x

Strategia restauracji Rozbrat 20: powrót do fine diningu

Kategoria: Miejsca    02.06.2020

Jak będzie wyglądała gastronomia po koronawirusie? Czy jest w niej jeszcze miejsce na fine dining? Czy serwujące ten typ kuchni restauracje będą w stanie przetrwać? Rozbrat 20 podejmuje ryzyko!

Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
W branży gastronomicznej wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi. Niektóre miejsca nie przetrwały (np. Ed Red i Fest Port Czerniakowski w Warszawie), inne się zastanawiają nad przeobrażeniem formuły. Są też takie, które walczą, by jak najszybciej powrócić do normalności. Takim przykładem jest restauracja Rozbrat 20, która po dwóch miesiącach „zamrożenia” startuje z „Przebudzeniem” i nowymi „Sezonami”.
Rozbrat 20 pod wodzą Bartosza Szymczaka, który przyzwyczaił gości do swojej bezkompromisowej kuchni, w czasie kwarantanny z restauracji casual fine dining zamienił się w zaledwie kilka dni w piekarnie. Pracownicy lokalu wypiekali chleb na zakwasie, drożdżówki z owocami oraz przygotowywali dania na wynos.
Od 2 czerwca wrócili do swoich korzeni – do kuchni na poziomie fine dining z menu degustacyjnym i do gotowania sezonowego. Na pierwszy „Sezon” wybrali – nomen omen – „Przebudzenie”. Będzie lekko, sezonowo, z dużym oddechem i kolorowo.
W nowym menu znajdują się m.in. foie gras paté z rabarbarem, pomidory z mozzarellą, troć z ogórkiem i koperkiem oraz sum z dzikimi szparagami i sosem szafranowym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tajski Molam Thai Canteen & Bar w Krakowie

Molam to restauracja tajska, w której nie znajdziecie nic, co zazwyczaj w Polsce kojarzone jest z tym rodzajem kuchni. Nie ma tutaj pad thai, nie ma zielonego lub czerwonego curry z mięsem lub tofu do wyboru, nie ma sajgonek. Co w takim razie jest?

Smażalnia Okoń - rybnie na warszawskim Wilanowie

Pierwszą Smażalnię Okoń otworzyła w Zielonym Grądzie koło Pasłęka 19 lat temu mama właścicielki Niny Kaszubskiej - Iwona.

Food hall w warszawskiej Galerii Północnej

W drugiej połowie sierpnia na terenie warszawskiej Galerii Północnej zostanie otwarta nowa strefa restauracyjna. Znajdą się w niej cztery różne koncepty gastronomiczne.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

GRAMY W TĘ SAMĄ GRĘ

Opasły Tom - niezaprzeczalnie jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Warszawy, ale całej Polski. Po 7 latach działalności restauracja zmieniła lokalizację. Zapytaliśmy Agnieszkę Kręglicką, właścicielkę, jakie zmiany przynosi nowy rozdział w historii Opasłego.

WIELKI BŁĘKIT

W Båly na południu Norwegii powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Under będzie pełniło także funkcję nieformalnej pracowni naukowej u skalistego wybrzeża Lindesnes. O tym niezwykłym projekcie rozmawialiśmy z szefem kuchni Nicolai Ellitsgaardem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej