x

"Everyone can bake" Dominique Ansel

Kategoria: Lifestyle - książki    09.06.2020

Cukiernie i piekarnie to ten sektor gastronomii, który w ciągu ostatnich tygodni mógł w miarę normalnie funkcjonować i w związku z tym nie został poważnie sparaliżowany przez kryzys.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W dobie ponownego otwierania restauracji i kawiarni pieczywo oraz słodkie wypieki z pewnością wciąż będą towarem popularnym. Jeśli chcecie podszkolić warsztat w tym zakresie, sięgnijcie po książkę Dominique’a Ansela, znanego cukiernika młodego pokolenia, który wymyślił cronaty, łącząc w jedno croissanta i donata, czyli najbardziej popularny francuski i amerykański wypiek. W „Everyone Can Bake” zaprezentował przepisy bazowe, które mogą być punktem wyjścia do kreowania własnych deserów. Są tu receptury na ciasta (kruche, drożdżowe, francuskie czy bezowe), nadzienia (krem cukierniczy, czekoladowy, musy owocowe, herbaciane) oraz sosy, polewy i glazury. Łącząc receptury z poszczególnych sekcji, można samodzielnie stworzyć złożone desery. To publikacja dobra dla początkujących cukierników i tych, którzy chcą zachować świeże spojrzenie na to, co robią. 

Dominique Ansel, „Everyone can bake”, wyd. Simon & Schuster, 2020.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

CORAZ BLIŻEJ

Książka doskonale pokazuje nie tylko konkretne dania i przepisy, pomaga korzystać z wielu aromatycznych przypraw, ale także świetnie oddaje klimat krajów, z których pochodzą. Warto poznać podstawowe dania w oryginalnej wersji, powrócić do źródeł.

TARGOWISKO PYSZNOŚCI

"Chelsea Market Makers" jest przewodnikiem, w którym znajdziemy ofertę najlepszych punktów i dowiemy się, gdzie i jak wybrać najlepsze mięso, owoce morza, warzywa, jadalne kwiaty czy sery, a także poznamy historię produktów.

"The Garden Chef"

Z pola na stół - to filozofia od pewnego czasu zdobywająca serca kucharzy i konsumentów. Co się za nią kryje?

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

WŁASNA PRODUKCJA

Mam znajomych, którzy szukali tej książki przez kilka lat, a oryginalna wersja od jakiegoś czasu właściwie jest nieosiągalna (pierwsze wydanie ukazało się w 2007 r.). Odświeżona polska wersja to solidny przekład książki Davida Lebovitza, jednej z najsłynniejszych osobowości kulinarnych.

Ponad 81,4 mln zł dla noworodków!

26. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zakończył się wynikiem ponad 81,4 mln zł. Pieniądze zostaną przekazane na wyrównanie szans w leczeniu noworodków. Zbiórki odbywały się w całej Polsce, również w halach MAKRO Polska.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej