x

"Gościnność od kuchni" Patrycji Siwiec, Adama Pawłowskiego i Adama Chrząstowskiego

Kategoria: Lifestyle - książki    09.06.2020

Premiera książki "Gościnność od kuchni" odbędzie się 22 czerwca. Do autorów pierwszej części "Gościnności" Patrycji Siwiec i Adama Pawłowskiego dołączył znany szef kuchni Adam Chrząstowski.

Autorzy entuzjastycznie przyjętej przez branżę gastronomiczną „Gościnności” tym razem zaglądają na zaplecze restauracji. Porządkują procesy, zbierają dobre praktyki, porady i historie z życia wzięte.
– Po ciepłym przyjęciu pierwszej części „Gościnności” usłyszeliśmy wiele wspierających komentarzy o tym, że książka jest potrzebnym narzędziem ułatwiającym pracę w gastronomii – mówi Adam Pawłowski. – Pewnego dnia jeden z szefów kuchni zwrócił nam uwagę, że jego zachwyt nad książką przyćmiewał brak omówienia zagadnień kuchennych związanych z funkcjonowaniem restauracji – zdradza Pawłowski.
– Argumentował, że na restauracyjny organizm składają się zarówno sala, jak i kuchnia. Pomyśleliśmy, że nie da się każdego zadowolić, ale z drugiej strony w naszych głowach zaczęła kiełkować myśl, że „Gościnność” zasługuje na kontynuację – dodaje Patrycja Siwiec. – Wspomnianym szefem był Adam Chrząstowski. Zdecydowaliśmy się połączyć nasze kompetencje i rozszerzyć zagadnienia zawarte w pierwszej części książki o te związane z organizacją kuchni. Adam Chrząstowski wsparł nas wiedzą merytoryczną i ponadtrzydziestoletnim doświadczeniem. „Gościnność od kuchni” to wynik ponaddwuletnich starań całej naszej trójki – podsumowuje autorka.
Autorzy książki: Adam Chrząstowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski MS.Zdjęcie: K.Kudelski.
Autorzy książki: Adam Chrząstowski, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski MS.Zdjęcie: K.Kudelski.

„Gościnność od kuchni” jest niezastąpioną pomocą dla każdego szefa kuchni, kucharza, restauratora czy kierownika lokalu w tworzeniu przepisu na długofalowy sukces w biznesie restauracyjnym. Po lekturze rodzi się przestrzeń na nowe pomysły, innowacje i świadome decyzje dotyczące tego, co chcemy dać światu dzięki swojemu gotowaniu, swojej obsłudze czy swojemu lokalowi.

Co zawiera książka?
Ponad 350 stron konkretnej, sprawdzonej wiedzy. Kilkadziesiąt łatwych do zastosowania porad. Trendy, jak będzie wyglądać świadoma gastronomia przyszłości? Instrukcje, jak stworzyć krok po kroku koncept gastronomiczny. Historie z życia (restauracyjnego) wzięte. Dodatek praktyczny – do wykorzystania w twoim lokalu.
11 wywiadów ze specjalistami i mentorami polskiej i światowej gastronomii:
– Eleną Arzak (szefowa kuchni)
– Agatą Wojdą (szefowa kuchni)
– Małgorzatą Jarmoc-Hecht (konsultant i trener biznesu)
– Thomasem Kellerem (szef kuchni)
– Massimo Botturą (szef kuchni)
– Dariuszem Barańskim (szef kuchni)
– Robertem Trzópkiem (szef kuchni)
– Joseanem Aliją (szef kuchni)
– Tadeuszem Müllerem (twórca konceptów gastronomicznych)
– Przemysławem Klimą (szef kuchni)
– Przemysławem Błaszczykiem (szef kuchni)

Książka w wersji papierowej oraz jako e-book już wkrótce dostępna przez internet: www.goscinnosc.pl.
Przedsprzedaż rusza 15 czerwca 2020.
5 proc. z każdego sprzedanego egzemplarza przeznaczone jest na wsparcie fundacji „Samodzielność od kuchni”. Premiera online będzie transmitowana 22 oraz 23 czerwca 2020 na fanpage’u @ksiazka.goscinnosc.

OPINIE O KSIĄŻCE:
Czytając „Gościnność od kuchni” miałem nieodparte wrażenie przeglądania się w lustrze mojego życia zawodowego – umiejętności, sukcesy i porażki. Doświadczenie, które tak ja, jak i wielu szefów kuchni zbieraliśmy latami, autorzy w swobodny, przystępny i intrygujący sposób przedstawiają jako kompendium wiedzy. Książka dowodzi, że szef kuchni to zdecydowanie nie zawód, a styl życia. Niebanalny…
Paweł Oszczyk, szef kuchni

Najważniejsza książka o funkcjonowaniu polskich restauracji. Tym razem podejrzanych przez kuchenne drzwi. Jeśli przeczytaliście pierwszą część, to z pewnością sięgniecie po drugą. Po przeczytaniu drugiej części koniecznie sięgnijcie po pierwszą.
Daniel Pawełek, restaurator
 
Gastromania to zaraza naszych czasów. Wszystkich, którzy marzą o karierze szefa kuchni, autorzy prowadzą przez zaklęte rewiry fascynującej i śmiertelnie niebezpiecznej branży. Bez tej książki lepiej nie wyruszać w ten ryzykowny rejs.
Maciej Nowak, krytyk kulinarny

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej