x

Rykoszetem w polskie wino

Kategoria: Wino    14.06.2020

Skutki pandemii nie ominęły winiarzy, którzy w sposób szczególny uzależnieni są od branż turystycznej, gastronomicznej oraz eventowej. Sprawdzamy, jak wygląda "nowa normalność" w polskich winnicach i nie tylko.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Częściowo zablokowana turystyka, mniejszy ruch w restauracjach czy w końcu odwołane imprezy winiarskie wpłynęły na codzienne funkcjonowanie rodzimych winiarzy. 

FESTIWALE – WCALE? 
Agnieszka Kręglicka oficjalnie nam potwierdza, że organizowany przez nią, a poświęcony polskiemu winu festiwal Białe-Czerwone nie odbędzie się w planowanym terminie. Nie planuje przeobrażenia festiwalu w formułę online, gdyż od wielu lat opiera swoją działalność biznesową na relacjach, a pogłębianie tychże jest bardziej efektywne dzięki spotkaniom twarzą w twarz. Na razie nie jest znana nowa data wydarzenia, wiadomo natomiast, że odbędzie się ono w formie stacjonarnej w Fortecy przy zachowaniu zasad dystansu społecznego oraz reżimu sanitarnego. Kręglicka nadmienia, że skorzysta z rozwiązań, które już teraz stosuje podczas cotygodniowego targu w Fortecy. Lechosław Olszewski w rozmowie z „Food Service” zapowiada, że festiwal „Polskie wina w .SPOT” odbędzie się planowo, czyli 19-20 czerwca, ale w ograniczonej formule. Konkurs „Polskie Korki” ma przebiegać jak zwykle, a piętnastoosobowe jury oceni nadesłane wina z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeństwa. Zainteresowani będą mogli obejrzeć transmitowane online wywiady z członkami jury. Formułę zmieni dzień festiwalowy, który tradycyjnie był otwarty dla publiczności. Członkowie jury, zaproszeni winiarze i kilka osób z zewnątrz (w zależności od zaawansowania procesu „odmrażania” gospodarki) będą uczestniczyć w degustacjach, które także można będzie obejrzeć w internecie. – Bierzemy pod uwagę stworzenie pakietu degustacyjnego, który częściowo będzie umożliwiał oglądającym aktywną degustację przed komputerem. Transmisje degustacji będą naturalnym rozwinięciem formuły e-korków, które od marca prowadzimy co tydzień na Facebooku. Na pewno nie dojdzie do otwartej degustacji, która kończyła festiwal i „afterparty”. Przewidujemy jednak możliwość zakupienia win, które będą miały premiery podczas festiwalu – podsumowuje Olszewski. 

WIEŚCI Z WINNIC 
Winnice także odczuły skutki pandemii. Sonia i Maria Mazurek z młodej jeszcze Winnicy Silesian (swój debiutancki rocznik wypuściła na rynek jesienią 2019 r.) potwierdziły, że pandemia bardzo istotnie wpłynęła na sprzedaż, ponieważ głównym kanałem dystrybucyjnym był dla nich rynek HoReCa. 
– Liczyłyśmy, że po czterech latach ciągłych inwestycji pojawią się w końcu pierwsze wpływy. Poza tym straciłyśmy naszego wyłącznego dystrybutora – mówią siostry Mazurek. 
Dziewczyny jednak nie załamują rąk. Zgodnie twierdzą, że sytuacja zmotywowała je do skupienia się na kliencie detalicznym. Pomaga w tym fakt, że tacy klienci spędzają dużo więcej czasu w domu. Winnica Silesian postawiła na rozwój social mediów, co przekuło się na sprzedaż bezpośrednią. Wolny czas w domu siostry Mazurek spędzają na przygotowaniu zaplecza enoturystycznego. – Jeśli tylko zostaną zniesione obostrzenia dotyczące zgromadzeń, na pewno udostępnimy naszą winnicę dla zwiedzających. Wraz z gospodarstwem zajmuje ona dużą przestrzeń, co pozwoli nam zorganizować wszystko bezpiecznie, z zachowaniem środków ostrożności. Oprócz winnicy posiadamy również pole lawendy, na którym chcemy urządzać pikniki w towarzystwie naszego wina i regionalnych przysmaków. Przed wybuchem pandemii nasz kalendarz faktycznie był wypełniony imprezami winiarskimi, jednak dzisiejsze zmiany przyjmujemy z pokorą – opowiadają siostry Mazurek. 
Nie zmienia to faktu, że prace w winnicy nie zamierają. Aktualnie w mazowieckiej Winnicy Dwórzno trwają zabiegi pielęgnacyjne winorośli oraz praca z dojrzewającym winem w zbiornikach. 
– Tę część działalności możemy kontynuować bez problemu, ponieważ duże przestrzenie w gospodarstwie pozwalają pracownikom zachować bezpieczną odległość. W tej kwestii pandemia COVID-19 nie powinna wpłynąć na produkcję i nowy rocznik. Sytuacja wymaga od nas natomiast większej dbałości o higienę: częstszego mycia i odkażania rąk, noszenia rękawiczek oraz zasłaniania ust i nosa podczas pracy – wyjaśnia współwłaściciel winnicy Wiktor Gowin. Wśród największych problemów związanych z pandemią wymienia zawieszenie enoturystyki i brak ruchu w gastronomii, która stanowi dla Dwórzna największe źródło sprzedaży. 
– Zamknięte restauracje oznaczają mniejsze zapotrzebowanie na nasze wina i zalegające faktury od restauratorów, którzy nie mają wolnych środków, aby opłacić zamówienia. Nie pomaga również restrykcyjne i nie do końca jasne prawo dotyczące sprzedaży wina przez internet – mówi Gowin. Mimo trudności właściciele winnicy pracują nad ponownym uruchomieniem sobotniego zwiedzania winnicy przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa. Zmniejszona zostanie wielkość grupy i zachowane będą niezbędne środki ostrożności, takie jak dezynfekcja rąk i dystans społeczny. Działalność rozrywkową na razie przeniesiono do internetu. Na fanpage’u Winnicy Dwórzno organizowane są cykliczne atrakcje dla stęsknionych enoturystów: wirtualny spacer, degustacja win online czy warsztaty sommelierskie. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MICHAŁ DROZDOWSKI

Michał Drozdowski związany jest z branżą winiarską od 10 lat. Obecnie obejmuje stanowisko Head Sommeliera w restauracji Farina w Krakowie.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu

Już po raz szósty odbył się Festiwal Win Polskich. Imprezie zorganizowanej 7 i 8 czerwca w poznańskiej restauracji SPOT. towarzyszyła trzecia edycja konkursu "Polskie Korki".

WINNICA PŁOCHOCKICH

Winnica Barbary i Marcina Płochockich została założona w 2005 r. Zlokalizowana jest w dolinie rzeki Opatówki, na wzgórzu położonym 180 m n.p.m. na ciepłym i przewiewnym stanowisku. Płochoccy zajmują się produkcją wina na cały etat. Jak sami przyznają, są samoukami.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

Piąta edycja festiwalu Polskich wina i cydrów i druga edycja konkursu winiarskiego Polskie korki

Festiwal odbywa się corocznie na przełomie wiosny i lata w restauracji SPOT. Poznaniu - w tym roku w terminie 16-17 czerwca. Patronat Honorowy nad festiwalem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Adam Pawłowski: 585. urodziny Króla Rieslinga

Pierwsza wzmianka o rieslingu pochodzi z 13 marca 1435 r. z Rüsselsheim (dzisiejszy region Rheingau), kiedy to podczas inwentury piwnicy Jana VI z Katzenelnbogen odnotowano rachunek za sadzonki tego szczepu w wysokości 22 szylingów. W tym roku riesling obchodzi więc 585. urodziny.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej