x

Strategia restauracji Rozbrat 20: powrót do fine diningu

Kategoria: Miejsca    02.06.2020

Jak będzie wyglądała gastronomia po koronawirusie? Czy jest w niej jeszcze miejsce na fine dining? Czy serwujące ten typ kuchni restauracje będą w stanie przetrwać? Rozbrat 20 podejmuje ryzyko!

Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
W branży gastronomicznej wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi. Niektóre miejsca nie przetrwały (np. Ed Red i Fest Port Czerniakowski w Warszawie), inne się zastanawiają nad przeobrażeniem formuły. Są też takie, które walczą, by jak najszybciej powrócić do normalności. Takim przykładem jest restauracja Rozbrat 20, która po dwóch miesiącach „zamrożenia” startuje z „Przebudzeniem” i nowymi „Sezonami”.
Rozbrat 20 pod wodzą Bartosza Szymczaka, który przyzwyczaił gości do swojej bezkompromisowej kuchni, w czasie kwarantanny z restauracji casual fine dining zamienił się w zaledwie kilka dni w piekarnie. Pracownicy lokalu wypiekali chleb na zakwasie, drożdżówki z owocami oraz przygotowywali dania na wynos.
Od 2 czerwca wrócili do swoich korzeni – do kuchni na poziomie fine dining z menu degustacyjnym i do gotowania sezonowego. Na pierwszy „Sezon” wybrali – nomen omen – „Przebudzenie”. Będzie lekko, sezonowo, z dużym oddechem i kolorowo.
W nowym menu znajdują się m.in. foie gras paté z rabarbarem, pomidory z mozzarellą, troć z ogórkiem i koperkiem oraz sum z dzikimi szparagami i sosem szafranowym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Mateusz Gessler otworzy restaurację w Elektrowni Powiśle

Elektrownia Powiśle przyciąga interesujące koncepty - to tu swoją nową restaurację otworzy Mateusz Gessler, znany kucharz i restaurator. Chce w niej serwować dania łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami.

FAST CASUAL WEDŁUG DANIELA HUMMA

Daniel Humm, szef kuchni Eleven Madison Park, i jego wspólnik Will Guidara otwierają nową restaurację w Nowym Jorku - Made Nice. Oficjalne otwarcie restauracji w stylu fast casual nastąpiło w poniedziałek 24 kwietnia.

Restauracja Meet & Eat w warszawskim Eurocentrum Office Complex

Meet & Eat to sieć restauracji działających w prestiżowych biurowcach w Polsce, serwujących śniadania i lunche. W kwietniu 2021 roku planowane jest otwarcie kolejnego lokalu - w Eurocentrum Office Complex przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Handelek - powrót do krakowskiej tradycji

Handelek wskrzesza dawną krakowską tradycję całodziennych śniadań spożywanych na mieście.

ELEVEN MADISON PARK NUMEREM JEDEN

Po raz pierwszy w historii nowojorska Eleven Madison Park zdobyła pierwsze miejsce w rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Zwycięzcy zostali zaprezentowani podczas ceremonii w historycznym Royal Exhibition Building w Melbourne.

Różnorodnie i międzypokoleniowo w warszawskiej Cafe Mozaika

Mozaika istnieje od 1961 r. i wielu ludziom trudno byłoby wyobrazić sobie Stary Mokotów bez obecności jej pięknego różowego neonu świecącego przy parku Morskie Oko.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej