x

Warszawski SEN powraca - w wersji azjatyckiej. Autorem menu Alon Than!

Kategoria: Miejsca    08.06.2020

Po kilku miesiącach przerwy warszawska restauracja SEN wraca w nowej, azjatyckiej odsłonie. Menu skomponował Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku. W karcie - autorska kuchnia łącząca styl japoński ze światowym trendem fusion.

Alon Than. Zdjęcie: materiały prasowe.
Alon Than. Zdjęcie: materiały prasowe.
SEN rusza 11 czerwca. Jedno z najpopularniejszych miejsc życia nocnego stolicy powraca w nowej odsłonie. Tym razem filarami lokalu będą restauracja oraz koktajl bar, w którym prym wiodą azjatyckie smaki. Mimo iż, klub oraz restauracja przez ponad trzy miesiące były zamknięte dla gości, ten czas został produktywnie wykorzystany. SEN to wciąż ta sama atmosfera i klimatyczne miejsce z widokiem na Wisłę. Restauracja i taras będą otwarte przez trzy dni w tygodniu, od czwartku do soboty od godziny 18.00 aż do ostatniego gościa.

– Trudna sytuacja spowodowana pandemią COVID-19 wymusiła na nas rewizję działalności i spojrzenie na SEN z zupełnie innej perspektywy. Paradoksalnie wróciliśmy do pomysłu, który narodził się ponad dwa lata temu, jeszcze przed otwarciem lokalu. Od samego początku chcieliśmy postawić na kuchnię azjatycką, która ma głębokie korzenie w Nowym Jorku i Kalifornii. Trzymiesięczna przerwa pozwoliła nam na opracowanie nowej strategii, która wpisze się w obecną rzeczywistość. Nie otworzyliśmy drzwi dla gości 18 maja, chcieliśmy poświęcić jak najwięcej czasu na dopracowanie wszystkich szczegółów, stawiając przede wszystkim na jakość. To skłoniło nas do nawiązania współpracy z Alonem Thanem, zdobywcą pierwszego miejsca w Światowym Pucharze Sushi w Tokio – mówią właściciele lokalu.

SEN wciąż oferuje ciekawe koktajle. W tym sezonie menu zostało oparte o świeże owoce, a barmani stawiają na orzeźwienie. Wszystkie pozycje doskonale komponują się z owocami morza oraz sushi. Wśród kluczowych składników możemy wyróżnić kolendrę, kardamon, hibiskus, yuzu czy trawę cytrynową.

Nowy szef kuchni Alon Than to Mistrz Świata w sushi Tokyo World Sushi Cup 2015, Ambasador World Sushi Skills Institute. Od 2006 roku stworzył w Polsce wraz z żoną, restauracje takie jak: Izumi Sushi, Kago Sushi oraz Matcha Bistro & Bar. Jest jurorem konkursów międzynarodowych, między innymi jak Global Sushi Challenge, Championnat de Sushi France. Posiadacz 2 DAN czarnego pasa kuroobi w sushi – jest to japoński egzamin rządowy – zdany na stopień mistrzowski DAN. Współpracuje z japońskimi stowarzyszeniami All Japan Sushi Association oraz World Sushi Skills Institute, którego jest ambasadorem, promując sushi na świecie, organizator egzaminów na Sushi Proficiency Test a także Poland Sushi Cup - polskich mistrzostw sushi. Posiada ponad 20 lat doświadczenia, którym naprawdę lubi się dzielić.
Nasz wywiad z Alonem Thanem (sprzed pandemii) możecie przeczytać tutaj.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Stół - nieoczywiste połączenia smakowe w Krakowie

Pod koniec marca tego roku w Krakowie, w bezpośrednim sąsiedztwie krakowskiego rynku, powstała restauracja Stół. Lokal ma industrialne wnętrze i 53 miejsca siedzące. Dodatkowo dostępnych jest 50 miejsc w piwnicy, przeznaczonej na organizację imprez dla grup zamkniętych.

RESTAURACJA WARSZAWSKA

Barańskiemu zależało, aby Warszawska pokazywała jego spojrzenie na to, co obecnie dzieje się w gastronomii, ale aby talerze były proste, 2-3-składnikowe, czytelne dla gości. Ma to być miejsce, do którego będą wracać, a nie jednorazowe doświadczenie.

Urodzinowa kolacja we wrocławskiej restauracji Taszka

Już 16 września ambasada portugalskich smaków we Wrocławiu, Taszka - Wine & Petiscos obchodzić będzie pierwsze urodziny. Z tej okazji tutejszy szef kuchni - Nuno Matos zaprosił do współpracy przy jubileuszowej kolacji Justynę Słupską Kartaczowską szefową restauracji jadka.

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Cafe Bar Havana - lokalnie na warszawskim Żoliborzu

Cafe Bar Havana został otwarty na Żoliborzu w lipcu tego roku. Przestronne wnętrze oraz ogromny taras z widokiem na plac Wilsona urządzone są w stylu retro. Zarówno wystrój, jak i nazwa nawiązują do działającej w tym miejscu od lat 60. do 90. XX w. popularnej klubokawiarni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej