x

"Jadłonomia po polsku" Marty Dymek

Kategoria: Lifestyle - książki    09.06.2020

Autorka bloga Jadłonomia Marta Dymek od lat propaguje kuchnię wegańską, udowadniając, że bez mięsa i produktów odzwierzęcych można stworzyć pełnowartościowe i pyszne dania.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Po publikacjach będących owocem podróży w różne zakątki świata, tym razem proponuje książkę poświęconą polskiej kuchni w wersji wege. Powrót do korzeni – także dosłownie, bo mamy tu dużo przepisów bazujących na warzywach korzeniowych – udaje się jej znakomicie. W nowej książce Dymek znajdziecie przepisy m.in. na bigos, pasztet bez pieczenia, barszcz z wędzonymi śliwkami, bezmięsne mielone, kanapki z pastą z ciecierzycy czy gryczaną granolę. Receptury autorka podzieliła zgodnie z porami roku i, co ciekawe, jest ich tutaj sześć – uwzględniła także przedwiośnie i przedzimie. Smaki zapamiętane z dzieciństwa, bliskie naszemu kulturowemu dziedzictwu, a jednocześnie całkowicie bezmięsne dla wielu mogą być prawdziwym odkryciem. I chociaż imitacje potraw mięsnych nie zawsze i nie wszystkim się udają, Marta Dymek jest pod tym względem niezawodna. 

Marta Dymek, „Jadłonomia po polsku”, wyd. Marginesy, 2020.

Polecamy także nasz wywiad z Martą Dymek o roślinnej rewolucji w gastronomii (sprzed pandemii) - TUTAJ.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej