

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego


Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.
– Po ciepłym przyjęciu pierwszej części „Gościnności” usłyszeliśmy wiele wspierających komentarzy o tym, że książka jest potrzebnym narzędziem ułatwiającym pracę w gastronomii – mówi Adam Pawłowski. – Pewnego dnia jeden z szefów kuchni zwrócił nam uwagę, że jego zachwyt nad książką przyćmiewał brak omówienia zagadnień kuchennych związanych z funkcjonowaniem restauracji – zdradza Pawłowski.
– Argumentował, że na restauracyjny organizm składają się zarówno sala, jak i kuchnia. Pomyśleliśmy, że nie da się każdego zadowolić, ale z drugiej strony w naszych głowach zaczęła kiełkować myśl, że „Gościnność” zasługuje na kontynuację – dodaje Patrycja Siwiec. – Wspomnianym szefem był Adam Chrząstowski. Zdecydowaliśmy się połączyć nasze kompetencje i rozszerzyć zagadnienia zawarte w pierwszej części książki o te związane z organizacją kuchni. Adam Chrząstowski wsparł nas wiedzą merytoryczną i ponadtrzydziestoletnim doświadczeniem. „Gościnność od kuchni” to wynik ponaddwuletnich starań całej naszej trójki – podsumowuje autorka.
„Gościnność od kuchni” jest niezastąpioną pomocą dla każdego szefa kuchni, kucharza, restauratora czy kierownika lokalu w tworzeniu przepisu na długofalowy sukces w biznesie restauracyjnym. Po lekturze rodzi się przestrzeń na nowe pomysły, innowacje i świadome decyzje dotyczące tego, co chcemy dać światu dzięki swojemu gotowaniu, swojej obsłudze czy swojemu lokalowi.
Co zawiera książka?
Ponad 350 stron konkretnej, sprawdzonej wiedzy. Kilkadziesiąt łatwych do zastosowania porad. Trendy, jak będzie wyglądać świadoma gastronomia przyszłości? Instrukcje, jak stworzyć krok po kroku koncept gastronomiczny. Historie z życia (restauracyjnego) wzięte. Dodatek praktyczny – do wykorzystania w twoim lokalu.
11 wywiadów ze specjalistami i mentorami polskiej i światowej gastronomii:
– Eleną Arzak (szefowa kuchni)
– Agatą Wojdą (szefowa kuchni)
– Małgorzatą Jarmoc-Hecht (konsultant i trener biznesu)
– Thomasem Kellerem (szef kuchni)
– Massimo Botturą (szef kuchni)
– Dariuszem Barańskim (szef kuchni)
– Robertem Trzópkiem (szef kuchni)
– Joseanem Aliją (szef kuchni)
– Tadeuszem Müllerem (twórca konceptów gastronomicznych)
– Przemysławem Klimą (szef kuchni)
– Przemysławem Błaszczykiem (szef kuchni)
Książka w wersji papierowej oraz jako e-book już wkrótce dostępna przez internet: www.goscinnosc.pl.
Przedsprzedaż rusza 15 czerwca 2020.
5 proc. z każdego sprzedanego egzemplarza przeznaczone jest na wsparcie fundacji „Samodzielność od kuchni”. Premiera online będzie transmitowana 22 oraz 23 czerwca 2020 na fanpage’u @ksiazka.goscinnosc.
OPINIE O KSIĄŻCE:
Czytając „Gościnność od kuchni” miałem nieodparte wrażenie przeglądania się w lustrze mojego życia zawodowego – umiejętności, sukcesy i porażki. Doświadczenie, które tak ja, jak i wielu szefów kuchni zbieraliśmy latami, autorzy w swobodny, przystępny i intrygujący sposób przedstawiają jako kompendium wiedzy. Książka dowodzi, że szef kuchni to zdecydowanie nie zawód, a styl życia. Niebanalny…
Paweł Oszczyk, szef kuchni
Najważniejsza książka o funkcjonowaniu polskich restauracji. Tym razem podejrzanych przez kuchenne drzwi. Jeśli przeczytaliście pierwszą część, to z pewnością sięgniecie po drugą. Po przeczytaniu drugiej części koniecznie sięgnijcie po pierwszą.
Daniel Pawełek, restaurator
Gastromania to zaraza naszych czasów. Wszystkich, którzy marzą o karierze szefa kuchni, autorzy prowadzą przez zaklęte rewiry fascynującej i śmiertelnie niebezpiecznej branży. Bez tej książki lepiej nie wyruszać w ten ryzykowny rejs.
Maciej Nowak, krytyk kulinarny
Zobacz także

"TRADYCJE KULINARNE NORWEGII" autorstwa MAGDALENY TOMASZEWSKIEJ-BOLAŁEK

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to badaczka kultury i kierowniczka Food Studies na SWPS, a także autorka bloga Kuchniokracja.

"WINO. PRZELANE NA PAPIER" autorstwa KUBY JANICKIEGO, MAGDALENY KUBIACZYK, JOANNY PLICHTY i TOMASZA KOSIŃSKIEGO

Nie trzeba być specjalistą od wina, żeby rozpoznać dobre etykiety, pić wino i czerpać z tego przyjemność - z takiego założenia wychodzą autorzy książki "Wino. Przelane na papier".

"LUKULLUS. NOWE CIASTKARSTWO" ALBERTA JUDYCKIEGO i JACKA MALARSKIEGO

Właściciele warszawskiej cukierni Lukullus, Albert Judycki i Jacek Malarski, stworzyli rozpoznawalną markę.

"Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" Bartka Kieżuna

Czy kiedykolwiek na lekcjach historii "wchodziliście" do królewskiej kuchni? Zaglądaliście do staropolskich przepisów kulinarnych, by przekonać się, co jadali monarchowie na Wawelu? Dzięki publikacji Bartka Kieżuna "Uczta na Wawelu, książka nie tylko kulinarna" można teraz nadrobić zaległości.

Bartosz Paluszkiewicz: W międzywojennej Warszawie sukcesem była każda restauracja działająca dłużej niż rok

Złe traktowanie pracowników, upadłości, skandale. A z drugiej strony - europejska jakość. Taką gastronomię opisuje Bartosz Paluszkiewicz w książce "Warszawskie przedwojenne restauracje, bary, kawiarnie". Czy problemy i sukcesy lokali międzywojnia są podobne do bolączek współczesnej branży HoReCa?

Sophie Gordon "The whole vegetable: sustainable recipes for a happier planet"

Zero waste czy sustainability to hasła odmieniane dzisiaj przez wszystkie przypadki. Wykorzystanie całych warzyw, powrót do dawnych metod obróbki i przetwarzania żywności, sprawdzanie pochodzenia produktów i dbanie o ich jakość to tylko kilka umiejętności, których możemy nauczyć się z książki.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

