Chodzi o wina produkowane przez konsorcja: Consorzio Franciacorta, Consorzio Prosecco, Consorzio Trento DOC i Consorzio Asti Spumante. W planach wydarzenia jest dyskusja online – prelegentami będą winiarscy eksperci, m.in. Tomasz Prange-Barczyński z Winicjatywy oraz szefowie kuchni Cristina Catese i Marco Ghia. Dyskusja będzie połączona z degustacją win i przystawek (prelegenci otrzymają je wcześniej w dostawie).
Wydarzenie będzie otwarte dla wszystkich zainteresowanych i publikowane na żywo w social mediach – na facebookowym fanpage’u Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej (https://www.facebook.com/cciippl/). Rozpocznie się o godz. 19.
W ramach projektu True Italian Taste Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa prezentuje tradycyjne włoskie produkty regionalne. Projekt jest finansowany przez włoskie Ministerstwo Rozwoju Gospodarczego oraz ITA, czyli Włoską Agencję Handlu. Powstał w celu promowania i ochrony wartości autentycznych włoskich produktów na całym świecie. Rozpoczął się w 2016 r. i obejmuje warsztaty, seminaria, działania biznesowe oraz szkoleniowe, masterclasses.
We wspólnym aperitivo na odległość wezmą udział:
Emiliano Castagna – Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa
Tomasz Prange-Barczyński – Winicjatywa
Małgosia Minta – Minta Eats
Anna Jabłońska – Restauracja. Pismo branży gastronomicznej
Ania Kotlińska-Bubała – Stowarzyszenie Kobiety i Wino
Miro Pianca – Le Barbatelle
Cristina Catese – Akademia Kulinarna Whirlpool
Marco Ghia – Akademia Kulinarna Whirlpool
Piotr Głowacki – #mimanchiitalia