x

Makłowicz zaprasza do Chefs for Change: "zmiana zaczyna się na talerzu"

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    08.06.2020

Robert Makłowicz zaprasza do dołączenia do Chefs for Change - społeczności szefów i szefowych kuchni, którzy dzielą się wiedzą i inspiracjami w zakresie kuchni roślinnej. Wszystko po to, by serwować dania, które pomogą w rozwiązaniu problemów współczesnego świata.

Robert Makłowicz. Zdjęcie: Michał Radwański.
Robert Makłowicz. Zdjęcie: Michał Radwański.
Świadomość społeczeństwa rośnie z dnia na dzień, a razem z nią – zapotrzebowanie na roślinne dania w restauracjach, barach i kantynach. W ramach projektu Chefs for Change, wszystkie osoby pracujące w gastronomii mogą skorzystać z darmowego wsparcia: przepisów, inspiracji, bezpłatnych szkoleń online i promocji w mediach społecznościowych.
Do bardziej roślinnego gotowania zachęca ponad dwudziestu szefów i szefowych kuchni, w tym Robert Makłowicz.
Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
– Będąc częścią branży gastronomicznej masz moc, by zmieniać świat i tworzyć bardziej roślinny system żywnościowy we współpracy z innymi szefami kuchni i kucharzami – mówi Makłowicz w wideo zachęcającym do udziału w inicjatywie Chefs for Change. – Zawsze warto wspierać zdrowy rozsądek, a działania Chefs For Change wynikają właśnie ze zdrowego rozsądku. To nie jest kwestia ideologii. Chodzi o to, że bez zmiany naszych przyzwyczajeń możemy stracić świat taki, jaki znamy – wyjaśnia swój udział w akcji. Makłowicz nie poprzestaje na słowach – na swym kanale na YouTube pokazuje wiele roślinnych dań. Społeczność Chefs for Change tworzą promotorzy roślinnej kuchni oraz ponad dwudziestu ambasadorów – szefów i szefowych kuchni, kucharek i kucharzy reprezentujących różnorodne koncepty gastronomiczne,
od małomiasteczkowych barów przez wakacyjne kurorty po restauracje fine dining. Wśród nich znaleźli się m. in.: Marcin Popielarz, Maria Przybyszewska, Marzena Hajn, Krzysztof Konieczny.
Wszystko wskazuje na to, że kuchnia roślinna jest kuchnią przyszłości. Dostrzegają to zarówno goście, którzy częściej wybierają bezmięsne dania, jak i Komisja Europejska, która zobowiązała się do przekazania 100 mld euro na rzecz zielonej transformacji w latach 2021-2027. Plan uwzględnia inwestycje w alternatywne, również roślinne źródła białka.
Dołącz i zostań ambasadorem! Jeśli chcesz gotować bardziej roślinnie, możesz korzystać z darmowych źródeł wiedzy i inspiracji dostępnych na stronie www.chefsforchange.pl. Jeśli już masz w swojej ofercie
wegańskie dania lub twoja karta w całości opiera się na potrawach roślinnych, możesz zostać częścią grona ambasadorów Chefs for Change – wystarczy wypełnienie krótkiego formularza.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Daniel Craig w kampanii polskiej wódki

Belvedere - znana polska wódka żytnia klasy super premium - pozyskała ambasadora z hollywoodzkiego topu. To ceniony aktor Daniel Craig, który zasłynął rolą agenta 007 w słynnej bondowskiej serii.

Jerzy Pasikowski przewodniczącym jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Na czele jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego, które 17 listopada odbędą się podczas targów HoReCa w Krakowie, stoi Jerzy Pasikowski, guru środowiska profesjonalnych kucharzy, kreator rzeczywistości polskich konkursów kulinarnych, dla edukacji kulinarnej.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej