x

Nagroda The Best Chef Awards 2020 - tym razem wirtualnie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    09.06.2020

Uroczystość ogłoszenia 100 najlepszych szefów kuchni na świecie i innych laureatów The Best Chef Awards 2020 odbędzie się 21, 22 i 23 września w formie wirtualnej. Powód to oczywiście kwestie bezpieczeństwa związane z pandemią.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
Organizatorzy konkursu, którego gala miała się odbyć w Rotterdamie, postanowili nie zawieszać tegorocznej edycji i kontynuować pracę, by przedstawić listę Top100 i ogłosić zwycięzców. Jednak ze względów bezpieczeństwa odbędzie się to w wirtualnym formacie. Podczas internetowych relacji zaprezentowane zostaną również projekty Food Meets Science and Area Talks rozpoczęte w Barcelonie w 2019 r.
–  Rezygnacja z gali niosłaby negatywne przesłanie dla młodego pokolenia kucharzy, którzy są siłą napędową tego projektu. Mamy nadzieję, że uroczystość ogłoszenia laureatów będzie pozytywnym przesłaniem dla całego świata gastronomii. Musimy jednak zapewnić bezpieczeństwo wszystkim naszym gościom. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy, że # TOP100 i nagrody zostaną wręczone w formacie cyfrowym – mówi Cristian Gadau, dyrektor kreatywny The Best Chef Awards.
W tym roku szykują się jeszcze inne zmiany.
– W przeciwieństwie do 2019 roku, w tym toku nie będziemy wymieniać nazwy restauracji powiązanej z wyróżnionym szefem kuchni. Niektóre z nich mogły się bowiem zamknąć z powodu pandemicznego kryzysu, i z tego powodu kucharze w międzyczasie mogli zmienić miejsce pracy. Podjęliśmy decyzję, aby pomóc tym szefom kuchni: wykluczenie ich z listy byłoby dla nich krzywdzące – wyjaśnia Cristian Gadau.

Pełny program wydarzenia dostępny wkrótce na www.thebestchefawards.com.

Organizatorzy The Best Chef Awards pracują nad kilkoma inicjatywami wspierającymi branżę gastronomiczną. Jedną z nich jest „The Best Chef Taskforce” – platforma gromadząca konsultantów gastronomicznych, grafików, webmasterów, twórców wideo, fotografów, agencje cyfrowych, firmy zajmujące się systemami rezerwacji. Wszyscy oni są zachęcani do pomocy start-upom lub projektom, które stoją w szczególnie trudnej sytuacji z powodu pandemii.
The Best Chef Awards poświęci również większość swojej powierzchni reklamowej we wszystkich mediach społecznościowych na promocję nowych pomysłów lub rozwiązań w gastronomicznym świecie do końca 2020 roku. Więcej informacji: www.thebestchefawards.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Targi World of Coffee 2022 [RELACJA]

Gwatemalska kawa, wsparcie dla Ukrainy, studnie dla Afryki i Mistrzostwa Świata Baristów z polskim akcentem - oto czym żyły targi World of Coffee, które odbyły się pod koniec czerwca w Mediolanie. Najważniejsze wydarzenie branży kawowej odwiedziła rekordowa liczba ponad 11000 osób z całego świata.

XXI Madrid Fusion w styczniu 2023 roku

XXI edycja światowego kongresu gastronomicznego Madrid Fusion odbędzie się 23 - 25 stycznia w 2023 roku.

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej