x

"Jadłonomia po polsku" Marty Dymek

Kategoria: Lifestyle - książki    09.06.2020

Autorka bloga Jadłonomia Marta Dymek od lat propaguje kuchnię wegańską, udowadniając, że bez mięsa i produktów odzwierzęcych można stworzyć pełnowartościowe i pyszne dania.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Po publikacjach będących owocem podróży w różne zakątki świata, tym razem proponuje książkę poświęconą polskiej kuchni w wersji wege. Powrót do korzeni – także dosłownie, bo mamy tu dużo przepisów bazujących na warzywach korzeniowych – udaje się jej znakomicie. W nowej książce Dymek znajdziecie przepisy m.in. na bigos, pasztet bez pieczenia, barszcz z wędzonymi śliwkami, bezmięsne mielone, kanapki z pastą z ciecierzycy czy gryczaną granolę. Receptury autorka podzieliła zgodnie z porami roku i, co ciekawe, jest ich tutaj sześć – uwzględniła także przedwiośnie i przedzimie. Smaki zapamiętane z dzieciństwa, bliskie naszemu kulturowemu dziedzictwu, a jednocześnie całkowicie bezmięsne dla wielu mogą być prawdziwym odkryciem. I chociaż imitacje potraw mięsnych nie zawsze i nie wszystkim się udają, Marta Dymek jest pod tym względem niezawodna. 

Marta Dymek, „Jadłonomia po polsku”, wyd. Marginesy, 2020.

Polecamy także nasz wywiad z Martą Dymek o roślinnej rewolucji w gastronomii (sprzed pandemii) - TUTAJ.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 5/2020 nr 195.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

"Forma obfitości" Laury Osęki

Laura Osęka po debiucie, jakim była "Miska szczęścia", szybko napisała swoją drugą książkę kulinarną - "Formę obfitości".

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

GORZKO O CUKRZE

Przedstawiamy państwu fragment książki "Wściekły kucharz" autorstwa Anthony’ego Warnera - kucharza i blogera publikującego w takich gazetach jak "New Scientist", czy "The Pool". Warner w swojej książce po kolei obśmiewa wszystkie najmodniejsze trendy i tłumaczy ich genezę.

Michał Kuter wydaje książkę "A nóż widelec"

Z okazji 10-lecia działalności poznańskiej restauracji A Nóż Widelec, jej właściciel, a zarazem szef kuchni Michał Kuter wydał jubileuszową książkę kucharską.

"Przyprawy" Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz

Bez nich nie byłoby żadnej potrawy. Te najbardziej wyraziste popularne są przede wszystkim w kuchniach orientalnych oraz arabskich, ale w różnych wersjach obecne są właściwie wszędzie. Bo sól i pieprz to przecież też przyprawy.

"Tygiel. Kuchnia nowych Polaków"

"Tygiel" jest pierwszą w Polsce książką kulinarną z przepisami uchodźców i uchodźczyń mieszkających nad Wisłą. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym uciekinierzy o różnych korzeniach i życiowych historiach nie tylko jedzą, ale i rozmawiają.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej