x

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?

Kategoria: Wino    05.06.2020

Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Smak polskich win często diametralnie różni się od zachodniej konkurencji, przez co są niepowtarzalne. Niestety dobre gatunkowo polskie trunki są droższe niż te porównywalne jakościowo z Austrii czy Niemiec.
Za cenę odpowiadają m. in. wysokie koszty nakładów inwestycyjnych przy niewielkiej skali produkcji.
Konsumenci doceniają jednak jakość win z Polski i ufają, że są warte swej ceny, pomimo iż plasują się one powyżej średniej. I tak np. w sieci sklepów Kondrat Wina Wybrane polskie wina są na siódmym miejscu pod względem sprzedaży.
– Ze względu na niską skalę produkcji oraz wyższą cenę są dostępne głównie w specjalistycznych sklepach winiarskich. Tak znaczne zainteresowanie uważam za duże osiągnięcie, ponieważ w zaledwie kilka lat skłonność do zakupu rozwinęła się z poziomu zerowego – mówi Anna Sułek, dyrektor zarządzająca w firmie Kondrat Wina Wybrane.

Regiony winiarskie w Polsce
Województwo małopolskie ma najdłuższe tradycje winiarskie w naszym kraju, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w lubuskiem. W zachodniopomorskim produkowane jest aktualnie jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian hybrydowych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza. Na uwagę zasługuje też Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie szlachetnych winorośli riesling i pinot noir.
– Świetne wina można znaleźć u takich producentów jak Winnica Stara Winna Góra i Winnica Turnau. Klienci bardzo chętnie sięgają po wytrawnego Solarisa z Winnicy Turnau. W słoneczne i ciepłe dni dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim Rosé, ze względu na jego radosny, letni charakter z zapachem truskawek i poziomek oraz Seyval Blanc z aromatem jabłek i brzoskwiń, z tej samej winnicy. Osobiście chętnie wracam do Rieslinga od Starej Winnej Góry, którego uwielbiam za złożoność aromatów przechodzących od nut owocowych do mineralnych – mówi Mikołaj Kondrat, prezes firmy Kondrat Wina Wybrane.

Najpopularniejsze odmiany winorośli
Według oficjalnych informacji całkowita powierzchnia winnic w Polsce to zaledwie 573 ha, choć nie uwzględnia ona jeszcze tych nowo powstałych i oczekujących na pierwsze zbiory. Dość zaskakujący jest więc fakt, że na tak małym obszarze uprawia się bardzo wiele odmian winorośli. Najliczniejszą reprezentację stanowią tzw. odmiany hybrydowe, które powstały w wyniku świadomej ingerencji człowieka w celu uzyskania pożądanych właściwości, takich jak odporność na niskie temperatury czy podatność na różne choroby.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Spośród najpopularniejszych szczepów hybrydowych uprawianych w Polsce możemy wymienić m.in.: solaris, regent, rondo, johanniter, hibernal, seyval blanc, vidal, leon millot, cabernet cortis, de chaunac i marszałek foch. W cieplejszych regionach Polski, bardziej doświadczeni winiarze z powodzeniem produkują również wina oparte o odmiany szlachetne, których używa się w krajach tzw. „chłodnego klimatu”. Są to m.in.: pinot noir, zweigelt, chardonnayczy pinot gris.
– Na szczególną uwagę zasługuje szczep solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów w Polsce. Jest to odmiana dość łatwa w uprawie i charakteryzuje się dużą odpornością na choroby grzybiczne oraz niskie temperatury. Zwykle daje wina lekkie i uniwersalne o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń, nektarynek, a nawet owoców tropikalnych. Ze względu na swoje atuty, solaris ma szansę stać się w przyszłości wizytówką polskiego winiarstwa i reprezentatywną białą odmianą – komentuje Tomasz Macewicz, manager ds. zakupów, Kondrat Wina Wybrane.







Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jakie wina najlepiej smakują w latem?

W słoneczne dni w restauracjach goście chętniej zamawiają wino - delikatne, orzeźwiające i dobrze schłodzone. Podpowiadamy, które szczepy najlepiej smakują w czas kanikuły.

Adam Pawłowski: austriackie wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Jakub - profesjonalista, sommelier, chatbot

Spodziewasz się gości, ale zupełnie nie wiesz, jak dobrać wino do kolacji, którą zaplanowałeś. Twoi goście przynieśli świetne wino kupione w podróży po Francji, ale masz problem, jakie przekąski przygotować. Pomoże ci Jakub, wirtualny sommelier.

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

Zielona rewolucja, czyli o winie ze zrównoważonej produkcji

Ok. 85% win z Kalifornii produkowanych jest w zrównoważony sposób. Liczba ta będzie rosła, bo zainteresowanie rynku takimi trunkami jest duże. O najnowszych trendach w tej dziedzinie rozmawiamy
 z Allison Lengauer Jordan, dyrektorką Kalifornijskiego Stowarzyszenia Zrównoważonej Produkcji Winorośli.

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej