Czas pandemii dobitnie pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości wynika, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. Prawie 80% z nich zadeklarowało, że zamierza korzystać z usług restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. Dlatego też wraz z powrotem życia restauracyjnego, powraca także festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week.
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
– Chcemy wyrazić wdzięczność wobec gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
W Festiwalu weźmie udział ponad 300 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wśród nich m.in. znane festiwalowym gościom warszawskie Chianti, WuWu, Pańska 85, Komu Komu, czy Meltemi, a także debiutanci jak: Przyjemność Warszawska, Syreni Śpiew, Koneser czy Zielnik. Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. trójmiejskie Crudo, Punkt Gdynia i Szafarnia 10, katowickie ISTO, wrocławskie Alyki, poznańskie Na Mieście Restaurant by Body Chief, Obfitość Smaku i Wina, łódzkie Qualei Ristorante Mare e Monti, szczecińskie Va Banque i Niebo - Wine Bar Cafe, toruński Filmar, a także krakowskie Sticky Fingers czy Del Papa.
Ponieważ bezpieczeństwo gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.
Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12-29 czerwca, pierwsze 10 tysięcy osób, które dokona rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki. Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy. W konkursie fotograficznym goście mogą wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: kulinarny weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło. Natomiast w konkursie recenzenckim do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje czekać będą na gości przy wszystkich festiwalowych stolikach.