x

Strategia restauracji Rozbrat 20: powrót do fine diningu

Kategoria: Miejsca    02.06.2020

Jak będzie wyglądała gastronomia po koronawirusie? Czy jest w niej jeszcze miejsce na fine dining? Czy serwujące ten typ kuchni restauracje będą w stanie przetrwać? Rozbrat 20 podejmuje ryzyko!

Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
Bartosz Szymczak, szef kuchni restauracji Rozbrat 20. Zdjęcie: materiały prasowe.
W branży gastronomicznej wciąż jest więcej pytań niż odpowiedzi. Niektóre miejsca nie przetrwały (np. Ed Red i Fest Port Czerniakowski w Warszawie), inne się zastanawiają nad przeobrażeniem formuły. Są też takie, które walczą, by jak najszybciej powrócić do normalności. Takim przykładem jest restauracja Rozbrat 20, która po dwóch miesiącach „zamrożenia” startuje z „Przebudzeniem” i nowymi „Sezonami”.
Rozbrat 20 pod wodzą Bartosza Szymczaka, który przyzwyczaił gości do swojej bezkompromisowej kuchni, w czasie kwarantanny z restauracji casual fine dining zamienił się w zaledwie kilka dni w piekarnie. Pracownicy lokalu wypiekali chleb na zakwasie, drożdżówki z owocami oraz przygotowywali dania na wynos.
Od 2 czerwca wrócili do swoich korzeni – do kuchni na poziomie fine dining z menu degustacyjnym i do gotowania sezonowego. Na pierwszy „Sezon” wybrali – nomen omen – „Przebudzenie”. Będzie lekko, sezonowo, z dużym oddechem i kolorowo.
W nowym menu znajdują się m.in. foie gras paté z rabarbarem, pomidory z mozzarellą, troć z ogórkiem i koperkiem oraz sum z dzikimi szparagami i sosem szafranowym.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piekarniocukiernia - koncept na czas pandemii

Gastronomia nie znosi próżni. W czasie pandemii, gdy restauracje wciąż są zamykane, sprawdza się koncept, który nie wymaga obsługi gości przy stoliku - piekarniocukiernia. Takich miejsc wciąż przybywa!

Pizza Boyz i Mr. Pancake wkraczają do Wrocławia

26 czerwca startuje restauracja Mr. Pancake i Pizza Boyz na wrocławskiej starówce. Lokal mieści się przy ul. Szewskiej 69/70. W menu obok amerykańskiej pizzy i pankejków o nietypowych połączeniach znajdą się Ghost Burger oraz Vegan Pizza Club.

CYDERIA

Właściciele warszawskiego Planu B otworzyli w lutym Cyderię. Lokal mieści się w zabytkowej kamienicy z 1910 r. przy znanej z licznych barów i restauracji ulicy Poznańskiej w Warszawie. Menedżerem i szefem baru jest znawca cydrów Przemysław Iwanek.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

MUS Bar & View

Każdy, kto zna się na geografii chociaż trochę, wie, że z Poznania nad Bałtyk jest spory kawałek.

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej