SEN rusza 11 czerwca. Jedno z najpopularniejszych miejsc życia nocnego stolicy powraca w nowej odsłonie. Tym razem filarami lokalu będą restauracja oraz koktajl bar, w którym prym wiodą azjatyckie smaki. Mimo iż, klub oraz restauracja przez ponad trzy miesiące były zamknięte dla gości, ten czas został produktywnie wykorzystany. SEN to wciąż ta sama atmosfera i klimatyczne miejsce z widokiem na Wisłę. Restauracja i taras będą otwarte przez trzy dni w tygodniu, od czwartku do soboty od godziny 18.00 aż do ostatniego gościa.
– Trudna sytuacja spowodowana pandemią COVID-19 wymusiła na nas rewizję działalności i spojrzenie na SEN z zupełnie innej perspektywy. Paradoksalnie wróciliśmy do pomysłu, który narodził się ponad dwa lata temu, jeszcze przed otwarciem lokalu. Od samego początku chcieliśmy postawić na kuchnię azjatycką, która ma głębokie korzenie w Nowym Jorku i Kalifornii. Trzymiesięczna przerwa pozwoliła nam na opracowanie nowej strategii, która wpisze się w obecną rzeczywistość. Nie otworzyliśmy drzwi dla gości 18 maja, chcieliśmy poświęcić jak najwięcej czasu na dopracowanie wszystkich szczegółów, stawiając przede wszystkim na jakość. To skłoniło nas do nawiązania współpracy z Alonem Thanem, zdobywcą pierwszego miejsca w Światowym Pucharze Sushi w Tokio – mówią właściciele lokalu.
SEN wciąż oferuje ciekawe koktajle. W tym sezonie menu zostało oparte o świeże owoce, a barmani stawiają na orzeźwienie. Wszystkie pozycje doskonale komponują się z owocami morza oraz sushi. Wśród kluczowych składników możemy wyróżnić kolendrę, kardamon, hibiskus, yuzu czy trawę cytrynową.
Nowy szef kuchni Alon Than to Mistrz Świata w sushi Tokyo World Sushi Cup 2015, Ambasador World Sushi Skills Institute. Od 2006 roku stworzył w Polsce wraz z żoną, restauracje takie jak: Izumi Sushi, Kago Sushi oraz Matcha Bistro & Bar. Jest jurorem konkursów międzynarodowych, między innymi jak Global Sushi Challenge, Championnat de Sushi France. Posiadacz 2 DAN czarnego pasa kuroobi w sushi – jest to japoński egzamin rządowy – zdany na stopień mistrzowski DAN. Współpracuje z japońskimi stowarzyszeniami All Japan Sushi Association oraz World Sushi Skills Institute, którego jest ambasadorem, promując sushi na świecie, organizator egzaminów na Sushi Proficiency Test a także Poland Sushi Cup - polskich mistrzostw sushi. Posiada ponad 20 lat doświadczenia, którym naprawdę lubi się dzielić.
Nasz wywiad z Alonem Thanem (sprzed pandemii) możecie przeczytać tutaj.


Warszawski SEN powraca - w wersji azjatyckiej. Autorem menu Alon Than!


Po kilku miesiącach przerwy warszawska restauracja SEN wraca w nowej, azjatyckiej odsłonie. Menu skomponował Alon Than, zdobywca pierwszego miejsca na World Sushi Cup Japan w 2015 roku. W karcie - autorska kuchnia łącząca styl japoński ze światowym trendem fusion.
Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od 8:00 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

