Ana Roš, „Sun and rain”, wyd. Phaidon, 2020.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2020 nr 195.
Charyzmatycznych szefowych kuchni nie brakuje i - na szczęście - są coraz bardziej widoczne w branży i mediach. Ana Roš bez wątpienia jest jedną z najbardziej nagradzanych osób we współczesnej gastronomii.
Ana Roš, „Sun and rain”, wyd. Phaidon, 2020.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2020 nr 195.
Ukazała się pierwsza polska edycja "Tout Robuchon" jednego z najlepszych francuskich kucharzy Joëla Robuchona. Zawiera ponad 800 przepisów. To dzieło, które z pewnością na długo zagości w waszej kuchni.
To kolejny przypadek książki kulinarnej, która jednocześnie jest przewodnikiem po miejscach i smakach.
Ta książka stanowi niejako podsumowanie działalności jednej z najbardziej legendarnych współczesnych restauracji.
Bezglutenowa, bez laktozy, bez cukru czy bez tłuszczu - diet i teorii żywieniowych istnieje bardzo wiele. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, więc część z nich staje się niezwykle modna i zatacza coraz szersze kręgi.
To pierwsza w całości wegetariańska książka Jamiego Olivera. Propagator prostego, szybkiego gotowania, restaurator i rewolucjonista brytyjskich stołówek szkolnych w swoich przepisach zawsze wykorzystywał sporo warzyw.
Książka o polskiej kulturze kulinarnej zatytułowana "Polish Culinary Paths" dzięki Instytutowi Polskiemu w Tbilisi doczekała się gruzińskiej wersji.