x

"Sun and rain" Any Roš

Kategoria: Lifestyle - książki    09.06.2020

Charyzmatycznych szefowych kuchni nie brakuje i - na szczęście - są coraz bardziej widoczne w branży i mediach. Ana Roš bez wątpienia jest jedną z najbardziej nagradzanych osób we współczesnej gastronomii.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Prowadzi restaurację Hisa Franco w Kobarid w Słowenii. Podróżuje po świecie, angażując się w międzynarodowe projekty: sympozja, warsztaty czy oddolne inicjatywy szefów kuchni, np. w Polsce uczestniczyła w projekcie Maliki „Dinner with a View”. Była też bohaterką jednego z odcinków słynnej serii Netf liksa – „Chef ’s Table”. Jeśli chcecie poznać ją bliżej, sięgnijcie po jej najnowszą książkę „Sun and Rain”. Choć znajdują się w niej zdjęcia dań i fragmenty receptur (np. kacza wątróbka z bergamotką czy pudding z jelenia i kasztanów), nie jest to typowy zbiór przepisów, lecz raczej album z pięknymi zdjęciami i osobistymi historiami, które układają się w opowieść o inspiracjach czerpanych z natury i krajobrazu, o słoweńskiej kuchni i drodze życiowej Any RoŠ. To swoiste uzupełnienie dokumentu „Chef ’s Table” w formie książkowej. 

Ana Roš, „Sun and rain”, wyd. Phaidon, 2020.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Przyjemność i zdrowie

"Dieta szczęścia", Tom Kerridge, wyd. Wydawnictwo Zwierciadło 2017

MNIEJ ZNACZY WIĘCEJ

Nie jest sztuką zrobić skomplikowane danie z kilkunastu drogich składników. Nie jest sztuką zaimponować, podając foie gras czy deser z najdroższej czekolady obsypany złotem. Zdecydowanie większe wyzwanie to wydobycie maksimum smaków z prostych codziennych składników.

"The Vegetarian Silver Spoon: Classic and Contemporary Italian Recipes"

Publikacji o jednej z najpopularniejszych kuchni świata (i ulubionej przez Polaków) jest bez liku, polecaliśmy je w tym dziale wielokrotnie. Czy można więc jeszcze natknąć się na oryginalną książkę na ten temat? Tak!

W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

We właściwym rytmie

Przepisy zebrane w jednym miejscu, z wyraźnym zaznaczeniem odpowiednich właściwości zdrowotnych produktów stają się przydatnym podręcznym vademecum. Bo jak poczytamy o składnikach, poznamy schemat działania, to bez problemu sami będziemy komponować swoje dania, trzymając się odpowiednich zasad.

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis

W "Śniadankach z czterech stron świata" Vanessa Lewis wraca do smaków z dzieciństwa, a także przedstawia tradycje śniadaniowe z różnych krajów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej