x

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?

Kategoria: Wino    05.06.2020

Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Smak polskich win często diametralnie różni się od zachodniej konkurencji, przez co są niepowtarzalne. Niestety dobre gatunkowo polskie trunki są droższe niż te porównywalne jakościowo z Austrii czy Niemiec.
Za cenę odpowiadają m. in. wysokie koszty nakładów inwestycyjnych przy niewielkiej skali produkcji.
Konsumenci doceniają jednak jakość win z Polski i ufają, że są warte swej ceny, pomimo iż plasują się one powyżej średniej. I tak np. w sieci sklepów Kondrat Wina Wybrane polskie wina są na siódmym miejscu pod względem sprzedaży.
– Ze względu na niską skalę produkcji oraz wyższą cenę są dostępne głównie w specjalistycznych sklepach winiarskich. Tak znaczne zainteresowanie uważam za duże osiągnięcie, ponieważ w zaledwie kilka lat skłonność do zakupu rozwinęła się z poziomu zerowego – mówi Anna Sułek, dyrektor zarządzająca w firmie Kondrat Wina Wybrane.

Regiony winiarskie w Polsce
Województwo małopolskie ma najdłuższe tradycje winiarskie w naszym kraju, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w lubuskiem. W zachodniopomorskim produkowane jest aktualnie jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian hybrydowych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza. Na uwagę zasługuje też Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie szlachetnych winorośli riesling i pinot noir.
– Świetne wina można znaleźć u takich producentów jak Winnica Stara Winna Góra i Winnica Turnau. Klienci bardzo chętnie sięgają po wytrawnego Solarisa z Winnicy Turnau. W słoneczne i ciepłe dni dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim Rosé, ze względu na jego radosny, letni charakter z zapachem truskawek i poziomek oraz Seyval Blanc z aromatem jabłek i brzoskwiń, z tej samej winnicy. Osobiście chętnie wracam do Rieslinga od Starej Winnej Góry, którego uwielbiam za złożoność aromatów przechodzących od nut owocowych do mineralnych – mówi Mikołaj Kondrat, prezes firmy Kondrat Wina Wybrane.

Najpopularniejsze odmiany winorośli
Według oficjalnych informacji całkowita powierzchnia winnic w Polsce to zaledwie 573 ha, choć nie uwzględnia ona jeszcze tych nowo powstałych i oczekujących na pierwsze zbiory. Dość zaskakujący jest więc fakt, że na tak małym obszarze uprawia się bardzo wiele odmian winorośli. Najliczniejszą reprezentację stanowią tzw. odmiany hybrydowe, które powstały w wyniku świadomej ingerencji człowieka w celu uzyskania pożądanych właściwości, takich jak odporność na niskie temperatury czy podatność na różne choroby.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Spośród najpopularniejszych szczepów hybrydowych uprawianych w Polsce możemy wymienić m.in.: solaris, regent, rondo, johanniter, hibernal, seyval blanc, vidal, leon millot, cabernet cortis, de chaunac i marszałek foch. W cieplejszych regionach Polski, bardziej doświadczeni winiarze z powodzeniem produkują również wina oparte o odmiany szlachetne, których używa się w krajach tzw. „chłodnego klimatu”. Są to m.in.: pinot noir, zweigelt, chardonnayczy pinot gris.
– Na szczególną uwagę zasługuje szczep solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów w Polsce. Jest to odmiana dość łatwa w uprawie i charakteryzuje się dużą odpornością na choroby grzybiczne oraz niskie temperatury. Zwykle daje wina lekkie i uniwersalne o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń, nektarynek, a nawet owoców tropikalnych. Ze względu na swoje atuty, solaris ma szansę stać się w przyszłości wizytówką polskiego winiarstwa i reprezentatywną białą odmianą – komentuje Tomasz Macewicz, manager ds. zakupów, Kondrat Wina Wybrane.







Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MACIEJ ŁYKO

W pracy moim głównym celem jest zadowolenie gości naszej restauracji. To oni są najważniejsi i to dla nich nasza profesja została stworzona. Poza pracą moje prywatne cele to zwycięstwo w przyszłorocznych Mistrzostwach Polski Sommelierów oraz zdanie egzaminu Master Sommelier.

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

Sprzedaż wina - edukacja czy emocje?

Wyższy popyt na wina pociąga za sobą głębszą segmentację rynku i podział komunikacji marketingowej. Obok dominującego dotąd modelu sprzedaży eksperckiej, stawiającej na winną edukację coraz silniejszym trendem jest marketing lifestyle’owy bazujący na emocjach i zabawie. Jak to się będzie rozwijać?

Riesling Weeks 2021: dwa miesiące pod znakiem najlepszego wina

Przed nami dwa miesiące degustacji, spotkań i wymiany doświadczeń. Siódma ogólnopolska edycja akcji "Riesling Weeks"odbędzie się w dniach od 1 czerwca do 31 lipca 2021.

Podróże enoturystyczne po Polsce coraz popularniejsze

Coraz więcej Polaków pragnie nie tylko degustować wino w domowym zaciszu, ale również wiedzieć, skąd ono pochodzi i jaka jest jego historia. Dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje się również enoturystyka.

Piotr Kamecki wiceprezydentem ASI - Association de la Sommellerie Internationale

Pierwszy w historii Polak w zarządzie międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów! Na wiceszefa ASI - Association de la Sommellerie Internationale został wybrany Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej