x

Rykoszetem w polskie wino

Kategoria: Wino    14.06.2020

Skutki pandemii nie ominęły winiarzy, którzy w sposób szczególny uzależnieni są od branż turystycznej, gastronomicznej oraz eventowej. Sprawdzamy, jak wygląda "nowa normalność" w polskich winnicach i nie tylko.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Częściowo zablokowana turystyka, mniejszy ruch w restauracjach czy w końcu odwołane imprezy winiarskie wpłynęły na codzienne funkcjonowanie rodzimych winiarzy. 

FESTIWALE – WCALE? 
Agnieszka Kręglicka oficjalnie nam potwierdza, że organizowany przez nią, a poświęcony polskiemu winu festiwal Białe-Czerwone nie odbędzie się w planowanym terminie. Nie planuje przeobrażenia festiwalu w formułę online, gdyż od wielu lat opiera swoją działalność biznesową na relacjach, a pogłębianie tychże jest bardziej efektywne dzięki spotkaniom twarzą w twarz. Na razie nie jest znana nowa data wydarzenia, wiadomo natomiast, że odbędzie się ono w formie stacjonarnej w Fortecy przy zachowaniu zasad dystansu społecznego oraz reżimu sanitarnego. Kręglicka nadmienia, że skorzysta z rozwiązań, które już teraz stosuje podczas cotygodniowego targu w Fortecy. Lechosław Olszewski w rozmowie z „Food Service” zapowiada, że festiwal „Polskie wina w .SPOT” odbędzie się planowo, czyli 19-20 czerwca, ale w ograniczonej formule. Konkurs „Polskie Korki” ma przebiegać jak zwykle, a piętnastoosobowe jury oceni nadesłane wina z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeństwa. Zainteresowani będą mogli obejrzeć transmitowane online wywiady z członkami jury. Formułę zmieni dzień festiwalowy, który tradycyjnie był otwarty dla publiczności. Członkowie jury, zaproszeni winiarze i kilka osób z zewnątrz (w zależności od zaawansowania procesu „odmrażania” gospodarki) będą uczestniczyć w degustacjach, które także można będzie obejrzeć w internecie. – Bierzemy pod uwagę stworzenie pakietu degustacyjnego, który częściowo będzie umożliwiał oglądającym aktywną degustację przed komputerem. Transmisje degustacji będą naturalnym rozwinięciem formuły e-korków, które od marca prowadzimy co tydzień na Facebooku. Na pewno nie dojdzie do otwartej degustacji, która kończyła festiwal i „afterparty”. Przewidujemy jednak możliwość zakupienia win, które będą miały premiery podczas festiwalu – podsumowuje Olszewski. 

WIEŚCI Z WINNIC 
Winnice także odczuły skutki pandemii. Sonia i Maria Mazurek z młodej jeszcze Winnicy Silesian (swój debiutancki rocznik wypuściła na rynek jesienią 2019 r.) potwierdziły, że pandemia bardzo istotnie wpłynęła na sprzedaż, ponieważ głównym kanałem dystrybucyjnym był dla nich rynek HoReCa. 
– Liczyłyśmy, że po czterech latach ciągłych inwestycji pojawią się w końcu pierwsze wpływy. Poza tym straciłyśmy naszego wyłącznego dystrybutora – mówią siostry Mazurek. 
Dziewczyny jednak nie załamują rąk. Zgodnie twierdzą, że sytuacja zmotywowała je do skupienia się na kliencie detalicznym. Pomaga w tym fakt, że tacy klienci spędzają dużo więcej czasu w domu. Winnica Silesian postawiła na rozwój social mediów, co przekuło się na sprzedaż bezpośrednią. Wolny czas w domu siostry Mazurek spędzają na przygotowaniu zaplecza enoturystycznego. – Jeśli tylko zostaną zniesione obostrzenia dotyczące zgromadzeń, na pewno udostępnimy naszą winnicę dla zwiedzających. Wraz z gospodarstwem zajmuje ona dużą przestrzeń, co pozwoli nam zorganizować wszystko bezpiecznie, z zachowaniem środków ostrożności. Oprócz winnicy posiadamy również pole lawendy, na którym chcemy urządzać pikniki w towarzystwie naszego wina i regionalnych przysmaków. Przed wybuchem pandemii nasz kalendarz faktycznie był wypełniony imprezami winiarskimi, jednak dzisiejsze zmiany przyjmujemy z pokorą – opowiadają siostry Mazurek. 
Nie zmienia to faktu, że prace w winnicy nie zamierają. Aktualnie w mazowieckiej Winnicy Dwórzno trwają zabiegi pielęgnacyjne winorośli oraz praca z dojrzewającym winem w zbiornikach. 
– Tę część działalności możemy kontynuować bez problemu, ponieważ duże przestrzenie w gospodarstwie pozwalają pracownikom zachować bezpieczną odległość. W tej kwestii pandemia COVID-19 nie powinna wpłynąć na produkcję i nowy rocznik. Sytuacja wymaga od nas natomiast większej dbałości o higienę: częstszego mycia i odkażania rąk, noszenia rękawiczek oraz zasłaniania ust i nosa podczas pracy – wyjaśnia współwłaściciel winnicy Wiktor Gowin. Wśród największych problemów związanych z pandemią wymienia zawieszenie enoturystyki i brak ruchu w gastronomii, która stanowi dla Dwórzna największe źródło sprzedaży. 
– Zamknięte restauracje oznaczają mniejsze zapotrzebowanie na nasze wina i zalegające faktury od restauratorów, którzy nie mają wolnych środków, aby opłacić zamówienia. Nie pomaga również restrykcyjne i nie do końca jasne prawo dotyczące sprzedaży wina przez internet – mówi Gowin. Mimo trudności właściciele winnicy pracują nad ponownym uruchomieniem sobotniego zwiedzania winnicy przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Zmniejszona zostanie wielkość grupy i zachowane będą niezbędne środki ostrożności, takie jak dezynfekcja rąk i dystans społeczny. Działalność rozrywkową na razie przeniesiono do internetu. Na fanpage’u Winnicy Dwórzno organizowane są cykliczne atrakcje dla stęsknionych enoturystów: wirtualny spacer, degustacja win online czy warsztaty sommelierskie. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Spontaniczność i radość, czyli o polskich pét-natach

Mówiąc o trendach w produkowaniu win musujących, jednym tchem wymienia się pét-naty. Mało kto wie, że te najmodniejsze obecnie wina produkowane są zgodnie z pradawną metodą produkcji win musujących - ancestrale.

Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Podkarpackie święto wina zgromadzi polskich i zagraniczni winiarzy, miłośników i pasjonatów wina, amatorów dobrej zabawy i pysznego jedzenia. Zaplanowano je na ostatni weekend wakacji - 24 i 25 sierpnia.

WINNICA WIELICZKA

Winnica Wieliczka należąca do Agnieszki Rousseau i Piotra Jaskóły powstała w 2013 r. Znajduje się 3 km od Wieliczki, 10 km od Krakowa i jest jednym z nielicznych gospodarstw z uprawą biodynamiczną.

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

Chile w Warszawie

10 października w hotelu Regent w Warszawie podczas targów wina z Chile dziennikarz i krytyk winiarski Eduardo Brethauer poprowadził master class, podczas którego zaprezentował wina nowej fali.

Wino na medal - konkurs Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać do konkursu importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej