x

Trzecia edycja konkursu "Wino na medal" wznowiona!

Kategoria: Wino    08.06.2020

Organizatorzy konkursu zapraszają do zgłaszania swoich produktów importerów, dystrybutorów i producentów wina, których etykiety są dostępne w ofercie branży HoReCa. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 24 października.

Logo: materiały prasowe.
Logo: materiały prasowe.
W tym roku, podobnie jak w poprzednich edycjach, nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową złożoną z sommelierów i ekspertów winiarskich. Jury oceni je w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach:
    • wina spokojne: białe, różowe, czerwone
    • wina musujące: białe, różowe, czerwone
    • wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.
Konkurs jest szansą na zwiększenie sprzedaży i wzmocnienie pozycji w branży. Jego zwycięzcy mogą oznaczać nagrodzone butelki znakiem zdobytego medalu i wyróżnić w ten sposób w ofercie swe najlepsze produkty.
W edycji 2019 najwyższe noty uzyskały czerwone wina z Włoch i Kalifornii. Wśród wyróżnionych złotymi medalami znalazło się także jedno wino z Izraela. Łącznie na konkurs wpłynęło ponad 170 próbek. W konkursie wzięli udział i zostali wyróżnieni medalami zarówno wiodący, jak i mniejsi dystrybutorzy, a także 6 polskich winnic.
Produkty na konkurs można przekazywać do 16 października. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 24 października. Zgłaszać można dowolną liczbę butelek.

Aby wziąć udział w konkursie trzeba wypełnić formularz konkursowy, wnieść z góry opłatę rejestracyjną w wysokości 50 zł netto za każdy zgłaszany produkt oraz przesłać po trzy butelki każdego zgłaszanego wina na adres: PRO-LOG S.A. 3 Maja 8 PL-05-800 Pruszków.
Próbki należy dostarczać w kartonach transportowych oznaczonych napisem: Stowarzyszenie Sommelierów Polskich „Wino na medal” w dni powszednie, od poniedziałku do piątku w godz. 8.00-17.00 (kontakt do Prolog: bok@pro-log.com.pl, Dorota Miszalska tel. 691939767).

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: Maraton winiarski z medalami

W pierwszym tygodniu maja br. w Londynie już po raz 15. odbył się konkurs The Decanter World Wine Awards 2018. wydarzenie niewątpliwie przebija wszystkie inne tego typu konkursy pod względem ilości win, kompetencji sędziów i skali organizacji.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2022

Najlepsi sommelierzy wystartują 4-5 czerwca w 21. Mistrzostwach Polski Sommelierów. Konkurs odbędzie się w salach hotelu Regent w Warszawie. Organizatorem zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.

Piąta edycja festiwalu Polskich wina i cydrów i druga edycja konkursu winiarskiego Polskie korki

Festiwal odbywa się corocznie na przełomie wiosny i lata w restauracji SPOT. Poznaniu - w tym roku w terminie 16-17 czerwca. Patronat Honorowy nad festiwalem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Vininova: W naszej ofercie nie ma przypadków

O winach naturalnych, planach na 2022 rok i zmianach, jakie na rynku przyniosły ostatnie dwa lata rozmawiamy z Natalią Krobską marketing managerką firmy Vininova, zajmującej się importem i sprzedażą win m.in. na potrzeby branży HoReCa.

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

PRZEZ IGŁĘ DO WINA

19 kwietnia br. w hotelu Bristol odbyła się degustacja win z udziałem przedstawicieli branży winiarskiej, sommelierów oraz dziennikarzy. Rozmawiamy z gościem specjalnym tej degustacji Marteenem Dekkerem, wiceprezydentem marki Coravin na świat.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej