Wyróżniającą się ofertą Steak Advisors jest edukacja dotycząca sezonowania mięsa, nie tylko wołowego, ale również wieprzowego, dziczyzny, drobiu oraz ryb. Z myślą o profesjonalistach powstała Steak Academy, w której można poznać metody rozbioru, przechowywania, sezonowania i marynowania oraz przygotowania wyrobów oraz potraw z ryb i mięsa. Zespół Steak Advisors pomoże dopracować krok po kroku proces dojrzewania mięsa, aby przyniosło to odpowiedni efekt i zapewniło gwarantowaną powtarzalność.
- Adam Chrząstowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Pokażemy w jaki sposób uzyskać optymalny produkt dla potraw waszej kuchni. W sezonowaniu
liczy się wiele czynników, które stanowią swoisty łańcuch. Ważne, aby każde jego ogniwo było mocne. Do tego potrzebna jest uwaga, cierpliwość i szacunek – mówi Adam Chrząstowski. – Do osiągnięcia najlepszych rezultatów, adekwatnych do jakości surowca, niezbędna jest też wiedza o procesach zachodzących podczas całego procesu hodowli, uboju, przechowywania, obróbki i przygotowywania mięsa ryb, zwierząt rzeźnych i dziczyzny – dodaje.
Obecnie wiedza i urządzenia pozwalają na kontrolowanie procesów obróbki mięsa mechanicznej oraz mikrobiologicznej. Sezonowanie ryb i mięsa na steki wymusza odpowiednią selekcję surowca, a co za tym idzie dbałość o jego dobrostan. Ekonomiczne, etyczne i proekologiczne podejście do przetwarzania żywności stało się nie tylko modą czy biznesem, ale też koniecznością.
Steak Advisors oferuje również usługi marketingowe i public relations. To także platforma edukacyjno-konsultingowa dla restauratorów i miłośników steków, miejsce dla producentów i dystrybutorów, którzy chcieliby przybliżyć swoja ofertę zarówno branży HoReCa jak i domowym mistrzom grillowania.