x

Tork przygotował przewodnik "Pracuj bezpiecznie" dla gastronomii

Kategoria: Koronawirus - Co zrobić    05.06.2020

Celem przewodnika jest wsparcie restauratorów w bezpiecznym prowadzeniu biznesu w czasie pandemii COVID-19. Nowy, kompleksowy zestaw materiałów jest dostępny online i zawiera aktualne informacje dotyczące higieny oraz rekomendacje działań dla firm.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zbiór kluczowych rozwiązań, które zmniejszają ryzyko rozprzestrzeniania się patogenów w lokalu i podnoszą poziom bezpieczeństwa pracowników, powstał w oparciu o ponad 50-letnie doświadczenie marki Tork oraz zalecenia instytucji zdrowia publicznego, takich jak WHO (Światowa Organizacja Zdrowia).
– Restauratorzy musieli szybko zareagować i przeorganizować swoje modele biznesowe, aby dostosować się do wytycznych sanitarnych i zasad dotyczących dystansu społecznego – mówi Hanneke Kuipers, dyrektor ds. marketingu w dziale branży gastronomicznej Essity Professional Hygiene. – Tork przygotował zestaw narzędzi „Pracuj bezpiecznie – COVID-19. Poradnik dla branży gastronomicznej”, aby pomóc właścicielom i managerom lokali opracować schematy działań i odnaleźć się w nowym reżimie sanitarnym. Nasza marka wspiera restauratorów w tworzeniu bezpiecznych, higienicznych warunków dla pracowników i gości, zarówno teraz w czasach niepewności, jak i w przyszłości.

Materiały przygotowane przez Tork dla restauratorów zawierają:
    • Zalecenia dotyczące utrzymania prawidłowej higieny rąk dla pracowników restauracji oraz sposoby doskonalenia dotychczasowych procedur.
    • Najlepsze praktyki higieny osobistej dla pracowników restauracji.
    • Zalecenia dotyczące właściwego czyszczenia i dezynfekcji powierzchni w lokalu w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się patogenów.
    • Rekomendacje dotyczące rozmieszczenia dozowników, aby jak najbardziej ułatwić stosowanie prawidłowych technik zachowania higieny rąk.

Materiały „Pracuj bezpiecznie” są dostępne na stronie www.tork.pl/pracujbezpiecznie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jedzenie w dostawie na całą Polskę. Jak to robią wrocławskie lokale?

Myślenie o delivery nabiera szerszego wymiaru. Jak kreatywnie dostosować ofertę pod specyfikę dostaw kurierskich? Restauracje tworzą nowe marki produktów, przerabiają menu na zestawy "zrób to sam" lub pakują próżniowo swoje dania. A potem wysyłają je nie tylko do dzielnicy obok, ale na całą Polskę.

Witamy w nowym (wirtualnym) świecie gastronomii

Restauracje powoli się otwierają. Ich właściciele i pracownicy z utęsknieniem wypatrują gości, którzy mimo obostrzeń mających zapewnić wszystkim bezpieczeństwo, z lekkim niepokojem myślą o powrocie do normalnego życia. Jako społeczeństwo musimy nauczyć się żyć w innej, "nowej" rzeczywistości.

Jak zadbać o bezpieczeństwo dowozu posiłków?

W obliczu zagrożenia koronawirusem i podyktowanych względami bezpieczeństwa rządowych decyzji o ograniczeniu działalności lokali gastronomicznych wyłącznie do obsługi klientów na dowóz lub na wynos, branża gastronomiczna musi zadbać o wypracowanie najwyższych standardów sanitarnych dostawy posiłków.

[Q&A] Jak w czasie pandemii utrzymać relacje z gośćmi?

W najtrudniejszej sytuacji są lokale, które całkowicie wstrzymały swoja działalność. Co powinni zrobić restauratorzy, aby nie "zniknąć z pamięci" gości? Odpowiadają Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, "Gościnność".

Jak zorganizować bezpieczną pracę w restauracji?

Podczas stanu zagrożenia epidemiologicznego lokale gastronomiczne mogą sprzedawać dania jedynie na wynos lub w dostawie. Stosowanie zasad bezpieczeństwa podczas wydawania zamówień to tylko połowa procedur jakie trzeba uwzględnić, by nie narażać się na zarażenie. Druga część dotyczy pracy w kuchni.

Jak znakować jedzenie na wynos w restauracjach. Poznaj zasady!

Jedzenie sprzedawane na wynos - tak jak każda inne - podlega regulacjom prawa żywnościowego. Które restauracyjne dania należy traktować jak żywność nieopakowaną, a które jak opakowaną i co z tego wynika?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej