x

Mołdawskie winnice czekają na turystów i wzbogacają ofertę

Kategoria: Wino    03.06.2020

Oferta turystyczna Mołdawii poszerzyła się o Winne Szlaki Mołdawii - gdyby przeliczyć powierzchnię winnic przypadającą na osobę, Mołdawia zajęłaby pierwsze miejsce na świecie. Mołdawianie już zachęcają do eksplorowania kraju poprzez wirtualne wycieczki, zanim podróże znów będą możliwe.

Winiarnia Gagauzia w Mołdawii. Zdjęcia: materiały prasowe.
Winiarnia Gagauzia w Mołdawii. Zdjęcia: materiały prasowe.
Mołdawia to kierunek, który oferuje turystom piękną przyrodę, tradycyjną kuchnię i gościnność mieszkańców. To ucieczka od zatłoczonych miejsc, gdzie ciszę i spokój dopełnią degustacje wysokiej jakości win i liczne możliwości aktywnego wypoczynku. Mapa atrakcji 360° i krótki film oprowadzający po nich widza pomagają lepiej poznać kraj, a mogą nawet sprawić, że Mołdawia dołączy do listy miejsc do odwiedzenia, gdy podróże będą możliwe.

Winne Szlaki Mołdawii z europejskim tytułem Iter Vitis
Do listy atrakcji turystycznych można zaliczyć mołdawskie Europejskie Szlaki Kulturowe, a więc trasy o szczególnym znaczeniu dla europejskiej tożsamości, kultury i wspólnego dziedzictwa. Tytuł „Iter Vitis - Les Chemins de la Vigne” ustanowiono w 1987 roku, a zajmuje się nim Europejski Instytut Dróg Kulturowych (European Institute of Cultural Routes). Wyróżnienie potwierdza mołdawską tradycję produkcji wina sięgającą XV wieku.
Mapa Winnych Szlaków Mołdawii. Zdjęcie: materiały prasowe.
Mapa Winnych Szlaków Mołdawii. Zdjęcie: materiały prasowe.

– Wino mołdawskie to symbol naszej europejskiej tożsamości, wspierane jest przez bogatą kulturę, cenne dziedzictwo winiarskie i wieki ewolucji produkcji wina już od czasów starożytnych. Świadczą o tym stare piwnice, tradycyjna kultura nierozerwalnie związana z winem, a także lokalne odmiany winorośli, które dzięki swojej jakości zyskały międzynarodowe uznanie. Umożliwiając odkrywanie mołdawskiego dziedzictwa kulturowego, kuchni, wiejskiego życia i gościnności Mołdawian, Winne Szlaki Mołdawii są konkurencyjne względem innych ofert turystycznych. Certyfikat Rady Europy wymaga utrzymywania najwyższej jakości i podzielania podstawowych wartości nowoczesnego społeczeństwa – mówi Corina Călugăru, ambasador, stały przedstawiciel Republiki Mołdawii przy Radzie Europy.

Trzy nowe szlaki winne Mołdawii – zobacz je na mapie
Nowe atrakcje to dobry punkt wyjścia do zwiedzania kraju, który nieskażony przez masową turystykę harmonijnie łączy produkty lokalne z dziedzictwem historycznym. Winne Szlaki Mołdawii obejmują 1560 km tras turystycznych w trzech regionach z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (PGI): Codru PGI, Trajan's Wall PGI i Stefan's Great PGI. To okazja do odwiedzenia 28 winiarni, 12 piwnic winnych, 21 imprez winiarskich, 30 innych atrakcji turystycznych oraz skorzystania z dziesiątek okazji do spróbowania mołdawskiej kuchni i wina.
Główna trasa, Codru PGI, obejmuje najwięcej winiarni wiodących producentów wina białego, czerwonego i musującego. Na tej trasie można odwiedzić m.in. Mileştii Mici, największe na świecie piwnice wpisane do Księgi Światowych Rekordów Guinnessa, a także Cricovą, gdzie znajduje się największa kolekcja win uznana za kulturowe dziedzictwo narodowe.
Winiarnia Cricova. Zdjęcia: materiały prasowe.
Winiarnia Cricova. Zdjęcia: materiały prasowe.
Druga trasa, Trajan’s Wall PGI,
przebiega ze stolicy – Kiszyniowa – na południowy zachód i jest znana głównie z czerwonych odmian wina. Wiedzie także przez Gaugazię, autonomiczny obszar wyróżniający się widocznymi wpływami tureckimi i kuchnią zachwycającą swą różnorodnością. Na tej trasie znajduje się rezerwat przyrody dolnego Prutu i jeziora Beleu wpisanego na listę UNESCO.
Z kolei trzecia trasa, Stefan the Great PGI, rozpoczyna się w Kiszyniowie i kieruje się na południowy wschód. To szlak bogaty w zabytki i urzekający wspaniałymi widokami, gdzie turyści mogą odwiedzić m.in. urokliwą, rodzinną winiarnię Et Cetera.

Winne Szlaki Mołdawii nabrały kształtu i rozwinęły się w ostatnich latach dzięki inwestycjom właścicieli winnic oraz wsparciu Moldova Competitiveness Project, wspieranego przez USAID, rząd Szwecji i Zjednoczone Królestwo. W rezultacie podwoiła się liczba winiarni otwierających drzwi dla turystów, a na Mapie Win Mołdawii można znaleźć aż 28 wyjątkowych miejsc związanych z produkcją wina. Gdyby przeliczyć powierzchnię winnic przypadającą na osobę, Mołdawia zajęłaby pierwsze miejsce na świecie. Nic więc dziwnego, że wino jest głównym motywem oferty turystycznej, a jego produkcja odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu gospodarki – pracuje przy niej 15% mieszkańców i odpowiada za 5% PKB.
Jedna z mołdawskich winnic. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jedna z mołdawskich winnic. Zdjęcie: materiały prasowe.

Więcej informacji: www.360.moldova.travel.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Znamy wyniki Grand Prix "Magazynu Wino

Już po raz 11. "Magazyn Wino" wyróżnił doskonałe wina, promotorów kultury winiarskiej, restauracje i sommelierów, których wkład w rozwój kultury wina w Polsce został uhonorowany nagrodami Grand Prix 2016.

ŚWIĘTO POLSKIEGO WINA

25-30 sierpnia 2017 r. odbędą się XII Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle. Organizatorzy planują wiele atrakcji, między innymi prezentacje, konkursy dla publiczności oraz koncerty. Odbędą się również warsztaty degustacyjne prowadzone przez przedstawicieli Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Adam Pawłowski: Wina alkoholu

Żeby zrozumieć, czym dla wina jest alkohol, spróbujmy wina bezalkoholowego.

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: ŁUKASZ MAŁACHOWSKI

"Nie ustaję w poszukiwaniu połączeń win z wariacjami naszego szefa kuchni. Poza tym podróżuję do producentów i regionów winiarskich, by lepiej zrozumieć unikatowość stylów win i terroir. Wreszcie zamierzam wstąpić w szeregi SSP".

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej