x

Jak sezonować mięso? Adam Chrząstowski doradzi!

Kategoria: Twój biznes - wiedza    05.06.2020

Ruszył projekt doradczy Steak Advisors skierowany do szefów kuchni, restauratorów, dystrybutorów, przetwórców i producentów mięsa oraz ryb, a także domowych amatorów mięsa.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Twórcy Steak Advisors mają za sobą ponad 50-letnie doświadczenie w branży HoReCa w zakresie kulinariów, zarządzania restauracją, rozwoju biznesu gastronomicznego i wykorzystania narzędzi marketingowych. Zakres ich doradztwa jest podzielony na kilka obszarów, tak aby dopasować je do aktualnych potrzeb rynku i klientów. Doradcy mogą wesprzeć inwestorów w trakcie i po pandemii – przy zmianie profilu ich działalności i chęci przemodelowania biznesu, by odnaleźć się w nowej, gastronomicznej rzeczywistości.
Wyróżniającą się ofertą Steak Advisors jest edukacja dotycząca sezonowania mięsa, nie tylko wołowego, ale również wieprzowego, dziczyzny, drobiu oraz ryb. Z myślą o profesjonalistach powstała Steak Academy, w której można poznać metody rozbioru, przechowywania, sezonowania i marynowania oraz przygotowania wyrobów oraz potraw z ryb i mięsa. Zespół Steak Advisors pomoże dopracować krok po kroku proces dojrzewania mięsa, aby przyniosło to odpowiedni efekt i zapewniło gwarantowaną powtarzalność.
Adam Chrząstowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Adam Chrząstowski. Zdjęcie: materiały prasowe.
Twarzą projektu jest Adam Chrząstowski, szef kuchni i konsultant HoReCa, który o stekach, sezonowaniu mięsa i kulinariach wie niemalże wszystko. Doświadczenie zdobywał w Polsce i za granicą, to autorytet w branży gastronomicznej, stoi na czele Akademii Bocuse d’Or Poland, jest jednym z prekursorów dojrzewających steków w Polsce.
– Pokażemy w jaki sposób uzyskać optymalny produkt dla potraw waszej kuchni. W sezonowaniu
liczy się wiele czynników, które stanowią swoisty łańcuch. Ważne, aby każde jego ogniwo było mocne. Do tego potrzebna jest uwaga, cierpliwość i szacunek – mówi Adam Chrząstowski. – Do osiągnięcia najlepszych rezultatów, adekwatnych do jakości surowca, niezbędna jest też wiedza o procesach zachodzących podczas całego procesu hodowli, uboju, przechowywania, obróbki i przygotowywania mięsa ryb, zwierząt rzeźnych i dziczyzny – dodaje.
Obecnie wiedza i urządzenia pozwalają na kontrolowanie procesów obróbki mięsa mechanicznej oraz mikrobiologicznej. Sezonowanie ryb i mięsa na steki wymusza odpowiednią selekcję surowca, a co za tym idzie dbałość o jego dobrostan. Ekonomiczne, etyczne i proekologiczne podejście do przetwarzania żywności stało się nie tylko modą czy biznesem, ale też koniecznością.
Steak Advisors oferuje również usługi marketingowe i public relations. To także platforma edukacyjno-konsultingowa dla restauratorów i miłośników steków, miejsce dla producentów i dystrybutorów, którzy chcieliby przybliżyć swoja ofertę zarówno branży HoReCa jak i domowym mistrzom grillowania.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polacy szturmują lokale gastronomiczne

Cztery razy w miesiącu je w barach i restauracjach statystyczny Polak po 15. roku życia. Miesięcznie na jedzenie i napoje poza domem wydaje 130 zł. Częściej niż kiedyś decyduje się na zmianę miejsca konsumpcji. To dane z najnowszego raportu "Rynek gastronomiczny w Polsce" przygotowanego przez GfK.

Kuchnia u Babci Maliny z Krakowa zwycięzcą Pyszne.pl Awards 2019

Już po raz piąty z rzędu największy w Polsce serwis do zamawiania jedzenia online ogłosił laureatów Pyszne.pl Awards. Krakowska restauracja Kuchnia u Babci Maliny zajęła pierwsze miejsce, wyprzedzając ponad 7 tysięcy lokali w całym kraju.

Wizerunek lokalu - czy wystarczą dobre zdjęcia?

Coraz więcej restauratorów ma świadomość, że atrakcyjna prezentacja ich lokalu w internecie jest ważniejsza niż kiedykolwiek. Nie wystarczy jednak zlecić sesję fotografowi - aby publikacje w mediach społecznościowych przyciągały gości do restauracji, trzeba mieć na nie pomysł!

ZiO app - nowa aplikacja do zamawiania jedzenia na wynos

Stworzona w czasie pandemii aplikacja ZiO app stawia na lokalne firmy i ma być alternatywą dla innych platform delivery. Kieruje się hasłem "Zamawiam świadomie, wspieram lokalnie".

Jak Covid-19 zmienia podejście Polaków do jedzenia?

Drugą młodość przeżywają czosnek i cebula, czyli stare, dobre metody budowania odporności. Przegrywamy jednak z czymś, na co pracowaliśmy latami i co jest silniejsze niż wirus - ze złymi nawykami żywieniowymi. Sprawdź szczegóły.

Rola hosta w restauracji

Doskonała obsługa rozpoczyna się, zanim gość na dobre zasiądzie przy stoliku. Pierwsze dobre wrażenie budujemy już na etapie przyjmowania rezerwacji, a życzliwe i przyjazne powitanie powinno być naturalnym elementem serwisu. Nie zawsze jednak tak się dzieje.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej