żeby przeprowadzić zajęcia, połączyłem się z uczestnikami na jednej z internetowych platform konferencyjnych, a wcześniej rozesłałem małe buteleczki z winami do degustacji. Potrzeba matką wynalazku.
Większość szkół winiarskich na świecie poszła podobnym tropem i przeniosła wszystkie aktywności do sieci. Globalna szkoła Wine and Spirit Education Trust dwoi się i troi, żeby udoskonalić swoje narzędzia do kursów online. Z ostatnich wieści wynika, że WSET już od czerwca br. planuje wprowadzenie możliwości odbywania egzaminów w trybie online. Do tej pory kursy wirtualne kończyły się stacjonarnym egzaminem, ale już wkrótce testy dla kursów na poziomie pierwszym i drugim będą mogły odbywać się także w sieci. Uczestnicy kursów sommelierskich muszą niestety uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zajęcia i egzaminy zakładają wykonywanie czynności praktycznych związanych z obsługą gości w restauracji. Z wiadomych względów tego typu aktywności nie są na razie możliwe do przeprowadzenia. Jest to natomiast świetny moment dla sommelierów na poszerzanie wiedzy i przygotowanie się do przyszłych egzaminów i zawodów.
Mam wrażenie, że w czasach pandemii internet, a w szczególności media społecznościowe, stał się swoistą platformą e-learningową, która wypełniła się arcyciekawym i merytorycznym kontentem winiarskim. Codziennie można uczestniczyć w bezpłatnych i płatnych odbywających się na żywo wykładach, dyskusjach i degustacjach online prowadzonych przez winiarzy, dziennikarzy winiarskich i sommelierów z całego świata. W związku z tym, że odbywają się one w różnych strefach czasowych, można oglądać je praktycznie o każdej porze dnia. Aktywności, które sam śledzę i polecam, to m.in. rozmowy austriackiego Master Sommeliera Alexa Koblingera, który codziennie o 20:30 prowadzi bardzo ciekawe spotkania o winach austriackich z sommelierami z całego świata, dyskusje polskich dziennikarzy winiarskich i sommelierów o winach kalifornijskich w ramach „California Wines – zanurzeni w sieci”, webinary poświęcone winom argentyńskim, które są prowadzone przez tuzy winiarskie tego kraju, a także te organizowane przez Instytut Win Niemieckich i wiele innych. 
Kiedy ponad dekadę temu rozpoczynałem edukację winiarską, internet był towarzyszącym, ale nie wiodącym źródłem wiedzy. Nie było mowy o live streamingach i wykładach online. Jeżeli możemy doszukiwać się jakichkolwiek pozytywnych skutków pandemii, to eksplozja wartościowej wiedzy winiarskiej w świecie wirtualnym jest z pewnością jedną z nich. Myślę, że nawet gdy uczniowie wrócą już do szkół, a uczestnicy stacjonarnych kursów do sal degustacyjnych, to duża część aktywności pozostanie w sieci i już zawsze będziemy sięgali do niej po aktualną wiedzę winiarską.

Felieton ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: PIOTR ZIELIŃSKI

"W branży pracuję ponad cztery lata. Pierwsze kroki stawiałem u warszawskiego importera, a później w małej żoliborskiej restauracji. Zanim na dłużej jako sprzedawca stanąłem za ladą w warszawskim sklepie specjalistycznym VinoTrio, pracowałem przez pięć lat w sprzedaży usług i w marketingu".

David Seijas - winiarski czarodziej

Gościem tegorocznej edycji Varsovino - corocznej największej degustacji hiszpańskich win w Polsce - był David Seijas, sommelier restauracji El Bulli pięciokrotnie uznanej za najlepszą na świecie. Pracował tam aż do zamknięcia lokalu w 2011 r.

Święto polskiego wina

25-26 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. To jedna z największych w kraju imprez winiarskich.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle potrwają od 24 do 28 sierpnia.

Już po raz jedenasty Jasło będzie gościć miłośników wina oraz pasjonatów winiarstwa z całej Polski i z zagranicy. Od środy do piątku (24 - 26 sierpnia) jasielscy winiarze zaproszą enoturystów na Dni Otwartych Piwnic.

Znamy wyniki Grand Prix "Magazynu Wino

Już po raz 11. "Magazyn Wino" wyróżnił doskonałe wina, promotorów kultury winiarskiej, restauracje i sommelierów, których wkład w rozwój kultury wina w Polsce został uhonorowany nagrodami Grand Prix 2016.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej