x

Jak sezonować mięso? Adam Chrząstowski doradzi!

Kategoria: Twój biznes - wiedza    05.06.2020

Ruszył projekt doradczy Steak Advisors skierowany do szefów kuchni, restauratorów, dystrybutorów, przetwórców i producentów mięsa oraz ryb, a także domowych amatorów mięsa.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Twórcy Steak Advisors mają za sobą ponad 50-letnie doświadczenie w branży HoReCa w zakresie kulinariów, zarządzania restauracją, rozwoju biznesu gastronomicznego i wykorzystania narzędzi marketingowych. Zakres ich doradztwa jest podzielony na kilka obszarów, tak aby dopasować je do aktualnych potrzeb rynku i klientów. Doradcy mogą wesprzeć inwestorów w trakcie i po pandemii – przy zmianie profilu ich działalności i chęci przemodelowania biznesu, by odnaleźć się w nowej, gastronomicznej rzeczywistości.
Wyróżniającą się ofertą Steak Advisors jest edukacja dotycząca sezonowania mięsa, nie tylko wołowego, ale również wieprzowego, dziczyzny, drobiu oraz ryb. Z myślą o profesjonalistach powstała Steak Academy, w której można poznać metody rozbioru, przechowywania, sezonowania i marynowania oraz przygotowania wyrobów oraz potraw z ryb i mięsa. Zespół Steak Advisors pomoże dopracować krok po kroku proces dojrzewania mięsa, aby przyniosło to odpowiedni efekt i zapewniło gwarantowaną powtarzalność.
Adam Chrząstowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Adam Chrząstowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Twarzą projektu jest Adam Chrząstowski, szef kuchni i konsultant HoReCa, który o stekach, sezonowaniu mięsa i kulinariach wie niemalże wszystko. Doświadczenie zdobywał w Polsce i za granicą, to autorytet w branży gastronomicznej, stoi na czele Akademii Bocuse d’Or Poland, jest jednym z prekursorów dojrzewających steków w Polsce.
– Pokażemy w jaki sposób uzyskać optymalny produkt dla potraw waszej kuchni. W sezonowaniu
liczy się wiele czynników, które stanowią swoisty łańcuch. Ważne, aby każde jego ogniwo było mocne. Do tego potrzebna jest uwaga, cierpliwość i szacunek – mówi Adam Chrząstowski. – Do osiągnięcia najlepszych rezultatów, adekwatnych do jakości surowca, niezbędna jest też wiedza o procesach zachodzących podczas całego procesu hodowli, uboju, przechowywania, obróbki i przygotowywania mięsa ryb, zwierząt rzeźnych i dziczyzny – dodaje.
Obecnie wiedza i urządzenia pozwalają na kontrolowanie procesów obróbki mięsa mechanicznej oraz mikrobiologicznej. Sezonowanie ryb i mięsa na steki wymusza odpowiednią selekcję surowca, a co za tym idzie dbałość o jego dobrostan. Ekonomiczne, etyczne i proekologiczne podejście do przetwarzania żywności stało się nie tylko modą czy biznesem, ale też koniecznością.
Steak Advisors oferuje również usługi marketingowe i public relations. To także platforma edukacyjno-konsultingowa dla restauratorów i miłośników steków, miejsce dla producentów i dystrybutorów, którzy chcieliby przybliżyć swoja ofertę zarówno branży HoReCa jak i domowym mistrzom grillowania.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kawiarnie Starbucks znów otwarte! Na razie w formacie na wynos

Po kilkutygodniowej przerwie Starbucks otwiera kawiarnie. Od maja wszystkie lokale sieci w Polsce działają w modelu na wynos, umożliwiając klientom zamawianie i odbieranie napojów oraz jedzenia na miejscu przy zachowaniu środków ostrożności. Pracownicy służby zdrowia mogą liczyć na darmową kawę.

Masło - mleczne i kremowe

Masło to podstawa udanych, pachnących wypieków, ale także fantastycznie kremowych sosów, dobrej jajecznicy i wielu, wielu innych klasycznych potraw. Jest po prostu w gastronomii niezastąpione.

Action Plan, czyli do dzieła!

Aby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, należy wciąż rozwijać swój biznes i szukać nowych szans na zwiększenie konkurencyjności. Trzeba poprawnie definiować i planować cele, a także monitorować ich realizację. Pomoże w tym bardzo przydatne narzędzie - Action Plan.

Najnowsze trendy w raporcie "Polska na Talerzu 2018"

Coraz więcej Polaków odwiedza lokale gastronomiczne, a przy ich wyborze kierują się rekomendacjami znajomych lub rodziny oraz opiniami z serwisów społecznościowych i portali - przede wszystkim z Facebooka - pokazują wyniki raportu "Polska na Talerzu 2018", przygotowanego przez MAKRO Polska.

Jedna piąta restauracji Burger King w Polsce w rękach holdingu QSRP

20 restauracji należących do BK SEE Poland S.A. weszło w struktury grupy QSR Platform Holding. QSRP to nowo powstały międzynarodowy operator zarządzający już tysiącem restauracji szybkiej obsługi w Europie.

Psie menu w polskich restauracjach

Widok gościa przy restauracyjnym stoliku wraz z czworonożnym pupilem u boku nikogo już nie dziwi - pozwala na to coraz więcej lokali. Psiaki częstowane są wodą i nierzadko specjalnym menu. I to nie tylko w Międzynarodowy Dzień Psa, który obchodzimy 26 sierpnia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej