x

Strategia restauracji Rozbrat 20: powrót do fine diningu

Kategoria: Miejsca    02.06.2020

Jak będzie wyglądała gastronomia po koronawirusie? Czy jest w niej jeszcze miejsce na fine dining? Czy serwujące ten typ kuchni restauracje będą w stanie przetrwać? Rozbrat 20 podejmuje ryzyko!

Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
W branży gastronomicznej wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi. Niektóre miejsca nie przetrwały (np. Ed Red i Fest Port Czerniakowski w Warszawie), inne się zastanawiają nad przeobrażeniem formuły. Są też takie, które walczą, by jak najszybciej powrócić do normalności. Takim przykładem jest restauracja Rozbrat 20, która po dwóch miesiącach „zamrożenia” startuje z „Przebudzeniem” i nowymi „Sezonami”.
Rozbrat 20 pod wodzą Bartosza Szymczaka, który przyzwyczaił gości do swojej bezkompromisowej kuchni, w czasie kwarantanny z restauracji casual fine dining zamienił się w zaledwie kilka dni w piekarnie. Pracownicy lokalu wypiekali chleb na zakwasie, drożdżówki z owocami oraz przygotowywali dania na wynos.
Od 2 czerwca wrócili do swoich korzeni – do kuchni na poziomie fine dining z menu degustacyjnym i do gotowania sezonowego. Na pierwszy „Sezon” wybrali – nomen omen – „Przebudzenie”. Będzie lekko, sezonowo, z dużym oddechem i kolorowo.
W nowym menu znajdują się m.in. foie gras paté z rabarbarem, pomidory z mozzarellą, troć z ogórkiem i koperkiem oraz sum z dzikimi szparagami i sosem szafranowym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restauracja Tarasowa we Wrocławiu z Katarzyną Daniłowicz jako executive chefem

W odnowionej wrocławskiej Hali Stulecia otworzyła się restauracja Tarasowa, nawiązująca do historii Wrocławia i czerpiąca inspiracje z dawnych książek kucharskich. Za koncepcję kulinarną miejsca odpowiada Katarzyna Daniłowicz.

Restauracja Nine's Roberta Lewandowskiego uruchomiła sklepik z gadżetami online

NINE's Restaurant & Sports Bar Roberta Lewandowskiego ma w ofercie nie tylko dania i napoje, ale także gadżety, które są gratką dla fanów sportu. Na prośby gości sprzedaż, dotąd odbywająca się tylko stacjonarnie w restauracji w Browarach Warszawskich, teraz ruszyła także online sklepiku NINE's Shop.

Cztery Pory Roku z Poznania - restauracja z najlepszym daniem głównym według gości Restaurant Week [WYWIAD]

Goście ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week uznali, że najlepsze danie główne w Polsce przygotowała restauracja Cztery Pory Roku z Poznania. Za tym sukcesem stoi szef kuchni Maciej Małgowski, z którym rozmawiamy o menu lokalu.

Euskadi jako pierwszy lokal w Polsce z prestiżowym certyfikatem Restaurants from Spain

Krakowska restauracja Euskadi jako pierwsza w Polsce została uhonorowana przez hiszpańskie władze certyfikatem Restaurants from Spain. To międzynarodowy znak jakości wyróżniający te lokale poza Hiszpanią, które oferują autentycznie hiszpańską kuchnię i produkty wysokiej jakości.

Thai Wok w warszawskim Wola Parku - wizytówka nowego stylu sieci

Serwująca kuchnię tajska sieć Thai Wok realizuje swoje plany inwestycyjne i otwiera kolejną restaurację, tym razem w centrum handlowym Wola Park w Warszawie. To pierwszy lokal sieci w zupełnie nowym designie, który marka będzie wdrażać w innych otwierających się placówkach.

MOXO w Fabryce Norblina - otwarcie w IV kwartale 2022 roku

MOXO w XIX-wiecznym budynku Hali Odlewni na ternie Fabryki Norblina ma być połączeniem restauracji i klubu muzycznego. Koncept, którego twórcami są Tomik Grewiński i Bertrand Jasiński z Amvox International, wystartuje w IV kwartale 2022 roku. Trwa właśnie konkurs na szefa kuchni lokalu.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej