x

Green Caffè Nero zaprasza do nowej kawiarni w Warszawie

Kategoria: Miejsca    08.06.2020

Mimo trudności spowodowanych kryzysem epidemicznym sieć Green Caffè Nero otwiera nową kawiarnię. Mieści się ona w biurowcu Generation Park na warszawskiej Woli przy stacji metra Rondo Daszyńskiego.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zlokalizowana w biurowcu kawiarnia służy pracownikom kompleksu oraz przechodniom. Można w niej skosztować kawy oraz ciast i bagietek, z których Green Caffè Nero jest znane. Nowy lokal łączy tradycję z nowoczesnością – w środku znajduje się własnego projektu bar, meble w stylu Biedermeier, a przede wszystkim atrakcyjne przeszklenia nawiązujące do cerkiewnych witraży.

Kawa dla wszystkich pokoleń
Kompleks biurowców Generation Park, w którym mieści się kawiarna położony jest w warszawskiej dzielnicy Wola w sąsiedztwie stacji metra Rondo Daszyńskiego oraz w otoczeniu wielu budynków biurowych. Kolejne elementy tej inwestycji nazwane zostały symbolami X, Y, Z, które nawiązują do następujących po sobie generacji.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Ta kawiarnia może pochwalić się nie tylko niezwykłym wystrojem, ale przede wszystkim bardzo ciekawą historią. Na tę lokalizację zdecydowaliśmy się ponad półtora roku temu, a w oczekiwaniu na powstanie kompleksu biurowego przed placem budowy postanowiliśmy postawić nasz Box Daszyńskiego – mikrokawiarnię, która była zapowiedzią przyszłej kawiarni w budynku Generation Park – mówi Adam Ringer, prezes Green Caffè Nero. – Przez cały ten czas budowaliśmy świadomość marki i przyzwyczajaliśmy lokalną społeczność do kawiarni w tej lokalizacji. I mimo pandemii, trudności, czy ograniczeń postanowiliśmy nie tracić optymizmu i otworzyć zupełnie nową kawiarnię. Nasze dążenie okazało się odpowiadać na oczekiwania klientów, którzy licznie odwiedzili nasz lokal w pierwszym dniu otarcia – dodaje.

Inspirowane cerkwią
Wejście do kawiarni zlokalizowane jest od strony ulicy Łuckiej i Towarowej oraz z lobby budynku, przez co lokal może z powodzeniem obsługiwać pracowników kompleksu Generation Park, pobliskiego Warsaw Spire i innych okolicznych budynków, a także wszystkich chętnych znajdujących się w okolicy, którzy zapragną napić się kawy lub skorzystać z szerokiego wyboru kanapek i innych przekąsek.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Na powierzchni 240 m2 na planie prostokąta konieczne było odpowiednie wydzielenie stref i ocieplenie wnętrza.
– Współpracujące z nami od lat duo architektów, Grażyna i Marcin Piotrowscy, czerpią inspiracje z rzeczy często bardzo nieoczywistych. To dzięki nim nasze wnętrza są tak inne i wyjątkowe. Tym razem postanowili w wystroju lokalu nawiązać do dekoracji cerkwi, a w szczególności do powstałych w latach 70-tych witraży obecnych w jednej z warszawskich świątyń. Ich kolorystyka, forma i gra świateł została odzwierciedlona w przesłonach ze szkła widocznych w naszej nowej kawiarni – opisuje proces tworzenia wnętrza Agata Milewska, odpowiedzialna za marketing i komunikację marki Green Caffè Nero. – Dodatkowo, zaprojektowali bar oraz meble, które czerpią ze stylu Biedermeier. Dzięki temu udało się stworzyć tradycyjne, przytulne wnętrze w ultranowoczesnym biurowcu Generation Park. To nasz wkład w łączenie pokoleń – dodaje.

Po lockdownie
Mimo powolnego rozruchu gastronomii po okresie zamrożenia gospodarki, lokale Green Caffè Nero sukcesywnie przywracają działalność – do tej pory ponownie uruchomiono ponad połowę kawiarni (łącznie 39), a kolejne przygotowują się do otwarć.
Green Caffe Nero zamierza w czerwcu otworzyć jeszcze jedną, zupełnie nową kawiarnię, tym razem w Krakowie. Podobnie jak w przypadku kawiarni w biurowcu Generation Park, otwarcie kawiarni przy ul. Brackiej zostało opóźnione przez epidemię koronawirusa.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jesienne menu w WuWu

Warszawski WuWu Bar wprowadza nowe menu na jesień - inspirowane kulinarnymi wspomnieniami z dzieciństwa.

SZTUCZKA BISTRO

W Sopocie, tuż przy głównej ulicy Bohaterów Monte Casino, naprzeciwko słynnego Krzywego Domku, otworzyło się pod koniec marca Sztuczka Bistro. Właścicielami bistro są - znani z gdyńskiej restauracji Sztuczka - Piotr i Rafał Wałęsowie, a także Marcin Przekwas. Rafał Wałęsa jest także szefem kuchni.

Heart by Amaro w sercu Tatr

Jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni oraz zdobywca pierwszej w naszym kraju gwiazdki Michelin, Wojciech Modest Amaro, rusza w góry z nowym projektem.

Ogień

Ogień to inicjatywa właścicieli Gospodarstwa Agroturystycznego Koziarnia - Jakuba, Jadwigi i Marcina Lorków w beskidzkich Pogorzanach oraz Aleksandra Barona, Pavla Portoyana, Rafała Bernatowitcza, Bartosza Wilczyńskiego i Przemka Błaszczyka.

RESTAURACJA KOBALTOWA

Gdy wybieramy się na wakacje nad polskie morze, Mierzeja Wiślana nie jawi się jako oczywisty wybór. Ale być może czas pomyśleć o zmianie destynacji. Sytuacja na Mierzei zmieniła się na korzyść świadomych smakoszy w 2015 r., kiedy to w nowo wybudowanym hotelu Tristan powstała restauracja Kobaltowa.

Costa Coffee FlyDining na Okęciu

Costa Coffee Fly Dining na Lotnisku Okęcie to nowa kulinarna odsłona Costa Coffee. Jest to jedyny koncept kulinarny na lotnisku otwarty dla gości całą dobę. Zarówno amatorzy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i fani kulinarnych specjałów z Włoch, Indii czy Azji znajdą tutaj coś dla siebie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej