x

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?

Kategoria: Wino    05.06.2020

Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Smak polskich win często diametralnie różni się od zachodniej konkurencji, przez co są niepowtarzalne. Niestety dobre gatunkowo polskie trunki są droższe niż te porównywalne jakościowo z Austrii czy Niemiec.
Za cenę odpowiadają m. in. wysokie koszty nakładów inwestycyjnych przy niewielkiej skali produkcji.
Konsumenci doceniają jednak jakość win z Polski i ufają, że są warte swej ceny, pomimo iż plasują się one powyżej średniej. I tak np. w sieci sklepów Kondrat Wina Wybrane polskie wina są na siódmym miejscu pod względem sprzedaży.
– Ze względu na niską skalę produkcji oraz wyższą cenę są dostępne głównie w specjalistycznych sklepach winiarskich. Tak znaczne zainteresowanie uważam za duże osiągnięcie, ponieważ w zaledwie kilka lat skłonność do zakupu rozwinęła się z poziomu zerowego – mówi Anna Sułek, dyrektor zarządzająca w firmie Kondrat Wina Wybrane.

Regiony winiarskie w Polsce
Województwo małopolskie ma najdłuższe tradycje winiarskie w naszym kraju, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w lubuskiem. W zachodniopomorskim produkowane jest aktualnie jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian hybrydowych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza. Na uwagę zasługuje też Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie szlachetnych winorośli riesling i pinot noir.
– Świetne wina można znaleźć u takich producentów jak Winnica Stara Winna Góra i Winnica Turnau. Klienci bardzo chętnie sięgają po wytrawnego Solarisa z Winnicy Turnau. W słoneczne i ciepłe dni dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim Rosé, ze względu na jego radosny, letni charakter z zapachem truskawek i poziomek oraz Seyval Blanc z aromatem jabłek i brzoskwiń, z tej samej winnicy. Osobiście chętnie wracam do Rieslinga od Starej Winnej Góry, którego uwielbiam za złożoność aromatów przechodzących od nut owocowych do mineralnych – mówi Mikołaj Kondrat, prezes firmy Kondrat Wina Wybrane.

Najpopularniejsze odmiany winorośli
Według oficjalnych informacji całkowita powierzchnia winnic w Polsce to zaledwie 573 ha, choć nie uwzględnia ona jeszcze tych nowo powstałych i oczekujących na pierwsze zbiory. Dość zaskakujący jest więc fakt, że na tak małym obszarze uprawia się bardzo wiele odmian winorośli. Najliczniejszą reprezentację stanowią tzw. odmiany hybrydowe, które powstały w wyniku świadomej ingerencji człowieka w celu uzyskania pożądanych właściwości, takich jak odporność na niskie temperatury czy podatność na różne choroby.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Spośród najpopularniejszych szczepów hybrydowych uprawianych w Polsce możemy wymienić m.in.: solaris, regent, rondo, johanniter, hibernal, seyval blanc, vidal, leon millot, cabernet cortis, de chaunac i marszałek foch. W cieplejszych regionach Polski, bardziej doświadczeni winiarze z powodzeniem produkują również wina oparte o odmiany szlachetne, których używa się w krajach tzw. „chłodnego klimatu”. Są to m.in.: pinot noir, zweigelt, chardonnayczy pinot gris.
– Na szczególną uwagę zasługuje szczep solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów w Polsce. Jest to odmiana dość łatwa w uprawie i charakteryzuje się dużą odpornością na choroby grzybiczne oraz niskie temperatury. Zwykle daje wina lekkie i uniwersalne o średnio intensywnych aromatach owoców cytrusowych, jabłek, brzoskwiń, nektarynek, a nawet owoców tropikalnych. Ze względu na swoje atuty, solaris ma szansę stać się w przyszłości wizytówką polskiego winiarstwa i reprezentatywną białą odmianą – komentuje Tomasz Macewicz, manager ds. zakupów, Kondrat Wina Wybrane.







Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej