x

#WiwatGoście! Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    08.06.2020

Wraz z powrotem życia restauracyjnego startuje także Restaurant Week. Nowa edycja festiwalu potrwa od 17 do 5 lipca. Weźmie w niej udział ponad 300 restauracji z czternastu regionów.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Na gości spragnionych interesujących doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic, a także nowość – Coca-Cola w prezencie. Można będzie spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. To wszystko w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł. Można już dokonywać rezerwacji online na stronie www.restaurantweek.pl.

Czas pandemii dobitnie pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości wynika, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. Prawie 80% z nich zadeklarowało, że zamierza korzystać z usług restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. Dlatego też wraz z powrotem życia restauracyjnego, powraca także festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week.
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
– Chcemy wyrazić wdzięczność wobec gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

W Festiwalu weźmie udział ponad 300 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wśród nich m.in. znane festiwalowym gościom warszawskie Chianti, WuWu, Pańska 85, Komu Komu, czy Meltemi, a także debiutanci jak: Przyjemność Warszawska, Syreni Śpiew, Koneser czy Zielnik. Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. trójmiejskie Crudo, Punkt Gdynia i Szafarnia 10, katowickie ISTO, wrocławskie Alyki, poznańskie Na Mieście Restaurant by Body Chief, Obfitość Smaku i Wina, łódzkie Qualei Ristorante Mare e Monti, szczecińskie Va Banque i Niebo - Wine Bar Cafe, toruński Filmar, a także krakowskie Sticky Fingers czy Del Papa.
Ponieważ bezpieczeństwo gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.

Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12-29 czerwca, pierwsze 10 tysięcy osób, które dokona rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki. Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy. W konkursie fotograficznym goście mogą wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: kulinarny weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło. Natomiast w konkursie recenzenckim do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje czekać będą na gości przy wszystkich festiwalowych stolikach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tomasz Łagowski serwuje kolację pod gwiazdami w Neo(n) Bistro

Przed nami kolejny weekend z kulinarnymi doznaniami na dachu stołecznego Hotelu Novotel w Warszawie. 6 i 7 sierpnia na wyrafinowane menu zaprasza Tomasz Łagowski, szef restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich. Szykuje się uczta z widokiem na nocną Warszawę.

Wrocławska restauracja Ramzes I zwycięzcą Pyszne.pl Awards

Już po raz szósty serwis do zamawiania jedzenia online ogłosił laureatów Pyszne.pl Awards. W plebiscycie wyłoniono najlepsze restauracje w kraju i poszczególnych województwach w 26 kategoriach.

Dania infuzowane dymem CBD na święto konopi w FoodX

Restauracje sieci FoodX czyli Mr.Pancake, PIZZA BOYZ, Ghost Burger i Vegan Pizza Club to jedne z niewielu, które co roku konsekwentnie celebrują 420, czyli 20 kwietnia - słynne święto miłośników konopi. Z tej okazji przygotowały dania infuzowane dymem CBD. Będą dostępne w menu do odwołania.

ZMIANY W WARSZAWSKIEJ RESTAURACJI BELVEDERE

Sebastian Olma, który od kilku miesięcy był szefem kreatywnym restauracji, objął stanowisko szefa kuchni, zastępując tym samym Adama Komara, sprawującego to stanowisko przez 8 lat.

#ŚwiętujŚwięta. Rusza kolejna edycja Delivery Week

Rozpoczyna się kolejne Delivery Week. Tym razem, w ramach imprezy najlepsi szefowie kuchni zaprezentują swoje popisowe dania świąteczne. Będziemy mogli zamówić je najpierw w Warszawie, potem dołączą Kraków, Łódź czy Szczecin.

Pierwsza polska wódka wróciła na Ziemię z kosmosu. Można jej spróbować!

100 butelek wódki wyBUHowa zakończyło swoją podróż w kosmos. Trunku, który pokonał granicę stratosfery będzie można wkrótce spróbować.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej