

Mołdawskie winnice czekają na turystów i wzbogacają ofertę


Oferta turystyczna Mołdawii poszerzyła się o Winne Szlaki Mołdawii - gdyby przeliczyć powierzchnię winnic przypadającą na osobę, Mołdawia zajęłaby pierwsze miejsce na świecie. Mołdawianie już zachęcają do eksplorowania kraju poprzez wirtualne wycieczki, zanim podróże znów będą możliwe.
Winne Szlaki Mołdawii z europejskim tytułem Iter Vitis
Do listy atrakcji turystycznych można zaliczyć mołdawskie Europejskie Szlaki Kulturowe, a więc trasy o szczególnym znaczeniu dla europejskiej tożsamości, kultury i wspólnego dziedzictwa. Tytuł „Iter Vitis - Les Chemins de la Vigne” ustanowiono w 1987 roku, a zajmuje się nim Europejski Instytut Dróg Kulturowych (European Institute of Cultural Routes). Wyróżnienie potwierdza mołdawską tradycję produkcji wina sięgającą XV wieku.
– Wino mołdawskie to symbol naszej europejskiej tożsamości, wspierane jest przez bogatą kulturę, cenne dziedzictwo winiarskie i wieki ewolucji produkcji wina już od czasów starożytnych. Świadczą o tym stare piwnice, tradycyjna kultura nierozerwalnie związana z winem, a także lokalne odmiany winorośli, które dzięki swojej jakości zyskały międzynarodowe uznanie. Umożliwiając odkrywanie mołdawskiego dziedzictwa kulturowego, kuchni, wiejskiego życia i gościnności Mołdawian, Winne Szlaki Mołdawii są konkurencyjne względem innych ofert turystycznych. Certyfikat Rady Europy wymaga utrzymywania najwyższej jakości i podzielania podstawowych wartości nowoczesnego społeczeństwa – mówi Corina Călugăru, ambasador, stały przedstawiciel Republiki Mołdawii przy Radzie Europy.
Trzy nowe szlaki winne Mołdawii – zobacz je na mapie
Nowe atrakcje to dobry punkt wyjścia do zwiedzania kraju, który nieskażony przez masową turystykę harmonijnie łączy produkty lokalne z dziedzictwem historycznym. Winne Szlaki Mołdawii obejmują 1560 km tras turystycznych w trzech regionach z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (PGI): Codru PGI, Trajan's Wall PGI i Stefan's Great PGI. To okazja do odwiedzenia 28 winiarni, 12 piwnic winnych, 21 imprez winiarskich, 30 innych atrakcji turystycznych oraz skorzystania z dziesiątek okazji do spróbowania mołdawskiej kuchni i wina.
Główna trasa, Codru PGI, obejmuje najwięcej winiarni wiodących producentów wina białego, czerwonego i musującego. Na tej trasie można odwiedzić m.in. Mileştii Mici, największe na świecie piwnice wpisane do Księgi Światowych Rekordów Guinnessa, a także Cricovą, gdzie znajduje się największa kolekcja win uznana za kulturowe dziedzictwo narodowe.
Druga trasa, Trajan’s Wall PGI, przebiega ze stolicy – Kiszyniowa – na południowy zachód i jest znana głównie z czerwonych odmian wina. Wiedzie także przez Gaugazię, autonomiczny obszar wyróżniający się widocznymi wpływami tureckimi i kuchnią zachwycającą swą różnorodnością. Na tej trasie znajduje się rezerwat przyrody dolnego Prutu i jeziora Beleu wpisanego na listę UNESCO.
Z kolei trzecia trasa, Stefan the Great PGI, rozpoczyna się w Kiszyniowie i kieruje się na południowy wschód. To szlak bogaty w zabytki i urzekający wspaniałymi widokami, gdzie turyści mogą odwiedzić m.in. urokliwą, rodzinną winiarnię Et Cetera.
Winne Szlaki Mołdawii nabrały kształtu i rozwinęły się w ostatnich latach dzięki inwestycjom właścicieli winnic oraz wsparciu Moldova Competitiveness Project, wspieranego przez USAID, rząd Szwecji i Zjednoczone Królestwo. W rezultacie podwoiła się liczba winiarni otwierających drzwi dla turystów, a na Mapie Win Mołdawii można znaleźć aż 28 wyjątkowych miejsc związanych z produkcją wina. Gdyby przeliczyć powierzchnię winnic przypadającą na osobę, Mołdawia zajęłaby pierwsze miejsce na świecie. Nic więc dziwnego, że wino jest głównym motywem oferty turystycznej, a jego produkcja odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu gospodarki – pracuje przy niej 15% mieszkańców i odpowiada za 5% PKB.
Więcej informacji: www.360.moldova.travel.
Zobacz także

Polskie wina - rekord w Jaśle

VI edycja Konkursu Polskich Win organizowanego tradycyjnie w Winnicy Dwie Granice zgromadziła rekordową liczbę win - zgłoszono ich prawie 300. Jednocześnie przyznano najmniej złotych medali w historii konkursu.

Wino i kino

Już za miesiąc rozpoczyna się Przegląd Filmów o Winie, czyli cykl czterech spotkań, na których będzie można zapoznać się z najważniejszymi filmami o świecie wina.

Adam Pawłowski: Sake

Ryż, woda, drożdże i koji. Te cztery składniki są niezbędne do produkcji sake. Każdy z tych elementów ma niebagatelny wpływ na styl i jakość finalnego produktu. Do tego dochodzi tzw. ręka producenta sake zwanego Toji oraz element dojrzewania, ale zacznijmy od początku.

Wina czerwone na jesień i nie tylko

Bogactwo smaków, duża różnorodność, a nawet właściwości prozdrowotne to tylko niektóre zalety win czerwonych. Na świecie jest około 100 tys. odmian winorośli, ale większość win powstaje z ok. 150 szczepów. Co jeszcze warto wiedzieć o winach czerwonych?

Kwestionariusz sommeliera: Mikołaj Skrzypczak

O pracy sommeliera w londyńskiej restauracji Trishna opowiada Mikołaj Skrzypczak.

Wrocław winem już płynie

Piwny Wrocław długo opierał się winnej rewolucji. Tamtejsi amatorzy wina z zazdrością przyglądali się temu, co dzieje się w Warszawie, Krakowie czy Poznaniu. Ale w końcu coś się przełamało - obecnie jest już kilkadziesiąt wrocławskich adresów, pod które warto wybrać się na wino.
Inne kategorie
Akademia Horeca


SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

