x

Adam Pawłowski: Edukacja winiarska w morowych czasach

Kategoria: Wino    14.06.2020

Pandemia koronawirusa zmusiła nas do szybkiego przeorganizowania w zasadzie każdej sfery życia. W trakcie lockdownu inaczej pracujemy i spędzamy czas wolny, a także w inny sposób uczymy się o winie.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Pamiętam, jak na początku marca zaczęły do nas spływać niepokojące informacje o zbliżającym się do Polski zagrożeniu związanym z pandemią koronawirusa. Następnie pojawił się pacjent zero, a po nim wielu innych. Dzień, w którym rząd zdecydował o zawieszeniu zajęć stacjonarnych w szkołach i na uczelniach, wyznaczył początek wielotygodniowego lockdownu. Jako organizator i prowadzący kursy winiarskie oraz sommelierskie także byłem zmuszony odesłać moich uczniów do domów. Zajęcia zostały zawieszone, ale życie nie znosi próżni i już wkrótce zacząłem działać w trybie online. Pierwsze pytanie, które się nasuwa, to czy da się degustować wino wirtualnie? Nie, ale są na to sposoby. Żeby przeprowadzić zajęcia, połączyłem się z uczestnikami na jednej z internetowych platform konferencyjnych, a wcześniej rozesłałem małe buteleczki z winami do degustacji. Potrzeba matką wynalazku.
Większość szkół winiarskich na świecie poszła podobnym tropem i przeniosła wszystkie aktywności do sieci. Globalna szkoła Wine and Spirit Education Trust dwoi się i troi, żeby udoskonalić swoje narzędzia do kursów online. Z ostatnich wieści wynika, że WSET już od czerwca br. planuje wprowadzenie możliwości odbywania egzaminów w trybie online. Do tej pory kursy wirtualne kończyły się stacjonarnym egzaminem, ale już wkrótce testy dla kursów na poziomie pierwszym i drugim będą mogły odbywać się także w sieci. Uczestnicy kursów sommelierskich muszą niestety uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zajęcia i egzaminy zakładają wykonywanie czynności praktycznych związanych z obsługą gości w restauracji. Z wiadomych względów tego typu aktywności nie są na razie możliwe do przeprowadzenia. Jest to natomiast świetny moment dla sommelierów na poszerzanie wiedzy i przygotowanie się do przyszłych egzaminów i zawodów.
Mam wrażenie, że w czasach pandemii internet, a w szczególności media społecznościowe, stał się swoistą platformą e-learningową, która wypełniła się arcyciekawym i merytorycznym kontentem winiarskim. Codziennie można uczestniczyć w bezpłatnych i płatnych odbywających się na żywo wykładach, dyskusjach i degustacjach online prowadzonych przez winiarzy, dziennikarzy winiarskich i sommelierów z całego świata. W związku z tym, że odbywają się one w różnych strefach czasowych, można oglądać je praktycznie o każdej porze dnia. Aktywności, które sam śledzę i polecam, to m.in. rozmowy austriackiego Master Sommeliera Alexa Koblingera, który codziennie o 20:30 prowadzi bardzo ciekawe spotkania o winach austriackich z sommelierami z całego świata, dyskusje polskich dziennikarzy winiarskich i sommelierów o winach kalifornijskich w ramach „California Wines – zanurzeni w sieci”, webinary poświęcone winom argentyńskim, które są prowadzone przez tuzy winiarskie tego kraju, a także te organizowane przez Instytut Win Niemieckich i wiele innych. 
Kiedy ponad dekadę temu rozpoczynałem edukację winiarską, internet był towarzyszącym, ale nie wiodącym źródłem wiedzy. Nie było mowy o live streamingach i wykładach online. Jeżeli możemy doszukiwać się jakichkolwiek pozytywnych skutków pandemii, to eksplozja wartościowej wiedzy winiarskiej w świecie wirtualnym jest z pewnością jedną z nich. Myślę, że nawet gdy uczniowie wrócą już do szkół, a uczestnicy stacjonarnych kursów do sal degustacyjnych, to duża część aktywności pozostanie w sieci i już zawsze będziemy sięgali do niej po aktualną wiedzę winiarską.

Felieton ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Za nami Varsovino & Taste Spain

20 winiarzy i 10 firm spożywczych z Hiszpanii zaprezentowało swoją najnowszą ofertę podczas degustacji Varsovino & Taste Spain, która odbyła się 20 września w hotelu Crowne Plaza w Warszawie. Wydarzenie gościło ponad 200 profesjonalnych gości z branży winiarskiej i spożywczo- delikatesowej.

Zwycięzcy Grand Prix Blind Tasting w Gdańsku

Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a trzecie Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy.

California Wine Weeks 2022

W tegorocznej akcji California Wine Weeks wzięło udział 40 restauracji i wine barów z całej Polski. Kampanię promocyjnej sprzedaży win kalifornijskich w HoReCa zorganizowano między 15 maja a 20 czerwca.

Adam Pawłowski: Winne Chiny

Ustępując tylko Hiszpanii i Francji, Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce zaleje nas chińskie wino? Raczej nie, bo na większości winnic uprawiane są winogrona stołowe i na rodzynki. Niemniej jednak chińska branża rośnie w siłę.

Jacek Kapała z Winnicy Ingrid: Dogoniliśmy światowy peleton

Założona w 2008 r. winnica Ingrid należy do grona najstarszych komercyjnych w Polsce. Dziś rodzime etykiety zdobywają uznanie na światowych konkursach. O to jak przez 15 lat zmienił się polski rynek wina, pytamy współwłaściciela i założyciela winnicy Ingrid - Jacka Kapałę.

Pociąg z Krakowa na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (i z powrotem)

27 sierpnia o godzinie 7:42 ze stacji Kraków Główny ruszy pociąg na XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej