x

W Green Caffè Nero nic się nie zmarnuje. Sieć dołącza do Too Good To Go

Kategoria: Twój biznes - wiedza    05.06.2020

Niesprzedane w danym dniu świeże produkty z kawiarni Green Caffè Nero można kupić w aplikacji Too Good To Go w formie paczek - niespodzianek. Przygotowane na miejscu bagietki, kanapki, ciasta i ciasteczka, a także quiche i sałatki trafią do użytkowników apki.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Nikt nie lubi wyrzucać produktów spożywczych, jednak dokładne rozplanowanie ich użycia w gospodarstwie domowym, a tym bardziej w gastronomi jest bardzo trudne, a sprzedaż wszystkich zaplanowanych świeżych produktów co do sztuki lub porcji – w zasadzie niemożliwa. Aby jednodniowe świeże i smaczne dania nie lądowały w koszu, sieć Green Caffè Nero podjęła współpracę z Too Good. Miała się ona rozpocząć już ponad dwa miesiące temu, ale sytuacja epidemiologiczna sprawiła, że połączenie sił w słusznej sprawie mogło nastąpić dopiero w czerwcu.
System działa w wybranych lokalach w Warszawie i okolicach – w tych, które ponownie zostały otwarte. W Green Caffè Nero kanapki przygotowywane są na bieżąco, a ciasta i słone wypieki dostarczane codziennie do lokali z warszawskiej manufaktury. Jednak obostrzenia wprowadzone ze względu na pandemię sprawiają, że precyzyjne zarządzanie zamówieniami stało się trudne. Dlatego możliwości, które daje aplikacja, są w obecnych czasach dla kawiarni niezwykle przydatne.
– Jeśli współpraca będzie cieszyła się zainteresowaniem to planujemy wprowadzenie tego rozwiązania we wszystkich naszych lokalach. Wierzymy, że wspólnymi siłami wraz z Too Good To Go uda nam się realnie wpłynąć na ograniczenie marnowania żywności. Chcemy promować „trend na niemarnowanie” i pokazać innym przedstawicielom branży gastronomicznej, że to rozwiązanie które przynosi ogromną satysfakcję – mówi Agata Milewska, szef marketingu i komunikacji marki Green Caffè Nero.

W Polsce co roku wyrzuca się ponad 9 milionów ton żywności. Aplikacja Too Good To Go w prosty sposób zrzesza użytkowników we wspólnej walce z jej marnowaniem, łącząc klientów z miejscami, w których na koniec dnia zostało nadwyżkowe, świeże jedzenie. W Polsce, aplikacja zyskała popularność już wśród 180 tysięcy osób. Dzięki swojej aktywności, do tej pory użytkownicy uratowali przed zmarnowaniem ponad 115 tysięcy posiłków, a co za tym idzie, równowartość emisji, jakie wyemitowałby samolot 57-krotnie okrążający kulę ziemską.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wspieramgastro.warszawa.pl - alternatywa dla platform delivery

W 4 tygodnie ponad 4 tys. zamówień na wynos za ponad 370 tys. zł - tyle zebrały restauracje dzięki inicjatywie #wspieramgastro. Stawiając na własną, niezależną platformę zaoszczędziły około 120 tys. zł na prowizjach popularnych operatorów delivery. Restauratorzy przekonali się, że razem mogą więcej.

Jak się hoduje karpie pod Warszawą? Odwiedziliśmy gospodarstwo rybackie w Rembertowie

Karp wcale nie musi być sezonowy, żywy nadal cieszy się popularnością wśród Polaków. O rekordowych cenach i niełatwej w dzisiejszych czasach hodowli karpia opowiada Michał Górski, właściciel Gospodarstwa Rybackiego "Rembertów".

Jak uruchomić i rozwijać dostawy? Bezpłatny poradnik dla restauracji

Czy bardziej opłaca się dostawa własna, czy zlecona na zewnątrz? Czym menu w dowozie powinno różnić się od oferty w lokalu? Jakich restauracji szukają klienci i gdzie? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poradniku stworzonym przez ekspertów Pyszne.pl i specjalistów branży.

Jak pakować na wynos?

Rynek opakowań dynamicznie się zmienia, a jego rozwój jest związany zarówno z trendami, jak i nowymi obowiązującymi regulacjami.

Wirtualne kasy fiskalne

To, co do niedawna wydawało się niemożliwe, dzisiaj staje się rzeczywistością. Wirtualne kasy fiskalne, łączące funkcjonalność kas online i innych urządzeń, są już dostępne dla użytkowników.

Zakaz chowu klatkowego: na czym polega spór?

Organizacje proekologiczne cieszą się z zapowiadanego zakazu chowu klatkowego, przemysł drobiarski bije na alarm, a restauratorzy zastanawiają się, czy czeka ich podwyżka cen jajek. Jak na sektor HoReCa przełożą się proponowane zmiany?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej