x

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    08.06.2020

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

Robert Makłowicz. Zdjęcie: Michał Radwański.
Robert Makłowicz. Zdjęcie: Michał Radwański.
Świadomość społeczeństwa rośnie z dnia na dzień, a razem z nią – zapotrzebowanie na roślinne dania w restauracjach, barach i kantynach. W ramach projektu Chefs for Change, wszystkie osoby pracujące w gastronomii mogą skorzystać z darmowego wsparcia: przepisów, inspiracji, bezpłatnych szkoleń online i promocji w mediach społecznościowych.
Do bardziej roślinnego gotowania zachęca ponad dwudziestu szefów i szefowych kuchni, w tym Robert Makłowicz.
Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
– Będąc częścią branży gastronomicznej masz moc, by zmieniać świat i tworzyć bardziej roślinny system żywnościowy we współpracy z innymi szefami kuchni i kucharzami – mówi Makłowicz w wideo zachęcającym do udziału w inicjatywie Chefs for Change. – Zawsze warto wspierać zdrowy rozsądek, a działania Chefs For Change wynikają właśnie ze zdrowego rozsądku. To nie jest kwestia ideologii. Chodzi o to, że bez zmiany naszych przyzwyczajeń możemy stracić świat taki, jaki znamy – wyjaśnia swój udział w akcji. Makłowicz nie poprzestaje na słowach – na swym kanale na YouTube pokazuje wiele roślinnych dań. Społeczność Chefs for Change tworzą promotorzy roślinnej kuchni oraz ponad dwudziestu ambasadorów – szefów i szefowych kuchni, kucharek i kucharzy reprezentujących różnorodne koncepty gastronomiczne,
od małomiasteczkowych barów przez wakacyjne kurorty po restauracje fine dining. Wśród nich znaleźli się m. in.: Marcin Popielarz, Maria Przybyszewska, Marzena Hajn, Krzysztof Konieczny.
Wszystko wskazuje na to, że kuchnia roślinna jest kuchnią przyszłości. Dostrzegają to zarówno goście, którzy częściej wybierają bezmięsne dania, jak i Komisja Europejska, która zobowiązała się do przekazania 100 mld euro na rzecz zielonej transformacji w latach 2021-2027. Plan uwzględnia inwestycje w alternatywne, również roślinne źródła białka.
Dołącz i zostań ambasadorem! Jeśli chcesz gotować bardziej roślinnie, możesz korzystać z darmowych źródeł wiedzy i inspiracji dostępnych na stronie www.chefsforchange.pl. Jeśli już masz w swojej ofercie
wegańskie dania lub twoja karta w całości opiera się na potrawach roślinnych, możesz zostać częścią grona ambasadorów Chefs for Change – wystarczy wypełnienie krótkiego formularza.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej